Încă cinci echipe au retrogradat matematic din Liga 3, printre ele fiind FCSB 2 și Sănătatea Cluj! În ultima etapă a play-out-ului se vor decide ultimele cinci formații care pică în Liga 4

Marius ANGHEL 25 May. 2023, 08:35 Liga 3
Încă cinci echipe au retrogradat matematic din Liga 3, printre ele fiind FCSB 2 și Sănătatea Cluj! În ultima etapă a play-out-ului se vor decide ultimele cinci formații care pică în Liga 4

Dacă jumătate dintre echipele din play-off-ul Ligii 3 și-au încheiat, în etapa din weekendul trecut, jocurile oficiale și sunt în vacanță, iar celelalte sunt în ”focurile” barajelor de promovare în Liga 2, în schimb, formațiile din play-out, cu excepția a două, cele care stau, vor disputa la finalul acestei săptămâni ultimul meci din sezonul 2022-2023.

Înainte de disputarea jocurilor din etapa a 10-a a play-out-ului, un număr de 14 echipe își știu deja soarta. Au retrogradat matematic, sportiv, în Liga 4. Cinci dintre ele au făcut-o în urma rezultatelor din runda a 9-a.

36 de echipe dintre cele 58 participante în play-out și-au asigurat, sportiv, menținerea în Liga 3 și pentru noul sezon, 2023-2024, unul care își are startul în data de 25 august 2023.

Agricola Borcea, FCSB 2, Minerul Costeşti, ACB Ineu și Sănătatea Cluj au retrogradat din Liga 3

La finalul acestui sezon de Liga 3, ediția 2022-2023, ar fi trebuit să retrogradeze în mod normal 21 de echipe. Vor pica însă doar 19 formații în Liga 4, cel puțin matematic. Prin retragerea Astrei (Seria 4) și excluderea celor de la Dante Botoșani (Seria 1) s-au ocupat două locuri retrogradabile din cele 21. Retrogradează opt echipe clasate pe locul 6 în play-out, zece situate la final pe locul 5 și formația de pe locul 4 cu cea mai slabă linie de clasament

De la finalul etapei a 4-a, primele două echipe retrogradate matematic au fost Dacia Unirea Brăila (Seria 2) și CS Amara (Seria 3). Au urmat FK Miercurea Ciuc 2 (S1) și Gloria Lunca Teuz Cermei (S8), după runda a 6-a, iar după cea de-a 7-a au picat în Liga 4 Voinţa Limpeziş (S2), Progresul Ezeriş (S7) și Sportul Şimleu Silvaniei (S10). KSE Târgu Secuiesc (S5) și CS Ocna Mureş (S6) au retrogradat la finalul rundei a 8-a.

Rezultatele din etapa a 9-a, desfășurată la finalul săptămânii trecute, a stabilit încă cinci retrogradate în Liga 4.

Agricola Borcea (Seria 3), FCSB 2 (S4), Minerul Costeşti (S6), ACB Ineu (S8) și Sănătatea Cluj (S9) au rămas fără nicio șansă de a se mai putea menține sportiv în Liga 3 și în ediția 2023-2024.

Agricola Borcea (5-0 cu CS Amara), ACB Ineu (3-1 cu Gloria Lunca Teuz Cermei) și Sănătatea Cluj (5-2 cu CS Ocna Mureș) și-au câștigat meciurile din ultima etapă, însă nu mai pot urca mai sus de locul 5 în seria lor, astfel că au retrogradat.

Sănătatea Cluj a retrogradat matematic din Liga 3, nemaiavând nicio șansă, cu o etapă înainte de finalul play-out-ului, să scape de locul 5. Foto: PIXEL ProSport / Sănătatea Servicii Publice Cluj-Napoca

Progresul Ezeriș și Minerul Costeşti au fost printre retrogradatele și din sezonul trecut, dar au fost invitate înapoi în Liga 3

Surprinde și nu retrogradarea celor de la FCSB 2, având în vedere că clubul ”mamă” a avut o strategie prin care echipa secundă a fost lăsată să se descurce în mare parte cum poate, fiindcă mulți dintre jucătorii pe care trebuia să-i aibă în lot au fost trimiși la Unirea Constanța, în Liga 2, sau au fost folosiți la echipa din Liga de Tineret.

La fel și în cazul celor de la Sănătatea Cluj. Altădată o echipă care surprindea în special în Cupa României, iar în campionat era de cel puțin mijlocul clasamentului, în schimb, ultimele două sezoane au fost dezastruoase pentru ea. În ediția trecută s-a salvat în ultima rundă, iar acum, cu George Florescu ca antrenor, a bifat retrogradarea.

  • Dintre echipele retrogradate sportiv până acum, Progresul Ezeriș și Minerul Costeşti au picat și la finalul sezonului trecut, însă au fost printre echipele invitate din nou de FRF în campionat și au acceptat. Acum au bifat a doua retrogradare consecutivă și, poate, vor avea din nou șansa să fie invitate de federație în noua ediție a Ligii 3. A devenit o obișnuință ca retrogradatele să fie chemate înapoi în campionat, fiindcă în cel de-al treilea eșalon fotbalistic a ajuns să nu mai continue doar cine nu-și mai dorește asta!

Echipele care luptă până în ultima rundă pentru evitarea ultimelor cinci locuri retrogradabile!

