Politehnica retrogradată din Liga 2, final al unei ere în alb-violet la Timișoara! Proiectul cu suporteri care a mers cel mai prost

Anda DELIU 18 May. 2023, 15:16 Liga 2
Politehnica retrogradată din Liga 2, final al unei ere în alb-violet la Timișoara! Proiectul cu suporteri care a mers cel mai prost

SSU Poli Timișoara a retrogradat de pe ultimul loc din Grupa A de play-out la finalul acestei ediții a Ligii 2. Căderea alb-violeților în eșalonul al treilea fotbalistic marchează însă mult mai mult decât o simplă retrogradare a unui club.

Este un moment aproape istoric pentru fotbalul timișorean. Din 1943, conform datelor de pe romaniansoccer.ro, Poli, sub o formă de organizare sau alta, a jucat la nivelul primelor două ligi, cu tot cu artificiile mutării Daciei Pitești și a AEK București.

Varianta ASU, devenită ulterior SSU, a retrogradat din Liga 2 actuală și a lăsat, alături de Ripensia, Timișoara într-o situație fără precedent în ultimii 91 de ani ai sistemului divizionar: fără echipă la nivelul primelor două eșaloane. Iar dintre echipele ”repornite” cu entuziasmul suporterilor în orașele importante, Politehnica, un exemplu pentru celelalte, a ajuns acum să meargă cel mai prost.

2012, anul Marii Schisme în fotbalul timișorean!

În 2012, Politehnica lui Marian Iancu a fost dezafiliată. Orașul, într-o stare de spirit raportată la fotbal cu totul diferit de ceea ce există în prezent, nu putea concepe să rămână fără draga sa Poli, un simbol al Timișoarei, Timișului și Banatului.

Au existat discuții între noul primar, Nicolae Robu, fost rector al Universității Politehnice, și galerie, pentru a reface echipa. Ruptura s-a produs la faptul că galeria dorea să se pornească de jos, din ligile inferioare, iar edilul a spus că nici el, nici orașul nu au timp de așa ceva și că mută echipa din Recaș la Timișoara, lucru care s-a și întâmplat. Fiecare a mers pe drumul său. ACS Poli a dispărut în 2020, iar acum este în plin proces de faliment, și acesta, unul cu etape juridice. Suporterii au mers alături de echipa universitară care an de an promova din Liga 6, dar niciodată nu se înscria mai sus, din cauza lipsei resurselor, dar și a jocului dur din Liga 5.

Lucrurile au mers aproape ceas până s-a ajuns în Liga 2

În contextul în care Robu și galeria au dovedit a avea personalități încăpățânate și chiar ”revanșarde”, cât timp au existat două Poli, a și existat un conflict perpetuu.

Echipa suporterilor se definea prin opoziție a tot ceea ce înseamna ACS, și prin hulirea banului public în fotbal. Până la un anumit punct, căci echipa a primit mai mereu sprijin prin Fundația Universității Politehnica, una, desigur, de stat. Iar prin sponsorii din rândul fanilor, dar și prin strângerea de bani, lucrurile au mers bine până la un anumit punct. În Liga 5, Poli a stat un singur sezon. Au urmat două în Liga 4, unde au ratat prima promovare în detrimentul Ghirodei. În Liga 3, surprinzător, și prin contextul unei serii accesibile, echipa a urcat în Liga 2 după un singur sezon. Unde lucrurile au început să fie mai dificile.

Impactul cu eșalonul secund, unul extrem de dificil

Până la urcarea în anticamera primei ligi, căci nu-i așa, sloganul Liga 2 e ”Marea performanță începe aici”, ASU Poli nu a devenit deloc un malaxor de antrenori. Pe bancă au stat, ca principali, Antonio Foale, Paul Codrea și Sorin Brîndescu, ultimul, care a avut și previziunea promovării de la startul în Liga 3. El a transmis atunci în club că se va promova, deoarece Poli avea cei mai buni jucători sub vârstă ai seriei, și puțini l-au crezut, dar timpul a dovedit că a avut dreptate.

În Liga 2, Poli a avut dificultăți mari la primul sezon. Cu Brîndescu, s-a salvat in extremis, de pe locul 15, pe atunci ultimul ”peste linie”, căci în sezonul 2016-2017 nu exista play-out și nici baraj, ca în prezent. Antrenorul care era și profesor de sport la altă universitate din oraș a renunțat la echipă.

Speranțe la promovare cu Bogdan Andone

În vara lui 2017 a venit Bogdan Andone la Poli. Echipa a fost la un moment dat la câteva puncte de locul 2, iar fanii au sperat și la o promovare. Clubul nu se lăfăia în bani, dar bugetul crescuse.

În martie însă, pe fondul unor neînțelegeri în club, inclusiv cu colaboratorul adus de el, Aurelian Băbuțan, Andone a plecat de la Poli, cu lacrimi în ochi. Până la urmă, cu un final de primăvară tumultuos, inclusiv cu o retragerea de pe teren de la Șiria, deoarece UTA nu a permis accesul fanilor, Poli a terminat pe locul 7. Cea mai mare victorie a fost succesul cu 2-1 de pe ”Dan Păltinișanu” din 15 octombrie 2017.

