Dosarul Curaçao. Sesizări FRF și Poliție! ”Știam din primăvară de pariuri online pe juniori și ligile județene! Duminica asta a fost iar un meci! Am crezut că doar la Dâmbovița. Sunt lucruri necurate, pun alții sume mari.” Dezvăluirile incredibile ale președinților AJF în anchetă | EXCLUSIV

Dosarul Curaçao. Sesizări FRF și Poliție! ”Știam din primăvară de pariuri online pe juniori și ligile județene! Duminica asta a fost iar un meci! Am crezut că doar la Dâmbovița. Sunt lucruri necurate, pun alții sume mari.” Dezvăluirile incredibile ale președinților AJF în anchetă | EXCLUSIV

Continuă ancheta ProSport cu dezvăluiri zguduitoare despre implicarea pariurilor sportive în meciuri de juniori și partide de amatori din fotbalul românesc!

Dacă în episodul I am descoperit împreună cum se poate paria, chiar dacă ești minor!, pe platforma dedicată ligilor 4, 5 și 6 din județele ale României, astăzi vin elemente esențiale dezvăluie de președinții Asociațiilor Județene de Fotbal ale căror competiții fac subiectul ofertei de pariere.

Romeo Malac, AJF Timiș: ”Auzisem de Dâmbovița. Pariuri online, chiar și meciuri de juniori, mă bucuram că nu e la noi… până au apărut!”

Toți cei cinci președinți de Asociații Județene de Fotbal ale căror competiții se află în oferta CryptoSport.Bet știau, într-o anumită măsură, de această afacere! Și, unii dintre ei, spun că au informat mai departe Federația Română de Fotbal. Dezvăluirile lor luminează treptat culisele afacerii și oferă detalii esențiale despre amplitudine.

Mergem în colțul vestic al țării, la Timiș, acolo unde președinte AJF este Romeo Malac. Dezvăluie cu sinceritate că știa de acum jumătate de an despre ce se întâmplă în Dâmbovița și apoi a fost șocat să afle că și meciurile din Timiș erau în ofertă!

Auzisem prin Dâmbovița, acum vreo șase luni, că se joacă la pariuri. De la niște colegi am auzit că s-a jucat, pe nu știu ce site, meciuri de la Liga 4 Dâmbovița. Am auzit, la nivel de zvon, că se joacă și la juniori, dar nu știu de meciuri aranjate. Mă bucuram că nu e și la noi, apoi… au apărut și meciurile noastre!”

Ce s-a întâmplat, concret, în Timiș, județ cu partide din oferta CryptoSport.Bet, după cum se vede clar în captura de mai jos?

Pe mine nu m-a contactat nimeni. Eu sunt împotriva pariurilor! După ce s-au jucat meciurile am aflat, prin etapa 35-36 din Liga 4 Timiș. Avem 20 de formații la acest nivel, 38 de etape. Mi-a trimis cineva după ce s-a terminat meciul, în sezonul trecut. Am fost mirat. Cu ce accept au băgat ei meciurile la pariuri? Cu mine n-a luat nimeni legătura. M-a întrebat multă lume, eu am aflat de acest lucru, după meci.”

Și la București se știa!

Copleșit cumva de provocarea aceasta, președintele AJF Timiș e revoltat dar încă nu știe cum să reacționeze în concret:

Noi, AJF-ul, nu știu dacă putem face ceva. Mie nu-mi convine! Nu știam că se folosesc de imaginea noastră pe Facebook, nu mi se pare corect, iar, pe noi, repet, nu ne-a contactat nimeni. Dați-mi un sfat, ce putem face noi, AJF-ul? În statutul nostru nu e prevăzut nimic, e vechi, iar pe vremea aia nu se juca la pariuri. Trebuie schimbat! Trebuie să mă consult cu un jurist, să văd ce e de făcut. Nu știu cum s-a ajuns aici, la nivel acesta, la fotbalul amator. Am fost luat pe nepusă masă. O să mă consult cu Comisia Juridică de la noi.”

Și Marian Lumînare, președintele AMFB, spune că știa de ce se întâmplă ”mai mult pe la Dâmbovița”:

Nu am fost contactat de nimeni. Am auzit că mai mult pe la Dâmbovița s-au întâmplat. Nu văd cu ochi buni să se parieze pe meciuri din liga 4, liga 5 din București. O să supun atenției compartimentului juridic la prima întâlnire și o să luăm o decizie în legătură cu acest subiect, o să luam în discuție și în cadrul ședinței în Comitetului Executiv, să luăm o hotărâre în acest sens, nu suntem de acord să se parieze, să se folosească de noi.”

Răzvan Cadar: ”Președintele Comisiei de Arbitri m-a anunțat”

La Arad, președintele AJF Răzvan Cadar a luat la cunoștință despre platforma de pariuri online cu meciuri de la județ și partide de juniori chiar în interiorul Asociației pe care o conduce.

