Pată de rușine pentru FC Buzău și Ripensia Timișoara! Cele două echipe au comis o gafă de amatori la primul meci din play-out și pierd la ”masa verde”. Victoria cu 6-2 a trupei lui Pustai s-a dus pe ”apa sâmbetei”

Marius ANGHEL 30 Mar. 2022, 22:55 Liga 2
Pată de rușine pentru FC Buzău și Ripensia Timișoara! Cele două echipe au comis o gafă de amatori la primul meci din play-out și pierd la ”masa verde”. Victoria cu 6-2 a trupei lui Pustai s-a dus pe ”apa sâmbetei”

FC Buzău și Ripensia Timișoara sunt ultimele echipe trecute pe lista rușinii în fotbalul românesc. Având în vedere nivelul competițional la care evoluează și faptul că se consideră cluburi profesioniste, ultima lor ispravă le dă o mare lovitură de imagine.

Cele două echipe din Liga 2 au pierdut la ”masa verde” cel mai recent meci disputat, din prima etapă a play-out-ului, fiindcă au utilizat un jucător aflat în stare de suspendare. O gafă care face de rușine cele două formații.

FC Buzău a câștigat pe teren cu 6-2 meciul cu Viitorul Pandurii, însă îl pierde la comisie cu 0-3, fiindcă l-a utilizat pe Kamil Wiktorski în stare de suspendare

Concret, Departamentul Competiții al FRF a descoperit că FC Buzău l-a utilizat pe fundașul Kamil Wiktorski (foto, în dreapta) în stare de suspendare în meciul de pe teren propriu cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, câștigat pe teren cu 6-2 în prima etapă a play-out-ului Ligii 2, Grupa B.

Wiktorski a fost introdus pe teren în minutul 82 al jocului, în locul lui Daniel Vîrtej.

Din această cauză, FC Buzău pierde cu 0-3 la ”masa verde” jocul și nu mai are 35 de puncte în clasament, ci 32, menținându-se însă tot pe locul 1 în Grupa B a play-out-ului, acum la doar un punct peste Unirea Dej. În schimb, Viitorul Pandurii, cu cele trei puncte câștigate la ”masa verde”, acumulează 27 de puncte și face un salt de un loc în clasament, de pe poziția a 4-a pe 3, acum cu 27 de puncte.

”Sesizare cu privire la jucătorul Wiktorski Kamil, component al clubului AS FC Buzău
În baza art. 83/10/1 din RD cu aplicarea art 34 din RD, AS FC Buzău se sancționează cu Forfait (30 în favoarea echipei ACS Viitorul Pandurii Tg. Jiu) și i se aplică penalitate sportivă de 850 lei”, a anunțat FRF după decizia din 30 martie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

În mod obișnuit, persoana din cadrul unui club care se ocupă de evidența cartonașelor galbene și roșii primite de jucători, deci de situația lor privind dreptul de joc sau nu este delegatul, iar în cazul FC Buzău acesta este Marian Lambru.

Ripensia l-a utilizat în spare de suspendare pe Zoran Mitrov, însă oricum pierduse și pe teren meciul cu FC Brașov

Aceeași gafă a comis-o în prima etapă a play-out-ului și Ripensia Timișoara, numai că aceasta suferă doar la capitolul imagine, fiindcă meciul oricum îl pierduse și pe teren.

Tot în prima etapă a Grupei B a play-out-ului Ligii 2, Ripensia l-a utilizat în jocul cu FC Brașov în stare de suspendare pe Zoran Mitrov (foto, în stânga), după cum a descoperit Departamentul Competiții al FRF în urma analizării raportului de joc. Mitrov a început partida ca titular și a fost schimbat la pauză cu Alexandru Piftor.

În meciul desfășurat la Timișoara, pe arena Electrica, FC Brașov s-a impus cu 3-2, însă în urma gafei comise de Ripensia acum va contoriza în clasament un succes cu 3-0 la ”masa verde”.

Ripensia are 25 de puncte și pică pe locul 4, fiind depășită de Viitorul Pandurii (27 puncte), câștigătoare la ”masa verde” la Buzău, în timp ce FC Brașov rămâne pe locul 5, cu 17 puncte. Această poziție, a 5-a, e una care duce la barajul de menținere în Liga 2.

