UTA Arad a transmis că va merge la Tribunalul Sportiv de la Lausanne (TAS) pentru contestarea variantei adoptată de Federația Română de Fotbal cu privire la modul în care se va termina acest sezon de Liga 2. În ciuda demersului inițiat de liderul Ligii 2, Răzvan Burleanu, președintele FRF, nu se teme de decizia pe care o poate da TAS și speră doar ca verdictul să vină înaintea reluării campionatului, a play-off-ului adică. Din precizările sale, arădenii au fost singurii nemulțumiți de hotărâre.
UTA consideră că ideea play-off-ului între primele șase clasate cu înjumătățirea punctelor o dezavantajează din start. Ea ar fi fost de acord cu trei variante: să fie numită campioană și, deci promovată, deci să nu mai joace ea, campionatul să se termine prin disputarea celor 14 etape rămase de jucat din sezonul regulat și ar fi acceptat și turneul cu următoarele cinci echipe, dar fără înjumătățirea punctelor. Răzvan Burleanu (foto, alături de Alexandru Meszar, părintele noului proiect UTA) crede însă că reducerea cu 50 la sută a punctajului acumulat pe durata sezonului e cea mai bună decizie.
În acest fel, spune președintele FRF, sunt dezavantajate mai puține echipe, toate cele cinci în afară de UTA. Burleanu chiar îi încurajează pe arădeni să meargă la Lausanne și spune că va pune în practică e eventuală decizie favorabilă liderului Ligii 2.
”Ne-am dorit să avem o decizie cât mai devreme, astfel încât orice club să aibă timp suficient să atace decizia la TAS. Chiar îi încurajez pe cei care se consideră nedreptăţiţi să o facă. Dacă vom pierde procesul, vom aplica decizia, oricare ar fi aceasta. Deşi sunt sigur, şi nu vreau să îi supăr nici pe cei de la UTA Arad, nici pe cei de la Turris. Apropo, cei de la Turris au agreat acest sistem, singura problemă e cu cei de la UTA Arad, nu vreau să supăr pe nimeni, dar e cel mai bun scenariu pentru cel mai mare număr de cluburi într-o situaţie de criză. Trebuie să acceptăm că e o decizie de criză. Nu puteam să forţăm cluburile care nu mai puteau, nu mai aveau capacitatea să antreneze şi să joace, chiar dacă şi-ar fi dorit acest lucru.
În orice scenariu ne-am imaginat, cineva avea o nemulţumire. Se vorbeşte doar de acest principiu, de ce s-a înjumătăţit numărul de puncte. În primul rând, a scăzut numărul de puncte rămase în joc. De la 42 de puncte la 15. Credeţi că numărul de puncte trebuie să rămână acelaşi? Eu cred că nu”, a spus Răzvan Burleanu la TelekomSport.
”Singurul scenariu care ar fi putut să convină celor de la UTA ar fi fost o promovare directă, fără a mai disputa niciun meci. Acest scenariu este singurul care produce cel mai mic nivel de nedreptate pentru cel mai mare număr de cluburi”, a mai spus Burleanu.
UTA face toate demersurile în această perioadă, pentru ca hotărârea Tribunalului Sportiv de la Lausanne să vină cât mai repede, înaintea reluării Ligii 2. Claudiu Drăgan, directorul sportiv al echipei, spune că formația pe care o reprezintă a angajat imediat o firmă care să ajute cu tot ce e necesar pentru depunerea contestației. În cazul în care decizia de la TAS nu va da dreptate formației UTA, echipa se va lupta pe teren pentru obținerea promovării. De altfel, a început deja antrenamentele.
”Clubul UTA a angajat deja o firmă de avocatură, care, conform legii, are 21 de zile la dispoziție, din momentul în care decizia de a se juca play-off cu înjumătățirea punctelor în Liga a 2-a a fost votată în Comitetul Executiv al FRF, să o atace la TAS. Asta nu înseamnă că echipa și antrenorii nu vor face tot posibilul să demonstreze că merită să rămână pe primul loc în Liga 2-a, chiar și pornind de la un avans de cinci puncte față de următoarele clasate”, a spus pentru Sport Arad, Drăgan.
Înjumătățirea punctelor face ca UTA să nu mai pornească play-off-ul cu 50 de puncte, ci cu 25, astfel că diferența față de următoarele echipe se reduce substanțial. Echipa pregătită de Laszlo Balint va avea la startul turneului un avans de cinci puncte față e următoarele două clasate, CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, și de șase puncte față de locurile 4-6, Campioniii FC Argeș, Petrolul și Rapid.
În ceea ce privește desfășurarea play-off-ului, acesta va avea loc într-o singură manșă, iar cele șase echipe vor jucat cinci meciuri. Primele trei din clasament vor disputa trei meciuri acasă și două pe teren străin, iar ultimele trei, două acasă și trei în deplasare. Programul va fi făcut în perioada următoare, după ce va avea loc tragerea la sorți efectuată de Departamentul Competiții al Federației Române de Fotbal.
Foto: UTA Arad
https://liga2.prosport.ro/seria-1/baraj-pentru-liga-1-intr-o-singura-mansa-razvan-burleanu-spune-care-sunt-concluziile-discutiilor-purtate-pana-acum-echipele-din-liga-2-au-iesit-pana-acum-de-fiecare-data-invinse-19133941
https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorii-obligati-sa-stea-in-cantonamente-pana-la-terminarea-sezonului-razvan-burleanu-in-8-iunie-am-stabilit-o-noua-intalnire-pentru-a-analiza-evolutia-pandemiei-la-nivel-national-19133943
https://liga2.prosport.ro/seria-1/echipele-au-liber-din-partea-frf-sa-incalce-protocolul-medical-reactia-lui-razvan-burleanu-dupa-ce-rapid-nu-a-respectat-conditiile-de-pregatire-iar-adversarele-din-play-off-au-facut-plangeri-19133922
https://liga2.prosport.ro/seria-1/dunarea-calarasi-si-a-depus-dosarul-de-certificare-pentru-noul-sezon-de-liga-2-presedintele-clubului-a-fost-o-munca-dificila-propunerea-antrenorului-cristian-pustai-pentru-frf-19133938