Victorie franțuzească pe Arcul de Triumf! Dinamo trece de SC Oțelul la scor de neprezentare și visează cu ochii deschiși la promovarea directă. Ghezali, omul meciului

Dacă la Dej au marcat spaniolii Daniel Iglesias și Gorka Larrucea, la București, cu SC Oțelul, Dinamo a obținut o victorie, tot la scor de neprezentare, 3-0, în mare parte datorită ”dublei” francezului Lamine Ghezali. A punctat la ultima fază și ratangiul Cătălin Țîră, pentru un gol în Liga 2 după o pauză de cinci ani.

Dinamo, din nou sprijinită din spate de un stadion prin pe Arcul de Triumf, câștigă cu trupa lui Dorinel Munteanu, suspendat și aflat acasă la ora jocului, și se apropie la un punct de trupa gălățeană, astfel că promovarea directă în SuperLigă nu mai este deloc un vis pentru ”câini”.

Meciul francezului Ghezali, autor a două goluri

Partida care a deschis etapa a 3-a a play-off-ului Ligii 2 a oferit un joc în mare parte controlat de Dinamo, care a tot încercat să deschisă scorul și la cele mai mari situații avute în prima repriză a ratat incredibil. A surprins cu urcarea lui Amzăr în atac, în stânga, însă fundaș a trimis mai întâi (22) în bară, iar mai apoi a șutat din 4 metri, cu poarta goală, peste (24).

SC Oțelul a încercat cartea contraatacului și a fost aproape inexistentă în atac. Cîrjan (45+1) a avut un șut moale din marginea careului abia în prelunigi.

Partea secundă a adus o trupă oaspete ceva mai ofensivă, jocul dădea impresia că se îndreaptă către un egal, însă Dinamo a reușit să înscrie chiar cu ”arma” Oțelului. Pe un contraatac, Bani a recuperat de la Rus, a pasat pentru Lamine Ghezali, care a pătruns în careu și a finalizat fin la prima bară, pe lângă Dur-Bozoancă (62).

Oțelul a mutat de trei ori, a avut o ocazie la un corner, prin Yabre (68), dar s-a dat fault în atac la sceneta portarului Oncescu. Mai apoi africanul a intervenit salvator în fața lui Ghezali (82), aflat la cel mai bun meci al său de când e la Dinamo. Francezul a demonstrat asta cu încă un gol, în minutul 87, când a făcut șah-mat defensiva gălățeană cu ajutorul lui lui Bani și Iglesias și l-a învins pe Dur-Bozoancă (87).

Țîră a resimțit gustul golului

Introdus pentru ca Ghezali să primească aplauzele publicului și pentru a mai trece timpul, Țîră a avut șansa la a doua atingere a balonului să înscrie, însă Dur-Bozoancă a parat ca la handbal, cu piciorul (90+1). Atacantul a avut noroc la un corner cu poziția în care s-a demarcat și a înscris în minutul 90+5 golul care avea să stabilească rezultatul final, 3-0 pentru Dinamo.

Dinamo, la un punct în spatele Oțelului, aflată pe loc direct promovabil

Cu 38 de puncte acumulate, Dinamo se menține pe locul 4, dar se aprolie la un singur punct de SC Oțelul (39), aflată pe 3, a doua poziție direct promovabilă în condițiile în care Steaua, care nu are drept de accedere în elită, este deasupra lor.

O remiză în Ghencea între Poli Iași (44 puncte) și Steaua (43), marți, le va da idei dinamoviștilor inclusiv să termine pe locul 1 și să ridice deasupra capului trofeul Ligii 2 din acest sezon.

În etapa a 4-a, SC Oțelul joacă acasă cu Gloria Buzău (13 aprilie, ora 20:00), iar Dinamo merge în Ghencea pentru derby-ul cu Steaua (18 aprilie, ora 19:00). Steaua a început chiar de astăzi comercializarea biletelor pentru derby-ul cu Dinamo.

