Suporterii Politehnicii Timișoara au pierdut definitiv procesul cu UTA, după evenimentele de la derby-ul din 2018, de la Șiria!

Călin MNERIE 22 Feb. 2023, 14:47 Liga 2

Decizie definitivă în cazul acțiunii inițiate în instanță de suporterii Politehnicii Timișoara, care s-au considerat nedreptățiți de faptul că șefii clubului UTA le-au interzis intrarea pe stadionul ”Otto Greffner” din Șiria, la derby-ul din Liga 2, din data de 24 aprilie 2018.

Atunci, fanii ”alb-violeți” au mers la meci de patru ori mai mulți decât numărul de locuri de care au beneficiat conform regulamentului și au fost ținuți la distanță de stadion de jandarmi, în condițiile în care ei au spus că ori intră toți, ori niciunul.

Forțele de ordine au format un țarc, în câmp, iar timișorenii au stat acolo pe tot parcursul partidei, care s-a încheiat – de altfel – în minutul 62, la scorul de 0-0, când Poli s-a retras de pe teren în semn de solidaritate cu fanii săi. Și tot în semn de solidaritate cu rivalii lor, nici ultrașii arădeni nu și-au luat locul în peluză, în – probabil – cel mai contestat derby al Vestului din istorie.

UTA a câștigat procesul cu Druckeria în urma meciului întrerupt în 2018  cu Poli Timișoara

Comunicatul clubului arădean UTA, care oferă soluția dată de judecători în această speță cu Asociația Druckeria:

”După un parcurs de patru ani în instanțele naționale (Judecătoria Arad, Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timișoara), prin Decizia Civilă 193 din 08.02.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins definitiv solicitările Asociației Druckeria, reprezentanta suporterilor clubului de fotbal SSU Politehnica Timișoara.

Asociația Druckeria, în urma meciului dintre AFC UTA Arad și SSU Politehnica Timișoara din data de 24.04.2018, joc din cadrul Ligii a 2-a, programat pe stadionul ”Otto Greffner” din Șiria (la care suporterii timișoreni au avut acces limitat), a pretins:

-plata sumei de 9425 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea totală a biletelor/pachetelor de bilete achiziționate în vederea participării la meciul din data de 24.04.2018 și a costurilor efectuate în legătură cu deplasarea persoanelor la acest joc(contravaloare bilete de tren, de avion, contravaloare zile de concediu)

-la plata dobânzii legale contravalorii biletelor/pachetelor de bilete

-obligarea la plata sumei de 4000 lei/reclamant, total 552.000 lei, reprezentând daune morale ca urmare a interzicerii accesului la partida din data de 24.04.2018

-obligarea Asociației Fotbal Club UTA Arad să prezinte reclamanților scuze publice, printr-o scrisoare publică, și totodată, obligă aceeași pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro, precum și într-un ziar de largă circulație, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de reclamanți, dând câștig de cauză clubului AFC UTA Arad. 

Decizia este definitivă , nemaiputând fi atacată prin nicio altă cale juridică.”

UTA avea de plătit sub 2000 de euro și trebuie să-și ceară public scuze

Anterior, în martie 2021, Druckeria avea câștig de cauză în prima sentință, însă clubul UTA a făcut recurs și verdictul final a venit abia acum, la aproape doi ani distanță, în februarie 2023.

Alb-violeții au mers în instanță cu un avocat pro-bono și inițial au reușit să obțină despăgubirea pentru biletele plătite pentru meci și tren, dar și scuze publice de la UTA, publicate înclusiv în presă. În total, cu taxele prevăzute la instanțe, suma pentru biletele de meci și cele de tren, UTA avea de achitat 8.115,60 de lei, dar trebuie să-și ceară și scuze publice.

”Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că admite în parte acţiunea celor 138 de reclamanţi. În consecinţă, obligă pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să plătească reclamanţilor suma de 4.140 lei, reprezentând costul a 138 bilete meci + suma de 2.925,60 lei reprezentând costul biletelor de călătorie OPEN – CFR, dus-întors, pe ruta Timişoara-Arad-Şiria şi retur, ambelor sume adăugându-se dobânda legală de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Obligă de asemenea pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să prezinte reclamanţilor scuze publice printr-o scrisoare publică şi totodată, obligă aceeaşi pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro precum şi într-un ziar de largă circulaţie, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Menţine în rest sentinţa apelată, în sensul respingerii celorlalte capete de cerere, privind daunele morale, respectiv cererea de chemare în garanţie. Respinge ca nefondat apelul provocat declarat de pârâta Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad împotriva sentinţei civile nr. 136/31.07.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 7252/55/2019. Obligă pârâta intimată să plătească reclamanţilor – apelanţi suma de 1.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxe judiciare, la fond şi în apel”, se arăta în decizia instanței, în martie 2021.

”Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu sunt un moft, sunt sacre. La Şiria au fost aruncate abuziv în derizoriu. Nu putem permite aşa ceva în secolul XXI, într-o societate democratică. Nu am stat pasivi, am urmat căile legale şi ne-am adresat instanţelor de judecată şi organelor abilitate. Ne-am apărat atât din perspectiva internaţională – a viziunii Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a practicii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cât şi din optica dreptului naţional. Avem trei hotărâri care constată tratamentul discriminatoriu şi degradant. Atât de la CNCD, cât si de la instanţele de judecată. Sigur, ele pot fi atacate cu recurs, însă această cale de atac vizează limitativ doar motive de legalitate. Ce e cert, având în vedere că a fost un caz în premieră, e că în urma acestei soluţii, nimeni nu va mai putea fi ţinut arbitrar şi abuziv cu biletele în mână la poarta vreunui eveniment. Şi asta ne bucură mult”, spunea Cristian Mihai Lazăr, avocatul fanilor timișoreni, la momentul în care Druckeria intenta proces clubului UTA.

UTA joacă în prima ligă din 2020, iar Poli Timișoara evoluează tot în Liga 2.

Foto: Sebastian TĂTARU (Mediafax foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/paul-codrea-si-iosif-rotariu-au-fost-prezentati-oficial-la-poli-timisoara-suntem-intr-o-mare-suferinta-19260859

https://liga2.prosport.ro/seria-1/karlo-plantak-a-refuzat-rezilierea-cu-poli-timisoara-19260812

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cosmin-stan-a-tras-concluziile-la-csc-dumbravita-dupa-pregatirea-de-iarna-suntem-mai-buni-decat-am-fost-in-toamna-pe-poli-timisoara-o-vede-retrogradata-daca-o-invinge-in-prima-etap-19260757

https://liga2.prosport.ro/seria-1/asu-politehnica-a-castigat-la-aproape-trei-ani-procesul-cu-uta-dupa-meciul-cu-scandal-de-la-siria-19176574

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/probleme-pentru-uta-dupa-scandalul-de-la-meciul-cu-asu-poli-derby-ul-vestului-se-va-muta-la-tribunal-17146525

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/derby-ul-uta-poli-s-a-terminat-in-minutul-62-dupa-ce-timisorenii-au-iesit-de-pe-teren-motivul-gestului-extrem-sase-goluri-in-clinceni-fc-arges-17144012

Călin MNERIE 22 Feb. 2023, 14:47 Liga 2
Pe aceeași temă