Corvinul nu va mai juca la Sfântu Gheorghe în cupele europene, Europa League, respectiv Conference League.
Clubul hunedorean a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că își va disputa meciurile de acasă pe stadionul Municipal din Sibiu, cel despre care directorul sportiv al clubului susținea inițial că nu are certificare UEFA!
Între timp, această problemă se pare că a fost rezolvată, iar Corvinul va evolua acasă în Europa pe arena unde a reușit să câștige primul trofeu din istoria sa de peste 100 de ani, Cupa României, competiție care i-a și adus această calificare în cupele europene din postura de divizionară secundă.
La 20 mai, Anton Heleșteanu susține că clubul nu va avea nicio problemă în a primi licența UEFA, lucru care s-a adeverit ulterior, la 23 mai, iar directorul sportiv al Corvinului anunța că echipa își va juca meciurile de acasă la Sfântu Gheorghe, după ce a apelat la sprijinul fostului său jucător de la FC Botoșani, Attila Hadnagy, și la conducerea clubului Sepsi.
Sfântu Gheorghe era a cincea variantă la care se ajunsese.
”Am avut și varianta Cluj Arena, dar a căzut din cauza Untold-ului și a probabilității ca Universitatea să joace în Europa. Au fost discuții și cu CFR, Hermannstadt și UTA, dar stadioanele ultimelor două nu au certificare UEFA. Și atunci am avut sprijinul fostului meu jucător de la FC Botoșani, Attila Hadnagy, de la Sepsi și a conducerii clubului”, spunea, atunci, Heleșteanu.
Primul tur din Europa League se joacă în dublă manșă, pe 11 și 18 iulie, iar următorul tur preliminar va avea loc pe 25 iulie (turul) și 1 august (returul), când, în cel mai rău caz, Corvinul va coborî în Conference League pentru a juca pentru calificarea în grupe.
Acum, Corvinul a publicat un interviu cu Anton Heleșteanu pentru a transmite că cel puțin cele două meciuri de acasă din competițiile europene din această vară le va disputa la… Sibiu, pe stadionul Municipal, unde la data de 15 mai reușea să învingă la lovituri de departajare prim-divizionara SC Oțelul Galați și să obțină trofeul Cupei României și calificarea în Europa League!
Interviul integral cu Heleșteanu îl puteți citi mai jos:
Suntem într-o perioadă în care există un volum mai mare de muncă în birourile clubului, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de debutul noului sezon și, implicit, de jocurile din cupele europene. Care sunt noutățile din această perioadă, ce ar trebui să știe cei care ne susțin?
Cred că cel mai important lucru care trebuie menționat acum pleacă de la inițiativa comunității locale, pe care am văzut-o propagată în spațiul public, și care se referă la dorința de a evolua în cupele europene pe o arenă cât mai apropiată de localitatea noastră, de preferință la Sibiu. Nu în ultimul rând, și dorința jucătorilor și staffului a fost în concordanță cu cea a hunedorenilor, ținând cont că pe această arenă s-a obținut cea mai importantă performanță din istoria de peste 100 de ani a fotbalului din Hunedoara. Pe cale de consecință, am acționat în două direcții, concomitent. Am făcut toate diligențele necesare pe lângă Federația Română de Fotbal, Departamentul Internațional, pentru a putea certifica UEFA, în timp util, arena din Sibiu. Pe de altă parte, ne-am adresat domnului primar, Dan Bobouțanu, cu rugămintea de a intermedia obținerea acceptului din partea Consiliului Local, Sibiu, ținând cont de faptul că stadionul “Municipal” se află în subordinea acestei entități. Astăzi, în momentul când stăm de vorbă, ambele direcții au convers, în sensul în care putem anunța toată suflarea corvinistă că toate jocurile din competițiile continentale se vor disputa pe arena “Municipal” din Sibiu!