Foto: Silvian Bădulescu și George Flușter (Mediafax Foto)

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

COMENTARIUL LIVE:

DINAMO – SC OȚELUL GALAȚI 3-0

Lamine Ghezali 62′, 87′, Cătălin Țîră 90+5′

Dinamo: Oncescu – Moura, Giafer, Patriche (cpt.), Amzăr – Daniel Iglesias, Gorka Larrucea, N. Roșu (Bena 78′) – Iul. Roșu (Borcea 59′), Ghezali, Bani
Rezerve: Dujmovic – Țîră, Dav. Irimia, Al. Irimia, A. Șerban, Al. D. Pop, Andr. Florescu
Antrenor: Ovidiu Burcă

SC Oțelul Galați: Dur-Bozoancă – Andr. Rus, Sîrghi, Yabre, D. Panait – Cisotti, Zivulic (Chirițoiu 81′), Gorovei (I. Neagu 46′) – Mitoi (Scocîrlă 70′), Cîrjan (cpt.)(A. Nica 64′), Oct. Ursu (K. Fatai 64′)
Rezerve neutilizate: R. Pop – Nedelea, Jardan, Mih. Adăscăliței
Antrenor: Dorinel Munteanu (suspendat)

Stadion: Arcul de Triumf (București). Arbitru central: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Arbitri asistenți: Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) și Claudiu Şchiopeţ (Braşov). Arbitru de rezervă: Mihai Amorăriței (Câmpina). Observator de arbitri: Gheorghe Mihalache (Buzău). Delegat de joc: Dorinel Dincă (Călăraşi).

După fluierul final, suporterii Oțelului i-au apostrofat pe jucătorii lui Dorinel Munteanu. Unul dintre ei chiar a sărit din peluză, dar a fost ținut de oamenii de ordine. Dur-Bozoancă a fost foarte vocal, a răspuns suporterilor și dialogul s-a încins. Totuși, un coleg de echipă l-a ținut pe portar și l-a convins să plece la vestiar.
♦Min 90+6 Final de partidă la București, unde Dinamo câștigă pentru al doilea meci consecutiv la scor de neprezentare. După 3-0 la Dej, echipa lui Burcă se impune cu 3-0, acasă, și cu SC Oțelul, față de care se apropie la un punct și are toate motivele să spere la o promovare directă în SuperLigă.
Suporterii dinamoviști scandează către gălățeni: ”Plecați acasă, plecați acasă!”
Min 90+5 3-0 Bani centrează din lovitura liberă din stânga, aproape de pe tușă, Cătălin Țîră câștigă duelul aerian cu Sîrghi și înscrie cu capul din 6 metri la colțul lung, în dreapta. Țîră sparge gheața și înscrie pentru prima dată în acest sezon, în al nouălea său meci. A marcat din nou în Liga 2 după aproape 5 ani. Ultima dată a făcut-o pentru Luceafărul Oradea, într-un eșec 1-2 la CS Mioveni, în octombrie 2018.
Min 90+4 ||| Andrei Rus protestează la o decizie a arbitrului și primește cartonașul galben
Min 90+1 Țîră primește în careu, în stânga, șutează dintr-o poziție bună, Dur-Bozoancă scoate ca la handbal, cu piciorul. Galeria dinamovistă este în extaz
Min 90 + Meciul e prelungit cu patru minute
Min 90 Lamine Ghezali este scos pentru a fi aplaudat de tot stadionul. Intră Cătălin Țîră, fără niciun gol în 8 meciuri jucate pentru Dinamo în Liga 2
Min 87 2-0 Defensiva Oțelului e făcută șah-mat. Ghezali pasează în fața careului către Bani, acesta întoarce, iar francezul trimite mai departe la Iglesias, care pătrunde în stânga. Spaniolul trimite înapoi pentru Lamine Ghezali și atacantul șutează din poziție centrală pe centrul porții, dar îl învinge din nou pe Dur-Bozoancă pentru al 5-lea său gol în acest sezon
În următoarea etapă, a 4-a, SC Oțelul joacă acasă cu Gloria Buzău (13 aprilie, ora 20:00), iar Dinamo merge în Ghencea pentru derby-ul cu Steaua (18 aprilie, ora 19:00). Steaua a început chiar de astăzi comercializarea biletelor pentru derby-ul cu Dinamo.
Min 85 Centrare din stânga, Cisotti urcă în careu și reia cu capul, o deviere pe spate, fără probleme pentru Oncescu
Dacă Dorinel Munteanu, suspendat la acest joc, a preferat să rămână la hotel pentru a vedea meciul de la televizor, soția acestuia a fost prezentă pe Arcul de Triumf și a avut emoții pentru Oțelul. Aceasta a stat alături de Cristi Munteanu, s-a rugat tot meciul și a pupat cruciulițe.


