Noul sezon de Liga 3 va avea tot 100 de echipe împărțite în 10 serii, însă se va introduce sistemul cu play-off și play-out. Termenul limită de înscriere, cum se vor completa locurile vacante și situația certificării | EXCLUSIV

Marius ANGHEL 20 Jun. 2021, 10:33 Liga 3
Noul sezon de Liga 3 va avea tot 100 de echipe împărțite în 10 serii, însă se va introduce sistemul cu play-off și play-out. Termenul limită de înscriere, cum se vor completa locurile vacante și situația certificării | EXCLUSIV

Noul sezon de Liga 3, ediția 2021/2022, e programat să aibă startul la data de 28 august 2021, conform deciziei Comitetului Executiv al FRF din data de 24 mai.

Vor trece nu mai puțin de patru luni de la momentul în care majoritatea cluburilor de la acest nivel a încheiat ediția de campionat 2020/2021, care s-a desfășurat, excluzând pauza din iarnă, pe durata a doar patru luni (un total de 18 etape, disputate astfel: 12 septembrie 2020 – 22 noiembrie 2020, prima parte, respectiv 13 martie 2021 – 30 aprilie 2021, a doua parte). Pandemia COVID-19 a afectat din plin campionatul Liga 3, care a fost transformat într-unul cu nu mai puțin de 100 de participante grupate în zece serii egale, însă echipele s-au declarat mulțumite cu faptul că au putut să-și reia activitatea și în aceste condiții.

Pentru noul sezon însă, cluburile și-au exprimat dorința să dispute mai multe meciuri, având în vedere și faptul că noul protocol medical din timp de pandemie este mai permisiv.

Liga 3 tot cu 100 de echipe repartizate în zece serii, însă de această dată se vor organiza și play-off și play-out

În acest sens, Federația Română de Fotbal a luat hotărârea, în mare parte, ca pentru ediția 2021/2022 de Liga 3 să rămână pe un format cu 100 de echipe împărțite în mod egal în zece serii. Schimbarea ar fi ca după disputarea celor 18 etape din sezonul regular, jocurile tur, respectiv retur, campionatul să continue cu play-off și play-out.

În play-off vor merge primele patru clasate, iar în play-out să joace următoarele șase echipe. Vor fi tot meciuri tur și retur în fiecare serie, deci încă șase etape pentru formațiile din play-off, respectiv zece pentru cele din play-out.

O decizie oficială se va lua la finalul acestei luni, în următoare ședință de Comitet Executiv.

”Pe 27 iunie este Comitetul Executiv, atunci se va decide. Cu siguranță vor fi tot zece serii a câte zece echipe, dar se va schimba sistemul de joc. Cu siguranță va fi ca la Liga a 2-a, cu play-off și play-out, pentru a avea mult mai multe jocuri, și atunci ajungem ca număr de jocuri ca și cum ar fi 16 echipe în serie. La Liga a 2-a a fost ales sistemul cel mai bun, fiindcă s-a jucat până în ultima etapă pentru promovare și retrogradare. Ne gândim la un sistem în care primele patru clasate să joace play-off, iar următoarele șase în play-out. Meciurile vor fi tur și retur”, a dezvăluit, pentru Liga2.ro, Florin Spînu, președintele clubului de Liga 3 ACSO Filiași, respectiv unul dintre cei doi reprezentanți ai echipelor din acest eșalon în Comitetul Executiv al FRF.

Modul de promovare și retrogradare nu luase în discuție

Modul de promovare ar putea să rămână la fel, cu primele două clasate din fiecare serie, acum după finalul play-off-ului, care să joace două runde de baraj, pentru ca în final să acceadă în Liga 2 doar cinci echipe, cum a fost în acest an în cazul celor de la Dacia Unirea Brăila, Steaua București, Corona Brașov, Viitorul Șelimbăr și Unirea Dej.

