FK Miercurea Ciuc a ratat play-off-ul Ligii 2 pentru al doilea sezon consecutiv. Laszlo Csaba oferă explicații, spune ce probleme a remarcat, ce rol are în pregătirea echipei și când se trage linie

Marius ANGHEL 10 Mar. 2023, 14:19 Liga 2

Pentru al doilea sezon consecutiv, FK Miercurea Ciuc, una dintre echipele considerate puternice în Liga 2, a ratat accederea în play-off și va evolua în play-out, pentru menținerea în competiție.

Campionatul trecut își rata obiectivul chiar în ultima etapă a sezonului regular, pe teren propriu, după 1-1 cu FC Brașov, și se despărțea de antrenorul pe care îl avusese în ultimii patru ani, Valentin Suciu, iar acum a rămas fără șanse de calificare cu o etapă înainte de final, după un final de an trecut încheiat prost (1-2 la ultima clasată Poli Timișoara) și un start de an nou început la fel (2-2 acasă cu Progresul Spartac și 0-1 la SC Oțelul Galați).

Ciucul a trecut peste iarnă cu câteva noi achiziții, făcând cantonamentul în Turcia și numindu-și un antrenor principal străin, pe germanul Werner Burger, ales chiar de managerul Laszlo Csaba, pentru a face echipă cu el.

Laszlo Csaba, explicații după ce FK Miercurea Ciuc a ratat play-off-ul

Acum, după ratarea obiectivului, FK Miercurea Ciuc continuă cu Csaba și Burger la conducerea primei echipe a clubului, iar Laszlo Csaba oferă explicații în urma acestui insucces, pornind chiar de la momentul venirii sale, când antrenor principal era Francisc Dican.

”M-am alăturat echipei în urmă cu jumătate de an. După sosirea mea am încercat să evaluez situația echipei. Am încercat imediat să particip activ la viața ei profesională. Până atunci, desigur, era conturat cadrul primei echipe. Începutul campionatului a fost destul de împiedicat, echipa a pierdut multe meciuri. După aceea, au fost întâlniri în care am putut obține rezultate surprinzătoare și echipa a reușit să se stabilizeze. Cu toate acestea, deficiențele erau deja sesizabile la acel moment.

Pe măsură ce se apropia vacanța de iarnă, au fost o serie de meciuri în care nu am putut învinge adversari ușori. 

Nu suntem echipa care își poate forța propriul joc, jocul creativ, de atac asupra adversarului. Împotriva echipelor care se apără în jumătatea lor de teren ar fi trebuit să organizăm jocul și să ne impunem voința. Nu am putut domina meciurile, ne-am creat și încă ne creăm foarte puține ocazii de gol. Am reușit să punem la punct niște ocazii, dar nu în special ocazii de gol. Acest lucru s-a reflectat spectaculos în aceste meciuri. Față de adversari care acționează dominant, echipa a fost întotdeauna capabilă să rezolve aceste sarcini din contraatacuri care de obicei pornesc din apărare. Ar fi trebuit să câștigăm meciurile simple și nu am putut”, și-a început Csaba explicațiile, într-un interviu publicat de clubul harghitean exclusiv în limba maghiară.

Laszlo Csaba a condus un singur meci ca antrenor interimar echipa FK Miercurea Ciuc, în eșecul cu scorul de 1-2 la Timișoara cu Poli, în ultimul joc oficial din 2022. Apoi l-a adus ca ”principal” pe Werner Burger. Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

”O echipă are nevoie de doi sau trei jucători cărora adversarul trebuie să le acorde atenție, capabili să marchezi oricând. Nu am putut face asta”

Managerul general al echipei din Miercurea Ciuc a spus și cum crede că s-ar putea rezolva această problemă pe care a remarcat-o la echipă, faptul că nu poate să-și creeze ocazii de gol în meciurile în care adversarii se apără.

”Eram convins că putem opri această tendință negativă. Acest lucru ar fi necesitat un «upgrade» de sânge. Ar fi trebuit aduși mijlocași laterali, atacanți care pot învinge adversarul unu la unu în orice moment, care pot depăși incapacitatea de a marca. Ar fi fost bine să aducem la mijlocul terenului un jucător marcator, care să inspire creativ echipa. O echipă are nevoie de doi sau trei jucători cărora adversarul trebuie să le acorde atenție, pentru că sunt capabili să marcheze în orice moment. Nu am putut face asta și nu am putut certifica astfel de jucători. Purtăm asta cu noi până astăzi”, a explicat Laszlo Csaba.

Laszlo Csaba, despre refuzul primit din partea jucătorilor doriți: ”Divizia secundă românească pur și simplu nu era o alternativă atractivă”

Laszlo Csaba spune că obstacolul de care s-a lovit în încercarea de a face transferurile dorite pentru a îmbunătăți jocul au fost banii, dar și nivelul fotbalistic al campionatului în care evoluează echipa.

