OFICIAL | Campionatul Ligii 3 a fost ”înghețat”! Decizia FRF în privința retrogradatelor și promovatelor. Două echipe au fost deja desemnate campioane și trimise în Liga 2. Clasamentele actuale și cum va arăta următorul sezon

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 20:21 Liga 3
OFICIAL | Campionatul Ligii 3 a fost ”înghețat”! Decizia FRF în privința retrogradatelor și promovatelor. Două echipe au fost deja desemnate campioane și trimise în Liga 2. Clasamentele actuale și cum va arăta următorul sezon

Campionatul Liga 3, ediția 2019/2020, s-a încheiat în mod oficial. Așa cum Liga2.ro a anunțat în exclusivitate joia trecută, planul unic al Federației Române de Fotbal, prezentat în videoconferința cu reprezentanții cluburilor celui de-al treilea eșalon fotbalistic, a fost pus în aplicare. Propunerea Departamentului Competiții al FRF a fost adoptată de Comitetul de Urgență din 11 mai, decizia urmând a fi aprobată în viitoarea ședință a Comitetului Executiv.

Actualul sezon al Ligii 3 se încheie prematur, după doar 16 etape desfășurate dintr-un total de 30, din cauza pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a aproximativ 1.000 de oameni în România până astăzi și la aproape 300 de mii în întreaga lume. Nu va retrograda nicio echipă, iar în Liga 2 vor promova cluburile clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două formații este egală sau mai mică de trei puncte. FRF consideră că în actualul mod în care vor fi desemnate campioanele primează meritul sportiv.

Astfel, Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4 – FOTO) au promovat direct în Liga 2, iar barajele pentru accederea în eșalonul secund sunt: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

Adio vis la promovare al primelor două clasate din fiecare serie a Ligii 3

Prin această decizie, FRF le răspunde, astfel, celor opt cluburi fruntașe din Liga 3 care aveau de gând să strângă semnături din Liga 2 pentru a solicita forului condus de Răzvan Burleanu să decidă promovarea a zece echipe din cel de-al treilea eșalon, adică primele două clasate din fiecare serie, pentru a nu mai fi organizate baraje. În acest mod sperau ca Liga 2 să se transforme într-un campionat cu două serii a câte 14 cluburi.

Aerostar Bacău, Foresta Suceava (ambele din Seria 1), Unirea Slobozia, Mostiștea Ulmu (ambele din Seria 2), Progresul Spartac, CSM Slatina (ambele din Seria 3), Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare (ambele din Seria 5) aveau acest gând pe care Liga2.ro l-a prezentat, de asemenea, în exclusivitate.

14 echipe campioane județene vor promova în Liga 3. Clasatele le locul 2 în mini-grupele de baraj au șanse mari să promoveze și ele

Totodată, FRF a anunțat și cum se va completa viitorul sezon al Ligii 3. Așa cum Liga2.ro a anunțat în exclusivitate, actualele dueluri de baraj dintre campioanele Ligii 4 vor fi anulate, urmând ca federația să organizeze o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. Se vor întâlni câte trei echipe campioane județene, iar câștigătoarea fiecărei grupei va accede în Liga 3. Astfel, nu vor mai promova 21 de cluburi din prima, așa cum era până acum, ci 14.

Însă, și cele mai bune cluburi care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii, vor avea și ele șansa de a urca în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante. Numărul celor care vor promova din Liga 4 devine, astfel, nesigur în acest moment, FRF urmând a primi echipe până când va completa o Liga a 3-a cu 90 de competitoare.

Data la care va avea tragerea la sorți, cât și datele de disputare a meciurilor de baraj nu au fost încă stabilite.

Liga 3 cu 90 de cluburi în ediția 2020/2021

Viitorul sezon al Ligii 3, ediția 2020/2021, se dorește a avea cinci serii a câte 18 echipe, deci va fi mai numeros cu zece cluburi decât cel actual, care a fost format din cinci serii a câte 16 cluburi.

Trei echipe vor pica din Liga 2, 77 din 80 au rămas active în Liga 3, 14 vor promova din Liga 4, iar locurile vacante până la 90 vor fi completate cu alte cluburi care vor participa la mini-grupele de baraj, dintre cele situate pe locul 2.