Min 82 Yabre intervine salvator și respinge din fața lui Ghezali, din centrul terenului, după un un-doi inițiat de francez
Min 81 Ultima schimbare la SC Oțelul, una ofensivă. Iese Diego Zivulic și intră Andreas Chirițoiu
Min 79 ||| Gabriel de Moura primește cartonașul galben pentru un brânci din spate în colțul terenului asupra lui Cisotti. L-a lovit ușor și peste față
Min 78 ⇒ Quentin Bena intră în locul lui Neluț Roșu
Francezul Lamine Ghezali a reușit al 4-lea său gol pentru Dinamo în acest sezon de Liga 2 în care a fost folosit în 17 din cele 22 de jocuri disputate de echipă. De 13 ori a fost titular și de 9 ori a fost înlocuit. 4 goluri au dat și Iulian Roșu și Ahmed Bani, iar mai multe are doar Daniel Iglesias, cinci la număr
Min 70 Încă o schimbare la SC Oțelul. Iese Mario Mitoi și intră Rareș Scocîrlă
Min 68 Cisotti centrează dintr-un corner din stânga, înalt, pe bara a doua, mingea trece peste Fatai și este reluată cu capul de Yabre spre poartă, dar direct în călcâiele lui Fatai, aflat în fața liniei porții. Oncescu, căzut în poartă, țipă ca din gură de șarpe și acuză o lovitură la cap. Se intervine rapid, însă e doar o scenetă a tânărului portar. Reluările arată că nu a pățit nimic, nu a fost lovit. Probabil a vrut să impresioneze arbitrul și să distragă atenția că ar fi fost faultat în cazul în care Oțelul egala!?
Min 65 ||| Juri Cisotti primește cartonașul galben pentru un fault comis la mijlocul terenului asupra lui Gorka Larrucea. Crainicul stadionului roagă suporterii dinamoviști să nu mai arunce cu petarde pe terenul de joc. S-a întâmplat acest lucru de mai multe ori în timpul jocului
Min 64 Dublă schimbare la SC Oțelul. Ies Octavian Ursu și George Cîrjan și intră Kehinde Fatai și Alin Nica
Min 62 1-0 Dinamo înscrie cu ”arma” Oțelului din acest meci. Bani intră prin alunecare și îl deposedează de minge pe Rus chiar în colțul careului dinamovist, pornește în flancul stâng și pasează lung în față, cu un lung de linie, Lamine Ghezali sprintează, îl lasă mult în spate pe Sîrghi, pătrunde în careu, Dur-Bozoancă îi iese la întâmpinare și francezul are o execuție de finețe din unghi închis. Trimite din circa 7 metri lateral, din unghi închis, pe lângă portar, la colțul scurt
Min 59 Iese Iulian Roșu și intră Valentin Borcea
Mesaj arătat de fanii petroliști aflați în galeria Oțelului către cei dinamoviști. Se face referire la meciul din sezonul regular dintre Dinamo și SC Oțelul, jucat la Clinceni, când au existat ciocniri între suporterii dinamoviști și oțelari, aceștia din urmă ”întăriți” cu petroliști.


