Vasile Dîncu, declarații pline de sincope în privința dreptului de promovare al Stelei. A vorbit în mod greșit despre asocierea clubului cu un privat și modificarea Legii Sportului, dar îi vrea pe ”militari” în Liga 1: ”E absolut aberant să participi la competiție și să nu poți câștiga”

Andrei PASCU 27 Apr. 2022, 19:54 Liga 2
Vasile Dîncu, declarații pline de sincope în privința dreptului de promovare al Stelei. A vorbit în mod greșit despre asocierea clubului cu un privat și modificarea Legii Sportului, dar îi vrea pe ”militari” în Liga 1: ”E absolut aberant să participi la competiție și să nu poți câștiga”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a intervenit și el în subiectul dreptului legal al Stelei de promovare în Liga 1. Cazul a fost abordat în cadrul unui eveniment organizat de clubul din Ghencea, printre altele, precum și posibilitatea ca Stadionul Steaua să fie folosit și de alte echipe, pe lângă cea a lui Daniel Oprița.

Vasile Dîncu, discurs plin de sincope în privința dreptului echipei Steaua de a promova

În ceea ce privește dreptul de promovare, Vasile Dîncu a dovedit că nu cunoaște prea bine legislația sportivă în vigoare, care împiedică echipele controlate de sistemul public să urce în Liga 1. Dîncu a părut depășit de situație, chiar dacă jurnaliștii prezenți la eveniment au insistat pe această temă.

Luând declarația lui Vasile Dîncu punctual, care va fi prezentată integral în cele ce urmează, el a afirmat că Steaua trebuie să rezolve această problemă în momentul în care va fi gata să facă față rigorilor din Liga 1. Dar nu în orice condiții, ci în momentul în care echipa se va lupta încă din primul an la titlu, nu pentru evitarea retrogradării.

A scos în relief importanța unui buget mărit (în actualul sezon de Liga 2 fiind de aproximativ 1.1 milioane de euro), dar și de conturarea unui lot solid. Ori, în mod cert, aceasta din urmă nu ar fi neapărat o problemă, dacă Steaua ar putea transfera în vară jucători mai importanți decât are acum în lot.

Vasile Dîncu: ”E absolut aberant ca o echipă care participă la competiție să nu o poată câștiga dintr-o perspectivă organizatorică”

Mergând mai departe, Vasile Dîncu a catalogat drept ”aberant” faptul că Steaua nu poate promova în Liga 1, din moment ce participă în campionatul Ligii a 2-a. Dar oare până acum nu a fost la fel? Chiar și acum și chiar și în anii trecuți au fost cluburi în divizia a doua care, din cauza organizării, a faptului că nu au reușit să atragă investitor privat, au fost în continuare controlate de autoritățile locale sau județene și, din acest motiv, s-au văzut puse în situația de a avea doar un obiectiv normal în această situație, cel mult salvarea de la retrogradare în Liga 2

Dîncu a avut probleme și în momentul în care, de unul singur, a detaliat situația Stelei din Liga 2, din play-off, posibila terminare a întrecerii pe un loc promovabil sau de baraj. S-a scuzat inițial declarației, spunând că nu a fost la curent cu ce s-a întâmplat în Liga 2, și a fost ajutat de reporteri să spună că ”militarii” sunt pe locul 4 în grupa de promovare.

Prima parte a declarației lui Vasile Dîncu:

Eu cred că aceasta e o decizie importantă pentru clubul Steaua, ține nu numai de condiția legislativă, ține și de performanțele și proiectul de management al unui club de fotbal. Poți face repede o modificare legislativă, însă nu este foarte simplu, trebuie să ai și performanța. Cred că atunci când clubul va fi pregătit, din perspectiva bugetului, al lotului de jucători, să atace titlul în România pentru că nu poți să îți închipui că Steaua este o echipă care retrogradează, atunci se va lua și decizia ca această echipă să poată juca în Liga 1.

Nu mi se pare normal, e absolut aberant ca o echipă care participă la competiție să nu poată câștiga competiția dintr-o perspectivă organizatorică. Asta e aberant! Nu poți să joci în afara concursului, în timp ce ceilalți visează să fie campioni. Din această perspectivă, cred că Steaua va promova în Liga 1 și se va bate la titlu.

