Eugen Beza, interviu ”la rece” despre primul sezon cu Șelimbăr în Liga 2 și planurile de viitor ale echipei sibiene: ”Am găsit un loc plin de posibilități”

Ovidiu BOICA 15 Jun. 2022, 21:53 Liga 2
Eugen Beza, interviu ”la rece” despre primul sezon cu Șelimbăr în Liga 2 și planurile de viitor ale echipei sibiene: ”Am găsit un loc plin de posibilități”

Antrenorul echipei CS Comunal Șelimbăr, Eugen Beza, a declarat, într-un interviu pentru site-ul clubului sibian, că ar vrea aducerea câtorva jucători de valoare care să completeze lotul pentru sezonul viitor. ”Mi-aș mai dori doi-trei jucători la nivelul celor care au plecat, și aici mă refer la Yazalde și Mubele”, a spus Beza.

Legat de posibilitatea ca cei doi să revină la Șelimbăr, antrenorul ”călăreților roșii” a adăugat că li s-a făcut o ofertă la finalul sezonului precedent, iar acum se așteaptă un răspuns: ”Noi am încercat, am făcut tot posibilul, le-am prezentat oferte, decizia e în mâinile lor, echipa merge mai departe. Consider că am câștigat foarte mult în momentul în care ei doi au fost aici pentru că implicit s-a crescut nivelul în antrenamente, determinarea, implicarea tuturor și eu întotdeauna iau partea plină a paharului. Dacă vor veni, este bine, dacă nu, vom aduce alți jucători care să se plieze pe ceea ce ne dorim noi.”

Totuși, clubul a anunțat în mod oficial despărțirea de cei doi jucători legitimați la începutul acestui an.

Trei jucători de la FC Hermannstadt, dați exemplu

Provocat să nominalizeze câțiva jucători care l-au impresionat în sezonul precedent al Ligii 2 și pe care și-i i-ar dori sub comanda sa, la CS Comunal Șelimbăr, Beza i-a numit, printre alții, pe fundașul central Ionuț Stoica și ghanezul Baba Alhassan, cu care a colaborat pe vremea când a făcut parte din stafful FC Hermannstadt. Un alt jucător de la echipa sibiană nou-promovată s-a aflat printre cei nominalizați de antrenorul care va împlini 44 de ani pe 1 iulie, e vorba despre niponul Mino Sota, dar și vârful de atac Bogdan Chipirliu, de la Steaua, căpitanul Concordiei, Andrei Marc, sau portarul Ionuț Gurău de la Slobozia.

”Mai ales că este și român, mi-ar plăcea un jucător ca și Chipirliu. La mijlocași am doi favoriți, chiar dacă au promovat, sunt Mino Sota și Baba Alhasan, iar ca fundaș central, cred că aici îmi place sau mi-ar plăcea să fie un jucător ca și (n.a. Ionuț) Stoica, mai ales că îl cunosc, sau Marc. Cam aceștia se ridică la un nivel pe care eu l-aș vrea. Ar mai fi Popa și Gurău în poartă, cam aceștia ar fi cei pe care i-am remarcat. Ar fi mult mai mulți, dar am redus lista, fiind limitat la doar câteva nume, iar acestea mi-au venit așa, spontan”, a mai spus Beza.

”Gal, un mic Căbuz”

CS Comunal Șelimbăr a început sezonul precedent cu veteranul Cosmin Vâtcă între buturi, dar după trei meciuri poarta a fost preluată de Rareș Gal, un goalkeeper ”sub vârstă”, împrumutat de la CFR Cluj, care a apărat toate minutele până la finalul campionatului.

Eugen Beza pare tentat să apeleze și în viitoarea ediție a Ligii 2 tot la un portar eligibil regulilor U23 și U21, iar recent clubul sibian a anunțat transferul lui Simion Bumbar, de la Gaz Metan, un goalkeeper de doar 17 ani.

Referitor la cel care a apărat în majoritatea meciurilor, sezonul trecut, Rareș Gal, Beza l-a comparat cu Cătălin Căbuz, portarul originar din Avrig, în prezent component al lotului Chindiei Târgoviște.

”Din experiența anului trecut, chiar dacă am început cu Cosmin Vâtcă, i-am dat șanse totale lui Rareș Gal, care până la urmă a profitat de ele. De ce i-am dat șanse și credit total, chiar dacă au fost momente când vârsta și-a spus cuvântul? Era un portar dedicat sută la sută, îmi plac portarii care sunt explozivi, care muncesc foarte mult la antrenamente, care sunt obsedați de intensitatea antrenamentului. Probabil că munca pe care am văzut-o la Cătălin Căbuz m-a influențat din punctul acesta de vedere, iar în Rareș Gal vedeam așa, un mic Căbuz. Și de aceea, în acest an, vom încerca să mergem tot pe jucători «sub vârstă» la capitolul portari. Avem înțelegere cu Simion Bumbar, un portar care și-a demonstrat talentul, dar care trbeuie să lucreze foarte mult și să conștientizeze responsabilitatea pe care o va avea în sezonul viitor. Ca idee, vom merge cu trei portari «sub vârstă», a adăugat Beza.

  • La finalul sezonului, echipa din Șelimbăr s-a despărțit de toți cei trei portari pe care îi avea în lot: Rareș Gal (21 de ani), Cosmin Vâtcă (40 de ani) și Alexandru Șerban (21 de ani). Momentan l-a adus doar pe Simion Bumbar (17 ani), fost la Gaz Metan Mediaș.