Min 55 SC Oțelul oferă o replică mai bună în partea secundă, e mai insistentă în atac, însă ocaziile lipsesc. De fiecare dată s-a blocat la 16 metri. Nici dinamoviștii n-au mai ajuns aproape de careul gălățenilor
Min 46 S-a reluat jocul
♦Min 46 La pauză, Ionuț Neagu i-a luat locul lui Răzvan Gorovei la SC Oțelul
Min 45+2 Pauză pe Arcul de Triumf. Dinamo și SC Oțelul sunt la egalitate după prima repriză, scor 0-0. Dinamo a avut două mari ocazii prin Amzăr. Dorinel Munteanu, suspendat și aflat în fața televizorului în camera sa de hotel, probabil este mulțumit
Min 45+1 Cîrjan are o acțiune personală, ajunge până în fața careului, ușor lateral stânga, și trage la poartă, însă o face modest, iar Oncescu are pentru prima dată treabă în acest joc
Min 42 ||| Ovidiu Burcă primește cartonașul galben pentru proteste. Și a avut perfectă dreptate cu reproșul său. Larrucea a primit un picior în tibie la mijlocul terenului, la o fază în care a avut noroc că nu s-a ales cu o accidentare gravă. Arbitrul nici nu a dat cartonaș galben la intrarea lui Rus
Min 40 Ovidiu Burcă folosește același prim ”11” ca la Dej, meciul trecut, iar omogenitatea se vede. Dinamo conduce jocul, inițiază atacuri, în timp ce SC Oțelul stă să aștepte contraatacuri
Min 34 Dani Iglesias pasează în dreapta pentru Bani, care pătrunde în careu și șutează cu stângul la poartă, pe centru, iar Dur-Bozoancă reține
Min 29 ||| Costin Amzăr faultează în lateralul careului său și primește primul cartonaș galben al meciului
Peluza Cătălin Hîldan, mesaj către suporterii gălățeni și către cei ploieșteni, aceștia din urmă veniți la acest joc să mărească galeria ”oțelară”. Mai devreme, și galeria Oțelului a avut un banner ”tăios” către ”câini”


♦Min 24 Iulian Roșu trece de această dată în dreapta de Sîrghi, centrează în fața porții, Dur-Bozoancă este depășit, defensiva gălățeană este din nou surprinsă de urcarea lui Amzăr. Fundașul dinamovist, cu poarta goală în fața sa, reia cu latul din 4 metri peste poartă. Ocazie co-lo-sa-lă!
Min 22 Ghezali îl ridiculizează pe Sîrghi în flancul drept, pătrunde în careu și centrează în partea opusă, Amzăr urcă și trimite cu latul, cu piciorul drept, la colțul lung. Mingea lovește bara și circulă prin fața porții, iar Dur-Bozoancă prinde aproape de bara cealaltă. Ulterior, SC Oțelul scapă și ea pe contraatac, unul în inferioritate, și fundașii dinamoviști rezolvă faza în fața careului
Min 19 Ghezali pătrunde în careu pe dreapta după ce trece de Panait, fundașul căzând în disperarea de a-l opri pe jucătorul lui Burcă. Arbitrul oprește jocul în momentul în care francezul se pregătea să centreze în fața porții, pentru un fault în atac!
Min 6 SC Oțelul are corner din stânga, Ursu bate slab, dinamoviștii resping de la prima bară
Min 5 Prima fază de atac mai periculoasă aparține dinamoviștilor. Combinație rapidă de pase în fața careului, Dani Iglesias scapă în stânga, dar intră în unghi, șutează însă plasat spre colțul lung. Dur-Bozoancă reține fără emoții
Suporterii din Peluza Sud Dinamo, aflați aproape de suporterii veniți pentru SC Oțelul, printre care și câțiva ai Petrolului, au aruncat cu petarde spre sectorul oaspeților


Min 1 A început partida de la București, de pe Arcul de Triumf. Stadionul este plin, atât cât a ținut de fanii dinamoviști. SC Oțelul are circa 200 de fani la peluza din spatele porții apărate în prima repriză de Cosmin Dur-Bozoancă.


