Conducerea, stafful și jucătorii Corvinului au ales ca echipa să continue în Liga 2 cel puțin încă două sezoane, urmând ca în campionatul care va începe în primele zile din august 2024 să se joace tot fără dreptul de a promova în SuperLigă, cum s-a întâmplat și în 2023-2024.
Cesionarea activității CS Corvinul către ACS FC Corvinul nu va avea loc în această vară, preferându-se ca echipa să joace acum în competițiile europe decât să poată promova în prima ligă în primăvara anului viitor, dacă va ocupa o poziție care să-i permită acest lucru. În caz contrar, clubul hunedorean nu ar fi primit licența UEFA pentru a juca în Europa, după ce a reușit să câștige Cupa României din postura de divizionară secundă.
Totuși, la Hunedorea se păstrează unele speranțe că FRF îi va acorda o dispensă și îi va permite clubului să treacă pe noua entitate, cea privată, și după depășirea termenului limită, pentru a activa în sezonul 2024-2025 cu drept de promovare în elita fotbalului românesc.
Câștigarea Cupei României de către CS Corvinul Hunedoara i-a dat prilejul echipei antrenate de Florin Maxim să scrie istorie inclusiv la nivel european, nu numai în România.
Va fi o formație, nu singura, care în sezonul 2024-2025 de Europa League va activa în această competiție din postura unei echipe de ligă a doua din țara sa. Însă, doar posibilitatea ca trupa hunedoreană să joace într-o competiție europeană era de neratat.
A primit licența UEFA necesară, dar pentru asta a fost nevoită să aplice actele pe care clubul a funcționat inclusiv în acest sezon, pe o entitate de drept public. Trecerea pe asociația privată i-ar fi adus o neacordare a licenței europene, fiindcă nu ar fi avut o continuitate de cel puțin trei ani.
Despre alegerea între a se continua cu clubul de drept public și a juca în cupele europene, în detrimentul trecerii pe asociația privată și obținerea dreptului de promovare în prima ligă a vorbit și antrenorul Florin Maxim.
Maxim așteaptă, totuși, o dispensă din partea FRF, ca echipa să se înscrie în campionatul Ligii 2 pe noua asociație, în timp ce în cupele europene să joace ca club de drept privat, fiindcă doar așa a putut primi licența UEFA.
”Am primit licența UEFA, care ne dă dreptul să jucăm în cupele europene. Ca și reprezentare a României, sper să o facem cu brio. Am încredere în băieții pe care îi antrenez. Cu câteva sosiri eu cred că vom fi pregătiți, pentru că și echipele pe care le întâlnim sunt, într-adevăr, puternice, dar e începutul pregătirii și orice se poate întâmpla.
Sunt două identități diferite, două CNP-uri, dacă vreți, clubul vechi și clubul nou. Clubul nou va primi CIS-ul, dar UEFA ne-a agreat cu vechiul CIS. Și, atunci, noi am fost nevoiți să alegem. Dacă nu va avea loc o ședință în cadrul federației, care să ne permită ulterior să aplicăm identitatea nouă, care să ne permită și promovarea în liga întâi, dacă nu, mai rămânem un an la liga a doua.
CIS-ul vechi ne-a dat dreptul să putem juca meciuri în Europa, iar CIS-ul nou ne va da dreptul de promovare, pentru că ni s-a alăturat un partener privat și întrunim toate condițiile.
Am fost puși să alegem și cred că la unison toată lumea și-a dorit această participare în cupele europene, pentru că e ceva special ca o echipă din Liga a 2-a să poată activa în Europa League, în Conference. Să dea Dumnezeu să avem un parcurs cât mai lung în Europa League. Era normal, cumva, să alegem acest lucru.
Pe clubul nou, noi avem drept de promovare, dar nu ne garantează nimeni, nu? Trebuie să și poți să promovezi. Nu că ne sperie lucrul acesta, dar acum nu puteam să dăm cu piciorul unei șanse pe care ne-am câștigat-o până la urmă”, a declarat Florin Maxim, în cadrul emisiunii PlaySport Live.