La retrogradare, ar putea să pice direct ultimele două clasate din fiecare play-out, respectiv cel mai slab antepenultim loc din cele zece serii. În noua ediție nu va mai fi problema că județene nu vor putea să organizeze campionat de Liga 4, din cauza căreia în această primăvară s-a decis schimbarea modului de retrogradare din Liga 3 și organizarea unui baraj cu campioane județene, unde a fost cazul.

”Vizavi de promovare nu s-a discutat. Probabil se va merge tot pe sistemul cu cele două clasare, fiindcă trebuie să promoveze tot cinci echipe. Nu știu sigur, pentru că nu s-a discutat. Orică că merge prima, ori că merg două echipe din fiecare serie, asta nu știu să spun.

Dar majoritatea membrilor afiliați a îmbrățișat această idee (n.r. – cea cu zece serii cu play-off și play-out). Este un sistem foarte bun, pentru că, în primul rând, se reduc cheltuielile cu deplasările, pentru că o să fie acum mult mai bine așezate echipele ca și anul trecut”, a spus Spînu.

Înscrierea în ediția 2021/2022 de Liga 3 va fi până la 15 sau 20 iulie, dar termenul limită ar putea fi prelungit

Având în vedere pauza mare dintre edițiile 2020/2021, respectiv 2021/2022, de patru luni de zile, o discuție despre eventuale echipe care vor renunța în acest timp la a mai participa la campionatul Ligii 3 este în acest moment destul de devreme. Data limită pentru înscrierea în campionatul 2021/2022 va fi 15 sau 20 iulie, iar startul sezonului va avea loc după mai bine de o lună după aceea, la 28 august.

”În momentul de față nu putem discuta și nu știm sigur ce echipe vor renunța. Eu, în momentul de față, știu că nicio echipă nu renunță, dar până la data când se finalizează cu cererile de înscriere nu putem discuta de cine se înscrie.

Referitor la data de înscriere, s-ar putea să se mai prelungescă, pentru că rămâne foarte mult timp până la data de începere a campionatului”, a declarat Florin Spînu pentru Liga2.ro.

Florin Spînu crede că Mostiștea Ulmu va reveni asupra deciziei de retragere din Liga 3 / desființare

Acesta crede că Mostiștea Ulmu va reveni asupra deciziei de a se retrage din Liga 3. Nu are informații în acest sens, ci spune ce crede, punându-se în locul conducătorilor echipei din Călărași. Mostiștea a terminat sezonul trecut pe locul 2 în Seria a 3-a și apoi a pierdut primul baraj de promovare, cu Steaua, în urma unor meciuri în care arbitrii au comis mari greșeli. Patronul Vasile Tîrșolea anunța apoi că-și desființează echipa.

”Cu siguranță vor reveni asupra deciziei, pentru că știm foarte bine că după jocurile de baraj supărarea este foarte mare și durează mult până îți revii. Mai ales că ei au participat doi ani la rând la baraje de promovare în Liga a 2-a. Este părerea mea”, crede președintele de la ACSO Filiași, echipă care la rândul ei a participat la baraj de promovare și a cedat din ”semifinale”, contra celor de la Corona Brașov.

Ediția 2020/2021 a Ligii 3 nu a avut nicio echipă retrasă din campionat. Spînu laudă FRF

Reprezentantul cluburilor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF a vrut să transmită prin intermediul Liga2.ro felicitări tuturor cluburilor care au evoluat în sezonul 2020/2021. În special pentru faptul că au rezistat cu toate până la finalul campionatului, mai ales în contextul în care pandemia a pus mari probleme.

Florin Spînu e de părere că FRF a contribuit din plin la performanța ca nicio echipă să nu se mai retragă din Liga 3, cum au fost cazuri în fiecare dintre sezoanele trecute. Crearea sistemului cu zece serii, dar și banii acordați la finalul turului ca ajutor financiar au fost decizii inspirate ale forului condus de Răzvan Burleanu.

