O nouă strategie de creștere a fotbaliștilor!

Marius ANGHEL 02 Nov. 2012, 12:59 Juniori

Un prahovean – Ștefan Octavian Radu – fost portar la Metalul Plopeni și arbitru de prim eșalon județean a avut inițiativa de a înființa o „școală de fotbal” destinată, exclusiv pregătirii portarilor! Acesta – antrenor cu portarii la câteva echipe bucureștene, în ultimii ani – a avut o idee similară cu cea expusă, acum câteva săptămâni, și de președintele de la Fortuna Brazi – Grigore Sichitiu, care a avansat proiectul realizării unei academii la Nucet, bazându-se pe aceeași strategie: „Nevoia de a antrena pentru a face fotbaliști, nu echipe de fotbal! Degeaba ai o echipă de juniori bună, din care nu iese niciun fotbalist pentru seniori; este de preferat să perfecționezi calitățile unor jucători talentați, astfel ca ei să se încadreze într-o echipă nouă, prin calitățile lor, antrenate special, specific”.

Ștefan prezintă inițiativa sa astfel: „Școala de Portari nu legitimează jucători. Noi lucrăm cu copiii exerciții de antrenament specifice postului de portar, îi învățăm toate procedeele de joc, identificăm eventualele minusuri în modul de abordare a deprinderilor tehnice și tactice, lucrăm cu ei pentru a le îmbunătăți calitățile și aptitudinile și ne dorim să venim în ajutorul cluburilor și antrenorilor de copii și juniori, dar și seniori, care nu au posibilitatea să lucreze specific cu portarii”.

Demersul lui Ștefan vizează jucători cu vârste cuprinse între 8 și 20 de ani, care au înclinații și talent pentru acest post, dar nu au unde să lucreze specific: fizic, tehnic, tactic și psihic. „Îmi doresc să fie și un ajutor pentru cei care nu au momentan o echipă și nu au unde să se antreneze pentru a se menține într-o formă sportivă bună, pentru a putea fi pregătiți, oricând, să facă față unei noi perioade de probă, la o noua echipă» – explică Ștefan pe site-ul www.scoaladeportari.ro.

Și la Academia gândită de Fortuna Brazi, la Nucet, «principiile» sunt aceleași – creșterea valorică a jucătorilor, dezvoltarea calităților native pe care le au ținând de instruirea individuală și nu de valoarea colectivă a unei echipe, care apoi să se « piardă » la trecerea de la juniorat la seniori. „Este nevoie de antrenori specializați pentru a se face individualizare cu fiecre jucător, pentru a se perfecționa în diverse procedee de lovire a mingiei, în pregătirea fizică, pentru a progresa zi de zi, nu prin jocul de fotbal practicat, efectiv” – explică și Sichitiu.

Articol scris de Marian DIMA

Marius ANGHEL 02 Nov. 2012, 12:59 Juniori
Pe aceeași temă