Ovidiu Burcă, înainte de jocul cu SC Oțelul: ”Ne așteaptă o partidă destul de dificilă”

Echipa lui Ovidiu Burcă are patru puncte acumulate în primele două jocuri din play-off și a urcat două poziții în clasament. După 1-1 acasă cu Gloria Buzău, Dinamo a trecut cu 3-0 în deplasare de Unirea Dej.

Antrenorul ”câinilor” vede jocul cu SC Oțelul drept unul ”destul de dificil”, a lăudat echipa lui Dorinel Munteanu, cât și pe fostul internațional.

”Ne așteaptă o partidă destul de dificilă, pentru că întâlnim un adversar foarte bun. În primul rând au un antrenor pe care îl cunoașteți deja, cred că cel mai titrat antrenor cel puțin de la nivelul Ligii a 2-a, un antrenor care a câștigat campionate în România, care are o experiență foarte mare, un antrenor foarte organizat, care este alături de această echipă, dacă nu mă înșel, de doi ani și jumătate. I-a preluat de la Liga a 3-a, au împreună un parcurs, un proces pe care l-au început acum ceva timp. O echipă foarte bună, cu jucători care au jucat foarte multe meciuri la nivelul ligii întâia, la a doua nu mai vorbesc. O echipă care nu a pierdut de când a început acest play-off, au câștigat ultimul meci, contra celor de la Steaua, au făcut o primă repriză extraordinară. O echipă cu foarte multă forță fizică, cu un joc pragmatic și deja am dat toate amănuntele prin prisma căruia meciul de mâine e un meci destul de dificil pentru noi. Dar și noi cred că am arătat destul de bine în ultimele meciuri, suntem pe o pantă ascendentă și cred că mâine vom face un meci bun”, a spus Ovidiu Burcă în cadrul conferinței de presă de dinaintea jocului.

Ovidiu Burcă are amintiri legate de fosta Oțelul, campioana din 2011, falimentată ulterior. În 2014 și 2015, actualul antrenor de la Dinamo era director sportiv la trupa gălățeană. Burcă a vorbit inclusiv despre o eventuală ratare a promovării de către echipa sa.

  • Dinamo are o serie de șase jocuri consecutive în care nu a pierdut, dintre care patru a câștigat. Cinci dintre ele le-a disputat în 2023. Ultimul eșec l-a avut la Iași, cu Poli (scor 0-1).

Dorinel Munteanu vede la hotel meciul cu Dinamo

De partea cealaltă, SC Oțelul are trei puncte luate în cele două jocuri din play-off. A început cu un eșec acasă, 1-2 cu Poli Iași, iar runda trecută a câștigat, tot acasă, în fața liderului Steaua, scor 3-2. Acum se va afla la primul meci desfășurat în deplasare în cadrul turneului de promovare.

Cinci puncte au fost între SC Oțelul și Dinamo la debutul în play-off, iar după primele două etape diferența s-a micșorat la patru. Dorinel Munteanu consideră că Dinamo este ”mai întărită” decât a fost la meciul direct din startul sezonului.

”Niciun joc nu seamănă cu celălalt. Faptul că am câștigat nu este un avantaj pentru noi, pentru că este de domeniul trecutului. Este clar că Dinamo s-a mai întărit de la acel meci, dar, încă o dată, mă bazez și mă uit foarte mult la echipa noastră. Îmi doresc, chiar dacă nu sunt pe bancă, să facă o partidă solidă”, a declarat antrenorul trupei gălățene, care nu se va afla pe banca tehnică, fiind la al doilea joc consecutiv în care este suspendat, după declarațiile făcute la o săptămână după jocul cu Poli Iași. Acesta nu se va prezenta nici de această dată la stadion, să urmărească jocul din tribună, ci a preferat să-l vadă de la hotel, din fața televizorului.

”Nu pun în calcul acest lucru, pentru că am în componența lotului jucători cu experiență, jucători care au foarte multe meciuri în prima ligă, știu să gestioneze foarte bine situația. Important este ca la ora jocului să fie conectați 100 la sută la joc și să fie pregătiți că vor avea în față un adversar care, la fel ca noi, își dorește să câștige. Asta va face diferența, caracterul fiecărei echipe sau a fiecărui jucător”, a spus Dorinel Munteanu în conferința premergătoare jocului de la București.