”Cu siguranță, administrația FRF va lua deciziile cele mai bune, așa cum le-am luat în ultimii doi ani sau în ultimul an, inclusiv cu pandemia. Vreau să felicit toate echipele de la Liga a 3-a, fiindcă este primul an din istoria fotbalului românesc când nicio echipă nu s-a retras, și mai ales în perioada foarte grea pe care a trebuit să o depășim, fiecare cum a putut.

Dar, deciziile luate de administrația FRF au dus ca echipele să termine campionatul. Bineînțeles că am și fost ajutați. La finalul turului de campionat, cu cei 5.000 de euro de fiecare echipă afiliată. O sumă bună, corectă, care, în funcție de echipe și numărul de persoane care au făcut parte din lot, jucători, staff tehnic, administrativ, eu, unul, pot să spun că pe lângă acea sumă am mai pus de la noi 5.000 de lei ca să achit testele pentru turul de campionat. În total m-a costat 30.000 de lei. A fost un ajutor substanțial, un ajutor foarte bun și cu siguranță că administrația, și în perioada imediat următoare, în funcție de problemele care sunt, ne va ajuta în continuare”, a spus Florin Spînu pentru Liga2.ro.

Retrogradatele din Liga 3 sunt primele echipe care vor fi invitate să ocupe locurile vacante, dacă vor fi

În situația în care, totuși, vor exista echipe care nu vor mai dori să continue la nivelul Ligii 3 și în noul sezon, deși sportiv și-au obținut acest merit, Florin Spînu spune cum vor fi completate locurile vacante. Regulamentul este clar în această privință, iar Spînu susține că nu se va face niciun favor, așa cum unele campioane de Liga 4 care nu au putut obține promovarea la baraj speră. Acestea vor fi ultimele care vor fi invitate.

”Dacă vor rămâne locuri vacante se va merge pe regulament, care știm foarte bine cum vine. Se vor face invitații către echipele de Liga 1, echipe de Liga 2 pot să-și înscrie echipă secundă, dar prioritate vor avea echipele care au retrogradat și își doresc să participe din nou în campionatul Ligii 3.

Eu nu am văzut nicio invitație. Poate, dacă au fost ceva discuții, probabil au fost de la cluburi către federație, dar în niciun caz federația să facă invitație, atâta timp cât nu știm echipele care se înscriu”, a spus Spînu, cu referire și la declarațiile unui oficial al unui club de Liga 4 care spunea că FRF l-a contactat pentru a-l întreba dacă este dispus să-și înscrie echipa în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante.

  • În urma barajelor de menținere/promovare în Liga 3, echipele din eșalonul al treilea care au retrogradat sunt Bradu Borca, CS Făurei, CS Balotești, Universitatea Craiova 2, Minerul Costești, Industria Galda, FC Hermannstadt 2 și Fortuna Becicherecu Mic. Acestea vor fi primele cărora li se va propune de către FRF să revină în Liga 3, dacă vor rămâne locuri vacante.
  • Campioanele județene care au pierdut barajul de promovare sunt CSM Vaslui, Viitorul Liteni, ACS Team Săgeata, Petrolul 95 Ploiești, Rapid Buzescu, Viitorul Domnești, ACSM Codlea, AFC Băbeni, Dunărea Calafat, Rapid Jibou, CS Iernut, CSM Sighetu Marmației și CSO Ovidiu (descalificată, fiindcă nu a îndeplinit condițiile de participare). Acestea vor fi ultimele variante pentru completarea locurilor vacante din noua ediție a Ligii 3.

Florin Spînu susține că toate cele 100 de cluburi și-au depus dosarul de certificare pentru sezonul 2021/2022 de Liga 3

Florin Spînu a vorbit pentru Liga2.ro și despre procesul de depunere a dosarului de certificare pentru participarea în campionatul Liga 3. Este al doilea sezon în care se cere licență la acest nivel fotbalistic, însă și de această dată măsurile vor fi mai relaxate, din cauza pandemiei și problemelor generate de aceasta.

