Vasile Dîncu a explicat consecințele ordinului de asociere emis în favoarea clubului Steaua. A anunțat ce se întâmplă cu brandul și a făcut acuzații grave: ”S-au luat hotărâri în minister, că e mai bine să rămână la acest nivel”

Andrei PASCU 08 Nov. 2022, 19:07 Liga 2
Vasile Dîncu a explicat consecințele ordinului de asociere emis în favoarea clubului Steaua. A anunțat ce se întâmplă cu brandul și a făcut acuzații grave: ”S-au luat hotărâri în minister, că e mai bine să rămână la acest nivel”

Vasile Dîncu a semnat, în ultimele zile ca ministru al Apărării Naționale, un ordin prin care Steaua se poate asocia cu anumite entități, private sau juridice, iar astfel să aibă capacitatea legală de a putea promova în SuperLiga României.

Acum, sociologul de profesie Dîncu a explicat cum a ajuns la această variantă și demersurile încercate de-a lungul timpului.

Vasile Dîncu a explicat decizia emiterii ordinului care poate ajuta Steaua. Anumite persoane cu putere de decizie nu sunt de acord cu asocierea

Vasile Dîncu a explicat că demersul său este cel mai sănătos pentru ca Steaua să nu mai tragă după ea o problemă care se vrea rezolvată de mult timp. Însă, situația în care se află în acest moment Steaua, fiind o echipă de drept public, e una care nu se dorește a fi rezolvată chiar de toată lumea, într-un mod surprinzător la prima vedere.

Informația conform căreia nu toți oamenii cu putere de decizie își doresc binele Stelei a fost oferită chiar de fostul ministru, fiind mai multe interese la mijloc, printre care și un detaliu care scoate în evidență lacunele pe care aceștia le au, cu privire la modul în care se poate forma asocierea cu o persoană juridică, privată sau publică.

Vasile Dîncu a explicat la ”Națiunea Stelistă” că soluția sa, prin ordinul emis, este benefică contextului în care se găsește Steaua, iar schimbarea Legii Sportului nu e o variantă din punctul său de vedere, pentru că echipa ar urma să se lupte în SuperLiga României cu formații cu capital preponderent privat și poate apărea, într-o oarecare măsură, un conflict de interese.

În plus, poate fi începutul unui precedent care va fi criticat de multe voci importante din fotbalul românesc, de la patroni până la conducători de cluburi.

Vasile Dîncu mizează pe o asociere a clubului Steaua cu suporterii sau Romtehnica

Anumite voci din cadrul clubului și din minister își doresc mai mult ca situația să rămână aceeași, tocmai pentru ca echipa să fie în continuare finanțată din bani de la bugetul statului, câteva persoane, conform declarațiilor lui Vasile Dîncu, nefiind de acord cu actul emis de el și, implicit, cu asocierea cu entități cu structură privată și așa mai departe.

Mulți angajați nici nu cunosc legea deși sunt în funcții în care pregătirea trebuie să fie la un nivel înalt și nu știu că brandul nu se poate pierde, conform argumentelor lui Vasile Dîncu. Astfel, brandul Steaua nu va fi pierdut și va fi cedat prin asociere, statul român rămânând proprietarul a tot ceea ce înseamnă clubul din Ghencea, dacă se va apela la ordinul emis de fostul ministru.

Vasile Dîncu ar fi încântat ca asocierea să se facă în direcția fanilor, pe sistemul socios din țările importante, lucru care se întâmplă, de exemplu, la Real Madrid sau Barcelona, dar el ia în calcul și asocierea cu Romtehnica, variantă despre care s-a auzit prima dată lunile trecute.

Vasile Dîncu, despre asocierea echipei Steaua cu o terță persoană privată sau juridică: ”Brandul nu poate fi înstrăinat”

Acum, totul depinde de cum se vor organiza lucrurile în urma ordinului emis de Vasile Dîncu, de direcția care va fi indicată de noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, dar și de conducătorii din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

Sunt mai multe motive pentru care am ajuns să semnez acest ordin. S-a spus că l-am semnat în ultima zi de mandat, dar cred că l-am semnat mai repede, durează foarte mult birocrația. A fost o strategie pe care eu am ales-o de la început. Am spus de la început că o echipă care are tradiția celui mai important club din fotbalul românesc, prin cea mai bună performanță (n.r. – Cupa Campionilor din 1986), cu cel mai important grup de suporteri, care are și istorie, nu e posibil să nu aibă dreptul legal să se lupte pentru a juca în SuperLigă.

