FRF a decis ”înghețarea” actualei ediții a Ligii 3 din cauza condițiilor pe care mare parte dintre cluburile prezente în competiție au transmis că nu pot să le îndeplinească pentru a respecta protocolul autorităților după ieșirea din stare de urgență decretată în pandemia de COVID-19. Astfel, s-a decis ca nicio echipă să nu retrogradeze, iar promovarea să se hotărască pe un criteriu legat de punctele obținute în primele 16 etape desfășurate. Dacă liderul unei serii era distanțat de a doua clasată la cel puțin patru puncte, atunci acesta e considerat promovat în Liga 2. În cazul în care diferența e egală sau mai mică de trei puncte, atunci se organizează baraj de promovare. Astfel a rezultat că Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4) sunt deja campioane și pot urca în eșalonul secund, în timp ce la barajul tur / retur merg Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).
Aerostar Bacău, despărțită de șapte puncte de a doua clasată Foresta Suceava, a fost declarată de FRF promovată în Liga 2, însă, la doar două zile după anunțul forului condus de Răzvan Burleanu, președintele clubului moldovean, Doru Damaschin, a anunțat că vestea primită ”nu m-a entuziasmat”. Conducătorul a enumerat într-un comunicat motivele pentru care nu se bucură de această promovare și transmite că Aerostar ia în calcul neînscrierea în ediția viitoare a Ligii 2.
”O decizie finală vom lua după ce cunoaștem cu precizie cum va fi organizată competiția din liga secundă (o serie, două serii)”, susține Damaschin, care precizează că sponsorul principal al clubului, Societatea Aerostar, înregistrează scăderi ale vânzărilor cu 40-60 la sută în această perioadă, în contextul instalării pandemiei, și că ”nu am găsit până acum acea strategie de activitate sustenabilă a clubului”.
Dacă din punct de vedere sportiv e pregătită să joace în Liga 2, Aerostar susține că, în contextul actual, nu mai are aceeași siguranță financiară ca până acum din partea sponsorului principal și că o înscriere în acest eșalon va fi analizată după ce va ști care vor fi cheltuielile pentru participarea în liga secundă. Clubul băcăuan anunță că are ”nevoie de o restructurare pentru a asigura continuitatea activităților acestuia”.
”Dragi iubitori de fotbal și în special susținători ai echipei noastre, Aerostar Bacău,
După cum probabil majoritatea dintre voi știți, din cauza instituirii stării de urgență și odată cu aceasta și a măsurilor adoptate, prezente și viitoare, campionatul ligii a III a nu se mai joacă.
În legătură cu acest aspect, Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca din liga a III a, seria I, să promoveze în liga a II a Clubul Sportiv AEROSTAR, care după etapa a 16 a de când meciurile nu se mai joacă, era pe primul loc, la o distanță de 7 puncte față de ocupanta locului 2, Foresta Suceava.
Vă mărturisesc că această veste nu m-a entuziasmat precum ar fi făcut-o în alte circumstanțe și vă voi spune și de ce:
1. Fiind doar o măsură stabilită pe fondul pandemiei, echipele jucând doar 16 etape, această promovare nu a fost obținută în totalitate pe teren, de aceea, promovarea noastră este și va fi mereu contestabilă. În aceste împrejurări, dacă tot nu se mai joacă, o anulare a ediției de campionat 2019-2020 ar fi fost măsura înțeleaptă.
2. Un alt aspect care, de fapt, constituie principalul motiv care ne face să fim moderați în entuziasm este ingrijorarea privind încotro merge economia mondială și în particular industria de aviație.
În industria de aviație activează și sponsorul nostru principal, Societatea Aerostar.
În contextul instalării pandemiei, industria aeronautică a înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 40%-60%. Pe acest trend descendent al cifrei de afaceri, se înscrie și compania Aerostar S.A.
Ce înseamnă asta?
Mulți cunoașteți că nivelul de sponsorizare pe care îl poate oferi o societate depinde de doi factori:
a) Vânzarile (cifra de afaceri);
b) Profitul.
