Corvinul Hunedoara are șanse să înceapă noul sezon de Liga 2 în administrarea asociației private înființată la începutul anului, pentru a avea drept de promovare în SuperLigă.
Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, spune acest lucru.
Pentru asta, Corvinul trebuie să își încheie parcursul european din acest an, în care a ajuns în calitate de câștigătoare a Cupei României, până la startul noului sezon al ligii secunde.
Câștigătoarea Cupei României și reprezentanta țării în Europa League va putea să-și schimbe forma de organizare în această vară, fapt pe care trebuie să-l aprobe FRF, pentru a avea drept de promovare în SuperLigă în noul sezon, iar acest lucru este confirmat de o a doua persoană din cadrul federației.
După Adrian Stângaciu, juristul FRF și manager licențiere, chiar președintele FRF, Răzvan Burleanu, confirmă această posibilitate. Dar, pentru asta, trupa hunedoreană nu trebuie să joace mai mult de două tururi în cupele europene, pe care le are garantate în acest moment.
Echipa lui Florin Maxim ar trebui să joace doar cele patru meciuri pe care le are asigurate în acest moment în competițiile europene, două în Europa League și două în Conference League. Acestea au loc până înainte de data de start a noii ediții a Ligii 2, 3 august 2024, astfel că FRF ar accepta înscrierea Corvinului în campionat sub noua entitate.
”În cazul în care Corvinul Hunedoara își dorește în această vară să-și schimbe forma de organizare, există un traseu foarte ușor de implementat, atât din partea clubului, cât și din partea federației. Dacă veți corela datele cu participarea în competițiile europene și cu această procedură internă, care e una rapidă, și mai luați în calcul și data de începere a Ligii 2, veți vedea că este posibil”, a declarat Răzvan Burleanu la finalul Adunării Generale a FRF din data de 4 iunie 2024, citat de golazo.ro.
Corvinul va lua startul în turul 1 preliminar al Europa League și va juca în dublă manșă, la 11 și 18 iulie, iar următorul tur preliminar, al doilea, va avea loc pe 25 iulie (turul) și 1 august (returul), când, în cel mai rău caz, Corvinul va coborî în Conference League pentru a juca pentru calificarea în grupe. Noul sezon de Liga 2 e anunțat să înceapă în data de 3 august.
Corvinul a admis, prin agentul său favorit, Bogdan Apostu, că este pregătit să urmeze imediat pași de schimbare a formei de organizare a clubului, în cazul în care nu se va califica mai departe în competițiile europene după meciul retur pe care îl va avea la 1 sau 2 august.
”Din punct de vedere juridic s-au făcut toate demersurile necesare, toți pașii legali. Corvinul are asigurate cel puțin patru meciuri în cupele europene, deci se va încheia cel devreme pe data de 2 august. Dacă Comitetul (n.r. – probabil se referă la Comitetul de Urgență al FRF) alege să acorde o dispensă pentru depunerea actelor, ele se vor depune pentru că sunt pregătite. Asta este situația, nu este vina Corvinului că a câștigat Cupa României și că poate evolua în Europa. Este o lacună gravă care sper că se va rezolva în curând. Trebuie să asigurăm un lot de Europa League în timp ce echipa va evolua în liga secundă. Este foarte greu de gestionat această situație, o situație unică”, spunea Bogdan Apostu la ProSport Live.
Declarațiile lui Adrian Stângaciu și Răzvan Burleanu, de acum, întăresc posibilitatea ca echipa din Hunedoara să își poată schimba forma de organizare în această vară, din club de drept public în club de drept privat.
Corvinul a primit licența UEFA necesară pentru a participa în competițiile europene, dar pentru asta a fost nevoită să aplice actele pe care clubul a funcționat inclusiv în acest sezon, pe o entitate de drept public. Trecerea pe asociația privată i-ar fi adus o neacordare a licenței europene, fiindcă nu ar fi avut o continuitate de cel puțin trei ani la nivel național.
Clubul hunedorean, înainte să câștige Cupa României și să se califice în Europa League, avea de gând să-și schimbe forma de organizare în această vară.
În ultima zi a lunii ianuarie din 2024, Consiliul Local al Municipiului Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara votau înfiinţarea Asociaţiei Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, în care sunt membri fondatori, alături de Ecoserv SRL Hunedoara, o societate privată subordonată Primăriei, și care, în vară, adică acum, între vechiul și noul sezon, urma să cesioneze activitatea și locul în Liga 2 de la CS Corvinul 1921 Hunedoara.
”Am fost puși să alegem și cred că la unison toată lumea și-a dorit această participare în cupele europene, pentru că e ceva special ca o echipă din Liga a 2-a să poată activa în Europa League, în Conference. Să dea Dumnezeu să avem un parcurs cât mai lung în Europa League. Era normal, cumva, să alegem acest lucru.
Pe clubul nou, noi avem drept de promovare, dar nu ne garantează nimeni, nu? Trebuie să și poți să promovezi. Nu că ne sperie lucrul acesta, dar acum nu puteam să dăm cu piciorul unei șanse pe care ne-am câștigat-o până la urmă”, spunea Florin Maxim, în cadrul emisiunii PlaySport Live.
Totodată, Răzvan Burleanu a făcut o nouă precizare privind cluburile de drept public cărora nu li se permite promovarea în Liga 2, chiar dacă sportiv realizează acest obiectiv. Președintele FRF aruncă pisica în curtea Ligii Profesioniste de Fotbal, cea care este organizatoarea primei ligi.
Altfel, Burleanu spune că cluburile de drept public pot juca în competițiile de seniori organizate de FRF, Cupa României, Liga 2 și Liga 3.
”Am văzut că, deși au trecut câțiva ani de la acest subiect, în care foarte mulți au considerat și consideră că FRF nu permite unui club de drept public să evolueze în Liga 1, revin asupra acestei stări de fapt.
Un club de drept public nu poate evolua în Liga 1 ca urmare a legislației sportive, veche de mai bine de 20 de ani, care nu permite cluburilor de drept public de a se asocia LPF, dar pot să participe, în același timp, în toate competițiile organizate de FRF, Liga 3, Liga 2, Cupa României și chiar poți să reprezinți România în cupele europene, dacă îți câștigi acest drept.
Diferența dintre un club de drept public și unul de drept privat este una uriașă. Nu ne referim doar la modul de finanțare, ci și la cum este structurat. În general, un club de drept public este asemenea unui club departamental, ceea ce înseamnă că tot procesul de luare a deciziilor la nivelul clubului este supus unei decizii politice și nu te poți deschide unor surse multiple de finanțare”, a spus Burleanu.
Totuși, Burleanu și cei din administrația sa nu fac nimic pentru a schimba legislația sportivă despre care președintele FRF susține că este ”veche de mai bine de 20 de ani”. Ba, mai mult, aruncă în față aceste remarci făcute față de cluburile de drept public, cum să ajung la ”decizii politice”, în condițiile în care așa-zisele cluburi de drept privat, cum ar fi, privind doar primele două ligi, FC Voluntari, Chindia Târgoviște, Campionii FC Argeș, CS Mioveni, Gloria Buzău, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Poli Iași, și ”U” Cluj sunt conduse, mai mult sau mai puțin, tot politic, cu decizii de la primărie sau Consiliul Județean, pe mulți-mulți bani publici.