Minaur Baia Mare se întoarce în Liga 3 după doar un sezon petrecut în Liga 2, la capătul unui campionat în care nu a reușit să formeze o echipă puternică nici după multiplele achiziții făcute în iarnă, cu jucători experimentați pentru acest nivel fotbalistic și nu numai, cu toate că fostul antrenor paria că va reuși menținerea, susținut puternic din spate de directorul tehnic Vasile Miriuță.
Antrenorul care a promovat în premieră echipa, Ciprian Danciu, a fost îndepărtat după zece etape, cel adus în loc, Mihai Iosif, nu a adus niciun plus, nici măcar după campania puternică de transferuri din iarnă, a plecat după un total de opt jocuri, iar finalul sezonului l-a găsit coborât pe bancă pe conducătorul Vasile Miriuță, care spune că-și asumă această retrogradare.
Minaur avea nevoie de o victorie pe teren propriu cu CS Comunal Șelimbăr, sâmbătă, în etapa a 6-a a play-out-ului, însă, chiar și așa, trebuia ca Metaloglobus să nu câștige acasă cu CSM Slatina pentru a mai avea speranțe la locul de baraj de menținere. Niciunul dintre lucru nu s-a întâmplat. Bucureștenii s-au impus in extremis cu 1-0, iar băimărenii au pierdut cu sibienii tot cu 1-0.
Jordan Gele a înscris în minutul 23 și CS Comunal Șelimbăr, salvată deja de la retrogradare, a mai pus trei puncte în clasament, în timp ce Minaur a bifat matematic retrogradarea.
După meci, Vasile Miriuță a spus că nu are ce să le reproșeze jucătorilor săi, nici după acest meci și nici după întreg parcursul avut până acum în play-out, cu toate că au retrogradat.
”Eu zic că am început bine, băieții chiar au început bine, au avut atitudine (n.r. – în meciul cu Șelimbăr), nu am ce să le reproșez. Păcat că s-a ajuns aici, dar îmi asum, nu am nicio problemă. M-am pus doar de cinci meciuri pe bancă – nu? – în play-out-ul ăsta. Am încercat, alături de băieți, să redresăm situația, să încercăm să rămânem cu șansa de a merge la baraj, singura pe care o aveam. Poate dacă nu pierdeam acasă cu Chiajna, sau dacă băteam Buzăul eram în grupa ailaltă. Asta e viața, mergem înainte, ne pare rău la toți. Le-am spus să nu pierdem acasă această partidă, mai ales în fața suporterilor, dar am luat un gol stupid, am încercat, ne-am dus peste ei, am avut câteva situații de a marca. Nu am ce să le reproșez băieților, de când sunt cu ei, de cinci jocuri în play-out. Chiar nu am ce să le reproșez, au vrut, e prima înfrângere după trei egaluri și o victorie în play-out. Asta e, adversarul și-a jucat șansa. Noi, din păcate, probabil unii dintre băieți și mental, ăștia mai tineri, nu au rezistat presiunii. Era foarte greu, dar am încercat să ajut. Atât”, a spus Miriuță la conferința de presă.
Atât în prima parte a conferinței de presă de după jocul cu Șelimbăr, cât și apoi, Miriuță a continuat să spună că a condus echipa doar de cinci meciuri, fără să fie contrazis de nimeni.
Realitate este că acesta și-a intrat în rolul de antrenor principal, chiar dacă pe raportul de joc a apărut ca director tehnic, însă din ultima etapă a sezonului regular, a 19-a, plus cele cinci disputate până acum în play-out. Numai că Miriuță a coborât și mai devreme pe bancă și a stat în spatele lui Mihai Iosif atât la partida de acasă cu Concordia, cât și la cea din Ghencea cu Steaua. După aceasta din urmă Iosif a plecat de la echipă, iar Miriuță și-a asumat 100 la sută ceea ce a urmat.
Doar cu el factor de decizie pe bancă, Minaur a înregistrat un egal în sezonul regular (1-1 acasă cu Gloria Buzău), o victorie (2-1 acasă cu Poli Timișoara), trei egaluri (0-0 la Metaloglobus, 1-1 acasă cu FK Miercurea Ciuc și 0-0 la Unirea Slobozia) și un eșec (0-1 acasă cu Șelimbăr), toate acestea cinci din urmă făcând parte din play-out.
Acum, după retrogradare, Miriuță spune că obiectivul pe care îl anunțase public era imposibil. A încercat însă.