La echipa a venit în vara lui 2018 Cosmin Petrescu. Sezonul cu el s-a terminat pe locul 10, după ce bugetul scăzuse din nou. A urmat o nouă despărțire și scurtul mandat a lui Mugur Gușațu, înlocuit, după câteva luni, în sezonul 2019-2020 de Octavian Benga. Sezonul s-a terminat întrerupt de pandemie, iar la instituirea stării de urgență, Poli era pe 11, deci cam în aceeași notă ”nici prea, prea, nici foarte, foarte”.

Sezonul cu turbulențe cu Dan Alexa și decăderea

În vara lui 2020, la club, cu tot cu un prieten-sponsor, a venit manager Dan Alexa. Benga a demisionat când echipa era pe locul 2 și a spus că nu dorea să lucreze cum a propus Alexa, care a preluat frâiele. Cu el, echipa a terminat pe 6, ultimul loc din play-off. Alexa a plecat ulterior, cu tot cu prietenul cu bani, la Reșița.

La Poli s-a instalat haosul. A fost o vară în care Viorel Șerban a fondat pomposul concept de societate pe acțiuni, asta deși echipa a devenit mai săracă. L-a dorit de la început pe Nicolae Croitoru, în timp ce suporterii-sponsori l-au vrut pe Ianis Zicu. Echipa s-a ales cu Dorin Toma, propus de câțiva jucători și jocul a ajuns dezastruos. Au venit impresarul Florin Iacob și Nicolae Croitoru și s-a retrogradat, doar sportiv, cu un baraj pierdut. S-a continuat în Liga 2 după ce Gaz Metan Mediaș, retrogradată din prima ligă, s-a desființat.

Ciorba reîncălzită e lâncedă în Banat

Suporterii au vrut să comande ei din nou, după ce rectorul l-a refuzat în vara lui 2022 pe Costel Pantilimon, care propusese un proiect managerial.

A revenit Bogdan Andone, dar nu a putut face un lot de doamne-ajută. Conform lui, pentru că sponsorul principal ar fi dat ”țeapă” retrăgându-se brusc. Cert e că ulterior și Viorel Șerbna a vrut să reîncâlzească o ”ciorbă” și l-a adus pe Benga. Cu un lot slab, a eșuat, la fel ca Andone.

Practic, în acest sezon, Poli a reușit să compromită CV-urile celor mai buni doi antrenori ai săi, judecând după istoria echipei suporterilor, ceea ce demonstrează că sunt rare situațiile când antrenorii fac din ”rahat” bici.

Clubul a suferit permanent de lipsa de bani, în al unsprezecelea sezon de existență, deși exista, teoretic, societatea pe acțiuni. În timp ce alte cluburi renăscute cu ajutorul suporterilor (Rapid, Petrolul și U Cluj, toate în prima ligă. Doar ultima a avut neîncetat sprijin de la autorități) trăiesc acum bine, Poli a eșuat lamentabil la toate capitolele: sportiv, cu o retrogradare certă financiar, și al interesului, asistența meci de meci în acest sezon fiind tot mai scăzută.

Perspective de viitor, sumbre

Venit la echipă târziu, când totuși rectorul UPT s-a gândit să-i dea o șansă, Costel Pantilimon a primit un club plin de probleme. Desigur, nu au lipsit vocile critice nici la adresa lui și a lui Paul Codrea, revenit și el în postura de antrenor al primei echipe. Desigur, cei doi bravează că clubul va crește pe principii sănătoase.

În realitate, și conturarea unui buget pentru Liga 3 e o problemă, iar Pantilimon a sunat foarte mulți oameni cu bani din oraș în ultimele luni, care nu doar că au refuzat, dar au fost impresionați la modul negativ că la club s-a ajuns la fundul sacului.

Altfel, retrogradarea marchează și primul sezon fără Timișoara în primele două eșaloane fotbalistice, aspect pe care Liga2.ro îl va trata într-un articol separat.

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-timisoreni-ies-din-nou-in-strada-pentru-a-critica-lipsa-infrastructurii-sportive-care-e-situatia-documentelor-pentru-noul-stadion-19271237

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-a-terminat-in-genunchi-sezonul-de-liga-2-cu-un-esec-acasa-la-scorul-de-0-5-paul-codrea-nu-mai-eram-echipa-eram-11-baieti-imbracati-in-acelasi-tricou-19269603

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campioana-dezamagirii-ripensia-a-renascut-ca-o-mare-promisiune-si-a-ajuns-o-imensa-deziluzie-19270788

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-politehnicii-timisoara-au-pierdut-definitiv-procesul-cu-uta-dupa-evenimentele-de-la-derby-ul-din-2018-de-la-siria-19260881

https://liga2.prosport.ro/liga-3/acs-poli-a-intrat-oficial-in-procedura-de-faliment-clubul-mutat-de-la-recas-la-timisoara-e-istorie-cele-mai-mari-performante-avute-19204621

Anda DELIU 18 May. 2023, 15:16 Liga 2
Pe aceeași temă