Cu 14 poziții deja ocupate dintre cele 19 retrogradabile la finalul acestui sezon, rămâne de aflat în urma rezultatelor din ultima rundă a play-out-ului celelalte cinci echipe care pică în Liga 4.

Pentru evitarea a patru dintre aceste cinci locuri bătălia se dă între câte două echipe din seriile 5, 6, 7 și 10, pentru a nu termina pe locul 5, după cum urmează:

  • S5: Olimpic Zărneşti (31 puncte) și Kids Tâmpa Braşov (28) – ambele au meci în deplasare, la Odorheiu Secuiesc, respectiv Păulești.
  • S6: Cozia Călimăneşti (29) și Vediţa Coloneşti (28) – ambele au meci în deplasare, la Râmnicu Vâlcea, cu Costești, respectiv la Turnu Măgurele.
  • S7: Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 (29) și Aurul Brad (27) – ambele au meci în deplasare, la Petroșani, respectiv Reșița, cu Ezeriș.
  • S10: Victoria Carei (30) și CFR Cluj 2 (27) – ambele au meci în deplasare, la Zalău, respectiv Jucu, cu Minerul Ocna Dej.

În acest moment, pe locul 4 în cele zece serii de play-out se află echipele: Viitorul Darabani (S1, 27 puncte), Dinamo Bacău (S2, 26), Recolta Gheorghe Doja (S3, 36), ACS Muscelul Câmpulung Elite (S4, 22), Olimpic Zărneşti (S5, 31), Cozia Călimăneşti (S6, 29), Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 (S7, 29), Pobeda Star Bisnov (S8, 28), Viitorul Cluj (S9, 30) și Victoria Carei (S10, 30).

Dintre acestea, cea mai slabă linie de clasament, conform regulii introdusă de FRF vara trecută, o are ACS Muscelul Câmpulung Elite (foto), astfel că aceasta ar fi ultima retrogradată dacă sezonul s-ar încheiat acum, înaintea ultimei etape. Este urmată îndeaproape de Dinamo Bacău.

Pe lângă echipele enumerate deja, pe locul 4 în anumite serii pot termina și: FC Voluntari 2, Dunărea Călărași (ambele din Seria 3), Kids Tâmpa Brașov, Sepsi OSK 2 (ambele din Seria 5), Vediţa Coloneşti (Seria 6), Aurul Brad, Retezatul Hațeg (ambele din Seria 7), Avântul Periam, Pobeda Star Bisnov (ambele din Seria 8), CFR Cluj 2 sau CSM Sighetu Marmației (ambele din Seria 10).

36* de echipe și-au asigurat menținerea în Liga 3

Având în vedere meciurile rămase de disputat și punctele acumulate până acum, echipele din play-out care, sportiv, și-au asigurat menținerea în Liga 3 și în noul sezon sunt:

  • Seria 1: Știința Miroslava, Șomuz Fălticeni, Viitorul Darabani, Rapid Brodoc
  • Seria 2: CSM Focșani, Sporting Lieşti, Viitorul Ianca, Dinamo Bacău
  • Seria 3: Dunărea Călăraşi, FC Voluntari 2, Gloria Băneasa, Recolta Gheorghe Doja
  • Seria 4: CS Dinamo Bucureşti, Unirea Bascov, FC Pucioasa, ACS Muscelul Câmpulung Elite
  • Seria 5: AFC Odorheiu Secuiesc, CS Păulești, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2
  • Seria 6: Cetatea Turnu Măgurele, Petrolul Potcoava, Universitatea Craiova 2
  • Seria 7: Voinţa Lupac, Jiul Petroșani, Retezatul Hațeg
  • Seria 8: Progresul Pecica, Phoenix Buziaş, Avântul Periam, Pobeda Star Bisnov
  • Seria 9: ACS Târgu Mureş, CS Universitar din Alba Iulia, Avântul Reghin, Viitorul Cluj
  • Seria 10: SCM Zalău, Minerul Ocna Dej, CSM Sighetu Marmaţiei

*una dintre aceste echipe ar putea retrograda totuși, dacă va fi situată pe locul 4 și va avea cea mai slabă linie de clasament. ACS Muscelul Câmpulung Elite sau Dinamo Bacău sunt cele mai în pericol să pățească asta.

Din Liga 4 vor promova în Liga 3, în vară, 21 de echipe campioane județene câștigătoare de baraj.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/incep-meciurile-de-baraj-pentru-promovarea-in-liga-2-astazi-de-la-ora-1800-au-loc-cele-zece-jocuri-tur-din-faza-semifinala-19272388

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-ultima-etapa-din-play-off-si-penultima-din-play-out-24-de-meciuri-au-loc-astazi-19271594

https://liga2.prosport.ro/liga-3/gafa-de-amatori-facuta-de-jiul-petrosani-castigase-cu-6-0-insa-a-pierdut-la-masa-verde-echipa-care-profita-si-o-trimite-inapoi-pe-loc-direct-retrogradabil-pe-viitorul-pandurii-2-19271504

https://liga2.prosport.ro/liga-3/kse-targu-secuiesc-si-cs-ocna-mures-au-retrogradat-din-liga-3-19270752

https://liga2.prosport.ro/liga-3/o-echipa-cu-23-de-sezoane-la-nivelul-diviziei-c-ar-putea-renaste-cu-ajutorul-suporterilor-19271491

Marius ANGHEL 25 May. 2023, 08:35 Liga 3
Pe aceeași temă