A început procedura pentru stadionul-lego de la Timișoara, ”masacrat” însă de autoritățile locale, care au fixat un termen de realizare incredibil!

Anda DELIU 08 Dec. 2021, 20:46 Liga 2

Timișoara pare blestemată din punct de vedere al infrastructurii sportive, în speță, a celei fotbalistice. Autoritățile s-au urnit să continue un proiect moștenit de la fostul primar, marele fanatic al fotbalului Nicolae Robu, din care au micșorat mult din capacitatea planificată inițial și au fixat un termen care pune pe gând iubitorii de fotbal din oraș dacă vor vedea vreodată arena de tip lego și terminată! Una pe care patronul Ripensiei o hulea, dar pe care acum o așteaptă nerăbdător!

Au ținut proiectul blocat un an, deși nu era vorba de a începe șantierul acum!

Pe scurt, Nicolae Robu lăsase moștenire un studiu de fezabilitate finalizat pentru o arenă de 15.000 de locuri, pe structură metalică (lego). La Timișoara s-a schimbat partidul de la putere, iar liberalii mai au doar un viceprimar, pe Cosmin Tabără, soțul fostei gimnaste Simona Amânar.

În aceste condiții, cum primarul Dominic Fritz strâmba din nas la ideea de a face un stadion de tip-lego, până la urmă, s-a dat drumul la licitația pentru proiectare și execuție.

Ei bine, după ce au stat peste un an cu studiul de fezabilitate în sertar, autoritățiel actuale au ajuns de la 15.000 de locuri la 9000, cu acoperiș cu membrane elastice. Iar dacă Robu voia un termen de execuție de 1 an (12 luni), actualele autorități permit până la 33 de luni!

Stadionul lego de la Timișoara nu va fi gata nici până în 2025!

În caietul de sarcini pentru licitația de proiectare și execuție, termenele distrug speranțele microbiștilor timișoreni: 6 luni pentru proiectare (un termen standard), și 3 de luni pentru execuție.

Așadar, după ce licitația va fi gata, căci și licitația va dura luni de zile și în cazul fericit în care nu vor fi contestații, totul va dura peste 3 ani și 3 luni. Așadar, nici în 2025, stadionul-lego, făcut în Calea Buziașulu, nu departe de arena din Aicrda Roșie pe care o folosea Ripensia, nu va fi gata!

Ba, mai mult, și bucla de tramvaie de la terenul existent va trebui puțin ”ajustată”. Practic, tot scopul cu care se ajunsese la ideea unui stadion pe structură metalică, nu de beton, era ca totul să fie gata repede, pentru perioada de după dărămârea actualului stadion ”Dan Păltinișanu” și până e gata arena nouă de 30.000 de locuri. Iar acum, nu mai poate fi vorba de așa ceva!

Dumitru Mihu a vrut efectiv să desființeze proiectul

Iarna aceasta, în februarie, Dumitru Mihu (foto), patronul Ripensiei, cerea autorităților să renunțe la stadionul-lego. ”Nu a fost intenția de a deranja sau de a jigni pe cineva. Am participat la o discuție privind principiile, am ridicat acest subiect și am spus atunci continui să susțin. Pentru a termina un stadion într-un timp relativ scurt, 2-3 ani de zile (n.r. – noul stadion Steaua, unul neconstruit pe sistem metalic sau lego, a fost finalizat în aproximativ 2 ani), trebuie să adoptăm metodele și să luăm proiectele care sunt fezabile pentru acest termen. Stadionul-lego este o poezie frumoasă de campanie. Așa ceva nu există în toată Europa. Nu știu dacă cineva a văzut un astfel de stadion (n.r. – există în Austria). În momentul în care vrei să faci ceva în România inovator, apar problemele tehnice. Eu construiesc hale mari, știu ce înseamnă. Te costă cu 30 la sută mai mult. Eu sunt absolut convins că acel proiect care costă acum 23 de milioane de euro va costa la final între 35-40 de milioane de euro. Eu vreau să se construiască stadionul în 2-3 ani și avem nevoie de un buget rezonabil”, spune Mihu în februarie.

Surpriză, acum Mihu așteaptă stadionul, pentru a promova! ”În ce privește stadionul-lego, acolo cred eu că lucrurile se vor mișca și se vor mișca în direcția în care am spus eu. E vorba de bani, Primăria Timișoara are astăzi mult mai puțini bani disponibili pentru investiții decât acum trei ani. Un stadion pentru al doilea stadion al orașului nu ar trebui să fie de 15.000 de locuri. Am înțeles că se lucrează inclusiv la proiect”, a spus Mihu, care a gafat-o, deoarece evident că nefiind licitat nimic, nu se lucrează la proiect.

Ei bine, discursul lui Mihu, schimbător de la o iarnă la altă, a stârnit deja și antipatie prin primăria din Timișoara. ”Mihu a fost cel mai mare opozant al stadionului-lego! Dacă ar putea, s-ar opune și stadionului mare nou. El vrea să-i facem doar baze sportive mici, dar nu înțelege că noi le construim pentru oraș, nu doar pentru un club anume”, ne-a spus o persoană extrem de bine plasată de la vârful Primăriei Timișoara.

Revenind la proiectul autorităților, cu un termen ridicol de 39 de luni, valoarea estimată a proiectului este de 73,3 milioane de lei, fără TVA, respectiv 87,3 milioane de lei, cu TVA.

Lângă viitorul stadion-lego din Timișoara va fi amenajat un parc cu loc de joacă, precum și o parcare. Arena ar trebui să aibă minimum 9000 de locuri, din care 508 locuri VIP și 102 locuri la loje.
Anda DELIU 08 Dec. 2021, 20:46 Liga 2
Pe aceeași temă