Steaua defilează cu Viitorul Pandurii, dar abia în repriza secundă, și continuă să spere la play-off. Boiciuc și Nacho Heras au fost oamenii jocului

Marius ANGHEL 05 Mar. 2024, 20:54 Liga 2

Ultimul meci al etapei a 17-a a Ligii 2, antepenultima a sezonului regular, a adus scorul primelor două etape din 2024. Steaua a trecut, la București, cu 5-0 de Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ambele aflându-se la ultima șansă de a păstra șanse cât de cât valide pentru a prinde un loc calificabil în play-off. Toate cele cinci goluri ale ”militarilor” au venit în partea secundă a întâlnirii.

Etapa a început de vineri, la Buzău, a continuat sâmbătă cu șapte partide, iar duminică s-a jucat un meci la Sibiu.

Din sezonul regular al ediției 2023/24 au mai rămas de jucat două etape, următoarea urmând să înceapă joi.

Doar Peluza Sud Steaua a făcut spectacol în prima repriză a meciului din Ghencea

Prima repriză a primului meci jucat de Steaua pe teren propriu în 2024 a fost una dezastruoasă din punct de vedere al fotbalului etalat de cele două echipe. S-a ajuns rar spre deloc la finalizare, primul șut, care a fost și cel mai periculos, i-a aparținut lui Gîrbiță (31), din careu, din stânga, însă Frănculescu a prins, altfel ar fi avut mari probleme dacă respingea, fiindcă acolo a apărut imediat Voinea. De partea cealaltă, Steaua a avut șuturi din poziții bune, dar trimise în blocaj, din partea lui Drăghici (34) și Nacho Heras (40).

Spectacol a fost în peluza ocupată de galeria Stelei, unde suporterii fanatici ai ”militarilor” au etalat o minunăție de coregrafie 3D, pe toată lățimea peluzei, pentru a celebra aniversarea a 16 ani a facțiunii ShadowS. A fost afișat mesajul ”Din 2008 umbrele provoacă frică peste tot!”, iar dintre primele rânduri de scaune s-au ridicat înspre acoperiș siluetele lui Freddy Krueger, Michael Myers și Jason Voorhees, personaje din filme de groază.

Defilare pentru Steaua în partea a doua a meciului: 5-0 cu Viitorul Pandurii

Pe cât de agitat și nemulțumit a fost pe margine, în prima repriză, Daniel Oprița, pe atât de surprinzător a fost la pauză, când a optat să facă o singură mutare, una care s-a dovedit însă câștigătoare. A ieșit Pau Miguelez și a intrat Alexandru Boiciuc, unul dintre cei trei jucători reprimiți în lot după ce la finalul anului trecut erau printre cei cinci anunțați public că nu mai sunt doriți.

Boiciuc a finalizat în minutul 47 după o centrare din dreapta a lui Maftei și o pasă genială al lui Nacho Heras cu călcâiul.

Geantă a prins un șut bun de la distanță, însă Frănculescu (49) s-a retras și a prins, iar la poartă cealaltă Geantă a salvat la șutul lui Chipirliu (50). Matei (55) a trimis și el puțin peste transversală, cu portarul ieșit.

Gorjenii au arătat o altă față în partea secundă după primirea imediată a golului și Nacho Heras (62) și David Maftei (65) l-au executat și ei pe portarul Robet Geantă.

În minutul 78, Boiciuc a reușit dubla, tabela arăta 4-0, iar cei doi antrenorii și-au consumat ultimele schimbări, câte două de fiecare.

A mai fost un gol până la final, din partea spaniolului achiziționat în această iarnă Nacho Heras (90), iar după această reușită spionii Mioveniului, antrenorul Schumacher și președintele Cojocaru, următorul adversar al Stelei, s-au ridicat și au plecat.

S-a terminat 5-0, iar Steaua obține una dintre cele mai detașate victorii în acest sezon, dar nu egalează la număr de goluri meciurile cu Unirea Dej (6-2 în deplasare) și Progresul Spartac (6-1 în deplasare). De partea cealaltă, Viitorul Pandurii este la cel mai drastic eșec de când este în Liga 2.

