Viitorul Pandurii a câștigat la ”masa verde” partida cu Aerostar Bacău, deși a fost echipa din cauza căreia nu s-a jucat meciul la reprogramare. “Se creează un precedent periculos”

Mircea OGLINDOIU 05 Nov. 2020, 16:51 Liga 2
Viitorul Pandurii a câștigat la ”masa verde” partida cu Aerostar Bacău, deși a fost echipa din cauza căreia nu s-a jucat meciul la reprogramare.  “Se creează un precedent periculos”

Nedisputat în etapa a 7-a a Ligii 2, după ce echipa gazdă a avut cazuri de COVID-19 la nivelul lotului, meciul Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii Târgu Jiu nu s-a mai jucat nici la reprogramare, când gorjenii au fost cei care n-au primit acceptul DSP pentru a intra pe teren, tot din cauza problemelor cu coronavirusul.

Regulamentul FRF a fost însă de partea oltenilor, deoarece, conform ”Principiilor de desfășurare a competiţiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/21, adaptate contextului pandemiei, «dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0»”.

Viitorul Pandurii, învingătoare la ”masa verde” cu Aerostar, deși e la fel de vinovată ca echipa băcăuană

Astfel, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a judecat în ședința din 4 noiembrie 2020, dosarul 316/CD/2020 (Sesizarea Departamentului Competiții cu privire la nedisputarea jocului CS Aerostar Bacău – ACS Viitorul Pandurii Tg. Jiu din cadrul etapei 7) și a stabilit ”în temeiul art. 79 pct. 9 coroborat cu art. 4 din Principiile de desfășurare a competițiilor 2020-2021 cu aplicarea art. 34 din RD, CS Aerostar Bacău se sancționează cu forfait (3-0 în favoarea echipei ACS VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU)”.

Astfel, Viitorul Pandurii și-a adăugat, fără să facă deplasarea la Bacău, trei puncte în clasament și urcat patru locuri în ierarhia Ligii 2, fiind acum pe poziția a 12-a, cu un total de 13 puncte. ”Nu îmi place lucrul acesta, dar acesta e regulametul și îl respectăm. Aș fi vrut să luăm cele trei puncte pe teren”, spunea, cel puțin la nivel declarativ, antrenorul Flavius Stoican, după ce echipa sa Viitorul Pandurii n-a primit, miercurea trecută, aviz de la DSP Gorj să facă deplasarea la Bacău, pentru restanța cu Aerostar.

Aerostar acuză viciile din regulament. ”Nu e corect și drept să pierdem la masa verde, atâta timp cât noi puteam juca meciul la reprogramare”

Mult mai vehemenți au fost oficialii echipei moldave, care sunt de părere că se poate creea un precedent prin această decizie, referindu-se, în principal, la faptul, că unele echipe ar putea intervenii pe lângă DSP-urile locale, ca să nu primească aviz pentru rejucarea meciurilor, în cazul în care jocul nu s-a disputant în primă fază din cauza adversarilor.

”Am un foarte mare regret, din cauza acestui regulament ambiguu, care nu ne-a permis să jucăm cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Nu cred că e corect și drept să pierdem la masa verde, atâta timp cât noi puteam juca meciul la reprogramare. E adevărat, că prima dată nu s-a jucat din vina noastră, în sensul că noi am fost cei care am avut cazuri de COVID, dar la rejucare noi eram valizi. Se va creea un precedent foarte periculos dacă pierdem cu 3-0, fiindcă e posibil ca anumite echipe să profite de faptul că meciul nu s-a jucat la prima programare din cauza problemelor de COVID-19 apărute la adversari și să facă de așa natură să nu dispute meciul la reprogramare. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că în aceste situații ar trebui reprogramat încă o dată meciul și doar atunci să piardă echipa care nu va putea juca. Dacă stăm să analizăm, ambele echipe s-au aflat în culpă, câte o dată”, a spus, zilele trecute, pentru Liga2.ro, team-managerul echipei Aerostar Bacău, Gabriel Voicu.

Spre deosebire de Voicu, președintele clubului Aerostar, Doru Damaschin, vorbea de trei scenarii posibile despre acest caz, una dintre variante fiind chiar ca echipa sa să câștige la ”masa verde” sau ambele să piardă. După cum arată verdictul comisiei FRF, Damaschin a fost mințit de cel cu care s-a consultat din cadrul FRF în privința acestei probleme.

Aerostar Bacău rămâne cu 4 puncte acumulate în zece etape de Liga 2 și e pe locul 20, penultimul.

Ce spune regulamentul

”În situația în care unul sau mai mulți jucători sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfășura conform programării inițiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
-Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar)
-Clubul poate prezenta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator.
În cazul în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condițiile acestea, jocul nu se va mai disputa, urmând ca partida să fie reprogramată. Meciul va fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile.
În situația în care la finalul primei faze a campionatului (sezonul regular pentru Liga 1 și Liga 2 și tur/retur pentru Liga 3), vor exista partide restante și nu va mai fi nicio dată disponibilă, cluburile din cauza cărora nu s-au putut disputa jocurile restante vor pierde meciurile respective cu 0-3.
Dacă jocul nu s-a disputat inițial din motive care țin de ambele echipe și nici nu se poate desfășura la data reprogramată, atunci ambele echipe pierd jocul cu 3-0, fără a se adăuga vreun punct în clasament pentru cele două cluburi.
Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0.
Aceeași prevedere se va aplica și la finalul Play-off-ului / Play-out-ului.
Prin excepție, partidele din Cupa României și jocurile de baraj nu se pot reprograma” se precizează la articolul “Principiile de desfășurare a competiţiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/21, adaptate contextului pandemiei”, stabilit de FRF, pe data de 18 august 2020.

În cea mai recentă ședință a Comitetului Executiv al FRF, din 20 octombrie, s-a dezbătut propunerea de modificare a principiilor de desfășurare a competițiilor. În această dezbatere s-a discutat și despre această eroare din regulament și se dorește îndreptarea ei în viitoarele ședințe. Până atunci însă, astfel de cazuri cum este la meciul Aerostar – Viitorul Pandurii vor fi judecate în defavoarea unei singure echipe, deși și cealaltă poate fi la fel de ”vinovată” pentru nedisputarea unui meci.

Alte trei meciuri din Liga 3 au primit același verdict ca meciul Aerostar – Viitorul Pandurii.

Foto: Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-trasnet-pentru-viitorul-pandurii-echipa-lui-flavius-stoican-a-fost-declarata-focar-de-covid-19-din-cauza-a-noua-cazuri-pozitive-si-meciul-cu-scm-gloria-buzau-a-picat-gorjenii-nu-pot-juca-nici-r-19153904

https://liga2.prosport.ro/seria-1/aerostar-bacau-a-produs-surpriza-la-turnu-severin-gabriel-voicu-crede-ca-remiza-cu-fc-u-craiova-poate-aduce-revirimentul-in-tabara-echipei-sale-e-un-punct-de-moral-pentru-19155799

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foresta-suceava-csm-deva-si-ca-oradea-primele-echipe-din-liga-3-triumfatoare-la-masa-verde-fiindca-unul-dintre-meciurile-lor-nu-s-a-jucat-nici-la-reprogramare-invinsele-19156035

Mircea OGLINDOIU 05 Nov. 2020, 16:51 Liga 2
Pe aceeași temă