Am luat asta ca un angajament. Erau mai multe variante, dar ce nu am înțeles de la început este că majoritatea nu voia ca Steaua să joace în Liga 1. S-au luat hotărâri de mai mult timp în acest minister, că Steaua e mai bine să rămână la nivelul acesta, nu să joace în Liga 1.

Am dat drumul unei comisii, a fost condusă de secretarul de stat, care se ocupă de Steaua, care a făcut o amplă consultare în interiorul ministerului și am văzut că rezoluția, că nu e normal să se întâmple asta, că de fapt trebuie schimbată Legea Sportului și e mai simplu. Că ideea de a da posibilitatea Stelei ca printr-o asociere să devină club profesionist, să poată juca în Liga 1, nu e o soluție bună.

Am avut în vară o discuție de acest gen, am avut un consiliu ministerial, chiar din minister mi s-a prezentat o astfel de situație. Nu mi s-a părut că este o concluzie corectă și nici soluția de a schimba legea, care durează foarte mult, nu mi se pare o soluție corectă. Nu se poate ca Steaua să fie singura echipă departamentală care joacă într-un sistem profesionist.

Nu mai poți să finanțezi din partea ministerului, din fonduri publice o echipă. Chiar dacă am fi schimbat legea, intri sub incidența finanțelor publice, care nu te lasă să faci acest lucru. Soluția e ca Steaua să poată juca în Liga 1 printr-o asociere cu suporterii de exemplu, care pot lua o parte din acțiuni, sau poate Romtehnica să ia o parte din acțiuni.

Visul meu a fost ca suporterii să ia o parte din acțiuni, așa cum sunt acei socios de la Real Madrid sau Barcelona, din altă parte, să cumpere o parte din acțiuni și să transforme Steaua în comunitatea Steaua și să poată juca în Liga 1.

De aceea, în mod legal, am semnat acest ordin de modificare, pentru a se încerca acest lucru în viitor. Nu am avut, din păcate, o bună participare din partea anumitor oameni din minister, cu care am colaborat, de altfel, bine în alte privințe. Din păcate, și la nivelul clubului era o formă de inerție și un fel de frică de a găsi o soluție de genul acesta.

Am înțeles că era frica de a nu pierde brandul Steaua, dar nu se pierde pentru că Ministerul Apărării Naționale, care deține brandul Steaua, evident poate intra în parteneriat. Conform legii și conform asocierii, nu poate pierde niciodată și nu poate vinde.

Eu cred că un brand precum Steaua nu trebuie privatizat pentru că e un brand de nivel național, pentru că este vorba de un patrimoniu nematerial al României. Brandul se poate licita și poate fi ajutat bugetul.

La cum e acum situația, brandul nu poate fi înstrăinat, poate intra într-o asociere, dar în ea nu-ți pierzi calitatea de proprietar. Această calitate nu se poate înstrăina.

În momentul în care schimbi legea că Steaua poate să participe în Liga 1 ca subiect de drept public, noi nu mai putem să asigurăm buget de la minister, din banii publici, să se lupte cu echipe care au bani privați. Armata are alte nevoi, importante, și s-ar fi ajuns la această situație.

Soluția asta, capitalistă așa cum este ea, este cea mai bună și, după părerea mea, așa va funcționa în viitor. Alte soluții posibile nu au venit la mine. De la început eu am declarat că sunt de acord cu asocierea, am chemat să vină cineva mai repede cu soluții, dar, din păcate, am observat că nici în Armată lucrurile nu se rezolvă. Există birocrație, au fost ședințe în care s-a văzut că nu e voință în ideea asta”, a spus Vasile Dîncu în emisiunea Națiunea Stelistă, susținută de Asociația Suporterilor Steliști 1947 (AS47).

Vasile Dîncu lansează o ipoteză gravă în esență, pentru care se dorește implicarea statului la Steaua: ”Sunt și oameni care frânează, care nu au curaj, care s-au obișnuit așa”

Vasile Dîncu a apăsat pe ideea conform căreia sunt oameni în club care nu își doresc ca relația cu statul să fie ruptă sau diminuată în vreun fel, dorind ca Steaua să rămână la acest nivel numai pentru păstrarea anumitor beneficii.

E clar că acuzațiile sunt unele grave, întrucât se urmărește propriul interes al unor oameni din conducere și nu binele comun al echipei, uitând aparent motivul pentru care se află în funcții.

Sunt oameni senzaționali la Steaua, sunt și oameni care frânează, care nu au curaj, care s-au obișnuit… e vorba de lipsa de curaj, de conformism, unii încearcă să păstreze un capital simbolic, că ei sunt cei care au făcut ceva, să câștige ceva de acolo.