Steaua se agață de șansele de a prinde play-off-ul, Viitorul Pandurii este ca și în play-out

Steaua acumulează 25 de puncte, depășește Chindia la golaveraj și urcă pe locul 8, fiind la trei puncte de Ceahlăul și FK Miercurea Ciuc, nemțenii situându-se pe ultimul loc calificabil în play-off.

Viitorul Pandurii, cu 23 de puncte, pică pe locul 11 și are șanse minuscule pentru a mai prinde locul 6.

În următoarea etapă, Steaua joacă în deplasare la CS Mioveni (locul 5, 29 puncte), luni, de la ora 17:00, iar Viitorul Pandurii are meci acasă cu CSM Slatina (locul 15, 21 puncte), sâmbătă, de la ora 11:00. Ulterior, în ultima etapă a sezonului regular, Steaua primește vizita celor de la CS Tunari, iar Viitorul Pandurii se deplasează la Gloria Buzău.

Foto: Mihai Antonio Vasile / Sport Pictures

CLASAMENT Liga 2 și al golgheterilor
Rezultatele înregistrate în etapa 17 a Ligii 2

COMENTARIU LIVE:

STEAUA BUCUREȘTI – VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU 5-0

Alexandru Boiciuc 47′, 78′, Nacho Heras 62′, 90′, David Maftei 65′

Steaua: Frănculescu – Dav. Maftei (Enceanu 78′), Ceceri, Beța, Ad. Ilie – Drăghici, Rober Sierra (Raicu 78′), Dav. Matei (Mancuso 67′), Pau Miguelez (Boiciuc 46′) – Chipirliu (cpt.)(Chunchukov 70′), Nacho Heras
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Shehait, Rz. Florea, Andr. Gab. Cristea
Antrenor: Daniel Oprița

Viitorul Pandurii: Rob. Geantă – Dav. Savu, Jozic, Mrsulja (cpt.), Godja – Brînzan – Vulpe (Moisie 64′), Nic. Geană (Ed. Croitoru 64′), Gîrbiță (Dr. Popa 64′), Nikpalj (Andreaș 81′) – Alb. Voinea (Acolatse 81′)
Rezerve neutilizate: Lupescu – R. Cojocaru, Bîrzu, Toure
Antrenor: Călin Cojocaru

Stadion: Steaua (București). Arbitru central: Răzvan Negară (Vaslui). Arbitri asistenți: George Suciu (Câmpia Turzii) și Sebastian Păduraru (Gura Humorului). Arbitru de rezervă: Dragoș Nicolae Lunca (Cluj-Napoca). Observator arbitri: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea). Delegat joc: Dorinel Dincă (Călăraşi).