Acești parametrii vor fi brusc și dramatic diminuați pentru următorii 2-3 ani de zile.
Consecința pentru club?
O diminuare la fel de dramatică a surselor de finanțare a clubului în perioada următoare de 2-3 ani de zile.
Pe lângă acest aspect va mai apărea ceva:
Creșterea estimată a costurilor de participare în liga a II a (legată tot de pandemie).
Din acest punct de vedere, trebuie să mai aflăm informații despre modul de organizare a campionatului viitor din liga a II a.
Având în vedere cele deja precizate, puteți observa cum Clubul Sportiv va fi supus la două presiuni contrare:
– Scăderea surselor de finanțare din sponsorizări, care reprezintă baza veniturilor noastre
și
+ Creșterea costurilor de participare în Liga II a.
Așadar, problema care a apărut odată cu noul virus COVID-19 este cum să construim un buget care să ne permită șă funcționăm pe termen mediu și lung.
Dacă revenim la competențele sportive, putem afirma că suntem întru totul pregătiți pentru a participa în liga a II a:
– Avem cea mai bună garnitură de fotbaliști din ultimii ani;
– Avem antrenori foarte bine pregătiți profesional, cu o construcție calitativă la nivel uman-personal;
– Dispunem de condiții de pregătire foarte bune și în conformitate cu standardele Ligii a II a.
Luând în calcul toți acești factori, noi, conducerea, nu am găsit până acum acea strategie de activitate sustenabilă a clubului. De aceea, nu ne pripim, ci analizăm modul în care vom proceda pe viitor.
Cert este că avem nevoie de o restructurare a Clubului, pentru a asigura continuitatea activităților acestuia.
Noi nu dorim să amăgim suporterii spunându-le că totul va fi bine și că vom avea aceleași venituri pe care le-am avut în anii precedenți.
Conform politicii noastre de dezvoltare, vom acționa în continuare numai în limitele posibilităților noastre.
Din această cauză, este posibil orice: chiar neînscrierea echipei în ediția viitoare a campionatului ligii a II a. Dar o decizie finală vom lua după ce cunoaștem cu precizie cum va fi organizată competiția din liga secundă (o serie, două serii).
Suntem alături de toți jucătorii și antrenorii clubului, ne gândim mereu la stările lor, dar trebuie să înțelegem cu toții că toată strategia noastră a fost schimbată complet de această pandemie care pare că nu se mai sfârșește.
Cu drag pentru toți,
Președinte Club
Ec. Doru Damaschin”
Aerostar Bacău nu este primul club care anunță că și-ar putea pierde finanțarea. Petrolul Ploiești, din Liga 2, a transmis, prin vicepreședintele Octavian Grigore, că, dacă FRF decide promovarea și retrogradarea în acest sezon în alt mod decât sportiv, prin disputarea meciurilor, atunci principalul finanțator se va retrage de la club. Prahovenii ar rămâne, astfel, fără bani și ar risca desființarea.
În cazul în care Aerostar Bacău va decide să nu se înscrie în noul sezon al Ligii 2, atunci, conform ROAF, de această hotărâre nu va beneficia Foresta Suceava, club care a terminat pe locul 2 în Seria 1 a Ligii 3, la șapte puncte în spatele băcăuanilor, ci cea mai bine clasată echipă dintre cele care vor retrograda din eșalonul secund.
Foresta Suceava, una dintre principalele contestatare din Liga 3 ale deciziei de ”înghețare” a sezonului luată de FRF, prin neincluderea ei într-un baraj de promovare, ar rămâne tot în al treilea eșalon.
https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-campionatul-ligii-3-a-fost-inghetat-decizia-frf-in-privinta-retrogradatelor-si-promovatelor-doua-echipe-au-fost-deja-desemnate-campioane-si-trimise-in-liga-2-19132196
https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-suceava-vrea-in-liga-2-e-nemultumita-de-hotararea-luata-la-liga-3-si-solicita-frf-sa-o-promoveze-cum-s-ar-putea-modifica-esalonul-secund-daca-va-fi-acceptata-si-sezonul-actual-va-fi-oprit-19132383