Un an de când s-a închis stadionul ”Dan Păltinișanu”! Nici măcar proiectul tehnic pentru demolare nu e gata și nu se știe când vor intra efectiv buldozerele pe arenă!

Anda DELIU 28 Feb. 2023, 12:03 Liga 2
Un an de când s-a închis stadionul ”Dan Păltinișanu”! Nici măcar proiectul tehnic pentru demolare nu e gata și nu se știe când vor intra efectiv buldozerele pe arenă!

Ziua de Dragobete din anul 2022 nu va fi uitată poate niciodată de iubitorii de fotbal din Banat. A fost ziua ultimului meci oficial jucat pe Stadionul ”Dan Păltinișanu”, pierdut de Poli în fața Petrolului cu 0-3, la scor de forfait, deoarece nocturna s-a stins de două ori pe durata partidei.

Autoritățile au închis arena pentru orice eveniment oficial, iar la un an de zile de la acel moment, proprietarul, Consiliul Județean Timiș (CJT) e doar în stadiul de a face un proiect tehnic pentru demolare, care nu se știe când va fi gata!

Mai e nevoie de șase avize pentru proiectul tehnic al stadionului care va lua locul ”Marelui Oval”

Din toamnă, Consilliul Județean Timiș s-a apucat de proiectul tehnic de demolare. Conform înțelegerii, Compania Națională de Investiții plătește studiile de prefezabilitate și fezabilitate, proiectul tehnic și execuția noului stadion, dar CJT trebuie să se ocupe de demolarea actualei arene.

Ei bine, instituția județeană e tot în așteptare cu proiectul. El are nevoie de însă șase avize. Conform legislație, e nevoie de proiect și la demolări.

”Pe plan local, mai avem nevoie de avizul de la Agenția de Mediu și de avizul ISU. Proiectul e încurs de modificare cu ceea ce a cerut ISU Timiș. La nivel național, avem nevoie de avizul de la FRF, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Finanțelor și Inspectoratului de Stat în Construcții”, ne-a declarat purtătoare de cuvânt a CJ Timiș, Loredana Lungu.

Marea decizie va veni de la Guvernul României

După ce proiectul tehnic de demolare va fi complet avizat, CJT nu poate face imediat licitația pentru execuția demolării propriu-zise. Mai e nevoie de o Hotărâre de Guvern, care nimeni nu știe când va fi dată! Hotărârea deschide porțile pentru demolare, căci aprobă, în sine, și investiția, în baza studiului de fezabilitate, în proces de întocmire. Acest studiu îl face CNI.

De la emiterea hotărârii începe altă ”distracție”, licitația pentru demolator. ”După ce vom avea hotârărea, estimăm că licitația va dura între două sau patru luni”, a mai precizat Loredana lungu.

Doar licitația, atenție, iar apoi, luni de zile pentru demolare. Ei bine, arena mai e folosită la amicale și antrenamentele, iar tribunele se dărâmă încet dar sigur și singure.

Fanilor li s-a spus că li se făcuse o concesie

CJT a permis închirierea stadionului câțiva ani, deși fusese plasat în conservare. După închidere, vicepreședintele instituției, Alexandru Proteasa, declara că s-au făcut concesii pentru fani.

”Nu este prima dată când închiderea stadionului este luată în considerare. Am amânat decizia mânați de cele mai bune intenții, cu gândul că nu putem lăsa Timișoara fără arenă, chiar dacă starea acesteia dădea semne clare de degradare. Ni s-a spus de multe ori, și din partea suporterilor și din cea a jucătorilor, că îi ajutăm dacă le permitem accesul în condițiile existente, să nu închidem stadionul. Probabil am greșit și ar fi trebuit să oprim activitatea mai de mult timp, înainte să afectăm rezultatele echipei Poli Timișoara. Am fost acolo, pe stadion, și am trăit aceeași furie și supărare ca suporterii. Regret din suflet situația creată, deoarece, la rândul meu, sunt iubitor de fotbal, cunosc fenomenul fotbalistic din Timișoara și știu că merită tot ce este mai bun. De aceea, cred că ar trebui să găsim soluții împreună: Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara și suporterii”, spunea Proteasa acum un an, după meciul cu Petrolul.

Trimiși pe arene improprii

Președintele instituției, Alin Nica, o trimitea arogant pe Poli pe arene neomologabile pentru Liga 2, la Lugoj sau Sânnicolau Mare.

”Noi discutaserăm cu ei acum un an și ceva, când i-am ajutat să mai găsească niște sponsori de mai multe alternative. Există și posibilitatea să-și desfășoare temporar meciurile la Lugoj sau Sânnicolau Mare. Deci în alte locuri în județ, în caz că cei de la Universitatea Politehnica nu le vor mai permite să-și desfășoare activitatea pe Stadionul Știința. Dar acolo cred că va fi locul își vor desfășura activitatea în continuare. Noi discutam de aceste două variante anul trecut, în vederea promovării în Liga 1. Dar pentru Liga 2, condițiile de pe stadionul Știința este în regulă pentru o echipă de acest nivel”, a spus, acum un an, Alin Nica.

Poli Timișoara joacă de atunci pe arena Știința, care ar trebui să intre și ea în renovare. Nu se știe însă când.

Ripensia, care a utilizat și ea ”Dan Păltinișanu” la meciurile televizate, evoluează acasă pe arena Electrica.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-lego-din-timisoara-are-pentru-prima-data-oferte-intre-firmele-interesate-este-si-cea-care-a-taraganat-constructia-noii-arene-din-arad-19251885

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-polisti-au-cerut-respect-pentru-timisoara-mars-inainte-de-derby-ul-cu-ripensia-vrem-stadion-nou-vrem-sala-noua-de-sport-vrem-bazin-de-inot-vrem-tot-ce-e-normal-19252312

https://liga2.prosport.ro/liga-3/veste-mare-pentru-hunedoara-guvernul-romaniei-a-aprobat-construirea-complexului-sportiv-michael-klein-capacitatea-noului-stadion-al-corvinului-si-valoarea-proiectului-19256704

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gargara-ieftina-a-primarului-timisoarei-despre-noul-stadion-care-nu-e-nici-acum-aprobat-ca-investitie-si-sala-polivalenta-unde-sunt-probleme-mari-19231878

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cu-fruncea-jos-timisoara-s-a-facut-de-ras-in-fata-tarii-batranul-stadion-dan-paltinisanu-a-tradat-politehnica-iar-petrolul-va-castiga-la-masa-verde-19220518

Anda DELIU 28 Feb. 2023, 12:03 Liga 2
Pe aceeași temă