Reacția clubului ”U” Cluj după ce restanța cu Farul nu se mai joacă, iar constănțenii urmează să câștige la ”masa verde”. Ardelenii își scot ”pârghiile” în față și au două solicitări către FRF

Marius ANGHEL 01 Dec. 2020, 17:55 Liga 2
Reacția clubului ”U” Cluj după ce restanța cu Farul nu se mai joacă, iar constănțenii urmează să câștige la ”masa verde”. Ardelenii își scot ”pârghiile” în față și au două solicitări către FRF

Universitatea Cluj trebuia să joacă miercuri, 2 decembrie, de la ora 16:45, meciul restant din etapa a 11-a a Ligii 2 cu Farul Constanța. Jocul nu se va mai desfășura însă, deoarece clubul de la malul mării a descoperit la începutul acestei săptămâni că are șase cazuri de COVID-19 în lot, iar DSP Constanța a interzis astăzi deplasarea echipei antrenate de Ianis Zicu la Cluj-Napoca, întorcând-o din drum.

Farul câștigă la ”masa verde”, conform regulamentului. Alte două meciuri din Liga 2 au fost decise astfel

În aceste condiții, cum prima dată partida a fost amânată din cauza infectărilor de la ”U” Cluj, Farul va fi declarată câștigătoare la ”masa verde”.

Constănțenii sunt avantajați de regulament, fiindcă un meci care nu se poate disputa prima dată din cauza cazurilor de COVID-19 poate fi reprogramat o singură dată. La reprogramare, dacă nu se dispută, indiferent de cine întâmpină probleme de această dată, atunci meciul va fi decis la ”masa verde” împotriva echipei din cauza căreia nu s-a disputat prima dată. În acest caz, ”U” Cluj va pierde cu 3-0 la ”masa verde”.

În acest sezon de Liga 2, exemple sunt cazurile Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii 0-3 și Unirea Slobozia – CSM Slatina 0-3, în care gazdele nu au putut juca la programarea inițială din cauza cazurilor de COVID-19, iar la reprogramare nu au putut evolua formațiile oaspete, care au și fost declasate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF câștigătoare la ”masa verde”. Alte cinci jocuri din acest sezon de Liga 3 au avut aceeași soartă.

  • Tot miercuri, dar de la ora 14:00, trebuia să aibă loc și restanța Ripensia – CS Mioveni, însă nici aceasta nu va avea loc, fiindcă argeșenii au anunțat trei cazuri de COVID-19 și faptul că DSP nu le permite să facă deplasarea.

”U” Cluj apelează la pârghii și are solicitări către FRF. Regulamentul e clar

Conducerea ”U” Cluj e revoltată de faptul că Farul nu se va prezenta la acest meci restanță și urmează să câștige la ”masa verde”, astfel că anunță printr-un comunicat ceea ce intenționează să facă.

Clubul ardelean spune că ”va uza de toate pârghiile pe care le are la dispoziție astfel încât rezultatul să fie decis pe terenul de fotbal, nu în altă parte”, astfel că a solicitat federației să reprogrameze meciul pentru a doua oară, în 24 sau 48 de ore.

Regulamentul spune însă că un meci poate fi reprogramat o singură dată. În cazul celorlalte două jocuri decise în acest sezon la ”masa verde” s-a aplicat fără ezitare.

Totodată, ”U” Cluj solicită federației să modifice de urgență paragraful din regulamentu pentru ca ”asemenea cazuri să nu mai fie posibile”.

”Federația Română de Fotbal a decis ca duelul de mâine dintre FC Universitatea Cluj și Farul Constanța, partidă restantă din etapa cu numărul 11, să nu se dispute, după ce echipa oaspete nu ar fi primit aviz favorabil din partea Direcției de Sănătate Publică pentru a se prezenta miercuri la meciul de pe Cluj Arena.

Farul Constanța a anunțat astăzi că 6 dintre componenții echipei ar fi fost testați pozitiv.

FC Universitatea Cluj va uza de toate pârghiile pe care le are la dispoziție astfel încât rezultatul să fie decis pe terenul de fotbal, nu în altă parte.

Este 1 Decembrie, iar istoria de 101 ani a echipei noastre ne obligă să nu ne oprim din lupta pentru un fotbal curat.

FC Universitatea Cluj a solicitat oficial Federației Române de Fotbal reprogramarea în termen de 24 sau 48 de ore a partidei. Considerăm că meciul se poate disputa în deplină siguranță, conform regulamentelor sportive si medicale.

De asemenea, solicităm Federației modificarea de urgență a regulamentelor pentru ca asemenea cazuri să nu mai fie posibile, iar scorul final să îl stabilească jucătorii, nu conducătorii”, sună comunicatul clubului Universitatea Cluj.

Există un precedent, la restanța CSM Reșița – Concordia Chiajna, însă și o mare diferență față de situația de la ”U” Cluj – Farul

Există, totuși, un precedent în acest sezon de Liga 2 pe care ”U” Cluj cu siguranță se bazează când cere reprogramarea meciului pentru a doua oară.