”Când am zis că fac tot posibilul să salvez echipa, am spus că trebuie să batem cinci meciuri din șase, corect? Știam care este miza, presiune, echipele cu care vom juca. Nu ai jucat cu alte echipe, ai jucat cu echipe care s-au bătut acolo sus, la play-off, și, din păcate, nu am fost în stare, cu toții, să câștigăm cinci din șase, ceea ce era foarte-foarte greu, dar eu am crezut, sincer. Și băieții au crezut, dar atât au putut. Suntem vinovați cu toții, cei care suntem aici. Îmi asum, chiar dacă am venit de o lună la echipă, de cinci meciuri. Nu am nicio problemă, mi-am asumat toată viața”, a continuat Miriuță, cel care la finalul anului trecut, înainte de campania de achiziții din iarnă, spunea: ”Dacă echipa asta nu rămâne în Liga 2, pe Vasile Miriuță nu-l veți mai vedea aici. Asta o garantez! Voi face tot ce pot!”
Directorul tehnic-antrenor al Minaurului a fost apoi provocat să vorbească despre ceea ce va urma pentru el, spunându-i-se și faptul că este atât iubit, cât și contestat la Baia Mare. Miriuță a dus explicațiile sale către această din urmă parte.
”Câteodată te iubesc mai mult alții. Dacă mă duc la Cluj se ridică toată tribuna în picioare când mă duc la meciuri, și îmi strigă numele. Aici… Dar toată viața a fost așa. Când vii acasă la tine ești hulit de unii. De ce? Nu știu, chiar nu știu. De ce a venit Miriuță? Păi Miriuță a venit aici și a încercat să facă o treabă bună. Am promovat anul trecut, ca conducător, acum, într-adevăr, am retrogradat, îmi asum, că pot să găsesc o grămadă de motive. Dar nu, eu, Vasile Miriuță, îmi asum, cu jucătorii, că în ultimele cinci jocuri nu am putut face mai mult. Dar e invidia asta, frustrarea asta, că de ce să reușească ăla, de ce să… Este un cerc vicios, care nu dorește binele echipei, clubului, dar, încă o dată, cred că așa este peste tot, dar parcă la tine acasă te doare când vezi atâta răutate din partea unora”, a spus fostul antrenor al echipelor Ceahlăul, CFR cluj, FCM Târgu Mureș, Concordia Chiajna, Dinamo sau FC Hermannstadt, în România, fiindcă a avut experiențe și în Germania, și în Ungaria.
Din nou în discursul lui Miriuță a apărut unele lucru incomplete. În urmă cu două sezoane, cu el antrenor, Minaur pierdea încă din faza semifinală barajul de promovare în Liga 2, în fața celor de la SCM Zalău, care nici ei nu promovau, fiindcă cedau în finală cu Unirea Dej. Ulterior, Miriuță trecea în conducere și antrenor era numit Ciprian Danciu, iar cu acesta s-a reușit promovarea după barajele cu Metalurgistul Cugir și CS Hunedoara. Ulterior, Miriuță spunea că nu a intervenit peste antrenor și nici peste campania de achiziții, deci meritul său în obținerea promovării nu a fost unul atât de important. În Liga 2, cu Danciu, Iosif și mai apoi Miriuță antrenori, Minaur a retrogradat după doar un sezon.
Antrenorul de 54 de ani pare mai degrabă că-și asumă doar din vorbe, fără fapte, spre deosebire, de exemplu, de Costel Enache, care după ce nu a ratat în ultima etapă play-off-ul cu Unirea Slobozia a demisionat, cu toate că în acte nu avea acest obiectiv și era în continuare dorit pe bancă.
În schimb, Vasile Miriuță, cu toate că tocmai el spunea în iarnă că nu va mai fi văzut la echipă dacă nu va reuși să o salveze de la retrogradare, vorbește despre o întâlnire cu primarul și viceprimarul din Baia Mare pentru a vedea planul acestora. Cu alte cuvinte, este dispus să continue cu Minaur și în Liga 3.
”În fotbal, în sport, orice se poate întâmpla, ca și în viață (n.r. – întrebat dacă Minaur poate reveni repede în Liga 2). Important e să nu te lași doborât, să ai curajul să mergi mai departe, să fi motivat. Până la urmă, asta este viața. Nu a murit nimeni, nu suntem bolnavi, nu suntem șchiopi, nu suntem orbi, nu suntem ai nimănui. Important este ca familia să fie alături de băieți, familia e alături de mine, sunt sănătos, merg mai departe în viață. Voi avea o discuție cu domn’ primar săptămâna viitoare, când se termină campionatul, să văd dânsul ce își dorește sau cum vede dânsul. Până la urmă, dânsul m-a adus aici, împreună cu domnul vice, Doru Dăncuș, chiar vreau să le mulțumesc că au avut încredere în mine. Am făcut totul ce a depins de mine, și ca conducător, și ca antrenor în ultimele cinci etape.
Am încredere că echipa, pe viitor, de ce nu, se poate face un club sănătos aici, cum își dorește, probabil, și domn’ primar, și domnul vice, pentru că sunt doi oameni care au pus suflet și, de când sunt aici, chiar au ajutat echipa. Fără dânșii nu am fi promovat nici anul trecut. O să mă înjure iarăși unii care sunt răutăcioși, dar ăsta este adevărul. Eu spun ce văd și ce simt și ce văd că-și doresc unii oameni”, a spus Vasile Miriuță.