Nu vreau să vorbesc pe nimeni de rău, dar am văzut că sunt inițiative ale unor oameni care sunt cu totul speciali, cum e Ogăraru, care are performanțe cu academia, câștigă titluri și se lovește de greutăți, de blocaje, birocrația e mare.

E nevoie de modernizare rapidă, sper că actualul ministru, domnul Tîlver, va fi consiliat bine. Eu îi voi acorda sprijinul, să dea voie unei modernizări a clubului, să dea voie forțelor inovatoare din club să facă ceva bun acolo.

Acest gest pe care l-am făcut eu, micuț de altfel, e ca Steaua să aibă în viitor șanse de a transforma echipa în una de Liga 1, care să se bată la titlu. Acesta a fost proiectul meu, gândul meu, ca echipa să intre în Liga 1”, a mai spus Dîncu.

Rezolvă Steaua problemele de organizare din acest sezon?

E clar că situația nu se va schimba prea curând în ceea ce privește Steaua, iar lucrurile vor rămâne, foarte probabil, și în acest sezon în situația în care clubul s-a regăsit și campionatul trecut de Liga 2. Oricum, presiunea fanilor e tot mai mare, iar de câteva luni ultrașii contestă marea majoritate a conducerii clubului și ministerului, printre ei chiar și Vasile Dîncu.

În interviul acordat pentru AS47, fostul ministru a afirmat că îi înțelege pe suporteri că sunt supărați, dar că el a încercat în permanență să caute variante și să găsească cea mai bună soluție pentru ca Steaua să aibă dreptul să promoveze.

Totuși, întrebarea retorică rămâne. De ce nu a emis Vasile Dîncu ordinul mai devreme de ultimele zile premergătoare demisiei?

Vasile Dîncu susținea și schimbarea Legii Sportului în aprilie

În altă ordine de idei, emiterea ordinului e într-o oarecare opoziție cu ce spunea în aprilie 2022 Vasile Dîncu, când susținea și schimbarea Legii Sportului, considerând aberantă situația în care o echipă participantă în Liga 2 nu poate promova în SuperLiga României.

”Eu cred că aceasta e o decizie importantă pentru clubul Steaua, ține nu numai de condiția legislativă, ține și de performanțele și proiectul de management al unui club de fotbal. Poți face repede o modificare legislativă, însă nu este foarte simplu, trebuie să ai și performanța. Cred că atunci când clubul va fi pregătit, din perspectiva bugetului, al lotului de jucători, să atace titlul în România pentru că nu poți să îți închipui că Steaua este o echipă care retrogradează, atunci se va lua și decizia ca această echipă să poată juca în Liga 1.

Nu mi se pare normal, e absolut aberant ca o echipă care participă la competiție să nu poată câștiga competiția dintr-o perspectivă organizatorică. Asta e aberant! Nu poți să joci în afara concursului, în timp ce ceilalți visează să fie campioni. Din această perspectivă, cred că Steaua va promova în Liga 1 și se va bate la titlu.

(…) dacă Steaua câștigă în Liga 2 și va avea drept de intrare în Liga 1, atunci probabil că se va lua o decizie la nivelul clubului, poate vom discuta și la minister.

Eu sunt pentru, ca Steaua să revină în fotbalul românesc, așa cum ar fi normal”, spunea Vasile Dîncu în aprilie, înaintea finalului sezonului trecut.

Ediția ”Națiunea Stelistă” cu Vasile Dîncu invitat:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-mare-in-ghencea-actul-prin-care-steaua-se-poate-asocia-si-obtine-dreptul-la-promovare-in-prima-liga-ordinul-emis-de-vasile-dincu-inainte-sa-demisioneze-din-functia-de-ministru-al-apararii-19252048

https://liga2.prosport.ro/seria-1/offside-la-ambele-goluri-marcate-de-steaua-contra-unirii-dej-marius-avram-a-analizat-si-argumentat-cele-doua-faze-controversate-care-au-decis-meciul-dar-si-pe-cea-in-care-chipirliu-a-cerut-penalty-19252800

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-se-distanteaza-in-fruntea-ligii-2-dar-continua-sa-sufere-concluziile-obiective-ale-lui-adi-popa-si-rares-enceanu-dupa-victoria-cu-unirea-dej-19252757

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-avut-sau-nu-unirea-dej-penalty-in-prima-repriza-a-meciului-cu-steaua-la-0-0-marius-avram-a-analizat-faza-controversata-nu-este-imprudenta-este-pur-si-simplu-o-neglijenta-19252749

Andrei PASCU 08 Nov. 2022, 19:07 Liga 2
Pe aceeași temă