FK Miercurea Ciuc s-a despărțit de unul dintre tinerii titulari din sezonul trecut. A semnat cu un club din Slovacia pe care FCSB l-a eliminat din Conference League, dar va juca în primul an în Ungaria, unde va fi coechipier cu Pap, Anton și Hamed

Marius ANGHEL 17 Jul. 2023, 13:29 Liga 2

FK Miercurea Ciuc nu se va mai baza în noul sezon de Liga 2 pe unul dintre tinerii jucători utilizați constant în campionatul recent încheiat.

Orădeanul Mark Kovacs, care chiar astăzi, 17 iulie, a împlinit 19 ani, își va continua cariera în Ungaria, la Gyor ETO, unde va juca sub formă de împrumut de la DAC Dunajska Streda, echipă din Slovacia care l-a achiziționat de la harghiteni.

Mark Kovacs s-a despărțit de FK Miercurea Ciuc după doar un sezon

Fundașul central Mark Kovacs a trecut de la CA Oradea (actuala FC Bihor Oradea) la FK Miercurea Ciuc în iulie 2022. În sezonul trecut de Liga 2 (2022-2023) a evoluat în 22 din cele 25 de meciuri (1397 minute), 16 începute ca titulat și de cinci ori a fost înlocuit.

A atras atenția și a fost achiziționat de slovacii de la DAC Dunajska Streda, trupă care în august 2022 era eliminată din Conference League de FCSB (0-1 în dublă manșă). Vicecampioana Slovaciei nu-l păstrează însă pe Kovacs în lot, ci l-a împrumutat în liga secundă din Ungaria, la Gyor ETO.

La echipa maghiară va fi coechipier, printre alții, cu Eduard Pap (ex FC Botoșani), Paul Anton (ex UTA) și Yasin Hamed (fost la Bekescsaba, dar și la ASA Târgu Mureș, Pandurii, CFR Cluj și Sepsi OSK), alte trei achiziții făcute în această vară. Gyor este foarte activă în această campanie de transferuri și țintește o promovare în prima ligă a Ungariei.

Mark Kovacs a semnat cu DAC, în Slovacia, dar va juca la Gyor ETO, în Ungaria

Cu DAC a semnat un contract valabil trei ani, iar trecerea sa la clubul slovac a fost descrisă astfel de FK Miercurea Ciuc:

”Tânărul fundaș al echipei noastre, Márk Kovács, își continuă cariera în echipa de fotbal Dunaszerdahelyi AC. În primul său sezon, va apărea împrumutat la Győr ETO FC.

Márk Kovács a semnat pentru Dunaszerdahelyi AC, clubul reprezentativ al maghiarilor din munți. Fundașul talentat, în vârstă de 19 ani, a crescut cu echipa Oradea AC și a ajuns la Miercurea Ciuc în vara anului 2022. Jucătorul a semnat un contract pe trei ani cu noul său club, cu opțiune de prelungire cu un an, și va petrece primul sezon împrumutat la clubul partener al DAC, maghiarul Győr ETO.

În sezonul 2022/2023, Márk a jucat în mod regulat în liga noastră 2, echipa de adulți, ajutând echipa noastră din a doua divizie în 16 meciuri din sezonul regulat și 6 meciuri din playoff. În plus, a jucat în trei întâlniri de Cupa României și două meciuri din Liga 3 în roșu-negru și a întărit și echipa noastră U19 în UEFA Youth League. Având în vedere toate aparițiile, a purtat echipamentul FK Miercurea Ciuc de 29 de ori.”

”Aș dori să mulțumesc tuturor celor de la clubul Miercurea Ciuc, colegilor mei și întregului staff, pentru că fără ajutorul lor nu aș fi reușit să ajung aici”, a spus Mark Kovacs la despărțirea de FK Miercurea Ciuc.

În prezentarea pe care i-a făcut-o DAC, fundașul român a spus următoarele: ”Știu că vin la un club de elită care joacă în Conference League și vrea să câștige campionatul. Scopul meu este să joc în cea mai bună echipă posibilă. Aș dori să o ajut pe Gyor să avanseze la NBI. Îmi doresc să câștig experiență, să strâng cât mai multe meciuri și să performez bine. Vin cu scopul de a mă dezvolta cât mai mult și de a câștiga cât mai curând un loc în formația de start. Îl cunosc pe Yasin Hamed din echipa Gyor, care vine și din România.”

Și maghiarii de la Gyor l-au prezentat și i-au publicat o declarație: ”Cel mai important obiectiv al meu este să ofer cea mai bună performanță posibilă împreună cu echipa în sezonul următor. Mi-ar plăcea să am o mulțime de oportunități de a juca, să mă dezvolt cât mai mult posibil în culorile ETO. Aștept cu nerăbdare startul, nu a fost nicio problemă cu acomodarea și sunt și fețe cunoscute în vestiar, inclusiv recent venitul Yasin Hamed.”

10 plecări de la FK Miercurea Ciuc, Szilard Gyenge s-a întors

Astfel, FK Miercurea Ciuc mărește numărul jucătorilor de care s-a despărțit în această vară, din lotul cu care a încheiat ultimul sezon.