”Dacă ne gândim la perioada de pregătire din iarnă, am încercat să iau legătura cu jucători care pot rezolva sarcina menționată, să ne ajute. Din păcate, financiar, nu am putut concura cu condițiile pe care acești jucători le-au pus și le-au cerut. Din păcate, din cauza menționării ligii secunde românești, mulți jucători au spus că nu.

Am contactat destul de mulți jucători unguri și pe agenții lor care ar fi putut să ne rezolve problemele. Nu i-am putut motiva pe acești jucători să vină la noi. Divizia secundă românească pur și simplu nu era o alternativă atractivă, iar nevoile lor financiare și posibilitățile noastre nu erau pe măsură. După toate acestea, am reușit să aduc un jucător la acest nivel, în care am văzut și văd un viitor. Este vorba despre Ignas Kruzikas, care s-a prezentat și la naționala Lituaniei. Simt că are potențialul de a îmbunătăți și de a aduce beneficii echipei”, a declarat, într-o traducere aproximativă din maghiară, Csaba.

Kruzikas a împlinit 24 de ani în decembrie și pentru FK Miercurea Ciuc a evoluat ca titular în ambele meciuri oficiale disputate în acest an. Cu Progresul Spartac, în care a și deschis scorul, a fost înlocuit în minutul 76, iar cu SC Oțelul a fost integralist.

”În timpul pregătirilor de iarnă, clubul s-a asigurat că ne putem deplasa în Turcia și ne putem antrena în condiții bune. Meciurile noastre de antrenament au fost slabe, dar am câștigat sau chiar am remizat. Majoritatea golurilor marcate de noi au fost marcate fie de fundași, fie de mijlocași. Totuși, golurile pe care le așteptăm de la jucătorii ofensivi au lipsit. Văd că pur și simplu lipsește calitatea de a asigura acest lucru la echipă”
Laszlo Csaba, despre problemele remarcate la echipa căruia îi este manager general

Laszlo Csaba: ”Sunt convins că sistemul britanic este o cale viabilă pentru acest club. Acesta este un proiect pe termen lung”

Laszlo Csaba a fost pus să explice și dacă funcția de manager general pe care o are la club este egală cu rolul de antrenor principal stabilit în România, având în vedere că a stat pe bancă după demiterea lui Francisc Dican și a și dat indicații la antrenamente după instalarea ca ”principal” a lui Burger.

Când colaborarea cu Francisc Dican s-a încheiat înainte de pauza de iarnă a ligii, a mai rămas un meci. M-am oferit să încerc să câștig acel singur joc cu mine pe bancă. Am văzut trendul negativ pe care îl trăim de mult timp, nu l-am putut opri și am pierdut (n.r. – 1-2 la Poli Timișoara, ultima clasată în acel moment). A fost o problemă că eram adversari egali cu adversari dificili, sau am putut câștiga meciuri, dar nu puteam învinge adversari ușori, ca Ripensia, Poli Timișoara, Șelimbăr, FC Brașov. Am pierdut puncte împotriva acestor echipe.

L-am recomandat pe Werner Burger pentru că am lucrat cu el de mai multe ori, mult timp, într-o poziție similară. Simt că este un profesionist, știe să lucreze în acest stil. Până astăzi, sunt convins că sistemul britanic este o cale viabilă pentru acest club, în ​​care supraveghez activitatea sportivă în calitate de manager. Aceasta este o muncă comună, în care managerul se poate concentra pe altceva decât pe prima echipă. Acest lucru a fost important pentru mine, pentru că vreau să continui munca pe care am început-o. Acesta este un proiect pe termen lung.

Oricine se află lângă prima echipă, în cadrul clubului, trebuie să existe întotdeauna o persoană care selectează profesional, verifică, cheamă la socoteală munca profesională și urmărește direcția clubului dintr-o altă perspectivă”, a spus managerul general rolul său în cadrul clubului.

Barna Bajko a refuzat să fie antrenor principal. Așa s-a ajuns la varianta Werner Burger. ”Vreau ca antrenorii din club să simtă că, la fel ca jucătorii, au posibilitatea de a se dezvolta”

Cum nu a oferit un răspuns punctual, Laszlo Csaba a fost pus să clarifice fanilor echipei dacă poate fi numit antrenorul principal al FK Miercurea Ciuc din acest moment. În argumentarea sa a dezvăluit și faptul că prima sa pariantă de antrenor al echipei a fost ”secundul” Barna Bajko, pentru a pune rapid în practică ceea ce își dorește pentru viitorul clubului: să promoveze și antrenori, nu numai jucători.

”Putem spune că aceasta este doar o foaie de hârtie pe care scrie că sunt antrenor principal, antrenor și manager de club, care este titlul meu. Acesta din urmă nu este permis de regulile din România. Aș dori să spun că îmi asum responsabilitatea atât pentru rezultatele bune, cât și pentru cele rele, succesul și eșecul. Aș dori să subliniez că la FK Miercurea Ciuc, eu și personalul meu suntem responsabili pentru partea profesională a echipei. În stilul britanic, desemnările sunt diferite, dar responsabilitatea, conducerea, aparține întotdeauna managerului, care își asumă responsabilitatea.

