Ce mai face Chitoșcă, fostă speranță a fotbalului românesc. Ultima dată jucător la „U” Cluj, mijlocașul a refuzat Farul și Steaua și s-a mutat în Germania. Cu ce se ocupă acum

Daniel Oprița, antrenorul Stelei, a încercat imediat după numire să aducă la echipă un fost jucător de la FCSB. Mijlocașul Sebastian Chitoșcă (27 de ani) a fost contactat personal de tehnician, dar nu a acceptat oferta, pe motiv că nu vrea să evolueze în Liga a 4-a. Chitoșcă a fost ultima dată legitimat la Universitatea Cluj, iar un accident avut de fratele său l-a determinat să se lase de fotbal și să plece în Germania.

Ofertat de Steaua, a refuzat considerând că Liga a 4-a e un nivel prea jos pentru el

Steaua își propune să promoveze în următoarea divizie la finalul sezonului și pare că, după doi ani în care a ratat obiectivul, de data aceasta o să-l îndeplinească. Oprița încearcă încă de pe acum să-și contureze lotul pentru stagiunea următoare, iar aducerea lui Sebastian Chitoșcă ar fi fost o mutare importantă.

Oferta de la Steaua a fost ultima pentru Sebastian Chitoșcă. Ulterior, mijlocașul din Piatra Neamț, care a debutat în Liga 1 la Ceahlăul, s-a retras din fotbal la doar 26 de ani. Chiar dacă salariul pe care i-l oferise echipa din Ghencea era unul atractiv, nu a acceptat să joace într-o ligă atât de joasă, considerând că nu-i va da oportunitatea de a se remarca și de a face pasul și mai sus în carieră. Nici măcar oferta primită de la Farul nu l-a convins să continue în Liga 2.

„Ultima propunere, pe ultima sută de metri, am avut-o de la CSA, Steaua Armatei, unde am vorbit cu domnul Oprița. M-a sunat, mi-a spus că mă dorește foarte mult, că mă știe, sunt un jucător foarte bun și pot să ajut echipa.

Proiectul îmi plăcea, numai că mă… mânca chestia asta, de ce să nu mai joc eu la Liga 1, când eu puteam să joc lejer… Când vedeam ce se întâmplă în Liga 1… Puteam să joc! Și m-a frustrat, m-a mâncat ideea asta, de ce să ajung eu la Liga a 4-a?! OK, proiectul era frumos, salariu era decent pentru Liga a 4-a… mai mult decât mi-a oferit Farul Constanța (n.r. – spune că Ciprian Marica i-a oferit 1000 de euro să joace pentru Farul)!

Dar era Liga a 4-a… Eu, la 26 de ani, nu puteam… Băi, 26 de ani, Liga a 4-a… E nasol… Adică nu mă mai așteptam să progresez decât încă vreo trei ani, făceam 29-30 de ani și tot nu mai plecam nicăieri… De la Liga a 4-a nu te mai ia nimeni, indiferent cum te cheamă”, a declarat Sebastian Chitoșcă pentru fanatik.ro, care a recunoscut că l-a ținut în „stand by” pe Oprița câteva săptămâni:

„Am stat pe gânduri vreo două săptămâni, oamenii m-au așteptat Până la urmă, le-am spus că nu mai vin. Nu voiam să-i încurc, deși, la disperare, mi-am dat acordul că vin. I-am dezamăgit puțin pe oameni, dar, cu toare că i-am dezamăgit, ei tot mă acceptau! Și le-am spus «Din păcate, nu!»…”.

Chitoșcă, de la vopsitor auto în Germania la vlogger

O întâmplare petrecută vara trecută, când era în discuții cu Steaua, l-a făcut, în cele din urmă, să renunțe la fotbal. Fratele său, venit din Germania la Piatra Neamț, în vacanță, a avut un incident. A fost lovit într-un restaurant și a intrat în comă. Transportat, ulterior, în Germania, acesta a fost însoțit și de Sebastian. După alte două luni petrecute prin spital, fostul jucător de la FCSB s-a decis să rămână definitiv acolo.

Pentru început a fost ajutor de vopsitor auto, iar apoi a devenit vlogger.

„După două luni de stat zi de zi la spital cu fratele meu deja era prea târziu să mă mai întorc în România, campionatele erau începute, echipele își făcuseră loturile. Și am luat decizia cu soția mea să ne mutăm în Germania, să fim alături de familie, definitiv. După două luni m-am angajat cu carte de muncă. Sunt pregătitor auto la o vopsitorie care lucra pentru niște reprezentanțe. Un loc de muncă OK. Mi-a plăcut, am învățat meserie două luni și…

(…) După două luni și-a găsit soția ceva de lucru și am decis să mă las eu de serviciu, să pot ă mă înscriu la școală să învăț limba. (…) Între timp, având ceva timp liber și prieteni în domeniu, am fost sfătuit să-mi fac un canal de YouTube… Și mi-am făcut un canal de youtube care se bazează pe fotbal, pe jocul FIFA, și copii care m-au recunscut… ca să nu zic fanii… toți cei care mă apreciau înainte mă găsesc acolo și îmi pun tot felul de întrebări despre fotbal, vorbesc cu ei, fac vlog-uri cu jucători, clipuri de pe teren… este de ajuns să intre pe YouTube și să caute Sebastian Chitoșcă, este canalul meu de YouTube, sunt la început…”, a povestit Chitoșcă.

A jucat doar 66 de minute pentru FCSB

Chitoșcă a fost, în 2016, un jucător promițător în fotbalul românesc. La acea vreme avea 22 de ani. Transferul de la Ceahlăul, echipa la acel moment în Liga 2, la FCSB, pentru 50.000 de euro avea să fie vârful carierei sale. Nu a făcut însă față presiunii. A prins doar un meci, 66 de minute în Cupa României în jocul cu Foresta Suceava, și a fost împrumutat la FC Voluntari și FC Brașov, unde a avut prezențe sporadice, inclusiv la brașoveni, care erau în Liga 2.

În 2017, FCSB l-a cedat definitiv la FC Botoșani, unde a rezistat un an și jumătate. Ulterior a semnat cu „U” Cluj , ultima echipă din C.V. înainte să se retragă. Cu echipa din Cluj-Napoca a semnat pe finalul sezonului și a apucat să joace în trei meciuri în campionat și 57 de minute în returul barajului pentru promovare cu FC Hermannstadt. Acesta a fost ultimul său joc la profesioniști.

Articol scris de Răzvan STÎNGĂ‚

Foto: Paul URSACHI / Mediafax Foto

Pe aceeași temă