Sezonul trecut, mi-a spus președintele Comisiei de Arbitri Arad că auzise ceva de o chestie, de crypto, cum ați spus dumneavoastră. A fost o singură discuție cu colegul meu de la arbitri, atât, în rest nu știu nimic.”

Surprins de dezvăluirile anchetei Prosport, președintele AJF Arad pare decis să acționeze în instanță platforma și inițiatorii acesteia:

Sunt surprins de ceea ce-mi ziceți. Pentru a putea fi puse la betting aceste meciuri, trebuie făcut un acord cu AJF-urile. Nu-mi dau seama cum pot ei să se folosească de imaginea AJF sau de imaginea cluburilor respective. Nu-mi dau seama cum am putea să le protejăm. Cred că trebuie să venim cu o legislație, să facem informări cu echipele, cu jucătorii de pericolul a ceea ce înseamnă betting-ul asupra corectitudinii meciurilor. Totodată, betting-ul nu aduce cele mai bune rezultate în sport. O să vorbesc cu avocații mei, o să-i pun să caute. Nu mi se pare normal să asocieze imaginea AJF-ului. E nelalocului lui să asociezi fără acord.”

”În aprilie-mai nu am luat în serios. Duminica trecută, un club își promova meciul cu macheta CryptoSport.Bet!”

Ciprian Prisăcaru este președinte AJF Dâmbovița, județul cu cele mai multe competiții prinse în oferta de pariuri online și singurul care e reprezentat și cu competiții de juniori, mai exact Under 19! Este locul despre care au aflat toți președinții AJF contactați de ProSport că se pariază pe fotbal județean, în primă fază.

Inițial, Ciprian Prisăcaru mărturisește că știa încă din această primăvară de situație și a anunțat FRF:

Am văzut în returul sezonului trecut, prin aprilie-mai, mi-a apărut și mie ca sugestie pe pagina de Facebook. Mă irită foarte tare chestia asta, am vorbit cu juristul FRF, cu domnul Stângaciu, să ne sprijine, să vedem ce e de făcut. Am crezut că se va opri, că e o chestie așa… un test. Inițial nici nu am luat în serios. Am văzut că nu se mai oprește și, în continuare, apar!”

Apoi, dezvăluie că duminica trecută, un club din Liga 6 Dâmbovița își promova meciul din Cupa României prin intermediul platformei de pariere!

Din partea cluburilor nu m-a sunat absolut nimeni, dar pe pagina unei echipe am văzut, în prima fază a Cupei României, faza județeană, duminica trecută, o machetă: un club de Liga 6 de la noi își anunța meciul cu o machetă de la o casă de pariuri, care avea 1X2 pe ea. CryprosportBet ăștia erau, da!”

Între salvarea FRF, ”rezolv toamna asta” și ”sesizăm Poliția”

Președintele AJF Dâmbovița e dat cumva peste cap de cronologia evenimentelor și caută justificări când accentuăm asupra lipsei de reacție a forului pe care îl conduce după ce i s-a confirmat, practic, săptămâna trecută, existența și funcționarea platformei!

Am fost foarte aglomerat, că suntem în perioada de transferuri, la AJF-uri nu sunt foarte mulți oameni care am putea să ținem lucrurile astea cu ușurință. N-am avut timp să mă ocup de asta, dar e una din prioritățile mele pentru toamna asta, să clarific situația. Domnului Stângaciu i-am spus așa, printr-un mesaj pe Whatsapp, că o să revin cu detalii, nu am intrat în detalii. Pur și simplu vorbeam de alte subiecte și i-am spus că în perioada următoare o să vin cu un subiect, să mă ajute cu detalii, nici nu știu dacă i-a rămas în minte, exact, subiectul. Și eu am fost evaziv și i-am zis să mă ajute. Nu știu când, exact, a fost discuția asta.”

În același timp, Ciprian Prisăcaru spune că nici nu știe dacă FRF îl poate ajuta, fiind vorba de propriile competiții, anunță că va merge spre Poliție:

Nu știu dacă ne poate ajuta federația, aici e vorba de noi, noi suntem o structură juridică aparte de federație, noi trebuie să luăm de coarne. Cu siguranță o să sesizăm Poliția, iar asta e chestie de timp, în perioada următoare. Nu poți să te folosești de noi, noi suntem organizatorii competițile și avem toate drepturile, de imagine, de orice. Nouă nu ne-a cerut nimeni niciun acord, eu, personal, nu sunt de acord cu așa ceva, mai ales la nivelul ăsta de amatori.”