Min 90+3 Final de joc în Ghencea, unde Steaua câștigă cu 5-0 meciul cu Viitorul Pandurii, primul oficial de acasă în 2024, și continuă să spere la o calificare în play-off. Trupa din Târgu Jiu mai are șanse matematice, dar extrem de mici. Steaua acumulează 25 de puncte, depășește Chindia la golaveraj și urcă pe locul 8, fiind la trei puncte de Ceahlăul și FK Miercurea Ciuc, nemțenii situându-se pe ultimul loc calificabil în play-off. Viitorul Pandurii, cu 23 de puncte, pică pe locul 11 și are șanse minuscule pentru a ajunge pe locul 6.
Min 90 + Meciul e prelungit cu trei minute
La meci au asistat și Constantin Schumacher și Claudiu Cojocaru, antrenorul și președintele echipei CS Mioveni, următorul adversar al Stelei. Lângă ei a stat și Adrian Dulcea, selecționerul naționalei U19 a României. Cei trei s-au ridicat și au plecat în minutul 90+1. În tribună s-a aflat și Adrian Popa, liber de contract după ce s-a despărțit de Concordia Chiajna.
Cu al doilea gol al său din acest meci, spaniolul Nacho Heras ajunge la trei reușite în două meciuri jucate pentru Steaua și îi egalează per total pe Boiciuc și Raicu.
Min 90 5-0 Boiciuc îl fentează în stânga careului pe Croitoru, centrează perfect în fața porții, Nacho Heras câștigă duelul aerian cu Godja, deviază cu capul din careul mic în dreapta și îl învinge fără probleme pe Geantă, rămas pe centru
Min 89 Andreaș are o incursiune bună în careul Stelei, pe stânga, însă Drăghici îi ia fața în cele din urmă și protejează, iar Frănculescu reține
La acest rezultat, 4-0, Steaua urcă pe locul 8, cu 25 de puncte, la egalitate cu Chindia, dar cu un golaveraj mai bun decât al târgoviștenilor, 34-21 (13) față de 23-12 (11).
Min 87 ||| Arian Mrsula primește cartonașul galben pentru proteste. E primul avertisment acordat de arbitru în acest meci
Alexandru Boiciuc reușește dubla în acest meci în care a intrat la începutul părții secunde. Ajunge la trei reușite în acest sezon și îl egalează la goluri pe mijlocașul Alin Raicu, intrat și el pe teren în partea secundă a meciului.
Min 81 Dublă schimbare la Viitorul Pandurii. Ies Emanuel Nikpalj și Albert Voinea și intră Patrick Andreaș și Charles Acolatse
Min 78 Dublă schimbare la Steaua. Ies David Maftei și Rober Sierra și intră Rareș Enceanu și Alin Raicu
Min 78 4-0 Ilie centrează din stânga careului, balonul este respins din fața careului mic la Alexandru Boiciuc, acesta preia la 8 metri ușor lateral stânga și șutează la poartă spre colțul lung. Mingea îl lovește în gambă pe Mrsulja, aflat în fandare, sare peste Geantă, care s-ar fi îndreptat pe direcția șutului, și Steaua înscris din nou
Fundașul David Maftei (19 ani) a reușit al 4-lea său gol în acest sezon de Liga 2 pentru Steaua. Are 16 meciuri jucate, 14 ca titular. A mai înscris de două ori cu Ceahlăul (3-1) și o dată cu Progresul Spartac (6-1). Cu cele patru reușite, fundașul devine, acum, al doilea golgheter al echipei în acest sezon.
Atacantul Nacho Heras (26 de ani), o achiziție făcută de Steaua în iarnă, reușește al doilea său gol pentru echipă, în două meciuri disputate, în ambele începute ca titular. Spaniolul a marcat și unicul gol al Stelei în eșecul cu CSM Reșița, scor 1-3. El îi egalează la reușite pe Ilie, Rober Sierra și Boiciuc, ambii la echipă de la începutul sezonului.
Min 70 Iese Bogdan Chipirliu și intră Tsvetelin Chunchukov. Chipirliu îi dă banderola de căpitan lui Dean Beța
Min 67 La Steaua, intră Gianluca Mancuso și iese David Matei
Min 65 3-0 Boiciuc are o diagonală din stânga, David Maftei pătrunde în careu, preia, își face mingea pentru un șut cu dreptul, trage năpraznic și înscrie la primul vinclu. Viitorul Pandurii e groggy
Min 64 Triplă schimbare la Viitorul Pandurii. Ies Nicolas Geană, Răzvan Vulpe și Alexandru Gîrbiță și intră Eduard Croitoru, Claudiu Moisie și Dragoș Popa
Min 62 2-0 Adrian Ilie trimite o ”lumânare” din flancul stâng, de pe linia de la jumătatea terenului, Geantă iese din poartă și strigă către fundașul său să lase minge, Nacho Heras urmărește și sare cu capul mai sus decât o face portarul cu brațele. Spaniolul deviază balonul spre poartă, apoi câștigă duelul cu Geantă, acesta fiind pe jos și alergând în genunchi și înscrie în poarta goală. Dacă duelul aerian a fost unul perfect regulamentar, la cel în cursa după minge a pus mâna pe portar, care era pe jos și încerca să sară să devieze. Arbitrul a considerat că mâna spaniolului nu l-a incomodat deloc pe portar, astfel că a validat golul
La acest scor, 1-0, Steaua urcă pe locul 9, la egalitate cu Chindia (locul 8), care are un golaveraj mai bun, 23-12 față de 31-21. Ultimul loc calificabil în play-off, 6, ocupat de Ceahlăul, are 28 de puncte. Tot 28 de puncte are și FK Miercurea Ciuc (locul 7), harghitenii urmând să joace duminică, pe teren propriu, chiar cu nemțenii. Steaua mai are meciuri în deplasare la CS Mioveni și acasă cu CS Tunari. Chindia va mai juca acasă cu CSM Alexandria și în deplasare la CSC Șelimbăr. În ultima rundă, Ceahlăul are joc acasă cu Progresul Spartac, iar FK Miercurea Ciuc joacă în deplasare la CSC Dumbrăvița.
Min 55 Matei avansează în fața careului, îl vede ieșit pe Geantă și șutează cu stângul, plasat, puțin peste transversală
Atacantul Alexandru Boiciuc (26 ani) este la al 2-lea gol marcat pentru Steaua în acest sezon, în 15 meciuri în care a fost utilizat, de opt ori ca titular. A mai înscris în 6-2 cu Unirea Dej. 2 goluri pentru Steaua în acest sezon de Liga 2 au mai înscris fundașul Adrian Ilie și mijlocașul Rober Sierra. Golgheter este Bogdan Chipirliu, cu 12 reușite.
Min 50 Chipirliu fentează trei adversari în stânga, în cetru, șutează pe jos din 9 metri, din fața lui Mrsulja, iar Geantă oprește balonul între picioare. O nouă situație bună pentru Steaua
Min 49 Geană are un șut deviat de la distanță, Frănculescu se retrage și prinde aproape pe linie, lângă bara din dreapta sa
Min 47 1-0 Acțiune în dreapta a lui Maftei și centrare în careu, Nacho Heras reia spectaculos cu călcâiul în fața porții, pentru nou-intratul Alexandru Boiciuc, care pune latul din 5 metri central și înscris sub transversală. Steaua începe perfect repriza secundă. Geantă a fost spectator la această fază a bucureștenilor
Steaua are golaveraj 30-21, iar Viitorul Pandurii are 15-16. Echipa lui Oprița are cel mai bun atac din Liga 2
Min 46 S-a reluat jocul din Ghencea
Min 46 Daniel Oprița mută la pauză. Iese Pau Miguelez și intră Alexandru Boiciuc
În prima repriză, Peluza Sud Steaua a etalat o coregrafie 3D cu următorul mesaj: ”Din 2008 umbrele provoacă frică peste tot!”. Facțiunea ShadowS aniversează 16 ani de la înființare.

Min 45+2 Pauză. Steaua și Viitorul Pandurii sunt la egalitate, scor 0-0, după o primă repriză extrem de modestă, fără ocazii importante
Min 40 Maftei avansează în dreapta careului advers, centrează în centru, balonul ajunge la Nacho Heras, care preia cu stângul și trage cu dreptul din 12-13 metri ușor lateral dreapta, însă o face în blocaj și obține corner în stânga. La corner, Geantă ratează intervenția, se lovește de doi steliști și acuză o accidentare
Min 34 Drăghici ajunge în fața careului advers, fentează în stânga și trage din 17 metri direct în primul om din fața sa, irosind o situație bună de a-l surprinde pe Geantă
Min 31 După centrare din cornerul din dreapta, mingea ajunge în stânga, la Gîrbiță, care trage la poartă, Frănculescu iese în 4-5 metri și prinde cu siguranță. Dacă rata intervenția risca să ia gol, fiindcă acolo a apărut imediat Voinea
Min 31 Vulpe centrează dintr-o lovitură liberă din stânga, de la distanță, trimite în careu, Rober Sierra respinge cu capul pe spate, balonul trece prin fața lui Mrsulja și iese în corner
Min 24 Steaua are controlul jocului, însă până acum nu și-a creat nicio ocazie sau situație la poarta lui Geantă
După Chunchukov și Boiciuc, ambii și utilizați în partea secundă a meciul de la Reșița, primul oficial din 2024, Daniel Oprița l-a reprimit în lot și pe Rareș Enceanu, aflat pe banca de rezerve cu Viitorul Pandurii. Cei trei, cât și bulgarul Mario Topuzov și Alexandru Buziuc fuseseră anunțați de antrenor, la finalul anului trecut, că nu mai intră în planurile sale. Topuzov a plecat primul, întorcându-se la el în țară, iar Buziuc a plecat al doilea, la Ceahlăul. Ceilalți au refuzat, inițial, plecarea și, iată, acum sunt din nou la dispoziția ”principalului”. În ultima zi de transferuri din această iarnă, Enceanu a fost dorit de Olimpic Zărnești, liderul Seriei 5 din Liga 3, însă cele două părți n-au ajuns la un acord.
De partea cealaltă, față de partida trecută, 0-3 acasă cu CSC Șelimbăr, Călin Cojocaru are patru schimbări în formula de start. Au ieșit Moisie, Tiihonen, Andreaș și Popa și au intrat Savu, Vulpe, Geană și Nikpalj. Dintre cei patru, pe bancă nu se află Tiihonen, probabil suspendat, iar în locul său a prins lotul de 20 Savu, direct ca titular.
Min 6 Gîrbiță pătrunde în careu pe dreapta, este șters ușor de Matei, plonjează și cere penalty, însă arbitrul lasă jocul să continue
Față de meciul trecut, eșecul cu scorul de 1-3 la CSM Reșița, Daniel Oprița are două modificări în primul 11 la această partidă. Au ieșit Vîrtej și Mancuso și au intrat Matei și Pau Miguelez. Oprița a abordat și o altă așezare pentru acest meci. Nu a mai optat pentru un 3-5-2, ci pe un 4-4-2. Ceceri, de exemplu, fundaș, nu mai joacă acum extremă stângă, ci fundaș central. Pe banca Stelei a apărut pentru prima dată Shehait, de la juniori, iar față de jocul trecut noutăți în lot sunt și Cristea și Enceanu.
Min 1 A început partida de la București.
♦Comentariul meciului din Ghencea, sub vocea emblematicului comentator al fotbalului românesc Ilie Dobre, poate fi urmărit și pe ProSport LIVE:

