Ianis Zicu a izbucnit după meciul cu CSM Slatina, în care arbitrul Mircea Ardelean a anulat un gol perfect valabil al Farului: ”A simțit pericolul și a fluierat înainte ca mingea să intre în poartă.” Ce a descoperit antrenorul despre ”central” la finalul jocului

Marius ANGHEL 06 Mar. 2021, 19:58 Liga 2

Farul a luat doar un punct din deplasarea de la Slatina, în fața antepenultimei clasate în Liga 2, după un meci greu cu CSM, exact așa cum anticipa și antrenorul Ianis Zicu. Partida s-a încheiat la scorul de 1-1, însă arbitrajul a influențat decisiv soarta rezultatului.

După joc, antrenorul constănțenilor, Ianis Zicu, a izbucnit la adresa arbitrului Mircea Ardelean din Arad, unul care a mai comis o gafă mare împotriva Farului și în alt meci din acest sezon, în deplasarea de la Ripensia Timișoara.

Ianis Zicu, despre faza în care arbitrul a anulat golul Farului, la scorul de 0-0: ”Arbitrul a fluierat înainte de a intra mingea în poartă, pentru că a simțit pericolul”

În minutul 40 al partidei de la Slatina, la scorul de 0-0, Farul a reușit să înscrie, însă arbitrul Ardelean a anulat golul, privind semnalizarea asistentului Cosmin Vatamanu. La respectiva fază în care Iulian Carabela a centrat din stânga careului, Liviu Mihai a urcat în dreapta și a reluat cu latul din 6 metri la colțul lung. Nu a fost nici offside și nici vreun fault în atac sau vreo altă ”infracțiune”.

Bineînțeles, fariștii din teren, cât și cei de pe margine, au sărit ca arși și au protestat vehement la adresa arbitrilor, care nu le-au explicat motivul deciziei de a anula golul. Au primit cartonașe galbene Ianis Zicu și Simon Măzărache.

După joc, Ianis Zicu s-a declarat intrigat de faza la care li s-a anulat un gol perfect valabil, suspectându-l pe arbitrul central că a făcut acest lucru intenționat.

”Un meci controlat în totalitate de noi, o partidă bună făcută de băieți și sunt foarte, foarte mândru de felul în care au jucat și au reacționat. Din păcate, în 2021, trăiesc, după 32 de ani de când m-am apucat de fotbal, un arbitraj care-mi lasă un gust amar.

După meci, am aflat că același arbitru, la meciul cu Ripensia Timișoara, nu a dat un gol valabil, când intrase mingea în poartă o jumătate de metru, iar în aceeași fază fusese și henț, deci penalty pentru noi.

Pun doar un punct în plus în clasament, nu trei, deși ar fi fost gol de 1-0 în prima repriză. Astăzi, a fost foarte inteligent pentru că la golul anulat a fluierat înainte de a intra mingea în poartă, pentru că a simțit pericolul. Nu a fost nimic, avem reluările, toată lumea a văzut acest lucru. Dar nu poți vorbești cu ei, nu poți să le spui nimic. Mi-a dat galben, după care nu am mai vorbit deloc în a doua repriză, tocmai pentru a nu fi eliminat. Am spus că vreau să am un comportament cât se poate de decent, dar, de multe ori, ajungi să cedezi.

Te întrebi dacă eu, Tibi Curt, Marica încurcăm pe cineva pentru că am jucat fotbal, dar nu suntem genul de oameni care să stăm prin birouri, să sunăm și să ne împrietenim doar de dragul de a avea un arbitraj bun sau a sta la un pahar de vin și să ne apropiem de oamenii care conduc fotbalul românesc. Cred că fiecare trebuie să-și facă treaba, iar cei care conduc să fie echidistanți. Astăzi, din păcate, mi-au arătat că nu este așa. Fotbalul românesc nu este pe un drum bun”, și-a spus Zicu supărarea, citat de site-ul oficial al Farului.

Faza golului anulat în meciul CSM Slatina – Farul:

Faza din meciul Ripensia – Farul, despre care vorbește Ianis Zicu, în care arbitru a fost tot Mircea Ardelean:

”O să găsim soluții să nu poată să fie decisiv VAR-ul”

Antrenorul Farului e de părere că și dacă se va introduce sistemul VAR în România, arbitrii vor face în așa fel încât să-l fenteze și să continue să conducă meciurile după cum doresc ei.

”Este rușinos ce se întâmplă și ar trebui să le dea de gândit, pentru că acești jucători, care muncesc, au familii și suferă. Pentru ei este un job și vreau să cred că acești arbitri, când ajung acasă, se gândesc un pic la cât rău pot să facă acestor oameni prin deciziile pe care le iau. Se vede foarte clar că nu a fost ofsaid, că nu e nimic.

M-a întrebat cineva dacă se implementează VAR-ul. Din punctul meu de vedere, la cum suntem noi, românii, cred că o să găsim soluții să nu poată să fie decisiv VAR-ul. O să fie maniera de arbitraj astfel încât să nu existe faze pentru VAR. O să oprească jocul acolo unde trebuie și tot va fluiera așa cum câteodată, trebuie, din păcate. Mi-e greu să spun lucrul acesta, pentru că antrenez de doi ani și m-am abținut până acum, dar încep să le dau dreptate antrenorilor cu experiență, pe care îi văd frustrați și nervoși, pentru că trăiesc astfel de momente și o echipă poate să-și rateze obiectivul dintr-o decizie a unui arbitru. Există nervi, există frustrare. Jucătorii pun suflet, au arătat că vor să câștige meciul, au jucat, dar, din păcate, rezultatul a fost acesta. Cred în continuare în șansele pe care le avem. Mai sunt două meciuri, avem șansa de a face 6 puncte și sper să reușim acest lucru, pentru că este o muncă extraordinară”, a mai declarat Ianis Zicu.