Într-o situație aproximativ asemănătoare cu cea în care se află acum Farul și CS Mioveni a fost și Concordia Chiajna. Înainte de meciul restanță din etapa a 10-a a Ligii 2 cu CSM Reșița, meci care nu s-a disputat inițial din cauză că echipa gazdă a întâmpinat probleme cauzate de COVID-19, trupa ilfoveană și-a trimis toți jucătorii în izolat după ce mai mulți dintre ei au avut simptome specifice infectării cu COVID-19, iar DSP Ilfov i-a interzis să facă deplasarea către Banat.

Atunci, Departamentul Competiții al FRF a suspectat Concordia Chiajna că nu a dorit în mod expres să facă această deplasare pentru a câștiga la ”masa verde” și a reprogramat meciul a doua oară, pentru a doua zi, de pe 11 noiembrie pe 12 noiembrie, deși regulamentul interzice acest lucru. FRF a comunicat cluburilor că nu a reprogramat meciul, ci l-a mutat.

Astfel că ”U” Cluj greșește din prima, acum, când spune că vrea reprogramarea pentru a doua oară.

”Cazurile” de la Concordia s-au dovedit a fi alarme false, iar echipa a făcut deplasarea la Reșița, a jucat după ce nu s-a antrenat trei zile și a pierdut cu 1-0. Clubul ilfovean a contestat reprogramarea meciului și încă așteaptă un verdict din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Diferența dintre situația de acum și cea de atunci este că la Concordia Chiajna DSP Ilfov a dictat izolare înainte de primirea rezultatelor testelor, care au ieșit negative, deci a fost o alarmă falsă, în timp ce Farul are șase cazuri pozitive confirmate și intră în izolare până la noi rezultate ale celor considerați contacți. În plus, Farul are un lot restrâns și nu e sigur dacă are 13 jucători disponibili, deci să fie aptă de joc.

Ce spune regulamentul

”În situația în care unul sau mai mulți jucători sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfășura conform programării inițiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
-Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar)
-Clubul poate prezenta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator.
În cazul în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condițiile acestea, jocul nu se va mai disputa, urmând ca partida să fie reprogramată. Meciul va fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile.
În situația în care la finalul primei faze a campionatului (sezonul regular pentru Liga 1 și Liga 2 și tur/retur pentru Liga 3), vor exista partide restante și nu va mai fi nicio dată disponibilă, cluburile din cauza cărora nu s-au putut disputa jocurile restante vor pierde meciurile respective cu 0-3.
Dacă jocul nu s-a disputat inițial din motive care țin de ambele echipe și nici nu se poate desfășura la data reprogramată, atunci ambele echipe pierd jocul cu 3-0, fără a se adăuga vreun punct în clasament pentru cele două cluburi.
Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0.
Aceeași prevedere se va aplica și la finalul Play-off-ului / Play-out-ului.
Prin excepție, partidele din Cupa României și jocurile de baraj nu se pot reprograma” se precizează la articolul “Principiile de desfășurare a competiţiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/21, adaptate contextului pandemiei”, stabilit de FRF, la data de 18 august 2020.

Modificarea/clarificarea regulamentului se amână pentru altă dată

În cea mai recentă ședință a Comitetului Executiv al FRF, chiar ieri, la 20 noiembrie, s-a decis astfel:

”Ia act de dezbaterile privind modificările/clarificările necesare Principiilor de desfășurare a competițiilor în sezonul 2020/2021, în contextul pandemiei de COVID-19 și amână adoptarea unei decizii cu privire la acestea pentru proxima ședință a Comitetului Executiv. Aprobă cu unanimitate de voturi clarificarea Principiilor de desfășurare a competițiilor în sezonul 2020/2021 în contextul pandemiei de COVID-19 exclusiv cu privire la faptul că în situația în care un club este sancționat cu pierderea jocului cu 3-0, clubului respectiv nu i se vor mai aplica și alte sancțiuni (inclusiv pentru nerespectarea protocolului medical la jocul respectiv sau sancțiuni pentru neprezentare).”

Deci se mai amână dezbaterea pe tema modificării regulamentului care dictează victorii la ”masa verde” pentru nedisputatea unei restanțe. Mai mult, membri CEx sunt preocupați ca în situația în care o echipă pierde cu 3-0 la ”masa verde” să nu primească și alte sancțiuni. Ca de exemplu, dacă va pierde de două ori fără să joace să nu fie exclusă din competiție.

În acest moment, Farul ocupă locul 8 în clasamentul Ligii 2, cu 20 de puncte acumulate în 12 meciuri, iar cu cele trei puncte câștigate la ”masa verde” va urca pe locul 3, cu 23 de puncte, urmând să devanseze la golaveraj Dunărea Călărași, Viitorul Pandurii și Rapid. ”U” Cluj are 17 puncte strânse în 12 jocuri și e pe locul 13.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/restanta-u-cluj-farul-nu-se-mai-joaca-iar-echipa-lui-costel-enache-va-pierde-la-masa-verde-constantenii-au-descoperit-ca-au-cazuri-de-covid-19-19160715

https://liga2.prosport.ro/seria-1/surpriza-nici-restanta-ripensia-cs-mioveni-nu-se-mai-disputa-argesenii-au-doar-trei-cazuri-de-covid-19-nu-fac-deplasarea-la-timisoara-si-vor-castiga-la-masa-verde-19160723

Marius ANGHEL 01 Dec. 2020, 17:55 Liga 2
Pe aceeași temă