Înțelegem că lucrurile s-au mișcat foarte repede, într-un timp relativ scurt…
Categoric, da! Și pe cale de consecință clubul nostru dorește să mulțumească domnului primar, Dan Bobouțanu, inițiatorul proiectului nostru, precum și administrației locale din Sibiu, condusă de doamna primar Astrid Fodor, care au discutat și s-au implicat, necondiționat, pentru a soluționa acest demers. Nu mai puțin important a fost și sprijinul și asistența permanentă pe care l-am primit din partea Federației Române de Fotbal, prin Departamentele Licențiere și Internațional, în obținerea Licenței UEFA, prin procedură extraordinară, și în mutarea locului de disputare a jocurilor echipei noastre la Sibiu, în conformitate cu ceea ce și-a dorit întreaga comunitate hunedoreană.
Mi-ați anticipat o întrebare. Inițial, fusese stabilit ca loc de disputare a acestor jocuri arena din Sfântu Gheorghe, nu?
Da, este adevărat. Clubul Sepsi ne-a ajutat foarte mult, într-un timp, de asemenea, foarte scurt în demersul pe care l-am făcut pe lângă Federația Română de Fotbal de a obține Licența UEFA, prin procedură extraordinară. Clubul nostru își manifestă gratitudinea pentru ajutorul necondiționat oferit de clubul din Sfântu Gheorghe, până la urmă, unei echipe care reprezintă fotbalul românesc în a doua cea mai importantă competiție europeană. Drept urmare, le mulțumim public clubului Sepsi OSK și domnilor Diószegi László, Kertesz David și bunului meu prieten, Hadnagy Attila și le dorim multă baftă în viitor.
Așadar, urmează să ne dăm întâlnire, cu toții, pe “Municipalul” Sibian, luna viitoare.
Cu siguranță! Cu atât mai mult cu cât suntem în contact permanent cu conducerea clubului FC Hermannstadt, implicit cu domnul Ștefan Băcilă, pentru a putea să ne ridicăm la nivelul competiției în care evoluăm. În sprijinul afirmației mele, vă pot informa că la Sibiu s-a trecut deja la decaparea suprafeței de joc, ea urmând să fie înlocuită cu una nouă, la cele mai înalte standarde. Chiar ne dorim să vedem, din nou, un stadion alb-albastru și să ne bucurăm, împreună, de această poveste frumoasă pe care au scris-o Florin Maxim și băieții săi formidabili!
Când vom ști, cu exactitate, adversarii din primul tur preliminar al UEFA Europa League?
În mod cert, pe data de 18 iunie când clubul nostru va fi reprezentat la tragerea la sorți care va avea loc la sediul UEFA, de la Nyon. Până atunci, echipa noastră se va reuni în data de 10 iunie, când vom prezenta și jucătorii nou-veniți. De asemenea, îi vom informa pe toți hunedorenii despre programul pre-competițional, cu stagiul de pregătire aferent, în perioada imediat următoare.
În altă ordine de idei, dacă clubul din Hunedoara va fi eliminat din competițiile europene după cele două tururi pe care le are asigurate, atunci Corvinul va putea să-și schimbe in extremis forma de organizare, pentru a trece pe asociația privată și a avea drept de promovare în SuperLigă în noul sezon. Are spijinul atât juristului FRF și managerului de licențiere Adrian Stângaciu, cât și al președintelui FRF Răzvan Burleanu.
Clubul a anunțat ieri că a primit certificarea pentru Liga 2, iar alaltăieri a aflat că nu va mai juca Supercupa cu campioana FCSB în data de 6 iulie, ci mai devreme, la 4 iulie, pe stadionul Steaua.
Corvinul nu va fi cap de serie la tragerea la sorți a meciurilor din turul 1 al Europa League, nu că acest lucru ar fi făcut-o favorită cumva, iar ca adversar va avea una dintre echipele: Sheriff Tiraspol (Moldova), NK Maribor (Slovenia), Tobol Kustanai (Kazahstan), Wisla Cracovia (Polonia), Pafos FC (Cipru) și Paksi FC (Ungaria).
În Europa League va juca în dublă manșă, la 11 și 18 iulie, iar următorul tur preliminar, al doilea, va avea loc pe 25 iulie și 1 august.
Corvinul a efectuat deja șase achiziții pentru noul sezon: Alexandru Gîrbiță (ex Viitorul Pandurii), nigerienii Goodnews Ibuchi Chukwu, Odejobi Toheeb Babatunde, Otega Jimmy King și Taiye Abolaji Rasaq și Ion Cărăruș (ex CS Mioveni).
Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures)