Veste mare în Ghencea! Actul prin care Steaua se poate asocia și obține dreptul la promovare în prima ligă. Ordinul emis de Vasile Dîncu înainte să demisioneze din funcția de ministru al Apărării. ”Mingea se află acum în terenul clubului!”

Marius ANGHEL 03 Nov. 2022, 14:59 Liga 2
Veste mare în Ghencea! Actul prin care Steaua se poate asocia și obține dreptul la promovare în prima ligă. Ordinul emis de Vasile Dîncu înainte să demisioneze din funcția de ministru al Apărării. ”Mingea se află acum în terenul clubului!”

Înainte să demisioneze din funcția de ministru al Apărării Naționale, la 24 octombrie 2022, Vasile Dîncu a emis un ordin care să ajute Clubul Sportiv al Armatei Steaua București să-și rezolve situația cu secția de fotbal care are echipa de seniori prezentă în campionatul Ligii 2 și nu are dreptul de a promova în prima ligă.

Actul, făcut public de Asociația Steliștilor 1947 (AS47), chiar în ziua în care Înalta Curte de Casaţie și Justiție a decis o nouă amânare în procesul dintre FCSB și Steaua pentru palmaresul clubului din Ghencea, permite echipei lider în Liga 2 de patru etape să se asocieze cu ”terțe persoane juridice, publice sau private, în vederea constituirea unei asociații fără scop patrimonial, având ca obiect participarea la competiții sportive”.

Este un prim pas făcut de Ministerul Apărării Naționale, de care aparține CSA Steaua București, pentru ca echipa de fotbal a clubului să-și schimbe forma juridică și să îndeplinească condițiile cerute de Legea Sportului și FRF în vederea participării în SuperLigă, în situația în care și sportiv echipa obține dreptul de a participa în această competiție.

”Mingea se află acum în terenul clubului!”, scrie AS47.

Primul pas făcut pentru ca echipa de fotbal a CSA Steaua să își schimbe forma juridică și să aibă dreptul de a promova în prima ligă

În ziua în care și-a anunțat public demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu a făcut ceva concret pentru a ajuta CSA Steaua să-și rezolve problema privind echipa de fotbal.

În data de 24 octombrie, Dîncu a emis un ordin prin care permite CSA Steaua București să se asocieze cu terțe persoane juridice, publice sau private.

”Ministrul Apărării naționale emite prezentul ordin:

Art. I. – La articolul 1 din Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.115/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 750 din 4 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, după aliniatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

«(3) Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” se poate asocia, cu avizul consiltativ al Colegiului Ministerului Apărării Naționale, cu terțe persoane juridice, publice sau private, în vederea constituirii unei asociații fără scop patrimonial, având ca obiect participarea la competițiile sportive.»
Art. II. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, sună ordinul emis de Vasile Dîncu în data de 24 octombrie 2022.

Este primul pas pentru ca secția de fotbal a CSA Steaua să se asocieze pentru a-și schimba forma juridică și a îndeplini cerința Legii Sportului, cea din cauza căreia FRF nu-i permite promovarea în prima ligă.

”Scopul acestei modificări a Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei Steaua este să înlăture principala piedică de ordin juridic din calea promovării echipei în prima ligă. E vorba despre interdicția legală ca un club controlat de o entitate de stat să participe la competiția organizată de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).
Mingea se află acum în terenul clubului!”, scrie AS47.

Sezonul trecut, Steaua a terminat pe loc de baraj de promovare, în cel actual este lider în Liga 2, dar nu are drept de promovare

Trupa antrenată de Daniel Oprița se află pentru al doilea sezon consecutiv în campionatul Liga 2 și joacă fără dreptul de a promova în prima ligă, deoarece forma sa de organizare, club de drept public, nu îi permite accederea în SuperLigă (noua denumirea a Ligii 1, din vara anului 2022) chiar dacă sportiv termină pe una dintre pozițiile care duc în eșalonul de elită al fotbalului românesc.

Sezonul trecut, Steaua a încheiat pe locul 4, de baraj de promovare cu Chindia, însă din cauza acestei probleme nu a putut participa la cele două jocuri, locul ei fiind luat de următoarea clasată, Concordia Chiajna. La acel moment, clubul s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), însă cererea i-a fost respinsă.

În actualul campionat, 2022-2023, trupa ”militară” se află pe locul 1 în Liga 2, pentru a patra etapă consecutivă, poziție care la finalul sezonului asigură promovarea directă. Însă forma sa de organizare îi interzice accederea în SuperLigă.

În mod normal, chiar dacă Steaua va reuși o asociere în acest sezon și își va schimba forma juridică tot nu va avea drept de promovare, deoarece aceste lucruri trebuia să le facă până înainte de startul campionatului aflat acum în curs. Astfel, echipa din Ghencea va trebui să mai joace cel puțin încă un sezon în Liga 2.

