Pandemia de coronavirus crează și probleme de ordin financiar, nu numai de sănătate. Tot mai multe cluburi iau măsuri de reducere a cheltuielilor în această perioadă în care activitatea sportivă este suspendată, implicit competițiile. Jucătorii fie au fost dați în șomaj tehnic, alții urmează să primească ajutor de stat sau s-au ales cu reduceri salariale, chiar la jumătate, cum e cazul la Petrolul, cel mai puternic club din punct de vedere financiar în acest sezon de Liga 2. Nici liderul UTA nu scapă fără probleme.
După Farul, rămas fără finanțare de la autoritățile locale, UTA urmează echipa constănțeană. Arădenii aflau pe 19 martie că urmau să primească de la Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA) suma de 2,9 milioane de lei (aproximativ 600 de mii de euro), ca fonduri nerambursabile obținute în urma proiectului depus pentru prima parte a acestui an, însă, acum, se găsește în situația de a nu mai primit niciun ban din cauza pandemiei. Decizia autorităților arădene de a bloca această acordare de fondurie e, deocamdată, temporară.
Sport Arad scrie cum a ieșit totul la iveală. Zilele trecute, UTA și FCC Baschet Arad, un alt club sportiv care urma să primească 1,5 milioane de lei, au solicitat Centrului Municipal de Cultură Arad lămuriri despre data la care se vor semna contractele de finanțare din fonduri nerambursabile, iar, miercuri, li s-a comunicat că, deocamdată, nu se pune problema parafării vreunui act.
„Având în vedere situația actuală și nevoile sistemului medical, luând în considerare și afectarea încasărilor din taxe și impozite, care influențează nivelul bugetului local, nu se poate pune acum în discuție semnarea de noi contracte. După ce se vor așeza lucrurile și situația va reveni la un curs mai normal, vom reconsidera toate aceste lucruri. Deocamdată, situația sistemului medical-sanitar este absolut prioritară!”, a transmis, pentru Sport Arad, edilul-șef interimar al Aradului, Călin Bibarț, prin intermediul purtătorului de cuvânt al primăriei.
Conducătorii celor două cluburi afectate susțin că înțeleg situația.
„Decizia este corectă în această perioadă grea prin care trecem cu toții, sănătatea arădenilor este primordială. Sperăm într-o revenire cât mai rapidă pe teren şi într-o realocare financiară din partea Centrului Municipal de Cultură Arad la data reluării activității clubului”, a declarat Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA.
„Datorită situației excepționale, fără precedent din cauza COVID-19, C.S. Baschet Arad înțelege acest lucru, chiar dacă activitatea de performanță are mult de suferit. FCC Baschet Arad speră ca toată această situație să dureze cât mai puțin posibil, iar odată cu ieșirea din starea de urgență, Consiliul Local al Municipiului Arad prin C.M.C.A. să activeze cât mai rapid finanțarea proiectelor nerambursabile depuse pe legea 350/2005, finanțare fără de care activitatea echipei nu poate exista”, a punctat și Marcel Urban, managerul FCC Baschet Arad, citat de Sport Arad.
UTA e, detașat, pe locul 1 în Liga 2 după 24 de etape și speră să promoveze în prima ligă. Cu banii primiți de la autoritățile arădene, ”Bătrâna Doamnă” își acoperă 80-90 la sută din buget, astfel că această situație în care fondurile sunt blocate, nu-i convine deloc. Conducătorii clubului trebiue să găsească acum alte soluții de finanțare până la încheierea crizei cauzate de virusul SARS-CoV2.