Daniel Oprescu (52 de ani), fost angajat al Federației Române de Fotbal, ca selecționer al naționalelor U18 și U19, între 2018 și 2022, acum antrenor principal al echipei din Liga 2 CSM Slatina, este de părere că actuala Lege a Sportului, care interzice cluburilor de drept public să promoveze în prima ligă, ar trebui schimbată.
Nu neapărat fiindcă echipe precum cea pe care o antrenează din vara anului 2022, de la promovarea sa în Liga 2, nu pot urca în elită, ci pentru că ”legile trebuie adaptate la realităţiile societăţii în care trăim”.
Oprescu anticipează că în noua ediție a ligii secunde vor fi și mai multe echipe participante fără drept de promovare, spre deosebire de sezonul actual.
În actualul sezon al Ligii 2, 2023-2024, nu mai puțin de opt echipe din cele 20 de participante sunt de drept public și nu pot promova în prima ligă. Este vorba despre Steaua, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, CS Tunari, CSM Alexandria, CSM Reșița și Corvinul Hunedoara. Ultimele patru au postura de nou-promovate din Liga 3.
Două dintre acestea, CSC Șelimbăr și Corvinul, s-au calificat în play-off și încurcă lupta pentru promovare a echipelor care pot urca în prima ligă, prin accederea în acest turneu ele doar asigurându-și automat rămânerea în Liga 2 și pentru noul sezon. Iar dintre celelalte șase, trei și-au asigurat matematic menținerea în noul sezon, Steaua, Reșița și Slatina, iar două au retrogradat matematic, Alexandria și Tunari.
Întrebat după ultimul joc despre planurile Slatinei pentru noua ediție de Liga 2, a treia la rând de când s-a revenit în acest campionat, Daniel Oprescu a spus că obiectivul echipei sale este cunoscut, menținerea în eșalon, fiindcă mai sus de Liga 2 nu poate urca.
A fost un moment bun pentru ca fostul selecționer la juniori să transmită din nou public faptul că Legea Sportului ar trebui modificată. A dat și exemple și este de părere că noua ediție a Ligii 2, prima cu 22 de echipe în loc de 20, va avea și mai multe formații de drept public în componență decât cel aflat acum pe final.
”Obiectivul pentru sezonul următor se ştie. Noi suntem o echipă care nu are drept de promovare. Doar dacă, ulterior, va apărea o modificare a legii, pentru că eu anticipez ca în noul sezon să fie chiar mai multe echipe fără drept de promovare. Am văzut echipele care urmează să promoveze… Vă dau doar un exemplu: pică Spartac, care este echipă privată, mai pică CSM Alexandria și Unirea Dej, cu aceasta din urmă care are drept de promovare. Atenție! Deci pică două echipe cu drept de promovare şi există probabilitatea să promoveze în Liga 2 patru care nu au. Cum facem? Eu cred că se impune o schimbare a legii. Legile trebuie adaptate la realităţiile societăţii în care trăim. Asta este, fără implicarea stautului în sport, în România sportul va muri, ca să fie foarte clar”, este de părere Daniel Oprescu.
La Hunedoara, la începutul anului, s-a înființat asociația de drept privat căreia CS Corvinul îi va cesiona dreptul de participare în Liga 2 începând cu noul sezon. Mai trebuie doar ca actuala ediție de campionat să se încheie, iar FRF să aprobe modificarea.
Și la Șelimbăr se fac demersuri în această perioadă pentru a urma exemplul de la Hunedoara, potrivit declarațiilor directorului Cornel Stănilă și antrenorului Claudiu Niculescu.
Ba chiar și la Reșița, potrivit declarațiilor președintelui Cristian Bobar.
Astfel, dacă acestea trei își vor rezolva situația, atunci, dintre actualele participante în Liga 2, ar rămâne trei echipe fără drept de promovare, dacă nu vor face și ele schimbări între timp: Steaua, CSM Slatina și CSC Dumbrăvița, cu aceasta din urmă încă nesigură 100 la sută de menținerea în eșalon.
Din Liga 3 vor promova șase echipe la finalul acestui sezon, cu una în plus, pentru ca Liga 2 să treacă de la 20 la 22 de participante. Dacă toate șase ar fi de drept public, plus cele trei care ar rămâne din actauala ediție, atunci în sezonul 2024-2025 ar lua startul nouă formații fără drept de promovare. Este însă greu de crezut o astfel de situație, dar nu imposibilă.
”De ce să fim de vină. Regulile astea sunt. Noi (n.r. – CSM Slatina) nu avem bugetul echipelor din Liga 2, avem al treilea sau al patrulea buget din coadă și asta trebuie reținut. Sunt condiții de logistică, bază materială, infrastructură, terenuri, cred că în primele cinci din Liga 1, dar dacă ne referim la fondul salarial, cred că suntem al treilea sau al patrulea club din coada Ligii 2. Asta nu înseamnă că suntem nemulțumiți. Am văzut dezbaterile și discuțiile pentru proiectul de lege. Mi se pare normal să nu dai un salariu mai mare de 6.000 de euro… Bine, noi nu suntem nici la jumătate, așa că nu avem nimic de comentat din punctul acesta de vedere”, spunea, pe finalul anului trecut, Oprescu despre schimbarea Legii Sportului.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures