Dosarul Curaçao. Dezvăluiri incredibile într-o anchetă zguduitoare ProSport: pariuri online în România pe meciuri de juniori și din ligile județene! Pot juca și minorii! Episodul I: “Au mers unde, teoretic, e cel mai ușor de trucat” | EXCLUSIV

Începând de azi, ProSport publică o anchetă în serial cu dezvăluiri zguduitoare despre implicarea pariurilor sportive în fotbalul românesc pe meciuri de juniori și partide de amatori. Din Liga 4, 5 și 6, plus Cupa României, organizate la nivel de județ! După o investigație amplă, “Dosarul Curaçao” aduce în față informații, documente, mărturii și reacții despre afacerea cu pariuri online care vizează cele mai vulnerabile zone din fotbalul nostru. Acolo unde ar trebui să se joace de plăcere, unde integritatea partidelor e cel mai greu de asigurat în fața blaturilor și, mai ales, în competiții de juniori care ar trebui să formeze talente, departe de miza câștigurilor la pariuri pentru minori!

Pariuri online în România pe meciuri de juniori și din ligile județene

“Ce zici dacă-ți spun că în România se pariază și pe meciurile de la țară, chiar și pe meciuri de copii?”. Restul de țigară zboară din buze după ultimul fum și se înfige în muchia dintre dalele fierbinți de piatră. “Pe bune, meciuri de Liga 4, Liga 5, Cupa la județ, meciuri de juniori Under 19! Și online, pe față, nu cu banii prin portbagaje! E un site!”. E atât de cald că Universul are voie să amestece îndoiala și furia în aceeași ceașcă de cafea. Cum, în România?!

Da.

Afacerea poartă numele de CryptoSport.Bet. Și a început în acest an, 2023, mărturie fiind și copyright-ul de pe platforma de pariere online cu același nume. Un site dedicat, atenție, exclusiv pariurilor pe eșaloanele inferioare din fotbalul românesc, fotbalul de la județ, cu tot cu meciuri din competițiile juvenile la acest nivel!

”Împărtășim Pasiunea Ta pentru Fotbal!”

Acesta e mesajul care deschide secțiunea “Despre noi” a platformei online. Inițiatorii se prezintă ca fiind “o echipă de entuziaști ai sporturilor și tehnologiei, dedicați îmbunătățirii nivelului competițiilor de fotbal amator din întreaga lume”.

Culmea, până la acoperirea Planetei, doar următoarele competiții, doar din România, sunt prinse în ofertă:

  • Liga 4 – Dâmbovița, Ilfov, București, Prahova, Timiș (a fost și Arad, vom vedea, a dispărut între timp)
  • Liga 5 – Dâmbovița, Prahova (Liga A și Superliga B)
  • Liga 6 – Dâmbovița
  • Cupa României faza județeană – Dâmbovița
  • Liga 4 și Liga 5 juniori – Dâmbovița

Cum ar putea “îmbunătăți nivelul competițiilor” acestea parierea pe meciurile lor? Discursul din spatele platformei are o linie constantă pe site, menită să justifice în ambalaj pentru naivi intențiile proiectului: “aceste competiții nu primesc întotdeauna atenția și sprijinul de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta”.

Le dezvoltă CryptoSport.Bet? Se întorc oare bani spre Asociațiile Județene de Fotbal care organizează competițiile prinse în ofertă? Spre cluburi? Vom afla împreună! Dacă nu, cum “sprijină”  fotbalul o afacere care produce bani din meciurile cel mai ușor de trucat, potrivit mărturiilor obținute în exclusivitate de ProSport?

Promovează afacerea de pariuri online cu identitatea AJF-urilor și a cluburilor!

În fapt, pe platformă poți paria, după cum este evident în capturile foto de mai jos, pe meciurile unor echipe precum Unirea Cocorăștii Colț (Prahova), CS Timișul Șag (Timiș), AS Spicul Jugureni (Dâmbovița) iar în zona de juniori Under 19 pe ACS Dinamo Odaia Turcului ori CS Comuna Valea Lungă. Juniori, Underi 19!

