Formația fostului președinte de la UTA a defilat în Valea Jiului pentru un loc în Liga 3

Călin MNERIE 24 Jun. 2024, 14:53 Liga 4

La exact 50 de ani de când Jiul Petroșani o bătea cu 4-2 pe Poli Timișoara în finala Cupei României, în Vale s-au strâns aproximativ 3.000 de suporteri la un meci de fotbal.

Aceștia adulmecau promovarea în Liga 3-a a celor de la Minerul Lupeni, care obținuseră un rezultat bun, 0-0, în manșa întâi a barajului cu Viitorul Arad. Doar că formația de pe Mureș a jucat perfect duminica seara, în Valea Jiului și s-a impus cu scorul de 3-0 ce nu lasă loc de comentarii.

Arădenii au suferit puțin start, apoi ”vrăjitorul” Vezan a ieșit la rampă

Dan Voicu s-a ținut de cuvânt și, față de partida de la Arad, a renunțat la un mijlocaș pentru a introduce un al doilea atacant (Harangozo) lângă Iepure. Doar că Viitorul s-a apărat bine și absorbit excelent presiunea din start a celor din Lupeni, încurajați frenetic din tribune, de o ”mare” în roșu-negru.

Cu toate că hunedorenii au avut o situație bună, la reluarea lui Mîndreci din unghi mort în bara din dreapta lui Gârlea, care era – oricum – în zonă. Era doar minutul 6 și dacă mingea ar fi intrat în plasă poate altfel s-ar fi jucat meciul și promovarea. Așa, însă, ”minerii” s-au consumat rapid și chiar au început să se stingă în ultimul sfert al primei reprize.

Arădenii au profitat și Raț a avut o intervenție decisivă la finalizarea din unghi al lui Blickling ce ar fi mers la vinclu, iar din cornerul rezultat, ”capul” lui Pantea s-a dus de puțin pe lângă. Apoi, la rampă a ieșit Ovidiu Vezan, fost fotbalist și la Lupeni în Liga 2-a pe vremuri. În minutul 45, ”decarul” de 39 de ani al Viitorului l-a depășit din experiență pe Mazilu, a intrat pe stânga în careu și a trimis un șut perfect în cros: bară-gol.

Înainte de această fază, amfitrionii au avut un gol anulat pe motiv de offside, dar nu au existat discuții la poziția lui Mîndreci, după pasa lui Mazilu.

Topai și Bădăuță au decis promovarea în 10 minute

Pauza parcă le-a tăiat cu totul elanul hunedorenilor și în minutul 55 soarta promovării era deja jucată. La 7 minute de la reluare, de această dată, Vezan a trecut la „catedră” cu o pasă de 50 de metri pentru Andrei Topai, care l-a lobat elegant pe Raț de la 15 metri.

Doar trei minute mai târziu, fundașii în roșu și negru au fost simple jaloane pentru Alexandru Bădăuță care a pătruns 25 de metri cu mingea la picior și a trimis, chirurgical, lângă bara din stânga portarului. La 0-3, experimentații fotbaliști ai celor de la Viitorul au gestionat aproape perfect situația.

Jucătorii gazdelor au mai ajuns să tragă la poartă doar de la distanță, prin Creciunesc (min. 75) și Mîndreci (min. 80), dar Gârlea nu a avut nici un fel de probleme. Și, oricum, diferența putea fi și mai mare dacă Blickling și Rotar nu ar fi tras paralel cu poarta din poziții bune, iar șutul din lovitură liberă al lui Vezan nu ar fi șters transversala.

Dar, barajul era deja jucat, prilej și pentru băieții antrenorului Pavel (Patrick) și președintelui Catanzariti (Alessandro) să bifeze 5 minute pe finalul disputei.

Așadar, Aradul câștigă duelul cu Hunedoara precum acum 5 ani, când Pecica o bătea la barajul de promovare în Liga a 3-a pe Retezatul Hațeg. Se aude că Lupeniul va solicita, totuși, loc în eșalonul terț dacă va fi de unde, însă fără antrenorul Dan Voicu, care și-a anunțat în lacrimi plecarea.

