Programul play-off-ului și play-out-ului din Liga 2 se stabilește a doua zi după încheierea sezonului regular. Cum se joacă în cele două faze care determină promovatele și retrogradatele

Marius ANGHEL 08 Mar. 2023, 12:22 Liga 2
Programul play-off-ului și play-out-ului din Liga 2 se stabilește a doua zi după încheierea sezonului regular. Cum se joacă în cele două faze care determină promovatele și retrogradatele

O etapă a mai rămas de disputat din sezonul regular al Ligii 2, ediția 2022-2023, iar înaintea acesteia sunt încă multe semne de întrebare privind toate echipele care vor participa în play-off și componența celor două serii de play-out. Etapa a 19-a a fost programată să se desfășoare duminică, 12 martie, de la ora 13:00.

Până vom cunoaște aceste necunoscute, Federația Română de Fotbal a anunțat când va organiza tragerea la sorți pentru a stabili programul play-off-ului și play-out-ului.

Luni, 13 martie, se stabilește programul echipelor din Liga 2 care merg în play-off, respectiv play-out

Spre deosebire de SuperLigă, unde pozițiile pe care termină echipele la finalul sezonului regular determină automat și programul viitor al competitoarelor în faza în care vor continua, la Liga 2 nu se procedează la fel.

În eșalonul secund, organizatorul competiției, FRF, stabilește programul meciurilor din play-off, respectiv play-out prin tragere la sorți. Aceasta a fost stabilită luni, 13 martie, de la ora 13:00, la Casa Fotbalului, și va fi transmisă în direct pe pagina de YouTube a FRF.

Și situația punctelor cu care se intră în play-off, respectiv play-out este alta. Dacă în SuperLigă echipele se trezesc cu punctele înjumătățite, în Liga 2 nu se procedează această tăiere, ci se intră în cele două faze cu punctajul obținut în cele 19 runde din sezonul regular.

Trei echipe sunt sigure în acest moment de participarea în play-off

În play-off ajung primele șase clasate la finalul sezonului regular. Partidele se vor juca tur-retur, rezultând încă zece meciuri pentru fiecare echipă.

În acest moment, cu o rundă înainte de final, sunt calificate matematic în play-off echipele Steaua, Poli Iași și SC Oțelul Galați, iar pentru celelalte trei poziții sunt în luptă Unirea Dej, Unirea Slobozia, Dinamo, Gloria Buzău, Concordia Chiajna și FC Brașov.

Procedura de stabilire a programului de disputare a play-off-ului se va face pe baza Tabelei Berger pentru şase echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți.

Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.

  • La finalul play-off, primele două clasate vor promova direct în SuperLigă, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa baraj în dublă manșă cu locurile 8, respectiv 7 din play-out-ul primei ligi. Steaua nu are drept de promovare, astfel că locul ei, dacă termină pe loc direct promovabil sau pe unul de participare la baraj, va fi luat de următoarea clasată, dacă aceasta îndeplinește criteriile de accedere în SuperLigă.

11 echipe nu mai pot scăpa de play-out cu o etapă înainte de finalul sezonului regular

În play-out ajung echipele clasate pe locurile 7-20 la finalul sezonului regular, însă în această fază sunt două grupe, astfel că are importanță pe ce locuri termină competitoarele.

În Grupa A merg clasatele pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19, iar în Grupa B ajung formațiile care termină pe pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20.

În cadrul play-out-ului, în fiecare grupă se va disputa un singur joc între participante, rezultând astfel şase meciuri pentru fiecare formație.

În acest moment, de participarea în play-out sunt sigure: Unirea Constanţa, Politehnica Timișoara, Minaur Baia Mare, Ripensia Timișoara, Progresul Spartac, Metaloglobus Bucureşti, CS Comunal Șelimbăr, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CSC Dumbrăvița, CSM Slatina și FK Miercurea Ciuc.

Procedura de stabilire a programului de disputare a play-out-ului se va face pe baza Tabelei Berger pentru opt echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți. În urne se vor introduce bile cu numere doar de la 1 la 7, prin eliminarea bilei cu numărul 8 fiind posibilă asigurarea unui număr de meciuri egale în deplasare şi acasă (câte trei din fiecare) pentru cele şapte participante în fiecare grupă. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.

  • În Liga 3 vor retrograda cinci echipe, ultimele două din fiecare grupă de play-out (locurile 6 și 7), iar echipele de pe locurile 5 din cele două grupe vor juca baraj de menținere în Liga 2 în dublă manșă.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/toate-meciurile-din-ultima-etapa-a-sezonului-regular-de-liga-2-au-loc-in-aceeasi-zi-la-aceeasi-ora-nicio-echipa-nu-este-sigura-de-pozitia-sa-finala-din-clasament-19262466

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-unirea-slobozia-se-joaca-de-la-ora-1900-trupa-din-crang-are-nevoie-doar-de-victorie-ialomitenii-antrenati-de-costel-enache-pot-obtine-matematic-accederea-in-play-off-19262508

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-galati-fk-miercurea-ciuc-se-joaca-de-la-ora-1700-echipa-lui-dorinel-munteanu-isi-poate-asigura-matematic-accederea-in-play-off-19261858

Marius ANGHEL 08 Mar. 2023, 12:22 Liga 2
Pe aceeași temă