A murit fotbalul la Timișoara? ”Dan Păltinișanu”, niciodată atât de gol la un meci cu Dinamo

Anda DELIU 25 Sep. 2021, 13:55 Opinii
A murit fotbalul la Timișoara? ”Dan Păltinișanu”, niciodată atât de gol la un meci cu Dinamo

165 de kilometri pot despărți, uneori, două universuri, deși pare paradoxal. La diferență de mai puțin de 19 ore, în vestul României s-au jucat două meciuri de fotbal în care vizitatoarele au fost echipele cu poate cei mai mulți fani din România. La Hunedoara, a fost sărbătoare, a fost o luptă, a fost un adevărat eveniment. La Timișoara, a fost o tristețe, cu o arenă goală, tabelă stricată, sonorizare asemenea, plictiseală în teren, înjurături și câțiva copii entuziaști.

Nu putem să nu ne întrebăm dacă Ripensia ar fi jucat cu FCSB, iar CS Hunedoara, cu Dinamo, dacă ceva s-ar fi schimbat. Mai degrabă nu, deși roș-albii și-au cam ”dezumflat” și ei proprii fani foarte tare în ultima perioadă. Hunedoara, de pe vechile tribune ale unui stadion bătrân, speră la un parcurs ascendent.

Timișoara, de pe ”Marele Oval” de beton, tot mai plin de ”cratere”, pare că nu mai speră la nimic. Spiritul de microbist al timișorenilor e un bolnav în chinuri, ce își dorește să moară, care trăiește într-o țară în care eutanasia e ilegală?

Cea mai mare durere: Timișoara înjurată clar la ea acasă

Altfel, dincolo de faptul că Dinamo nu a strâns un număr decent de suporteri la partida Ripensiei, rămâne un lucru mai mult decât deranjant. Fanii lui Dinamo, din virtutatea inerției de a se înjura, față în față, cu galeria polistă, de data aceasta nu au avut cu cine. Nicio problema, pentru că orașul nu a scăpat neînjurat. A fost o ”atmosferă” chiar SF la stadion. În strigătele galeriei dinamoviste, se mai întrepătrunde zgomotul candid făcut de grupele de copii ale Ripensiei și cântecelul de la juniori cu bunica, ce în zi de meci se apucă de bulion. Să le dea cineva o replică dinamoviștilor? N-a avut cine!

De altfel, nici bătăile nu mai sunt o treabă ”serioasă” la Timișoara. În fața unui supermarket de lângă stadion, patru dinamoviști s-au ”mângâiat” puțin cu doi fani poliști. Mă intreb serios dacă cei doi poliști nu ieșiseră de la cumpărat o pâine și un suc și i-au identificat pe rivali, căci e greu de crezut că se vine în doi la o ciocnire ultra.

Galerie echipei Dinamo la meciul din șaisprezecimile Cupei României cu Ripensia, disputat pe stadionul ”Dan Păltinișanu” din Timișoara, joi, 23 septembrie 2021. Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

Ripensiei i-ar lua încă un secol să se rpegătească de Champions League

Ripensia a vrut, a încercat, a existat, în timp ce Dinamo a venit, a văzut și a învins. Au trecut demult cei 10 ani de la celebra replică a lui Cristian Borcea, ”Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League”, aroganță rămasă și până în prezent doar o fantezie.

Relansată, Ripensia a intrat în ”sezonul” 10, după cei 9 ani de la înscrierea în Liga a VI-a. S-a promovat frumos, dar de câțiva ani se stagnează și, pe planuri vitale!, se involuează. Atmosfera de la meci a fost, de altfel, grăitoare. Așa cum a fost ACS Poli, păi la meciurile cu Dinamo aduna lume, trezea Timișoara! Ripensia nu pare capabilă să producă fior, emoție, entuziasm. Exact ce e frumos în fotbal.

Întrebat despre aspectul general, antrenorul Cosmin Petruescu a spus că Ripensia e tot în construcție. Se tot construiește pentru o promovarea în Liga 1 demult. Este al cincilea sezon al roș-galbenilor în eșalonul secund. Evident, sezonul acesta nici nu se pune problema de promovare. La cum arată lucrurile, sunt convinsă că nu va fi cazul nici sezonul viitor. În ritmul acesta, Ripensia va ajunge să se pregătească de promovare mai mult decât s-a ”pregătit” până acum Dinamo de Champions League.

Poli nu pare nici ea alternativa convingătoare

Ei bine, și dacă Ripensia e deocamdată cum e, nici SSU Poli nu pare deocamdată să aibă virtuozitățile care să o ducă spre performanță. Ca să nu mai spunem că stadionul se va prăbuși, în ritmul acesta, la propriu. S-a stricat tabela, instalația de sonorizare e demult praf, jumătate din capacitate nici nu mai e deschisă, din motive de siguranță. Demolarea va începe, teoretic, când se va aproba realizarea proiectului tehnic și execuția pentru viitorul stadion. Iar pentru asta, CNI trebuie să aprobe finanțare. Politicienii de la guvernare au tot promis asta, dar se pare că au uitat. Ca să nu mai spunem că la vreo 500 de metri, nu se poate începe nici baza sportivă de tip 1. Pe care aceeași firmă o ridică la Petroșani, pentru că acolo se pare că e mai ușor!

În fine, dacă altădată, după un meci cu Dinamo, se adunau mulți oameni să facă poze și cu rivalii, acum a fost o mână de oameni. A fost o seară de joi de septembrie, iar la Timișoara s-a jucat fotbal. Mai interesează pe cineva?

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/sarbatoare-in-ploaie-sub-furnale-fcsb-a-trecut-cu-ceva-emotii-de-cs-hunedoara-dupa-prelungiri-pe-un-stadion-arhiplin-si-o-atmosfera-incendiara-19202226

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/dinamo-se-califica-in-optimile-cupei-romaniei-dupa-o-victorie-in-semi-anonimat-cu-ripensia-in-injuraturile-bucurestenilor-pentru-banateni-19202520

Anda DELIU 25 Sep. 2021, 13:55 Opinii
Pe aceeași temă