Protest al jucătorilor de la Luceafărul Oradea, nemulțumiți de restanțele salariale. Stafful tehnic s-a trezit singur la autocar înaintea deplasării din ultima etapă și situația e una prăpăstioasă

Andrei PASCU 01 Nov. 2021, 16:31 Liga 3
Protest al jucătorilor de la Luceafărul Oradea, nemulțumiți de restanțele salariale. Stafful tehnic s-a trezit singur la autocar înaintea deplasării din ultima etapă și situația e una prăpăstioasă

Neplata salariilor de luni bune i-a făcut pe jucătorii echipei Luceafărul Oradea (locul 10 în Seria 10 a Ligii a 3-a) să ia o decizie drastică în privința partidei din etapa trecută. Au refuzat să facă deplasarea pentru meciul cu Sportul Șimleu Silvaniei, iar echipa va pierde meciul la ”masa verde”, cu 0-3.

Conducerea și stafful tehnic de la Luceafărul nu știau nimic de planul jucătorilor

Fotbaliștii au premeditat totul, iar conducerea și stafful tehnic nu aveau habar de planul lor. Au vrut să tragă un semnal de alarmă clar, că nu mai suportă să fie amânați în privința plății remunerațiilor care, potrivit Bihon, datează și de șase luni sau mai mult. Cei mai vechi la echipă nu au mai văzut banii de cel puțin jumătate de an, iar cei ajunși în vară, înaintea startului de campionat, nu au văzut vreun salariu din acel moment.

Totul era la nivel de zvon foarte probabil, iar directorul sportiv Alin Pușcău a confirmat situația grea din punct de vedere financiar și decizia fotbaliștilor.

În ziua deplasării pentru partida cu Sportul Șimleu Silvaniei, de sâmbătă, 30 octombrie, el și stafful tehnic s-au întâlnit într-un loc stabilit, de unde trebuia să se facă plecarea cu autocarul, doar că în cele din urmă lotul de jucători nu a mai ajuns la locație.

Alin Pușcău, directorul sportiv al Luceafărului: ”Nu cred că neprezentarea la meci este modalitatea potrivită de a protesta”

Alin Pușcău a declarat că nu se aștepta la un astfel de episod, ceea ce accentuează faptul că există o ruptură în club, din moment ce nimeni nu știa de intențiile fotbaliștilor.

La nivelul unei reacții în presă, Pușcău chiar i-a îndemnat pe jucători să meargă pe căile legale pentru recuperarea banilor, dar nu a precizat nimic în privința remedierii situației, a faptului că salariile vor fi plătite sau nu.

”La ora fixată pentru plecarea spre Șimleu Silvaniei nu s-a prezentat niciun jucător la autocar. Am fost doar eu cu antrenorii. Nu m-au anunțat nimic, pot presupune că este o formă de protest din cauza restanțelor salariale. Înțeleg situația lor, dar cred că trebuiau să procedeze altfel.

Nu cred că neprezentarea la meci este modalitatea potrivită de a protesta. Există căi legale pentru a-și recupera salariile sau să devină jucători liberi”, a declarat directorul sportiv Alin Pușcău, citat de Bihon.

Legăturile dintre Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii. Nicolae Sarcină conduce ambele cluburi din umbră 

Cel care ar trebui să achite salariile la Luceafărul Oradea este afaceristul gorjean Nicolae Sarcină. Sau, mai exact, apropiații acestuia, prin care conduce clubul bihorean. Sarcină este implicat, totodată, și la echipa din Liga 2 Viitorul Pandurii, fostă ACS Șirineasa, fostă Energeticianul.

În afară de Sarcină, între Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii există și o altă legătură. Președintele clubului de la Sânmartin, în ciuda faptul că poartă în titulatură numele de Oradea, este Lucia Vladimirescu, partener de afaceri al lui Sarcină.

Mai mult, soțul Luciei Vladimirescu, Călin, este angajat al Viitorului Pandurii, ca delegat al echipei. În 2017, Lucia Vladimirescu era persoana prin intermediul căreia Sarcină prelua Luceafărul Oradea de la Dumitru Ghilea (toate detaliile AICI). Tot atunci era preluată și baza sportivă Luceafărul Felix din Sânmartin, casa echipei Luceafărul Oradea și locul unde Viitorul Pandurii a ajuns să facă și cantonamente.

Toată această încrengătură s-a dovedit și la finalul ediției 2018-2019 a Ligii 2, când Luceafărul Oradea condus de Lucia Vladimirescu termina campionatul pe locul 8, în timp ce Energeticianul (redenumit apoi Viitorul Pandurii Târgu Jiu) condus de ginerele lui Sarcină, Alin Zgripcea, termina pe poziția a 16-a și retrograda. Numai că în noul sezon de Liga 2 a participat Energeticianul, cu majoritatea jucătorilor de la Luceafărul, cât și antrenorul Cristian Lupuț, după ce echipa Luceafărul Oradea se retrăgea din Liga 2 în Liga 3 pentru a lăsa un loc vacant.

Mai scapă Luceafărul Oradea de retrogradarea în Liga 4 dacă va regla problemele cu banii? 

Situația Luceafărului Oradea este una prăpăstioasă, întrucât nu doar lipsa banilor e o problemă, ci și situția din clasamentul Seriei 10 a Ligii a 3-a. E pe ultimul loc, 10, cu numai 1 punct, la patru de următoarea clasată, locul 9, CSM Satu Mare, oricum și acela retrogradabil.

Referitor la partida cu Sportul Șimleu Silvaniei, deși pe site-ul FRF nu apare vreo decizie oficială în această direcție, în privința neprezentării, mai mult ca sigur verdictul va fi unul cât se poate de simplu și de clar, eșec la ”masa verde” cu 0-3 în defavoarea Luceafărului Oradea. Decizia trebuie să o ia Comisia de Disciplină și Etică a FRF.

Luceafărul Oradea a schimbat antrenorul pentru acest sezon, în luna august, chiar înainte de startul campionatului Ligii a 3-a. A fost numit Dan Mudura în locul lui Ciprian Dianu, în speranța că emoțiile retrogradării în Liga 4 nu vor mai apărea, dar Luceafărul Oradea pare a avea aceeași traiectorie ca anul competițional trecut, când a disputat barajul de menținere în Liga 3. Echipa bihoreană trebuia în mod normal să retrogradeze, însă FRF a schimbat sistemul competițional cu câteva etape înainte de final și nu a mai retrogradat nimeni direct.

Foto: Luceafărul Oradea 

https://liga2.prosport.ro/liga-3/marian-botea-il-inlocuieste-pe-romulus-ciobanu-pe-banca-celor-de-la-sporting-rosiori-19208300

https://liga2.prosport.ro/liga-3/veste-soc-in-fotbalul-romanesc-a-murit-gica-barbu-19208062

https://liga2.prosport.ro/liga-3/un-international-brasovean-de-juniori-a-renuntat-la-fotbal-la-doar-19-ani-dezamagit-ca-ilie-stan-nu-l-a-pastrat-in-lot-la-fc-brasov-19207456

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-hunedoara-trece-la-nivelul-urmator-si-va-avea-stadion-nou-au-inceput-demersurile-pentru-reconstruirea-arenei-michael-klein-care-va-copia-proiectul-arcul-de-triumf-19207429

 

 

 

Andrei PASCU 01 Nov. 2021, 16:31 Liga 3
Pe aceeași temă