Ioan Andone, un nume important în fotbalul românesc, membru în Consiliul de Administrație al Corvinului, a declarat că a încurajat conducerea clubului să ia această decizie, să prefere participarea în cupele europene în detrimentul obținerii dreptului la promovare din noul sezon de Liga 2.
”Cum să le iei jucătorilor performanța asta? Stadionul nu există acum. Ar fi pățit la fel ca și Chindia, doi sau trei ani să se plimbe. Proiectarea o să dureze și asta poate să scârțâie, să fie probleme. Este ceva extraordinar ce au făcut acolo. Eu când am fost întrebat, am fost de acord. Eu fac parte din Consiliul de Administrație și le-am zis să se ducă în cupele europene.
Când o să promoveze, stadionul e aproape gata. Să joci două-trei meciuri (n.r. – considerate pe teren propriu în deplasare) e altceva. La anul o să fie foarte greu. La FCU Craiova, la Voluntari și la Pitești arată foarte bine ce este acolo”, a spus Ioan Andone la DigiSport.
”Alegerea este făcută. Dacă trebuie să alegem între participarea în cupele europene și prezența în Liga 1, s-a ales deja: prezența în cupele europene. Nu poți să refuzi visul a zeci de mii de oameni. Dacă ai drept de promovare, nu îți garantează nimeni că vei și reuși să promovezi. Prezența în cupele europene aduce aproape un milion de euro. Decizia nu poate fi decât un singură, Corvinul să participe în cupele europene”, a spus, la ProSport Live, și agentul FIFA Bogdan Apostu, extrem de implicat la Corvinul.
Există și o speranță pentru Corvinul ca noul sezon de Liga 2 să îl înceapă ca club de drept privat, deci pe noua asociație înființată în prima lună din acest an.
Pentru asta, echipa lui Florin Maxim ar trebui să joace doar cele patru meciuri pe care le are asigurate în acest moment în competițiile europene, două în Europa League și două în Conference League. Acestea au loc până înainte de data de start a noii ediții a Ligii 2, astfel că FRF ar putea să accepte înscrierea Corvinului în campionat sub noua entitate.
Acest scenariu este confirmat chiar de către juristul FRF Adrian Stângaciu. ”În momentul de faţă este prematur să ne pronunţăm cum va proceda Corvinul. Pe vechea organizare, UEFA le permite să evolueze în cupele europene, de aceea au şi primit licenţa, dar dacă eşti club de drept public n-ai voie în Liga 1. Dacă Corvinul încheie conturile cu cupele europene înainte să înceapă noul sezon de Liga 2, iar actele lor sunt în regulă, ar putea obţine dreptul de promovare. Dar dacă parcursul european se prelungeşte, de genul se califică în grupe, atunci nu mai pot spera, pentru că nu pot juca sub două entităţi diferite”, a spus Stângaciu pentru SportpeSurse.
Corvinul este pregătit să urmeze acești pași, în cazul în care nu se va califica mai departe în competițiile europene și după meciul retur pe care îl va avea la 1 sau 2 august.
”Din punct de vedere juridic s-au făcut toate demersurile necesare, toți pașii legali. Corvinul are asigurate cel puțin patru meciuri în cupele europene, deci se va încheia cel devreme pe data de 2 august. Dacă Comitetul (n.r. – probabil se referă la Comitetul de Urgență al FRF) alege să acorde o dispensă pentru depunerea actelor, ele se vor depune pentru că sunt pregătite. Asta este situația, nu este vina Corvinului că a câștigat Cupa României și că poate evolua în Europa. Este o lacună gravă care sper că se va rezolva în curând. Trebuie să asigurăm un lot de Europa League în timp ce echipa va evolua în liga secundă. Este foarte greu de gestionat această situație, o situație unică”, a mai spus Bogdan Apostu la ProSport Live.
În vara anului trecut, Răzvan Burleanu, președintele FRF, spunea, întrebat despre situația Stelei, că actele de schimbare a formei de organizare a clubului din drept public în club de drept privat se pot depune până în ziua dinainte de începerea noului sezon de Liga 2.
Foto: Emil Sebastian Popescu / Corvinul Hunedoara