Până acum, pe lângă Mark Kovacs, de la echipa harghiteană au mai plecat Omar El-Sawy (Rapid), Marvin Schieb, Mickael Panos (ambii ajunși la CS Comunal Șelimbăr), Roberto Romeo (Chindia Târgoviște), Paul Pîrvulescu (Concordia Chiajna), Dino Stancic și Ignas Kruzikas.

Nici Gabor Eperjesi și Toni Suciu nu mai fac parte din lot.

În schimb, portarul Szilard Gyenge a revenit în lot după ce în această vară a fost la antrenamente în Ungaria la Kisvarda, dar nu a rămas la maghiari.

30 de jucători în lotul lui Robert Ilyes

FK Miercurea Ciuc și-a prezentat lotul pentru sezonul 2023-2024 într-o conferință de presă susținută încă din data de 10 iulie.

Printre componenții lotului se numără tineri promovați din academie, alții reveniți după împrumuturi sau reîntorși la club după alte experiențe, dar și achiziții noi. Robert Ilyes are următorul lot la dispoziție:

Szilard Gyenge, Mark Karacsony, Mate Simon, Matyas Becze Mathe (din academie)(portari), Peter Gal Andrezly, Balazs Csiszer, Szilard Veres, Attila Csuros, Bence Pinter (ultima dată la Kelen SC / liga 3 Ungaria), Patrik Janos Nagy (ultima dată la Kazincbarcika / liga 2 Ungaria), Szondi Botond, Andrei Gheralia, Robert Ronai (de la Atletico Arad), Karandi Botond (din academie), Soufiane Jebari, Csongor Simo (revenit după împrumutul la AFC Odorheiu Secuiesc), Lorant Kovacs, Arthur Gyorgyi (fost la FK Miercurea Ciuc și ultima dată la Budafoki MTE / liga 2 Ungaria), Lenard Szoke (din academie), Gabor Makrai (venit de la Pecsi MFC, ultima dată la Siofok), Richard Jelena, Szilard Magyari (fost la FK Miercurea Ciuc și ultima dată fost la Dorogi / liga 2 Ungaria), Gergely Botond (fost la FK Miercurea Ciuc, ultima dată la Nafta / liga 2 Slovenia, aparține de Zalaegerszegi TE / liga 1 Ungaria), David Kelemen, Csongor Berkeczi (revenit după împrumutul la AFC Odorheiu Secuiesc), Claudiu Apro, Daniel Vita, Szilard Balogh (din academie), Ervin Bakos (achiziționat definitiv de la Poli Timișoara), Alex Gondor (din academie)(jucători de teren).

Sunt 30 de jucători, printre care patru portari. De prezentări oficiale au avut parte doar trei dintre cei nou-veniți, maghiarii Pinter, Nagy și Makrai.

Victorie cu sârbi și înfrângere cu austrieci în cantonamentul din Slovenia

În această perioadă, FK Miercurea Ciuc se află în cantonament în Slovenia, unde a disputat două meciuri amicale.

În primul, miercurea trecută, a trecut cu 2-0 cu Macva Sabac (liga 2 Serbia), iar în al doilea, vineri, a pierdut cu scorul de 1-2 în fața echipei Kapfenberger SV (liga 2 Austria)(foto).

Toate cele trei goluri ale ciucanilor au fost reușite de Lorant Kovacs, dintre care unul din penalty, cu sârbii.

Alterior, în țară, harghitenii au disputat un amical cu FC Hermannstadt, cedat cu scorul de 1-5 în fața prim-divizionarei.

Mai înainte de jocul cu sibienii, se poate spune că Robert Ilyes și-a testat elevii și în cele meciuri ale echipei naționale a Ținutului Secuiesc pentru calificarea la Cupa Mondială CONIFA 2024 din Kurdistan. Partidele au avut loc pe stadionul din Miercurea Ciuc, iar naționala așa-zisului Ținut Secuiesc, antrenată chiar de Ilyes, a fost formată în proporție covârșitoare de jucători de la echipa de club din Liga 2. Cu Chameria (regiune din sudul Albaniei și Greciei) s-a câștigat cu 3-2, iar cu Regatul celor Două Sicilii (parte din sudul Italiei și Sicilia) a fost 7-0.

Inițial, ciucanii susțineau că vor întâlnit adversari din Ungaria, Paks, Kisvarda și Szombathelyi Haladas, în cantonamentul din Slovenia, însă până acum au jucat cu o echipă din Serbia și alta din Austria. După revenirea în țară era anunțat un ultim meci test cu AFC Odorheiu Secuiesc.

Următorul amical este programat în Austria, astăzi, de la ora 17:00, cu Sharjah FC, echipă din Emiratele Arabe Unite antrenată de Cosmin Olăroiu.

Foto: DAC, Zoltan Pal (FK Miercurea Ciuc) și Gyor ETO

https://liga2.prosport.ro/seria-1/maldarasanu-a-deconspirat-achizitionarea-lui-bogdan-rotar-atacant-care-in-ultimele-trei-sezoane-a-evoluat-pentru-trei-echipe-din-liga-2-este-un-jucator-in-care-cred-are-calitate-are-perso-19277345

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-miercurea-ciuc-ese-la-scor-cu-fc-hermannstadt-19277041

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-miercurea-ciuc-a-prezentat-primele-doua-achizitii-19276845

Marius ANGHEL 17 Jul. 2023, 13:29 Liga 2
Pe aceeași temă