  • Meciul de la Slatina, desfășurat pe stadionul 1 Mai, a fost arbitrat de la centru de Mircea Ardelean (Arad) și la cele două tușe de asistenții Cosmin Vatamanu (Bucureşti) și Mihai Marian Ionescu (Suseni – Argeş). Rezervă a fost Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea), iar observatori au fost delegați Gheorghe Moise (Bucureşti) și Dorinel Dincă (Călăraşi).

Discuție cu rezerva Iuliana Demetrescu: ”Mi-a spus că ei încearcă să ajute. Trebuia să ajutați și în momentul în care s-a marcat golul și s-a văzut clar că nu a fost nimic”

Avertizat cu cartonaș galben la faza golului anulat, Ianis Zicu a spus că a evitat să mai discute cu arbitrul în repriza secundă sau să mai protesteze la vreo decizie, pentru că crede că ar fi fost ”vânat” și eliminat. Antrenorul Farului a dezvăluit și o discuție purtată cu arbitrul de rezervă, Iuliana Elena Demetrescu.

”Tot jocul a fost la o singură poartă. Doar un moment de neatenție, la începutul reprizei a doua, când au și marcat. A fost o poziționare greșită a lui Carabela. Poate, dacă ar fi simțit și el în teren, ca de altfel toți colegii săi, că poate să fie mai agresiv, nu se întâmpla așa. Orice contact, de orice fel, era fault. Chiar am avut o discuție cu doamna arbitru, al patrulea oficial. La o fază, striga la un jucător: «Ia mână de pe el!». I-am spus că poate eu i-am cerut eu să facă fault și să-l lase să țină mâna pe adversar, să nu treacă în treimea periculoasă a terenului. Mi-a răspuns că ei încearcă să ajute. Trebuia să ajutați și în momentul în care s-a marcat golul și s-a văzut clar că nu a fost nimic. Să spui că este gol și ajutai arbitrul de centru, pentru că de aceea sunteți pe margine.

Dar tot timpul, domnii arbitri au explicații, tot timpul ei sunt cei care dețin adevărul absolut. Noi am jucat fotbal, dar nu ne pricepem atât de mult la arbitraj și întotdeauna găsesc o portiță să iasă din situațiile dificile în care îi punem prin întrebările noastre. Și întrebările trebuie să fie cu puncte de exclamație, toate puse acolo unde trebuie, ca nu cumva să se înțeleagă altceva și după aceea să fii pedepsit și chemat la comisii și suspendat.

Nu am vorbit deloc repriza a doua, a vorbit doar Daniel Florea. Mi-am văzut de treaba mea, am stat cuminte, tocmai pentru a nu fi avertizat cu al doilea cartonaș galben și trimis în tribună. Pe lângă aceste lucruri, doar trei minute de prelungire. De câte ori suntem la egalitate sau conduși, primim trei minute. S-au făcut 5-6 schimbări, multe întreruperi de joc ale arbitrului, prin care el, pur și simplu, părea că trage de timp. Oprea jocul, stătea de vorbă cu jucătorii și le tot explica. A fost un arbitraj urât, pe care, sincer, sper să nu-l mai am toată cariera mea. Sper să am norocul să nu mă mai arbitreze acest arbitru. Cu toate că, la ceea spun acum, s-ar putea să mi-l trimită chiar etapa următoare”, a mai declarat Ianis Zicu.

Costel Enache și clubul Universitatea Cluj au reclamat de curând un alt arbitraj părtinitor și au spus ceea ce a remarcat și Ianis Zicu. Arbitrii nu sunt trași la răspundere pentru faptele lor, cel puțin nu în mod public, să se și vadă verdictele împotriva lor, pentru greșelile comise, în timp ce jucătorii, antrenorii sau conducătorii sunt pedepsiți imediat pentru acțiunile pe care le au.

Radu Constantin și Ilie Damașcan au stabilit rezultatul final dintre CSM Slatina și Farul

CSM Slatina și Farul au încheiat meciul la egalitate, la scorul de 1-1.

Primul gol validat a fost reușit la doar câteva zeci de secunde de la pauză, în minutul 46, când Radu Constantin a profitat de o nesincronizare pe partea stângă a defensivei constănțene și a trimis din unghi, sub transversală. În minutul 70, Ilie Damașcan a reușit să puncteze pentru Farul cu o lovitură de cap din careul mic, după o centrare venită din stânga de la Iulian Carabela.

În urma rezultatelor înregistrate până acum în această etapă, CSM Slatina are 14 puncte și rămâne pe locul 18. Farul, cu 25 de puncte, e pe locul 10, la egalitate cu SCM Gloria Buzău și Viitorul Pandurii, însă sub acestea, din cauza golaverajului inferior.

În etapa următoare, a 19-a, Farul joacă pe teren propriu cu Fotbal Comuna Recea, la 13 martie, de la ora 11:00, iar CSM Slatina o întâlnește tot atunci pe CSM Reșița, în deplasare.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pas-gresit-pentru-farul-in-lupta-pentru-play-off-cum-a-catalogat-ianis-zicu-egalul-cu-csm-slatina-si-cum-vede-ultimele-doua-meciuri-19173002

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-18-de-la-ora-1100-se-joaca-la-slatina-bacau-si-buzau-meciul-rapidului-incepe-la-ora-1200-19172865

Marius ANGHEL 06 Mar. 2021, 19:58 Liga 2
Pe aceeași temă