Ciprian Prisăcaru: ”Dacă-i prind, o să-i nenorocesc! Îmi dau toate competițiile peste cap”

Același președinte e șocat că s-a ajuns până la pariuri pe meciuri de juniori și declară că nu avea cunoștință decât de parierea pe fotbalul județean de seniori:

Îmi poate da toate competițiile peste cap! Sunt pregătit să fac orice fel de acțiune care să apere sportul și fotbalul de flagelul ăsta. N-am jucat în viața mea, nici nu știu cum e să joci la pariuri, nu sunt de acord cu alăturarea pariurilor de sport și văd că intră așa… până în profunzime. Dacă a ajuns la meciuri de juniori! Am știut de liga 5, 6, liga 4, dar nu de juniori!”

Cât de limpezi sunt lucrurile în fotbalul din Dâmbovița, până la urmă? Mai ales dacă președintele AJF admite că până nu de mult ”se stabileau rezultate, promovări, retrogradări”?!

În ultimii doi ani, eu și echipa mea am încercat să scoatem fotbalul ăsta județean, amator, din niște gheare, că erau și pe aici tot felul de nemernici, care puseseră monopol pe activitatea asta. Erau tot felul de găști, gășculițe… stabileau rezultate, promovări, retrogradări. La fotbalul amator trebuie să-i lași să joace de plăcere. Cred că cineva care se gândește să facă chestia asta, să bage în ofertă meciurile de genul ăsta, primul lucru spre care te duce gândul este că sunt ușor de manipulat acolo. Mă gândesc că… eu dacă-i prind… o să-i nenorocesc! Dar trebuie să am niște dovezi, lucruri solide.”

Silviu Crângașu: ”Sunt lucruri necurate. Pun alții sume mari”

Președintele AJF Prahova, Silviu Crângașu, dezvăluie că a fost contactat cu privire la un meci din ultima etapă de L4 care ar fi fost în oferta de pariere online:

Pe la ultima etapă de Liga 4 (Liga A), m-a sunat cineva, nu mai știu cine, legat de un meci, dacă știu că este pe un site de pariuri. Meciul Cornu – Berceni. I-am zis că nu cunosc așa ceva. M-am întrebat de unde până unde? Noi, ca și organizatori, trebuie să avem cunoștință de așa ceva. Pe mine nu m-a sunat nimeni de la această platformă de betting. Dați-le spre urmărire, nu este normal! Să îi investigheze! Dacă ar fi lucruri curate, ar fi trebuit ca organizatorul competiției să fie înștiințat.”

Fost jucător și președinte AJF de mulți ani, Silviu Crângașu abordează tranșant situația și admite:

Meciurile de la acest nivel sunt ușor de aranjat, iar oamenii ușor de influențat. Starea lor socială le poate permite să facă aceste lucruri, aceste mizerii. Păi, ce facem? Punem la pariuri meciurile de la acest nivel, unde oamenii vin cum vin la meciuri, ba de la muncă, ba mai sunt băuți… Sunt lucruri necurate. Bine, e vorba de peștii mari, nu amărâții aia din teren, nu? Stați liniștit, sunt alții care, dacă e să judecăm așa… pun alții sume mari. Sunt lucruri care mă surprind și cu care nu sunt de acord.”

Acesta anunță că va sesiza deîndată Comisia de Integritate FRF, în urma anchetei ProSport:

Pentru o colaborare corectă cu echipele, jucătorii, trebuie să beneficiem de sprijinul organelor abilitate: Comisia de Integritate a Federației. Vreau să anunț Comisia de Integritate și, împreună cu dânșii, să facem pașii următori. Eu o să mă folosesc de materialul dumneavoastră și o să informez Comisia Federației.”

Rămâi pe ProSport pentru următoarele episoade al anchetei Dosarul Curaçao:

  • Cine se află în spatele afacerii cu pariuri pe meciuri de juniori și Liga 4?
  • Detalii incredibile despre meciurile cu deznodământ uluitor care au compus un bilet câștigător cu cota peste 100!
  • Cum reacționează cluburile, FRF și ONJN

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/dosarul-curacao-sesizari-frf-si-politie-stiam-din-primavara-de-pariuri-online-pe-juniori-si-ligile-judetene-duminica-asta-a-fost-iar-un-meci-am-crezut-ca-doar-la-dambovita-sunt-lucruri-n-19728575

https://liga2.prosport.ro/liga-3/inca-noua-jucatori-fosti-sau-inca-la-csc-ghiroda-si-giarmata-vii-au-fost-sanctionati-de-frf-pentru-ca-pariau-reactia-clubului-timisean-19277488

https://liga2.prosport.ro/liga-3/12-fotbalisti-de-la-real-bradu-suspendati-de-frf-pentru-pariuri-sanctiunile-dictate-19274886

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/alti-sase-arbitri-unul-din-lotul-de-liga-2-scosi-tapi-ispasitori-fiindca-aveau-cont-la-case-de-pariuri-sanctiunile-dictate-de-frf-19273523

Pe aceeași temă