  • Lupeni: Raț – Mazilu, Ciocîrlan, Matei, Arcuși – Prem, Bănceanu, D. Creciunesc – Iepure (Belei 71), Harangozo (Băcăran 53), Mândreci. Rezerve neutilizate: Tonca – Șilip, Roșian, Maria, Glăvan, S. Popescu. Antrenor: Dan Voicu
  • Viitorul: Gârlea – Pantea, Bier, Munteanu, Stoianovici – S. Popa (P. Pavel 87), Kocsis (Fl. Gîlcă 46) – Blickling (Cl. Popa 72), Vezan, Topai (Rotar 81) – Bădăuță (Al. Catanzariti 87). Rezerve neutilizate: Vasii – I. Pașcu, Narsesovici, N. Bulzan. Antrenor: Flavius Pavel
  • Arbitri: Robert Mormeci – Cristian Ciorbea (ambii din Braşov) – Marian Tunsoiu (Sinca Noua – Braşov)
  • Observatori FRF: Daniel Ciocănea (Sibiu), Elena Șerban (Bucuești).

Pavel: ”Am pregătit o altă strategie, cu totul specială, îmi scot pălăria în fața băieților”

Practic, promovarea arădenilor s-a decis în 10 minute (45-55), când Ovidiu Vezan, Andrei Topai și Alexandru Bădăuță l-au bătut pe Raț cu execuții pe cât de grele, pe atât de frumoase, spectaculoase. Până la urmă, optimismul afișat de Flavius Pavel înainte de acest meci a avut și acoperire, inclusiv de ordin tactic, prin eliberarea omului meciului, Ovidiu Vezan.

Ne-am așteptat să câștigăm, toată săptămâna le-am spus asta. Am văzut în tur care sunt punctele lor forte și care mai puțin forte și am pregătit meciul în consecință. Am pregătit o altă strategie, cu totul specială, pentru că în tur am jucat cu Vezan în zona centrală, cu închizătorii și fundașii lor centrali în fața lui.

Acum i-am spus să iasă mult în lateral, să primească mai în benzi și i-a ieșit perfect la primul gol. Exact ca la antrenament s-a întâmplat, a primit mingea și a dat la colț. E bucurie foarte mare, după 10 ani suntem prima echipă din orașul Arad care promovează în Liga a 3-a, restul sunt din alte localități din județ. Ne bucurăm foarte mult în special pentru copiii care vin în spate și avem foarte multe grupe de copii. O să debutăm o parte dintre ei în Liga a 3-a de acum înainte.

E o promovare, după un an foarte bun și vreau să-i felicit pe toți băieții, îmi ridic pălăria în fața lor. Bineînțeles, fără sprijinul conducerii, al președintelui Giovanni Catanzariti nu am fi reușit nimic, e proiectul dânsului și azi cred că l-am făcut foarte fericit și pe el”, a declarat Flavius Pavel, antrenorul celor de la Viitorul.

Voicu și-a recunoscut vina și și-a dat demisia și din cauza fanilor: ”Mi-a fost înjurată familia”

De partea cealaltă, Dan Voicu era foarte dezamăgit de cele întâmplate pe gazon, dar și în tribune, de acolo de unde au venit înjurături grele la adresa sa și a familiei sale. Iar experimentatul tehnician și-a asumat în mare eșecul și a motivat și de ce.

Este o înfrângere dureroasă, din păcate. Consider că am avut o primă repriză bună, ei au avut o singură fază, în timp ce noi am avut o bară în primele minute. Despre golul pe care l-am luat înainte de pauză a fost o execuție… .

Ce pot să spun, a la Vezan și știam lucrul ăsta. Sincer să fiu, mă consider vinovat pentru că trebuia să nu renunț la principiul pe care îl am de regulă, am schimbat echipa ca niciodată, după 0-0. Trebuia să îmi iau măsuri pentru că se putea să ajungem la pelungiri, chiar penalty-uri și nu se știa niciodată cum ar fi ieșit.

Faptul că am renunțat la marcajul la Vezan pentru a aduce un om în plus în atac ne-a costat. Deci, mă consider vinovat la acest eșec. Eu cred că dacă ne-au fost superiori la ceva, au fost la disciplină. Au fost jucători foarte disciplinați, noi ne-am pierdut capul, nimeni nu a mai respectat nimic și nu înțeleg de ce.

Aveam încă 35 minute la dispoziție în care puteam să întoarcem rezultatul, dar, din păcate, nu am respectat absolut nimic. Nu toți jucătorii, dar o parte dintre ei….și – din păcate – asta te costă”, a spus Voicu.

”Incredibil, credeți-mă, nimic nu mă mai întoarce la echipă”

Spre finalul declarației sale, experimentatul tehnician a avut lacrimi în ochi, fiind extrem de afectat de insultele primite de la câțiva fani ai celor din Lupeni.

Eu voi avea o discuție cu conducerea cu clubului, că așa este normal, pentru că așa este frumos. Dar, eu rămân ferm pe ceea ce am hotărât. Mi-aș fi dorit foarte mult că această retragere a mea să fie încununată cu un succes și de o promovare. Din păcate, am rămas foarte dezamintit de o parte a fanilor de aici, care m-au înjurat.