Întrebat dacă regretă faptul că a preluat echipa ca antrenor, ținând cont că a ajuns la retrogradare, Vasile Miriuță a spus încă o dată că nu fuge de responsabilități și că jucătorilor nu are ce să le reproșeze.
”Eu nu am mai vrut să antrenez, știți foarte bine, dar îmi asum și acest lucru. Nu fug de responsabilitate și nu am fugit niciodată. Nu regret, pentru că am încercat să ajut echipa în play-out. Nu regret revenirea pe bancă. Am făcut tot ce a depins de mine, cu băieții și cu toți cei care suntem aici la stadion. Nu s-a putut, din păcate, să reușim. (…) Țin să le mulțumesc băieților, pentru că de când sunt aici, de cinci etape, la antrenamente chiar au muncit, și-au dat silința și ei să salvăm echipa. Nu am ce să le reproșez”, a mai declarat Miriuță.
Minaur Baia Mare în eșecul din play-out cu CS Comunal Șelimbăr: R. Avram – Rz. Lazăr (Rotar 65′), Al. Stoian, Mondragon (cpt.), Horj, Gneba, Dandea, Ivanovici (Ct. Alexe 65′), Chinde, Raph. Stănescu (Jaroniv 46′), Berisha. Rezerve neutilizate: Băilă – Cin, D. Matei, Al. Iacob, Dav. Simion.
Minaur, cu 22 de puncte acumulate în 24 de meciuri și retrogradată matematic de pe locul 5 din 6 din Grupa A a play-out-ului, mai are de disputat un meci în Liga 2, unul cu miză pentru adversară.
Sâmbătă, 6 mai, de la ora 11:00, joacă în deplasare la CSM Slatina (locul 4, 31 de puncte), care are nevoie de cel puțin un punct pentru a-și asigura menținerea în Liga 2. Altfel, în cazul unui eșec și a unei victorii a Metaloglobusului la Timișoara, cu retrogradata Poli, trupa bucureșteană se va salva, iar Slatina va merge la barajul de menținere cu Progresul Spartac (locul 5 din Grupa B a play-out-ului).
Odată cu retrogradarea Minaurului Baia Mare, Maramureșul rămâne, din nou, fără echipă în Liga 2, pentru a treia oară în ultimii 7 ani, după ce reprezentanta sa a petrecut un singur sezon în această competiție.
Minaur pică în Liga 3 după doar un sezon, urmând aproape același parcurs avut de Fotbal Comunal Recea (ediția 2020-2021, retrogradată după barajul pierdut cu Unirea Slobozia și apoi desființată) și FCM Baia Mare (ediția 2015-2016, juca în play-off-ul Seriei a 2-a, însă ajungea să fie exclusă de FRF din cauza multiplelor datorii).
Ultima echipă din zonă care s-a menținut mai mult de un sezon în liga secundă a fost FC Maramureş Universitar Baia Mare, în urmă cu zece ani. În ediția 2011-2012 a terminat pe locul 12 din 16 în Seria 2, iar în sezonul 2012-2013 a retrogradat după ce a încheiat pe locul 12 din 13 în Seria 2, atunci fiind și penalizată cu 2 puncte, altfel s-ar fi clasat peste FC Olt Slatina și s-ar fi salvat.
https://www.youtube.com/watch?v=kFpTOwajTXM
Foto și video: Minaur Baia Mare
https://liga2.prosport.ro/seria-1/selimbar-a-castigat-la-baia-mare-si-a-trimis-minaur-in-liga-3-claudiu-niculescu-regreta-retrogradarea-echipei-lui-vasile-miriuta-trebuie-sa-recunosc-ca-am-fost-surprins-de-ce-am-vazut-aici-19268795
https://liga2.prosport.ro/seria-1/minaur-baia-mare-a-patra-echipa-care-retrogradeaza-direct-din-liga-2-in-acest-sezon-se-tine-vasile-miriuta-de-promisiune-si-demisioneaza-19268603
https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-slatina-a-pierdut-cu-metaloglobus-si-ramane-cu-emotii-privind-evitarea-locului-de-baraj-de-mentinere-in-liga-2-daniel-oprescu-nu-ne-doream-sa-ajungem-aici-spiritul-de-conservare-a-rezu-19268803
https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-isi-ridica-moralul-inainte-de-barajul-de-mentinere-in-liga-2-contra-dumbravitei-a-marcat-pana-a-castigat-andrei-erimia-baietii-nu-s-au-oprit-dar-avem-si-un-aspect-mai-pu-19268815
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-s-a-facut-de-ras-la-epilogul-sau-in-liga-2-a-pierdut-cu-ultima-clasata-echipa-care-avea-golaveraj-0-18-din-ultimele-doua-meciuri-iulian-muntean-as-vrea-sa-renunt-sa-plec-sa-nu-19268607