”Sesizare cu privire la jucătorul Mitrov Zoran, component al clubului SC FC Ripensia Timișoara
În baza art. 83/10/1 din RD cu aplicarea art 34 din RD, SC FC Ripensia Timișoara se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea echipei Fotbal Club Brașov Steagul Renaște) și i se aplică penalitate sportivă de 850 lei, sună decizia din 30 martie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

În mod obișnuit, persoana din cadrul unui club care se ocupă de evidența cartonașelor galbene și roșii primite de jucători, deci de situația lor privind dreptul de joc sau nu este delegatul, iar în cazul Ripensiei acesta este Adrian Onica.

  • Chiar dacă rezultatul meciurilor se schimbă în urma deciziilor comisiei FRF, conform regulamentului, marcatorii golurilor rămân valabili și se contorizează în clasamentul golgheterilor.

Ripensia mai scoate din buzunar încă 2570 de lei pentru a plăti amenzi din cauza cartonașelor primite de jucători

Totodată, Ripensia a fost penalizată cu 570 de lei și din cauza faptului că a avut în meciul cu FC Brașov cel puțin cinci jucători penalizați cu cartonașul galben, dar l-a pierdut și pe jucătorul Darius Constantin Țieranu pentru două etape și va achita o amendă de 2.000 de lei fiindcă acesta a fost eliminat direct cu cartonașul roșu.

”În baza art. 78/a din RD SC FC Ripensia Timișoara se sancționează cu penalitate sportivă de 570 lei
Țieranu Darius Constantin, în baza art. 63/1/a cu aplicarea art. 63/2/4/a din RD se suspendă 2 (două) jocuri și i se aplică o penalitate sportivă de 2000 lei”, a mai anunțat FRF.

Dunărea Călărași, ultima pățită în Liga 2. Și SSC Farul a comis-o

La nivelul Ligii 2, ultima astfel de ispravă rușinoasă a avut-o Dunărea Călărași în sezonul trecut, ediția 2020-2021. Meciul cu Universitatea Cluj, câștigat cu 3-2 de Dunărea pe teren propriu, în etapa a 7-a a sezonului regular, a fost pierdut cu 0-3 la ”masa verde” fiindcă echipa antrenată atunci de Cristian Pustai l-a utilizat în stare de suspendare pe Robert Boboc. Acesta a fost integralist în respectivul joc.

După această gafă, președintele executiv al clubului Dunărea, Eugen Pîrvulescu, demisiona, însă pleca și delegatul Ion Fenghea.

Mai înainte, în urmă cu două sezoane, SSC Farul a rămas fără punctul obținut în meciul cu CS Mioveni, desfășurat la Constanța și încheiat cu scorul de 3-3, după ce l-a folosit pe Madikaba Doumbia, care era în stare de suspendare. Constănțenii, antrenați atunci de Petre Grigoraș, pierdeau cu 0-3 meciul respectiv.

  • La nivelul Ligii 3, unul mai amator ca cel din Liga 2, la finalul anului trecut, deci în actualul sezon, CS Tunari pierdea la ”masa verde” jocul cu FCSB 2, câștigat pe teren cu 3-1, fiindcă l-a utilizat în stare de suspendare pe Alexandru Edward Dane. La nivelul Ligii 3 însă, de-a lungul anilor, multe echipe au comis astfel de gafe.

Articolele din Regulamentul disciplinar al FRF pe baza cărora FC Buzău și Ripensia au fost penalizate:

Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor
10.1 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait. Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor extracomunitari și a jucătorilor aflaţi în stare de suspendare, pentru cumul de cartonaşe galbene sau pentru eliminări (cartonaşe roşii) se urmăresc din oficiu la sesizarea departamentului activități sportive/competiții al FRF/LPF/AJF.

Articolul 34 | Pierderea jocului cu 3-0 (forfait)
1. Echipele sancţionate cu forfait sunt considerate că au pierdut jocul cu scorul de 3-0.
2. Dacă diferenţa de goluri la sfârşitul jocului respectiv este mai mare de 3-0, se va menține rezultatul din teren.

Articolul 78 | Comportarea neregulamentară a echipei
Următoarele fapte constituie comportare neregulamentară a echipei şi se sancţionează cu penalitate sportivă, în funcţie de categoria competiţională:
a. când cinci jucători primesc cartonaş galben în acelaşi joc;

Articolul 63 | Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaș roșu) de arbitru
1. Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri
prevăzute de ”Legile Jocului”:
a. abatere gravă;
2.4. Pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. a) şi b), sancţiunile aplicabile sunt:
a. lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului: suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medico-legal; acte medicale eliberate de unitatea medicală care a diagnosticat vătămarea corporală;

Marius ANGHEL 30 Mar. 2022, 22:55 Liga 2
Pe aceeași temă