Eu, în acest sezon, vă spun că nu am urmărit Liga 2. Cred că Steaua e (n.r. – un reporter îi spune că e pe locul 4) pe locul 4, nu mai sunt multe meciuri și nu știu… dacă Steaua câștigă în Liga 2 și va avea drept de intrare în Liga 1, atunci probabil că se va lua o decizie la nivelul clubului, poate vom discuta și la minister.

Eu sunt pentru, ca Steaua să revină în fotbalul românesc, așa cum ar fi normal”.

Vasile Dîncu, în eroare în privința schimbării Legii Sportului și a implicării unui privat la Steaua 

Când a venit vorba de subiectul obținerii dreptului legal al Stelei de promovare, Vasile Dîncu a evidențiat două posibilități pentru ca structura organizatorită să fie schimbată, dar și aici a dat câteva informații eronate.

A vorbit în primă fază de o asociere a clubului cu un investitor privat, dar acest lucru, dacă s-ar întâmpla acum, i-ar permite Stelei să promoveze în Liga 1 abia din sezonul următor. Din păcate pentru ea, formația din Ghencea pare că nu a găsit nici de această dată pe cineva dispus să se asocieze, să vină în sprijinul ei, iar dacă demersul nu se va întâmpla în perioada imediat următoare, dreptul de promovare ar putea rămâne doar la stadiul de dorință și în sezonul care vine. Așa spune legislația în vigoare.

Nici în privința Legii Sportului Vasile Dîncu nu a dat dovadă că are prea multe cunoștințe, pentru că dacă se va da undă verde echipelor de drept public să ajungă în Liga 1, acest demers nu va fi gata mai devreme de anul următor, detaliu scos în evidență chiar de ministrul Sportului, Eduard Novak.

Vasile Dîncu: ”Există posibilitatea ca Steaua să se reorganizeze ca un club de fotbal profesionist, așa cum cere în acest moment legislația noastră”

Așadar, un discurs al ministrului Apărării Naționale plin de sincope, care nu pare că știe foarte bine subiectul legat de anumite drepturi și obligații ale echipelor de fotbal, pentru a putea ajunge la nivelul următor. Cert este că, în cazul Stelei, pe plan intern, doar printr-o modificare a unui punct din lege peste noapte poate ajunge în Liga 1 la finalul sezonului actual de Liga 2.

Clubul nu se poate privatiza, dar echipa poate, în legile actuale, să facă un parteneriat public-privat. Armata României nu își poate permite orice partener privat, dar prin lege se poate face și nu este doar schimbarea de lege singura posibilitate. Este și posibilitatea ca Steaua să se reorganizeze ca un club de fotbal profesionist, așa cum cere în acest moment legislația noastră.

Există posibilitatea ca Steaua să promoveze, dar vreau să văd că performanța o ia înaintea deciziilor. Apoi, vin și deciziile”, a mai declarat Vasile Dîncu.

La cum se prezintă acum situația în play-off-ul din Liga 2, dacă Steaua va termina pe locurile promovabile sau de baraj va fi doar o realizare pe hârtie. Poziția de promovare sau de baraj îi va fi luată de următoarea clasată.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ce-buget-are-steaua-in-actualul-sezon-de-liga-2-de-cati-bani-dispune-in-raport-cu-principala-adversara-la-locul-4-concordia-chiajna-si-precizarile-lui-stefan-bichir-in-privinta-dreptului-de-promova-19228733

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doua-meciuri-in-maximum-o-saptamana-pentru-echipele-participante-in-play-off-ul-ligii-2-programul-etapelor-7-si-8-petrolul-steaua-se-joaca-duminica-19228730

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-anunt-incurajator-pentru-steaua-ministrul-sportului-spune-ca-el-ar-aproba-de-acum-dreptul-de-a-juca-in-liga-1-al-echipei-din-ghencea-chiar-daca-legea-ar-putea-fi-schimbata-abia-la-anul-19226461

 

 

Andrei PASCU 27 Apr. 2022, 19:54 Liga 2
Pe aceeași temă