EXCLUSIV | Liga 3, decimată! Mai multe echipe se retrag din campionat, iar FRF intenționează să promoveze din oficiu campioanele județene pierzătoare de baraj

Răzvan STÎNGĂ 29 May. 2021, 14:35 Liga 3
EXCLUSIV | Liga 3, decimată! Mai multe echipe se retrag din campionat, iar FRF intenționează să promoveze din oficiu campioanele județene pierzătoare de baraj

Nici bine nu s-au terminat barajele de menținere-promovare dintre ultimele clasate din Liga 3 și campioanele din Liga 4, că au apărut primele probleme. Suprinzător sau nu, mai multe echipe din divizia a treia nu vor mai lua startul în campionatul următor, 2021/2022, iar Federația Română de Fotbal trebuie să le înlocuiască.

Liga 3, dacă va fi organizată după același tipar ca stagiunea precedentă, va avea 10 serii a câte 10 echipe, 100 de cluburi în total, însă în momentul de față situația e incertă, pentru că mai multe formații din Liga 3 nu vor mai participa în întrecerea următoare. Astfel, vor mai rămâne câteva locuri libere până la completarea totalului de 100.

Sunt șanse și ca formatul să se modifice, pentru că în ultimul Comitet Executiv al FRF s-a aprobat creșterea numărului de meciuri pentru 2021/2022. Ori, acest lucru se poate întâmpla doar prin diminuarea numărului de serii și creșterea numărului de echipe care le compun:

Aprobă cu unanimitate de voturi aprobarea principiului cu privire la formatul competițional al Ligii a 3-a, ediția 2021/2022 referitor la creșterea numărului de meciuri față de formatul competițional aferent sezonului 2020/2021”.

FRF va promova din oficiu campioane de Liga 4 care au pierdut barajele

Printre cluburile din divizia a treia care au apelat la această hotărâre, de a se retrage, din pricina problemelor cu banii în principal, majoritatea a finalizat sezonul 2020/2021 pe ultimele locuri. Federația Română de Fotbal a luat cea mai la îndemână decizie pentru înlocuirea acestora.

Liga2.ro a aflat că echipele campioane de Liga 4 care au pierdut barajele cu ultimele clasate din Liga 3 au fost contactate pentru a fi promovate din oficiu în divizia a treia. Un oficial al unei formații de Liga 4 a declarat că echipa sa este gata să accepte propunerea FRF.

”Am fost contactați de cineva de la Federația Română de Fotbal, într-un dialog pur informativ, dacă suntem dispuși să mergem în Liga 3, chiar dacă am pierdut barajul de promovare. Noi suntem gata să acceptăm propunerea. Din ce am înțeles, e vorba de mai multe echipe care nu vor mai continua în Liga 3, nu mai vor să participe din cauza problemelor cu banii, și locurile respective vor fi luate de echipele de Liga 4 care au fost învinse în baraje.

Nu știm exact câte echipe s-au retras, nu ni s-a comunicat asta, nu știm nici după ce principii vor promova cele din Liga 4, dar noi am spus că acceptăm să jucăm în Liga 3. De aceea ne-am și organizat în acest sezon”, a declarat un oficial al unui club de Liga 4, pentru Liga2.ro.

Doar opt campioane de Liga 4 au promovat sportiv în Liga 3 

În urma barajelor de menținere-promovare în Liga 3, dintre echipele clasate pe locurile retrogradabile în Liga 3 și campioanele județene de la Liga 4, 13 echipe din divizia a treia au câștigat:

  • CSM Pașcani, AFC Odorheiu Secuiesc, Avântul Valea Mărului, Sportul Chiscani, CSM Oltenița, Recolta Gheorghe Doja, Academica Clinceni 2, Concordia Chiajna 2, Kids Tâmpa Brașov, Progresul Ezeriș, Luceafărul Oradea, CS Ocna Mureș și Progresul Șomcuta Mare.

Din Liga 4, numai opt campioane au reușit să promoveze în Liga 3 pentru sezonul următor:

  • Dinamo Bacău (la masa verde), CSM Fetești, Real Bradu, Voința Lupac, Viitorul Șimian, Pobeda Star Bisnov, Frontiera Curtici și Aurul Brad.

12 campioane din Liga 4 au pierdut barajele, dar pot juca în Liga 3 sezonul următor. CSO Ovidiu, într-o situație delicată 

Nu mai puțin de 12 echipe din Liga 4 au cedat în barajele pentru Liga 3, dar în funcție de numărul cluburilor care nu vor mai continua în sezonul următor al diviziei a treia, FRF va alege dintre ele, în funcție de anumite criterii, până la completarea celor 100 de locuri.

CSM Vaslui (foto, în meciul retur al barajului cu CSM Pașcani), Viitorul Liteni, ACS Team SăgeataPetrolul 95 Ploiești, Rapid Buzescu, Viitorul Domnești, ACSM Codlea, AFC Băbeni, Dunărea Calafat, Rapid Jibou, CS Iernut și CSM Sighetu Marmației au șansa să promoveze în Liga 3, deși au pierdut accederea pe calea sportivă. Situația echipei CSO Ovidiu (campioana din Liga 4 Constanța) este una mai complicată, pentru că a fost exclusă de FRF din baraje, pentru neîndeplinirea condițiilor minime de participare.

În calcule ar putea fi luate și învinsele din turul 1 al barajelor, FC Avrig și Victoria Carei, care au cedat cu Petrolul 94 Ploiești, scor 0-4, respectiv Real Bradu, scor 0-3. Campioana din Liga 4 Cluj, Academia de Fotbal Viitorul Cluj, a jucat și ea în turul 1, numai că Asociația Județeană de Fotbal Cluj, în urma unei ședințe, nu a recunoscut-o drept campioană. Cu toate acestea, s-a prezentat la partida cu Dinamo Bacău, pe care a pierdut-o la loviturile de departajare.

Federația Română de Fotbal a anunțat că Liga 3, sezonul 2021/2022, va debuta spre finalul lunii august, pe 28.

Foto: CSM Vaslui

https://liga2.prosport.ro/liga-3/baraj-promovare-in-liga-2-viitorul-selimbar-magura-cisnadie-si-scm-zalau-unirea-dej-se-joaca-de-la-ora-1730-19187192

https://liga2.prosport.ro/liga-3/alexandru-curtean-vrea-sa-puna-viitorul-selimbar-pe-harta-fotbalului-romanesc-fostul-mijlocas-de-la-dinamo-gata-de-returul-barajului-de-promovare-in-liga-2-cu-magura-cisnadie-19187124

https://liga2.prosport.ro/liga-3/noul-fc-brasov-va-avea-la-temelie-acs-scotch-club-o-asociatia-la-care-membru-este-si-primarul-allen-coliban-si-corona-clubul-detestat-de-suporterii-stegari-propunerea-a-fost-votata-de-consiliul-lo-19187111

Răzvan STÎNGĂ 29 May. 2021, 14:35 Liga 3
Pe aceeași temă