Antrenorul Robert Ilyes și majoritatea jucătorilor de la FK Miercurea Ciuc, ocupați în weekend cu meciuri internaționale pentru naționala secuilor. Au două jocuri pentru a se califica la Cupa Mondială din Kurdistan

Marius ANGHEL 28 Jun. 2023, 18:58 Liga 2

Vineri, 30 iunie, sâmbătă și duminică, 1 și 2 iulie, la Miercurea Ciuc au loc meciuri internaționale în care vor evolua jucători de la FK Miercurea Ciuc sub indicațiile antrenorului Robert Ilyes.

Nu este, însă, vorba despre vreun turneu amical la care participă divizionara secundă FK Miercurea Ciuc, echipă antrenată de Robert Ilyes, ci despre meciuri ale echipei naționale a Ținutului Secuiesc pentru calificarea la Cupa Mondială CONIFA 2024 din Kurdistan.

18 jucători din cei 20 sunt convocați de Robert Ilyes chiar de la echipa sa, FK Miercurea Ciuc

Naționala Ținutului Secuiesc îl are selecționer pe Robert Ilyes, iar acesta a convocat la această acțiune de la finalul săptămânii 20 de jucători, dintre care 18 vin chiar de la echipa pe care o antrenează în Liga 2, FK Miercurea Ciuc. Un altul vine de la NK Nafta (Slovenia), iar altul, de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Toți acești jucători convocați trebuie să fie din Secuime sau să aibă origini din această zonă. Din acest motiv printre cei selecționați se numără și fundașul maghiar David Kelemen, fundașul căpitan al FK Miercurea Ciuc, născut la Budapesta, dar care, potrivit declarațiilor sale, oferite celor de la SzekelySport, are origini din Măneuți, un sat din comuna Frătăuții Vechi, din județul Suceava.

”Pe lângă FK Miercurea Ciuc și AFC Odorheiu Secuiesc, am dori ca și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe să ofere jucători la echipa națională. Totuși, echipa din prima ligă are un alt program, se pregătește pentru Supercupă și Conference League, dar am sperat ca măcar cei doi tineri, Hunor Kocsis și Akos Nistor, să fie disponibili. Cu toate acestea, ambii tineri au călătorit cu echipa în cantonamentul din Austria. Nu va exista nicio pregătire comună pentru echipa națională secuiască, deoarece aceasta este asigurată aproape în întregime de FK Miercurea Ciuc – desigur cu Gergely Botond, Artur Gyorgyi și Szilard Magyari în rândurile sale”, spunea Robert Ilyeș la reunirea echipei FK Miercurea Ciuc, într-un interviu pentru SzekelySport.

Lotul naționalei Ținutului Secuiesc:

portari: Szilard Gyenge (22 ani), Mark Karacsony (20 ani),
fundași: Botond Gergely (20 ani / NK Nafta – Slovenia), David Kelemen (31 ani), Csongor Berkeczi (23 ani), Daniel Vita (21 ani), Balazs Csiszer (24 ani), Alex Gondor (18 ani), Csongor Simo (22 ani), Krisztian Dobozi (18 ani, Sepsi OSK),
mijlocași: Szilard Veres (27 ani), Attila Csuros (28 ani), Botond Szondi (21 ani), Botond Karandi (17 ani), Lorant Kovacs (30 ani), Szilard Balogh (16 ani), Botond Sebestyen (19 ani), Lajos Norbert Balazs (20 ani),
atacanți: Arthur Gyorgyi (26 ani), Szilard Magyari (25 ani).

Ținutul Secuiesc, meciuri cu Chameria și Regatul celor Două Sicilii

Echipa națională a secuilor va juca două meciuri în acest weekend pe stadionul Municipal din Miercurea Ciuc, cel care găzduiește partidele din Grupa C a preliminariilor pentru Cupa Mondială 2024 din Kurdistan a Confederației Asociațiilor Independente de Fotbal (CONIFA).

Vineri, 30 iunie, de la ora 19:30, Ținutul Secuiesc joacă cu Chameria (regiune din sudul Albaniei și Greciei). Sâmbătă, de la ora 19:30, se întâlnesc Chameria și Regatul celor Două Sicilii (parte din sudul Italiei și Sicilia), iar duminică, 2 iunie, de la ora 19:30, se joacă Regatul celor Două Sicilii – Ținutul Secuiesc.

Ce este CONIFA?

Confederația Asociațiilor Independente de Fotbal (CONIFA) este înființată în 2013 și este organismul internațional de conducere al asociațiilor fotbalistice care nu sunt afiliate la FIFA.

”Este o organizație globală non-profit care sprijină reprezentanții echipelor internaționale de fotbal din națiuni, națiuni de facto, regiuni, popoare minoritare și teritorii izolate sportive”, se descrie CONIFA pe site-ul său.

42 de membri are CONIFA, printre acestea fiind și Ținutul Secuiesc (în maghiară Székely Land sau Székelyföld), care face parte din Europa (N-Z), alături de Cipru de Nord, Padania (în nordul Italiei), Raetia (cuprinde părți din Austria, Elveția și Germania), Sapmi (Laponia), Sardinia (insulă a Italiei), Sicilia (insulă a Italiei), Osetia de Sud (regiune din Georgia), Regatul celor Două Sicilii (parte din sudul Italiei și Sicilia) și Armenia de Vest.

Prima Cupa Mondială CONIFA a fost organizată în iunie 2014, la Sapmi (Ostersund / Suedia). În 2016 a fost în Abkhazia (Georgia), în 2018 a fost la Bawara (Anglia), iar în 2020 trebuia să aibă loc în Macedonia de Nord, dar competiția nu a avut loc din cauza pandemiei COVID-19. Campioane au fost County of Nice (2014), Abkhazia (2016) și Karpatalja (2019).

Foto: Zoltan Pal / FK Miercurea Ciuc

https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-ilyes-a-dat-start-pregatirilor-la-fk-miercurea-ciuc-cei-opt-jucatori-plecati-si-noutatile-din-lot-harghitenii-merg-in-cantonament-in-slovenia-si-si-au-stabilit-cinci-adversari-pentru-amicale-19275508

https://liga2.prosport.ro/seria-1/erik-lincar-face-noua-echipa-a-concordiei-pe-schelet-de-la-u-cluj-cei-patru-jucatori-care-au-semnat-cu-ilfovenii-exlcusiv-19275688

Marius ANGHEL 28 Jun. 2023, 18:58 Liga 2
Pe aceeași temă