VIDEO | Costel Enache, antrenorul care își asumă, nu doar spune! Explicații după despărțirea de Unirea Slobozia și cât de serios se gândește la retragerea din fotbal

Marius ANGHEL 19 Mar. 2023, 17:40 Liga 2
VIDEO | Costel Enache, antrenorul care își asumă, nu doar spune! Explicații după despărțirea de Unirea Slobozia și cât de serios se gândește la retragerea din fotbal

Constantin Enache s-a despărțit la începutul acestei săptămâni de Unirea Slobozia, la doar câteva zile după ce a împlinit 50 de ani și jucătorii nu i-au putut face cadou o calificare în play-off-ul Ligii 2.

Trupa ialomițeană a terminat sezonul regular la egalitate cu Gloria Buzău și Dinamo, însă la rezultate directe a fost mai slabă, astfel că a picat în afara locurilor care duceau în grupa de promovare.

Costel Enache, explicații după demisia de la Unirea Slobozia: ”A trebuit să îmi asum”

Aproape la o săptămână distanță de la rezilierea contractului cu Unirea Slobozia, Enache a vorbit la ProSport SPECIAL despre decizia de a nu mai continua cu ialomițenii, deși mai avea contract, iar conducerea îl dorea în continuare pe bancă cel puțin până la finalul sezonului.

Ca și în cazul despărțirii de Petrolul, produsă tot după ce echipa a rămas fără șanse la promovare, în 2020, Enache a dorit să fie om de cuvânt și să-și asume neîndeplinirea obiectivului, chiar dacă la Unirea, spune el, în contract nu era nimic stipulat ce se întâmplă în cazul în care se ratează accederea în play-off.

”Așa am discutat în vară, deși nu era trecut în contract, pentru că oamenii de acolo sunt chiar niște oameni super onești. Am stabilit că încercăm să luptăm pentru play-off și să facem lucrurile de așa natură să fim în primele șase. Am stat tot campionatul pe locurile 2, 3 și 4. Finalul ne-a prins un pic descoperiți și chiar în ultima etapă am terminat pe locul 7, la egalitate de puncte cu cele două din fața noastră, locul 5 (Gloria Buzău, în fața căreia a pierdut cu 1-3 la Buzău) și locul 6 (Dinamo, în fața căreia a pierdut cu 0-1 la Giurgiu).

Dacă am spus că vin pentru primele șase, a trebuit să îmi asum lucrul ăsta. Am fost primul care și-a recunoscut partea de vină și am zis că e normal să iau și o decizie”, a spus Costel Enache, care sâmbătă a asistat din tribună la meciul dintre FC Brașov și Viitorul Pandurii (scor 3-1), chiar acasă la echipa care a împiedicat-o în ultima etapă pe Unirea Slobozia să acceadă în play-off, în urma remizei de pe stadionul 1 Mai (scor 2-2).

Unirea Slobozia, o singură dată în afara locurilor de play-off pe durata sezonului regular al Ligii 2

Enache a preluat Unirea Slobozia la începutul sezonului și cu el antrenor echipa ialomițeană a terminat sezonul regular al Ligii 2 pe locul 7, cu 31 de puncte acumulate, la fel ca Gloria Buzău și Dinamo, clasatele pe locurile 5 și 6, dar mai bune la rezultate directe. Unirea a înregistrat în 19 meciuri de campionat 8 victorii, 7 egaluri și 4 înfrângeri, având unul dintre cele mai bune golaveraje, 30-17.

În Cupa României, ediția 2022-2023, Unirea cu Enache antrenor a ajuns până în faza grupelor, unde a terminat pe locul 5 în Grupa A, peste prim-divizionara Petrolul, însă nu s-a calificat mai departe.

Locurile ocupate de Unirea Slobozia în sezonul regular, după fiecare etapă: 1, 2, 2, 2, 4, 1, 3, 7, 4, 5, 6, 3, 2, 2, 2, 4, 4, 5, 7. Cu excepția rundei a 8-a, când a fost pe 7, în rest, echipa ialomițează s-a situat tot timpul pe loc de play-off, până în ultima etapă.

Costel Enache, despre Enache Costea, ”secundul” și înlocuitorul său

În locul său, antrenor principal a fost promovat antrenorul secund Enache Costea, ”principalul” care a promovat echipa în Liga 2 în 2020.

Costel Enache a vorbit și despre fostul său colaborator cu nume aproape asemănător ca al lui. ”Da, o mare coincidență, incredibil de mare. Am primit mesaje multe de ziua lui de naștere. Le-am primit eu, pentru că antrenorul de la Slobozia, Costea Enache, și oamenii citeau doar văzând inițialele, nici nu au mai stat să mute a-ul cu l-ul de la finalul lui Costel. E un băiat minunat, un om pe care abia acum l-am cunoscut, în scurta perioadă de la Slobozia, de nouă-zece luni. Am colaborat destul de bine”, a spus Costel Enache la ProSport SPECIAL.