”Presiunea punctelor este mare, dar favoritele la primele două locuri, din punctul meu de vedere, nu se știu. Nici la locurile care duc la baraj. Până îl ultimul meci cred că se joacă această bătălie și cine va avea nervii mai tari, sau răbdarea, sau pregătirea cea mai bună va câștiga”, e de părere Dorinel Munteanu.

  • În partidele disputate în deplasare, SC Oțelul n-a pierdut în ultimele trei jocuri (1-0 la Ripensia, 0-0 la Slatina și 1-1 la Dumbrăvița), dar nici nu a avut adversari care acum sunt în play-off.

SC Oțelul a câștigat meciul din sezonul regular cu Dinamo, la Clinceni

Echipa lui Ovidiu Burcă are 35 de puncte și se clasează pe locul 4 în play-off-ul Ligii 2, iar cea a lui Dorinel Munteanu ocupă poziția a 3-a, cu 39 de puncte.

În sezonul regular, cele două echipe s-au întâlnit în etapa a 2-a, la 16 august 2022, la Clinceni, iar nou-promovata SC Oțelul s-a impus cu scorul de 3-1, prin reușitele lui Răzvan Gorovei (33), Laurențiu Maxim (56) și George Cârjan (66), respectiv Vasile Buhăescu (45+2), marcator pentru bucureșteni, retrogradați din prima ligă.

Lucian Rusandu arbitrează Dinamo – SC Oţelul Galaţi

Partida de astăzi, de la București, de pe Arcul de Triumf, va fi arbitrată de la centru de Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) și de la cele două tușe de Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) și Claudiu Şchiopeţ (Braşov). Arbitru de rezervă este Mihai Amorăriței (Câmpina), iar observatorul de arbitri este Gheorghe Mihalache (Buzău). Delegat de joc a fost ales Dorinel Dincă (Călăraşi).

Rusandu, arbitru din lotul de prima ligă, conform site-ului CCA, are abia șase meciuri arbitrate în acest sezon. Cinci dintre ele au fost în sezonul regular al SuperLigii, iar unul a fost în Liga 2, Steaua – Unirea Dej 2-0.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-a-pus-in-vanzare-biletele-pentru-partida-cu-dinamo-19265738

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-buna-pentru-fanii-dinamovisti-a-fost-votat-planul-de-reorganizare-modificat-cu-prelungirea-perioadei-de-implementare-cu-cat-se-reduc-datoriile-19265699

https://liga2.prosport.ro/seria-1/o-eventuala-ratare-a-promovarii-de-catre-dinamo-comentata-de-ovidiu-burca-antrenorul-este-sigur-de-un-alt-lucru-clubul-si-viitorul-clubului-nu-trebuie-sa-depinda-de-acest-moment-19265693

https://liga2.prosport.ro/seria-1/rtz-victorie-de-etapa-in-razboiul-insolventelor-cu-asociatia-controlata-de-nicolea-badea-judecatorul-a-acceptat-contestatia-dupa-ce-acsfc-dinamo-a-restituit-banii-primiti-de-la-apch-vezi-ce-urmeaz-19265681

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-are-numai-cuvinte-de-lauda-pentru-otelul-lui-dorinel-munteanu-despre-care-spune-ca-poate-sa-ia-decizii-si-din-fata-televizorului-la-dinamo-cu-presiunea-trebu-19265660

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-vede-la-hotel-meciul-dintre-dinamo-si-sc-otelul-am-jucatori-care-stiu-sa-gestioneze-foarte-bine-situatia-antrenorul-echipei-galatene-e-de-parere-ca-in-acest-momen-19265620

https://liga2.prosport.ro/seria-1/el-este-viitorul-actionar-de-la-dinamo-face-parte-din-echipa-lui-eugen-voicu-de-la-certinvest-ocupa-functia-de-cfo-in-club-si-promite-ca-in-2028-cainii-vor-avea-cel-mai-19265579

Pe aceeași temă