Procesul pentru palmaresul Stelei, amânat pentru 2 martie 2023

Altfel, astăzi, 3 noiembrie 2022, Înalta Curte de Casaţie și Justiție a decis amânarea pentru data de 2 martie 2023 a procesului pentru palmaresul clubului Steaua București, dintre SC FC FCSB SA și CSA Steaua.

Termenul din 3 noiembrie a durat în jur de 5 minute, iar părțile au adăugat noi probe și înscrisuri la dosar.

”S-a acordat un nou termen pe data de 2 martie, dar sunt convins că vom câștiga acest dosar. Au fost depuse înscrisuri noi de către Clubul Sportiv al Armatei Steaua, FCSB nu a depus înscrisuri noi, nici nu trebuia să fie luate în calcul de instanță.
Înscrisurile depuse de noi sunt scrisori primite de MApN și clubul Steaua de la suporterii steliști, ce ne reclamă și ne sesizează că FCSB nu respectă hotărârile judecătorești.
Cei de la FCSB vor să tergiverseze procesul, voiam un termen mai scurt, ei vor să îl împingă mai mult, fac acest lucru din 2014, pentru a nu ajunge la dosarul cu prejudiciul.
Mai sunt procese pe rol între cele două cluburi, totuși mi se pun multe piedici și chiar mi se interzice să depun noi probe. Nu înțeleg de ce eu sunt trimis la parchet și nu sunt trimiși generalii și înalții demnitari care nu au apărat Steaua. Chiar cu atâtea rele, voi continua să lupt și voi aduce Steaua acolo unde îi este locul.
Echipa trebuie să promoveze. Nu se vrea, am cerut audiență la fostul ministru Dîncu, la domnul secretar de stat Bachide, nimeni nu a vrut să vorbească, ba, mai mult, m-au sfidat. Sper că noul ministru să aibă timp să vorbească cu mine”, a spus Florin Talpan, juristul CSA Steaua, citat de AS47.

”Avem o serie de înscrisuri noi, constând în comunicate ale CSA din care reiese că de-a lungul anilor, din 2010 până în 2015, au emis o serie de comunicate prin care au scris că FC Steaua, echipa din Liga 1, este continuatoarea Stelei”, a spus Virgil Boglea, avocatul Asociației Salvați Steaua, apărător al SC FC FCSB SA în acest proces, în fața președintelui ÎCCJ.

”La termenul de astăzi putea fi judecată problema palmaresului însă după depunerea de înscrisuri în sprijinul recursului nostru, d-l Talpan a solicitat un nou termen pentru a lua la cunoștință conținutul înscrisurilor. A fost o oarecare contradicție, întrucât domnia sa susținea că sunt înscrisuri vechi, dar, totuși, a solicitat să i se acorde termen pentru a le consulta.
Noi am depus acele comunicate prin care CSA și MApN recunoșteau societatea din Liga 1 ca fiind «Steaua».
Consider acest termen ca fiind unul prea lung, dar nu a fost provocat de noi. Asociația Salvați Steaua era pregătită să pună concluzii astăzi”, a spus Boglea pentru ProSport.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și AS47

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/armata-nu-vrea-ca-florin-talpan-sa-castige-procesul-cu-fcsb-situatia-incredibila-juristul-a-tras-la-xerox-din-banii-sai-pentru-ca-nu-a-fost-ajutat-de-csa-steaua-am-dat-de-la-mine-19547170

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-2/acuzatii-grave-ale-lui-florin-talpan-la-adresa-lui-vasile-dancu-nu-m-a-ajutat-cu-absolut-nimic-m-a-dus-cu-zaharelul-video-19547187

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/florin-talpan-recunoaste-ca-vaneaza-in-continuare-functia-suprema-de-la-csa-steaua-intotdeauna-mi-am-dorit-asta-video-19547181

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/florin-talpan-nu-renunta-la-procesul-impotriva-fcsb-si-al-lui-gigi-becali-dar-trage-un-semnal-de-alarma-impotriva-mapn-e-trimis-la-parchet-cel-care-vrea-sa-aduca-steaua-dar-nu-generalii-ca-19547182

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/anuntul-lui-virgil-boglea-reprezentantul-fcsb-in-procesul-cu-armata-ce-contradictie-a-aparut-la-dosar-si-ce-lovitura-a-dat-prin-inscrisuri-celor-de-la-csa-si-mapn-recunosteau-societatea-19547150

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/razboiul-fcsb-csa-steaua-la-iccj-avocatul-virgil-boglea-si-juristul-florin-talpan-confruntare-in-sala-de-judecata-prosport-a-fost-martor-la-duel-ce-decizie-a-luat-instanta-in-conflictul-gigi-be-19547132

Marius ANGHEL 03 Nov. 2022, 14:59 Liga 2
Pe aceeași temă