”Mă sperie un pic schimbarea, într-adevăr, pentru că am trăit doar în fotbal și din fotbal, dar, ca orice om, trebuie să am și eu un plan de rezervă”

Antrenorul nemțean și-a încheiat o nouă experiență pe banca unei echipe din Liga 2, a patra la rând în această competiție, după ce în ultimii ani le-a condus pe Petrolul, ”U” Cluj și Poli Iași, formații mult mai bine cotate decât Unirea Slobozia.

În februarie 2023, Sport.ro publica un articol cu Costel Enache, în care acesta vorbea și despre un plan b, ieșirea din fenomenul fotbalistic.

Enache spune că îl ia în calcul și pe acesta, însă a dat de înțeles că nu îți dorește neapărat să renunțe la fotbal.

”Nu neapărat că mă gândesc la planul B, trebuie să-l iau în calcul. A trecut vremea, lucrurile sunt destul de relative în fenomenul fotbal, pentru că sunt echipe din ce în ce mai puține, concurența este destul de mare. Se poate întâmpla orice. Contextul a adus așa, ca dintr-o frază s-a făcut un titlu, și nici nu a mai citit restul articolului. Da, sunt pregătit și pentru varianta asta, trebuie să caut ceva. Am avut ceva semne de întrebare când am abandonat partea de jucător de fotbal, pentru că eram avertizat: «Să vezi ce greu o să-ți fie!». Surprinzător, nu mi-a fost așa de greu, am suferit puțin, dar tolerabil, am putut să duc suferința asta, dar nu am suferit enorm. Mă sperie un pic schimbarea, într-adevăr, pentru că am trăit doar în fotbal și din fotbal, dar, ca orice om, trebuie să am și eu un plan de rezervă”, a spus fostul antrenor al Unirii Slobozia.

În cariera sa de antrenor, Constantin Enache, originar din Piatra Neamț, a condus echipele Petrotub Roman, Ceahlăul Piatra Neamț, CSMS Iași (actuala Poli Iași), Dunărea Galați, FC Botoșani, Astra, FC Hermannstadt, Petrolul Ploiești, Universitatea Cluj, Politehnica Iași și Unirea Slobozia.

În perioada 2015-2016 a fost selecționerul naționalei U18 a României, iar în 2016 a fost selecționerul ”tricolorilor” U19.

Enache nu ar spune nu unui club precum Steaua, fără drept de promovare

Enache a fost întrebat și dacă ar accepta să antreneze o echipă precum Steaua, care nu poate promova.

”Poți crea și acolo un obiectiv, poți dezvolta ceva, poți crea perspective pentru jucătorii foarte tineri. Oriunde îți poți găsi un obiectiv, mai ales acolo unde sunt condiții. Sunt condiții unde poți să faci performanță, iar performanța nu înseamnă numai să câștigi un titlu. Dacă poți dezvolta tineri care în viitor să asigure o evoluție bună la loturile naționale sau să joace în cupele europene deja e un obiectiv foarte-foarte bun”, a răspuns Costel Enache, la ProSport SPECIAL.

În acest sezon de Liga 2, în afară de Steaua, alte patru echipe nu au drept de promovare din cauza formei lor juridice, club de drept public. Este vorba despre CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare. Toate patru evoluează în play-out pentru menținerea în Liga 2, astfel că nu se pune probleme imposibilității de a promova la finalul acestui sezon, așa cum se pune în cazul Stelei, care este lider și după prima etapă de play-off.

Foto: Petronel Tudor / Info Ialomița

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-prima-etapa-din-play-out-cele-sase-meciuri-incep-de-la-ora-1100-minaur-poli-timisoara-si-ripensia-au-jocuri-extrem-de-importante-19263600

https://liga2.prosport.ro/seria-1/nsima-peter-a-plecat-de-la-unirea-slobozia-dupa-doua-luni-19263331

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-slobozia-s-a-decis-in-privinta-antrenorului-principal-care-va-conduce-echipa-cel-putin-pana-la-finalul-sezonului-19263315

https://liga2.prosport.ro/seria-1/costel-enache-a-demisionat-de-la-unirea-slobozia-dupa-ce-a-ratat-accederea-in-play-off-19263228

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-e-marea-surpriza-din-play-off-concordia-chiajna-si-fk-miercurea-ciuc-sunt-marile-dezamagiri-componenta-grupelor-de-play-off-si-play-out-si-numarul-de-puncte-cu-care-se-incepe-19263026

Marius ANGHEL 19 Mar. 2023, 17:40 Liga 2
Pe aceeași temă