Până la publicarea acestui prim episod, platforma a scos temporar, poate, meciurile propriu-zise din ofertă, păstrând doar competițiile, probabil pentru viitoarele partide, din etapele următoare. Dar avem dovezile incontestabile ale unor evenimente, inclusiv cu cote, din ultima perioadă:

Afacerea are și o pagină de facebook, lansată pe 19 martie anul acesta, potrivit datelor din social media. Totul la vedere! Și, atenție: pe facebook utilizează, în promovarea partidelor din eșaloanele inferioare, postări cu identitatea vizuală a cluburilor, dar și a Asociațiilor Județene de Fotbal care organizează competițiile! Ba chiar sunt postări cu tag la pagina oficială a cluburilor!

În capturile de mai jos sau din galeria foto a articolului, două exemple cu meciuri din Liga 4 Arad și Timiș, care s-au jucat în iunie, cu logo-urile AJF și ale cluburilor implicate în evenimentul din oferta CryptoSport.Bet!

Scrie Curaçao. A se citi Dâmbovița?

De ce ancheta ProSport poartă numele “Dosarul Curaçao”, dacă totul pare să se învârtă între Viitorul Gheboaia și Recolta Gura Șuții? Cine sunt oamenii din spatele afacerii?

Pornim cu informațiile “la primă mână”. Chiar de pe platforma de pariere. Astfel, CryptoSport.Bet aflăm că e deținut și operat de către compania CSBET N.V. Cu sediul în… Curaçao! În paradisul fiscal din Marea Caraibilor, la vreo 10.000 de kilometri distanță de România!

Aflăm și că este o afacere “autorizată și reglementată de Guvernul Curaçao, operând sub licența nr. 1668/JAZ eliberată de Curaçao eGaming”.

Totodată, în secțiunea “Termeni și condiții” a platformei, la punctul 21, legile care guvernează termenii și condițiile sunt cele din Curaçao, stat care are și jurisdicție asupra eventualelor litigii provenind din acest document:

Atunci, de ce doar meciuri din județele României în oferta incredibilă de pariere? Și de ce cu precădere competiții din județul Dâmbovița, deși… Curaçao? Surprize-surprize, vom descoperi împreună!

Ne-am făcut cont: în doi pași, pariuri online pe AS Roberto Ziduri, chiar dacă ești minor!

Să îți faci cont pe platforma de pariere cryptosport.bet este extrem de simplu. Atât de simplu încât, șocant în comparație cu procedurile celor mai mulți actori din piața pariurilor online:

  • Nu ți se solicită niciun document de identificare
  • Poți fi minor!
  • Poți utiliza cardul altei persoane!

Nu am fost întrebați de vârstă, nu a fost verificată adresa de mail pe care am utilizat-o. Nu au fost solicitate copii de pe documente de identitate. Nu există procedură de verificare a identității ori a contului. Iată o galerie foto pas cu pas pentru tot procesul parcurs de noi:

Mai mult, noi am folosit datele unei persoane de sex masculin și am înregistrat un card bancar care are ca titular o persoană de sex feminin!

  • Pasul 1. Ne-au fost solicitate numele și prenumele, un nume de utilizator, adresa de mail, numărul de telefon, apoi o parolă și confirmarea acesteia.
  • Pasul 2. Am făcut o depunere în cont folosind, pentru a evidenția lipsa măsurilor de securitate, cardul altei persoane.

Zero mecanisme de verificare. Poți juca și cu bitcoin 

Deși în secțiunea “Despre noi” a platformei apare scris în josul paginii, cu font mic, “Trebuie să ai 18 ani pentru a putea plasa pariuri pe CryptoSport.Bet”, sunt vorbe goale!

Pe cryptosport.bet poți depune sume în lei, dolari sau bitcoin. Trei variante: plată online cu card bancar, prin PaySafeCard sau prin Bitcoin după înregistrarea pe platforma Binance.

Limita de depunere este de 25 lei, iar plafonul maxim atinge 10.000 lei. Noi am făcut o depunere de 40 lei. Am primit un mail prin care eram anunțați că tranzacția a fost realizată cu succes.

”La ce altceva să te gândești? Totul miroase clar a mascaradă!”

Rămâi cu ochii în gol. Omul nostru se depărtează în fața gurii de metrou, printre miros de covrigi și august în avanpremiera bâlciului. Nu, nu cu ochii fixați în gol rămâi, expresia e bună doar pentru discuții de complezență. Acum, realitatea îți amețește privirea în gol, o ridică până la crypto-cer și o dă de asfalt.