https://www.youtube.com/watch?v=KFbop3xDl-4

 

CLASAMENT Liga 2 și al golgheterilor
Rezultatele înregistrate în etapa 17 a Ligii 2


Ultimul meci al etapei a 17-a a Ligii 2, antepenultima a sezonului regular, are loc astăzi, 5 martie 2024, de la ora 19:00, la București, între Steaua și Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Va fi un joc de totul sau nimic pentru ambele echipe, ținând cont de faptul că orice alt rezultat în afara victoriei nu le mai dă șanse reale la accederea în play-off.

Etapa a început de vineri, la Buzău, a continuat sâmbătă cu șapte partide, iar duminică s-a jucat un meci la Sibiu.

Steaua are nevoie de victorie pentru a mai spera la play-off-ul Ligii 2

Steaua a început prost meciurile oficiale din 2024, cedând cu scorul de 1-3 jocul din Valea Domanului cu CSM Reșița și căzând în clasament inclusiv sub echipa nou-promovată antrenată de Flavius Stoican.

Cu 22 de puncte acumulate în 16 meciuri, trupa lui Daniel Oprița se află în acest moment pe locul 11. Un succes astăzi o va urca pe locul 8, la egalitate cu Chindia, la trei puncte în spatele celor de la Ceahlăul și FK Miercurea Ciuc, care sunt principalele favorite la ocuparea locului 6, ultimul calificabil în play-off, și care urmează să aibă chiar jocul direct în acest sezon regular.

Nici victoria nu-i asigură calificarea în play-off echipei bucureștene, însă orice alt rezultat în partida de astăzi îi va decide mai mult ca sigur soarta pentru partea a doua a sezonului.

”Dezastru, jalnic, rușinos pentru ei, nu vreau să-i numesc Steaua, pentru că noi nu suntem Steaua la ce am jucat astăzi. Doar cei care au venit să ne susţină în tribună trebuie să fie Steaua, jucătorii, nu. E o rușine ce au făcut. E o rușine la cum au venit la meci. (…) Să te prezinţi așa, să nu ai rușine, înseamnă că n-ai caracter. N-au caracter acești băieți care au venit să-și bată joc de emblema clubului, de suporteri, de toată lumea. (…) M-au tratat cum m-au tratat chiar aici, la Reșița, unde e casa mea, să mă facă de râs. Mie mi-e rușine, pentru că nu au scuză. Și-au bătut joc de mine, efectiv și-au bătut joc de mine, de staff, de suporteri”, a tunat Daniel Oprița după eșecul de la Reșița.