Și, mai mult decât atât, mi-au înjurat familia, aveam și fata, soția azi la meci. Incredibil, credeți-mă, nimic nu mă mai întoarce la echipă. După tot ce am făcut în anii ăștia, să fiu blamat și înjurat…”, a mai transmis Dan Voicu.

Așadar, după zece ani, de când UTA (în actuala ei structură) promova după barajul de la Lugoj, cu Hațegul, o echipă din municipiul Arad ajunge din nou în eșalonul terț. Acolo unde o așteaptă, cu siguranță, Progresul Pecica, Șoimii Lipova și Gloria Lunca Teuz Cermei, însă și Socodorul ar putea rămâne acolo.

iitorul nu s-a descurajat după remiza albă din manșa tur, de la Arad și a dominat clar returul barajului cu Minerul Lupeni, chiar din Valea Jiului. Cu excepția barei din unghi greu al lui Mîndreci și a două goluri anulate pe motiv de offside la hunedoreni, campioana județului Arad a fost stăpână pe situație într-o atmosferă ostilă creată de aproape 3 mii de spectatori. S-a terminat 0-3, cu arădenii sărbătorind practic promovarea de prin minuul 80 pe margine.

Catanzariti: ”Am promovat pentru copiii clubului nostru”

Giovanni Catanzariti închide un cerc de un deceniu. În vara lui 2014 înființa clubul Viitorul, exact în anul în care UTA, reorganizată după ce el nu a mai putut-o finanța, revenea în competițiile federale după sezonul petrecut în Liga a 4-a. De atunci, gruparea sa a crescut câțiva fotbaliști buni, iar orizontul se deschide și mai mult odată cu această promovare.

Eu am avut încredere și în tur în echipă, doar că a fost un joc mai slab din partea noastră. Cu toate astea, am avut un gol valabil, tușierul a vzăut altceva, dar asta nu vreau să mai comentez. Am greșit și noi, 2-3 jucători nu au dat randamentul pe care l-au dat astăzi. Astăzi toată lumea a fost concentrată la maximum și cred că merităm rezultatul celei de a doua manșe.

Urmează pregătirea copiilor, ăsta-i scopul nostru în Liga 3-a, pentru ei am forțat promovarea. O să facem o combinație între jucători mai în vârstă și copiii din centrul nostru, ei trebuie lucrați. Sperăm să fie totul bine și la anul”, a spus la finalul meciului de la Lupeni președintele celor de la Viitorul.

Vezan: ”Am crezut în victorie, cred că am câștigat meciul din experiență”

Așa cum era de așteptat, omul barajului dintre Viitorul și Minerul Lupeni a fost Ovidiu Vezan. Doar că experimentatul mijlocaș a folosit manșa întâi pentru a se încălzi, iar antrenorului Flavius Pavel să-și dea seama că trebuie să-și elibereze tactic ”decarul”.

Rezultatul, un gol de autor și o pasă perfectă de 50 de metri pentru reușita lui Topai.

Am început greu, diferența de vârstă dintre noi și ei s-a văzut la început, au fost mult mai proaspeți în prima repriză. Au pasat mai mult, au avut mingea, dar am dat eu un gol la 39 de ani și de acolo, zic eu, s-a schimbat soarta jocului. Am crezut în victorie, altfel nu ne mai prezentam aici.

Am crezut tot timpul că o să câștigăm aici pentru că avem mulți jucători cu experiență și asta cred că s-a văzut și astăzi. Din experiență cred că am câștigat meciul. Urmează o pauză binevenită și o să vedem. Scopul este să se promoveze tinerele talente ale clubului și sper să iasă cât mai mulți fotbaliști. Eu nu mă văd antrenor, eventual președinte.

Mai am contract un an, mă țin picioarele, eu sper să mă mai țină pentru că îmi place să joc, cât mai mult timp. Atâta timp cât nu mă accidentez și sunt ok din punct de vedere fizic, sper să joc până la 50 de ani”, a declarat mai în glumă, mai în serios Vezan.

Așadar, după sezonul 2104-2015, cel al promovării UTA-ei în Liga 2-a, orașul Arad va avea din nou echipă de Liga a 3-a. Cel mai probabil, aceasta va juca pe ”Banatul”, din Sânnicolau Mic, acolo unde a disputat toate partidele oficiale din această parte secundă a sezonului ce se încheie azi pentru ”roș-albi” cu o mare bucurie.

Foto: Minerul Lupeni și Viitorul Arad

Călin MNERIE 24 Jun. 2024, 14:53 Liga 4
Pe aceeași temă