Fotbalul copilăriei, fotbalul curat, bucuria de pe maidan, pe terenul din comună, cu prietenii, indiferent de vârstă, de la “13 ani la pensie”… Și aici?! Cum? Tot ce mai credeai întreg se face chiștoc în muchia dintre două dale de trotuar.

ProSport a contactat mai mulți actori din industria pariurilor din România pentru răspunsuri la câteva întrebări firești pornite din episodul I al Dosarului Curaçao. Sunt profesioniști cu experiență care au rămas uluiți de prima parte a dezvăluirilor din ancheta ProSport:

Totul miroase clar a mascaradă, treaba cu promovarea fotbalului amator, să fim serioși. Când există sute și sute de competiții în lume și în țara noastră cu vizibilitate, cunoscute, pe baza cărora bookmakerii pot configura cote fundamentate, tu alegi fotbalul județean și meciuri de juniori unde se poate influența cel mai ușor rezultatul unei partide! La ce altceva să te gândești când oferta este 100%, exclusiv, din zona asta?”

”Au mers unde, teoretic, e cel mai ușor de trucat”

Iată alte concluzii din partea lor, aceștia evitând să își decline identitatea cel puțin până când Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc nu va răspunde la solicitarea ProSport pentru detalii și comentarii pe subiect:

La nivel de județ se joacă de plăcere, fotbaliștii amatori dacă primesc de-o bere sau câteva sute de lei, atunci normal că e mult mai ușor să abordezi astfel de competiții pentru a influența un rezultat. Nu mai vorbim și de juniori la județ, atenție, minori!, că e vorba de competiții Under 19!”

Au mers unde, teoretic, e cel mai ușor de trucat! Mecanismele de protecție a competiției și de asigurare a integrității la acest nivel județean practic nu există, trebuie să admitem asta, e foarte-foarte dificil să protejezi jucătorii și meciurile în acest context specific”

Pe baza căror informații se nasc acele cote oferite la astfel de meciuri? Cine sunt bookmakerii? Cum afli ce lot are și ce jucători folosește etapa asta o echipă de Liga 6 dintr-un județ? Să fim serioși… Chiar sunt curios și eu ce va urma!”

RĂMÂI PE PROSPORT PENTRU EPISODUL II INCENDIAR DIN “DOSARUL CURACAO:

  • Cine se află în spatele afacerii cu pariuri pe meciuri de juniori și Liga 4?
  • Care e reacția Asociațiilor Județene de Fotbal și a cluburilor?
  • Detalii incredibile despre meciurile cu deznodământ uluitor care au compus un bilet câștigător cu cota peste 100!

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/reprezentantii-frf-au-apelat-la-politie-la-seminarul-arbitrilor-din-liga-2-de-la-cheile-gradistei-motivul-este-legat-de-trucarea-meciurilor-si-mafia-pariurilor-exclusiv-19279090

https://liga2.prosport.ro/liga-3/inca-noua-jucatori-fosti-sau-inca-la-csc-ghiroda-si-giarmata-vii-au-fost-sanctionati-de-frf-pentru-ca-pariau-reactia-clubului-timisean-19277488

https://liga2.prosport.ro/liga-3/12-fotbalisti-de-la-real-bradu-suspendati-de-frf-pentru-pariuri-sanctiunile-dictate-19274886

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fost-jucator-la-ripensia-suspendat-pentru-ca-avea-cont-de-pariuri-ne-a-spus-ca-avea-cont-de-cand-era-junior-ne-a-trimis-si-un-desfasurator-scos-inainte-sa-l-inchida-19274943

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/alti-sase-arbitri-unul-din-lotul-de-liga-2-scosi-tapi-ispasitori-fiindca-aveau-cont-la-case-de-pariuri-sanctiunile-dictate-de-frf-19273523

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-ultimul-presedinte-al-astrei-surprins-intr-o-agentie-de-pariuri-mai-pierd-timpul-uneori-imi-astept-randul-la-un-salon-de-manichiura-din-apropiere-in-2022-striga-din-inal-19261844

Pe aceeași temă