INTERVIU | De ce a mers Vasile Miriuță în Liga 3, la Minaur Baia Mare. ”Am refuzat patru echipe din Liga 2”. Când plănuiește să se întoarcă în Liga 1

Vlad MĂCICĂȘAN 23 Jan. 2021, 14:02 Liga 3
INTERVIU | De ce a mers Vasile Miriuță în Liga 3, la Minaur Baia Mare. ”Am refuzat patru echipe din Liga 2”. Când plănuiește să se întoarcă în Liga 1

După ce a antrenat CFR Cluj, Dinamo sau FC Hermannstadt, ori Gyor și Kisvarda în Ungaria, Vasile Miriuță a ales în această iarnă să meargă în Liga 3 la Minaur Baia Mare, echipa din orașul de unde s-a lansat în fotbal. Antrenorul și-a explicat decizia pentru Liga2.ro și a vorbit despre ce obiective are în anii ce vor urma.

Miriuță este director tehnic și spune că îi place noua meserie și că a refuzat patru echipe din Liga 2 pentru a se întoarce acasă. Antrenorul care înainte să semneze cu echipa din Baia Mare a fost pe lista Astrei și a CFR-ului vrea să promoveze în acest sezon cu Minaur, formația de pe locul 2 în Seria a 10-a a Ligii 3 după 10 etape și apoi să se gândească la Liga 1, abia după ce va fi creată infrastructura necesară. Dorința sa este ca în 3 ani echipa să ajungă în prima ligă.

Vasile, ce ai găsit la Baia Mare?
Clubul este neschimbat din 1991, când am jucat eu. Mă refer la stadion, la vestiare… Dar am întâlnit oameni, în frunte cu primarul Cherecheș, care își doresc foarte mult să muncească și să facă performanță cu această echipă. Zoli Szekely jr., care e team manager, Iustin Balaj, care a fost la CFR Cluj, și mai mulți care vrem să refacem această echipă.

Vasile Miriuță despre prima cerință la Minaur: ”Am făcut sală de forță”

Sunt condiții de a face performanță?
Sunt condiții, dar și lipsuri, ca la fiecare club. Și în Liga 1 sunt lipsuri. Încercăm să le acoperim. Am făcut sală de forță, care n-a existat în trecut, se vrea să se facă un teren artificial și sperăm că în ceva timp să se facă lucrări de modernizare și la stadion. Prima dată am cerut sală de forță, pentru că trebuie să le creezi condiții jucătorilor.

Ce promisiuni ai primit de ai acceptat să mergi în Liga 3?
Am avut o discuție cu domnul primar și amândoi ne dorim ca echipa să promoveze în Liga 2, pentru că sunt 7 ani de când n-a mai fost în Liga 2. Am semnat pe 3 ani și jumătate, am vorbit și de un program pe o perioadă mai lungă, dar deocamdată luăm lucrurile încet.

Cum ți se pare lotul?
Lotul este bun, au venit niște jucători noi, care sunt sigur o să ne ajute. Nu este ușor, pentru că dacă vom termina pe unul din primele două locuri vom juca barajul cu Dejul sau Cugirul și sunt echipe bune pentru nivelul Ligii 3.

Ești pe o poziție în care trebuie să te ocupi de mai multe lucruri. Nu mai ești doar antrenor. Cum te simți în noua postură?
Este bine. Ajung la 8:30 – 9:00 la stadion și plec la 7 seara, împreună cu ceilalți oameni din conducere. Pe lângă munca ce ține de prima echipă am întâlniri cu șeful centrul de copii și juniori, cu antrenori de la juniori. Este de lucru.

”Degeaba promovezi și joci în alte orașe. Când antrenam la Sibiu eram ca Cireșarii”

Câte oferte ai refuzat în perioada asta și de unde?
Am avut din țară discuții cu două echipe din Liga 1, care nu s-au concretizat. M-au dorit patru echipe din Liga 2, dar n-am vrut să merg în Liga 2. Am mers la Liga 3 pentru că sunt la mine acasă, unde pot să fac ceva. Eu am jucat 4 ani și jumătate la Baia Mare. Zic că m-am maturizat profesional și a venit vremea să pun umărul pentru renașterea fotbalului la Baia Mare. Măcar să ducem echipa la nivel de Liga 2.

Este o decizie emoțională sau și o liniște profesională?
Nu pot să zic că este liniște, pentru că liniște nu ai nici aici. Mi-am dorit însă enorm să mă întorc și să ajut, oamenii și-au dorit și ei ca eu să mă întorc și dacă vrei să clădești ceva doar la tine acasă poți. Pentru că îți trebuie sprijin.

Nu ți-e dor de dueluri mari, de derby-uri?
Dacă îmi era dor nu veneam. Adrenalina îmi lipsește, dar emoții vor fi și aici, pentru că ne dorim mult să promovăm.

În câți ani te vedem cu Baia Mare în Liga 1?
Ne dorim în 3 ani să venim la Liga 1, dar important este să promovăm acum. În primul rând trebuie făcută infrastuctura. Degeaba promovezi și joci în alte orașe. Când antrenam la Sibiu eram ca Cireșarii și am văzut cum este să nu ai stadion.

  • În acest moment, Minaur Baia Mare este pe locul 2 în Seria 10 a Ligii 3, cu 20 de puncte acumulate după primele 10 etape din acest sezon, la patru puncte distanță de liderul SCM Zalău.
  • La finalul sezonului regular, care are 18 etape, primele două formații din fiecare serie vor disputa partide de baraj. Locul 1 din Seria 10 va întâlni locul 2 din Seria 9, poziție pe care acum o ocupă CSO Cugir. Iar locul 2 din Seria 10 va juca împotriva liderului din Seria 9, Unirea Dej. Învingătoarele din aceste baraje vor juca apoi într-un nou baraj, iar câștigătoarea finală va promova în Liga 2.

Vasile Miriuță, ultima dată antrenor la FC Hermannstadt

Ca jucător, Miriuță a evoluat la FC Maramureș, Dinamo, Gloria Bistrița, Gyor (în trei perioade), FC Bourges, Videoton, Ferencvaros, Ujpest, Energie Cottbus, Duisburg și Honved Budapesta, dar a avut meciuri și pentru naționala Ungariei.

Ca antrenor, Vasile Miriuță a condus Energie Cottbus U19, Energie Cottbus 2, Ceahlăul Piatra Neamț, CFR Cluj (în două perioade), Gyor, ASA Târgu Mureș, Energie Cottbus, Concordia Chiajna, Dinamo, FC Hermannstadt (în două perioade) și Kisvarda. Ultima dată a activat la FC Hermannstadt, în perioada ianuarie-iunie 2020.

Foto: Minaur Baia Mare

Vlad MĂCICĂȘAN 23 Jan. 2021, 14:02 Liga 3
Pe aceeași temă