  • În clasamentul special al jocurilor de acasă din acest sezon, Steaua stă dezastruos. Are doar 12 puncte acumulate în 7 meciuri, din trei victorii, trei remize și o înfrângere. Lider este Corvinul, cu 20 de puncte acumulate în 9 partide.

Victoria, singura ”carte” și pentru Viitorul Pandurii pentru a menține speranțe la Top 6

De partea cealaltă, Viitorul Pandurii, spre deosebire de Steaua, a fost una dintre echipele din Liga 2 care în această iarnă a mers într-un cantonament în afara României, în Serbia. Jocurile oficiale din 2024 și le-a început cu un eșec sever pe teren propriu, 0-3 la Târgu Jiu cu CSC Șelimbăr, cu două dintre goluri primite în prelungiri.

Echipa gorjeană antrenată de Călin Cojocaru ocupă locul 10 în acest moment, cu 23 de puncte. Și ea are nevoie de victorie pentru a mai spera la play-off, cu toate că, și în această situație, nu ar fi doar la mâna sa în ultimele două etape rămase din sezonul regular.

”Am jucat modest. Calificarea în play-off încă se joacă, să nu facem înmormântare dintr-o înfrângere. Puteam să facem 1-1, am avut situații de gol, dar ăsta e fotbalul”, a precizat Călin Cojocaru după eșecul contra liderului CSC Șelimbăr.

  • În clasamentul special al jocurilor desfășurate în deplasare, Viitorul Pandurii ocupă locul 11, cu 10 puncte, la egalitate cu Steaua, care are un golaveraj mai bun, dar și două jocuri disputate în plus. Echipa din Târgu Jiu are două victorii, patru egaluri și un eșec în deplasare.

Răzvan Negară arbitrează Steaua – Viitorul Pandurii

Steaua și Viitorul Pandurii s-au mai întâlnit de două ori în meciuri directe, de fiecare dată la Târgu Jiu. În august 2021 a fost 2-0 pentru Steaua, iar în octombrie 2022 a fost 4-3 pentru Viitorul Pandurii, după ce echipa lui Oprița a avut 2-0.

Meciul de astăzi dintre Steaua și Viitorul Pandurii Târgu Jiu începe la ora 19:00 și va fi arbitrat de la centru de Răzvan Negară (Vaslui) și de la cele două tușe de George Suciu (Câmpia Turzii) și Sebastian Păduraru (Gura Humorului). Arbitru de rezervă este Dragoș Nicolae Lunca (Cluj-Napoca). Observator de arbitri din partea CCA este Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea), iar delegat de joc din partea FRF este Dorinel Dincă (Călăraşi).

Centralul Negară nu este de mult timp în lotul de Liga 2 al arbitrilor, în această competiție arbitrând până acum patru meciuri: Unirea Constanța – Progresul Spartac 0-9, în play-out-ul sezonului trecut, Gloria Buzău – CS Tunari 2-1, CS Tunari – Corvinul Hunedoara 1-1 și CS Mioveni – Metaloglobus 0-2, în actualul sezon regular.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/erik-lincar-si-a-reziliat-contractul-cu-concordia-chiajna-19301692

https://liga2.prosport.ro/liga-3/patru-fotbalisti-romani-pariori-la-sporting-rosioria-19301694

https://liga2.prosport.ro/liga-3/observator-frf-suspendat-si-amendat-dupa-ce-a-fost-denuntat-de-un-arbitru-19301684

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-selimbar-joaca-la-sibiu-cu-cs-mioveni-in-etapa-17-din-liga-2-19301469

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-17-liga-2-19301288

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-si-corvinul-joaca-in-deschiderea-etapei-17-din-liga-2-19301166

Marius ANGHEL 05 Mar. 2024, 20:54 Liga 2
Pe aceeași temă