Mai trebuie să spun că, atunci când a plecat Francisc Dican și s-a încheiat meciul de la Timișoara, mi-a venit o idee. L-am întrebat pe Barna Bajko (n.r. – antrenorul secund de atunci și de acum), dacă vrea să fie antrenorul primei echipe. Așa cum se întâmplă și acum, i-aș fi supravegheat munca din spate. Scopul meu în viitorul apropiat este să am un antrenor pe banca FK Miercurea Ciuc care are legături cu clubul. La fel cum pregătim jucători, ne pregătim și antrenorii, care cunosc viața interioară a clubului și au o legătură mai profundă cu clubul. Din păcate, Barni nu și-a asumat rolul de antrenor principal.

Aici a trebuit să ne gândim cum să procedăm. Nu am vrut și nici nu vreau să renunț la oportunitatea ca următorul antrenor principal să vină din cadrul clububului. Vreau ca antrenorii să simtă că, la fel ca jucătorii, au posibilitatea de a se dezvolta, pot ajunge la prima echipă. După ce Barna Bajko nu a acceptat, am decis să aducem pe cineva care ar putea fi inclus. El este Werner Burger, a cărui activitate o supraveghez și Barni participă și el la această lucrare. Vom vedea cum decurg lucrurile în această linie și ne gândim din nou la vară.

Subliniez că aș dori ca antrenorii locali din Secuime să-mi calce pe urme. Am lucrat ca antrenor de fotbal pe trei continente și nu îmi mai doresc neapărat să stau pe bancă. Aș dori ca profesioniștii locali să-mi urmeze exemplul. Toate acestea sunt importante pentru mine, le fac pentru comunitate și națiunea mea”, a explicat Laszlo Csaba.

  • Laszlo Csaba are 59 de ani, este născut la Odorheiu Secuiesc, are cetățenie maghiară și o experiență bogată în fotbal, deoarece a activat la peste 10 cluburi de-a lungul carierei, dar a condus și două echipe naționale, Uganda și Lituania. A fost antrenorul principal al echipelor BW Kerpen, TuS Grevenbroich (ambele din Germania), Ferencvaros, Magyarorszag, Sopron (toate trei din Ungaria), Heart of Midlothian (Scoția), RSC Charleroi (Belgia), MTK Budapesta (Ungaria), Dunajska Streda (Slovacia), Dundee United (Scoția), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și Chennaiyin FC (India).

”Ne-am împărțit munca zilnică între noi. Barna Bajko, Werner Burger și cu mine punem cap la cap planurile de antrenament, sesiunile de antrenament se desfășoară sub supravegherea mea, dar cu participarea ambilor antrenori. La întâlnirile echipei, Werner și Barni împărtășesc ce și cum vrem să jucăm. Putem spune că ultimul cuvânt este întotdeauna al meu. Particip la fiecare sesiune de antrenament. Dacă simt că există părți ale antrenamentului când jucătorii trebuie să-mi audă vocea, atunci iau cuvântul. Așa a fost împărțită munca, a funcționat până acum și va funcționa în continuare”
Laszlo Csaba, despre sarcina sa de manager al FK Miercurea Ciuc, și cele de antrenor principal și antrenor secund ale lui Werner Burger, respectiv Barna Bajko

FK Miercurea Ciuc e pe locul 10 în Liga 2 și va evolua în play-out

Cu o etapă înainte de finalul sezonului regular al Ligii 2, FK Miercurea Ciuc ocupă locul 10 în clasament, cu 26 de puncte acumulate în 18 meciuri.

Duminică, de la ora 13:00, când se dispută toată etapa a 19-a, joacă pe teren propriu cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu (locul 13, 22 puncte). Ulterior, echipele de pe locurile 7-20, caz în care se află și FK Miercurea Ciuc, află în care dintre cele două serii ale play-out-ului vor evolua și a doua zi își cunosc programul pentru ultimele șase jocuri din acest sezon.

  • În ediția 2020-2021 a Ligii 2, FK Miercurea Ciuc a evoluat în play-off și a terminat pe locul 5 din 6, peste Poli Timișoara și sub ”FC U” Craiova, Rapid (ambele au promovat), CS Mioveni (a câștigat barajul cu FC Hermannstadt) și Dunărea Călărași (a pierdut barajul cu FC Voluntari).

Foto: FK Miercurea Ciuc

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-pandurii-merge-dupa-puncte-pe-terenul-echipei-fk-miercurea-ciuc-19262697

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-play-off-ului-si-play-out-ului-din-liga-2-se-stabileste-a-doua-zi-dupa-incheierea-sezonului-regular-cum-se-joaca-in-cele-doua-faze-care-determina-promovatele-si-retrogradatele-19262585

https://liga2.prosport.ro/seria-1/toate-meciurile-din-ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-2-au-loc-in-aceeasi-zi-la-aceeasi-ora-nicio-echipa-nu-este-sigura-de-pozitia-sa-finala-din-clasament-19262466

Marius ANGHEL 10 Mar. 2023, 14:19 Liga 2
Pe aceeași temă