”15 iunie a fost ultima zi de depunere a dosarului. Din informațiile pe care le am, toate echipele și-au depus dosarul la termenul stabilit. Toate cele 100 care trebuie să joace. Mai ales că a fost din nou un an de tranziție, pentru că știm foarte bine că anul trecut a fost pandemia, nu au avut loc jocurile de copii și juniori, nu au făcut antrenamente, nu au făcut vizita medicală. Lucruri pentru care trebuia tabele, cu jucătorii, cu copii, care trebuia depuse la dosar, și cu viza medicală. Dar fiind din nou un an de tranziție… Vă spun că la Liga a 3-a sunt puține echipe care să ia maxim de puncte sau să exceleze în ceea ce se cere acolo, vizavi de infrastructură, situația financiară, juridică”, a declarat reprezentantul cluburilor din Liga 3 în CEx al FRF.

Cele 100 de echipe care au obținut sportiv dreptul de a evolua în sezonul 2021/2022 al Ligii 3:

  • retrogradate din Liga 2 (5 echipe): Fotbal Comuna Recea, CSM Reșița, CSM Slatina, Pandurii Târgu Jiu și Aerostar Bacău;
  • s-au menținut în Liga 3 (87 echipe): Bucovina Rădăuţi, Foresta Suceava, CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, Ştiinţa Miroslava, Huşana Huşi, Dante Botoşani, Şomuz Fălticeni, Sporting Juniorul Vaslui, CSM Pașcani (Seria 1), SC Oțelul Galați, CSM Focșani, CSM Râmnicu Sărat, Viitorul Ianca, Sporting Liești, CSM Bacău, Avântul Valea Mărului, Sportul Chiscani (Seria 2), CS Afumați, Mostiștea Ulmu, SC Popești Leordeni, Axiopolis Sport Cernavodă, Viitorul Constanța 2, Agricola Borcea, Înainte Modelu, Gloria Albești, Recolta Gheorghe Doja, CSM Oltenița (Seria 3), FCSB 2, Progresul Spartac, Metalul Buzău, CS Tunari, FC Voluntari 2, Dinamo 2, Rapid 2, Concordia Chiajna 2 (Seria 4), SR Brașov, CS Blejoi, Olimpic Cetate Râșnov, AFC Astra 2, CSO Plopeni, KSE Târgu Secuiesc, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2, AFC Odorheiu Secuiesc, Kids Tâmpa Braşov (Seria 5), Vediţa Coloneşti, ACSO Filiași, Sporting Roșiori, Unirea Bascov, CSM Alexandria, FC Pucioasa, Flacăra Moreni, Petrolul Potcoava, Academica Clinceni 2 (Seria 6), Măgura Cisnădie, Viitorul Dăești, Gaz Metan Mediaș 2, CSM Deva, Gilortul Târgu Cărbunești, Flacăra Horezu, CSM Jiul Petroșani (Seria 7), Şoimii Lipova, Crişul Chişineu Criş, CSC Dumbrăviţa, Progresul Pecica, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, ACS Poli Timişoara, Avântul Periam, Gloria Lunca Teuz Cermei, Progresul Ezeriş (Seria 8), CSO Cugir, Avântul Reghin, Sticla Arieşul Turda, Unirea Ungheni, CS Hunedoara, AFC Unirea 1924, Sănătatea Cluj, CS Ocna Mureş (Seria 9), Minaur Baia Mare, SCM Zalău, Unu Fotbal Club Gloria, CA Oradea, CSC Sânmartin, Sportul Şimleu Silvaniei, Someşul Dej, CSM Satu Mare, Progresul Şomcuta Mare și Luceafărul Oradea (Seria 10).
  • au promovat din Liga 4 (8 echipe): Dinamo Bacău, CSM Fetești, Real Bradu, Voința Lupac, Viitorul Șimian, Pobeda Star Bisnov, Frontiera Curtici și Aurul Brad.

 

Marius ANGHEL 20 Jun. 2021, 10:33 Liga 3
Pe aceeași temă