Reunirea lotului echipei din Șelimbăr, săptămâna viitoare

Eugen Beza a mai spus că reunirea lotului echipei din Șelimbăr va avea loc marți, 21 iunie.

”Reunirea lotului va fi pe 21 iunie. Vom avea aproximativ șapte săptămâni, timp foarte mult. În general, cam șase săptămâni sunt necesare unui ciclu precompetițional, din punct de vedere fizic. Dar, pauza a fost destul de mare și vom face o săptămână în plus, pentru că vom face o readaptare din toate punctele de vedere”, a mai declarat antrenorul.

”Călăreții roșii” vor pleca ulterior într-un cantonament peste hotare, însă pentru moment oficialii clubului nu au oferit detalii despre perioada, locul de desfășurare al acestuia și adversarii din amicale.

Până în momentul de față, CS Comunal Șelimbăr s-a despărțit în această vară de toți cei trei portari de anul trecut, Cosmin Vâtcă, Rareș Gal și Alexandru Șerban, de Bogdan Rotar, Yazalde Gomes, Firmin Mubele, Toni Suciu, Nicolas Antone și Blaise Yameogo. La capitolul veniri, pentru moment sunt trei nume noi, portarul Simion Bumbar (Gaz Metan Mediaș), Stefan Visic (Someșul Dej) și Mircea Manole (Unirea Dej).

Privind înapoi: ”A fost un sezon… interesant”

Eugen Beza a făcut referire și la ediția precedentă de campionat, prima pentru sibieni în eșalonul secund, spunând că a fost una dificilă și, totodată, interesantă. Și pentru Beza a fost prima experiență ca antrenor principal în Liga 2.

”A fost un sezon dificil, pentru că s-au schimbat foarte multe lucruri din vară (n.a. 2021). Am întâlnit un grup de jucători bun, dar jucători formați pentru Liga 3, eu veneam după o dezamăgire de la Liga 1, după cum știți. Nu a fost ușor să ne obișnuim, să ne înțelegem, dar într-un final cred că fiecare și-a dat seama că scopul este comun pentru a ne salva de la retrogradare și cred că am făcut un sezon bun. Cum aș caracteriza într-un cuvânt sezonul? Interesant!”, a povestit tehnicianul.

Întrebat ce ar fi schimbat, dacă ipotetic ar fi să o ia de la capăt cu același proiect, tehnicianul a făcut referire la unii jucători, fără să nominalizeze pe cineva: În primul rând, aș schimba anumiți jucători care, din punctul meu de vedere, datorită mentalității lor, au tras un pic în jos grupul, nu dăm nume, probabil se știu cei care au plecat. Aș fi adus jucători de calitate mai rapid, pentru că omogenitatea am avut-o doar spre final. Cred că era mult mai bine dacă făceam aceste lucruri din vară. E normal, nici eu nu aceam experiență foarte mare. Este primul sezon în care sunt antrenor principal un sezon întreg și încă mai am multe de învățat.”

Beza a mai spus că a avut multe de învățat în acest prim sezon în care a fost ”principal” de la un capăt la altul.

”Veneam după o dezamăgire imensă (n.a. la FC Hermannstadt, echipă cu care a retrogradat în Liga 2), unde am pierdut foarte multă energie, dar am găsit (n.a. la CSC Șelimbăr) un loc plin de posibilități, atât pentru mine, cât și pentru club. Un loc unde am găsit sprijin total din partea clubului și din partea conducerii administrative, din partea primăriei, un club în care eu am putut să-mi pun în practică idieile și toată energia mea”, a completat Beza.

Victoria de la Timișoara cu Poli, cel mai plăcut moment din întreg sezonul

Eugen Beza a vorbit și despre cel mai fericit moment din sezonul 2021/2022, nominalizând meciul de la Timișoara, cu Poli, câștigat cu 2-1, în urma căruia CS Comunal Șelimbăr s-a salvat matematic de la retrogradare. Antrenorul a adăugat însă că jocul cu cea mai mare încărcătură a fost cel cu FK Miercurea, tot din play-out.

”Cred că cel mai plăcut moment a fost la Timișoara, unde practic ne-am salvat matematic de la retrogradare. Însă, nu doar rezultatul m-a bucurat (n.a. 2-1), ci toată energia grupului a determinat această stare. Băieții au făcut un joc bun și cred că acolo a fost momentul cel mai înalt ca emoție pozitivă. Dar, meciul cu încărcătură maximă a fost cel din play-out cu FK Miercurea Ciuc, pentru că a fost o piatră de temelie la ceea ce a urmat după aceea. Cel mai dezamăgitor sau cel mai trist moment, probabil a fost cel cu FC Hermannstadt, când pe nedrept, după ce am revenit a doua repriză, după ce făcusem o primă repriză execrabilă, dar am avut puterea să revenim și am avut punctul în mână și l-am irosit datorită unui jucător care și-a pus mai presus egoismul în detrimentul grupului, a mai spus Beza.

Foto: CS Comunal Șelimbăr, Valentin Macrea (Sport Pictures) și Sebastian Tătaru (Mediafax Foto)

Ovidiu BOICA 15 Jun. 2022, 21:53 Liga 2
Pe aceeași temă