Data de începere a noului sezon nu e stabilită momentan.

Comitetului de Urgență al FRF a luat decizii și în privința campionatelor de fotbal feminin, cât și futsal.

Iată comunicatul FRF:

”Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020.

Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență FRF a validat propunerea Departamentului Competiții FRF, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați.

LIGA 3

Situația retrogradării

 • Sezonul de Liga 3 ediția 2019/20 este înghețat, nicio echipă nu retrogradează.

Cum se promovează în L2

 • În Liga 2 ediția 2020/21 promovează echipele clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două clasate este egală sau mai mică de 3 puncte.

Cum se promovează din L4

 • Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.
 • Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.
 • FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.
 • Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.
 • Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național.

Cum va arăta viitorul sezon de L3 

 • Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).
 • Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
 • În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
 • Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.

FUTSAL

 • Campionatul Liga 2 de futsal este înghețat, ocupantele locurilor 1 și 2 având dreptul de promovare în Liga 1.
 • Liga 1 de futsal va fi înghețată în partea inferioară a clasamentului, urmând a nu retrograda nicio echipă.
 • Prin urmare Liga 1 futsal ediția 2020/21 se va desfășura într-o serie de maximum 9 echipe, în funcție de numărul de echipe care își vor exercita dreptul de participare în cadrul acestei competiții.
 • În ce privește partea superioară a clasamentului Ligii 1 futsal și desemnarea reprezentantei României în competițiile UEFA, aceasta se va stabili în urma organizării și desfășurării unui baraj în dublă manșă între ocupantele locurilor 1 și 2 din clasamentul actual.
 • Datele privind desfășurarea jocurilor de baraj și tragerea la sorți pentru stabilirea echipei gazdă a primului joc urmează a fi stabilite ulterior, avându-se în vedere corelarea acestora cu calendarul competițional internațional și calendarul competițional intern pentru sezonul 2020/21.

FOTBAL FEMININ

 • Comitetul de Urgență FRF a hotărât înghețarea competițiilor de fotbal feminin.
 • Vor promova direct în Liga 2 echipele situate pe primul loc în seriile I, II și III din Liga 3. În ceea ce privește seria a IV-a, aplicând același principiu ca la cluburile de fotbal masculin din Liga 3, echipa care va promova va fi stabilită în urma organizării unui joc de baraj în dublă manșă între echipele AFK Csiksereda Miercurea Ciuc și Măgura 2012 Bacău. În situația în care vor exista locuri vacante în Liga 2 pentru sezonul 2020/21, atunci ambele echipe vor promova, iar jocurile de baraj nu se vor mai disputa. Data de desfășurare a jocurilor de baraj va fi stabilită ulterior.
 • Din Liga 2 nu se va retrograda, iar în Liga 1 vor promova echipele aflate pe locul 1 în cele două serii.
 • În ce privește Liga 1 , urmează a nu retrograda nicio echipă, iar în ceea ce privește partea superioară a clasamentului se va adopta o decizie la o dată ulterioară în urma unei videoconferințe organizate cu ocupantele primelor șase poziții ale calsamentului Ligii 1.
 • Liga 1 la fotbal feminin sezonul 2020/21 se va desfășura într-o serie de 14 echipe, urmând a retrograda direct echipele situate la finalul sezonului pe locurile 13 și 14, iar ocupantele locurilor 11 și 12 vor participa la un joc de baraj cu echipele aflate pe primul loc în cele două serii ale Ligii 2, astfel încât din sezonul 2021/2022 să se revină la formatul cu 12 echipe în Liga 1 de fotbal feminin.

Obiectivele FRF în luarea deciziilor rămân în continuare aceleași:

 • Siguranța și sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului și a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiții sportive;
 • Sustenabilitatea financiară a cluburilor;
 • Producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante;
 • Specificitatea fiecărui eșalon.”

Clasamentele celor cinci serii ale Ligii 3 arăta astfel după disputarea a 16 etape: 

SERIA 1

1     Aerostar Bacău     16     14     0     2     40-10     42
2     Foresta Suceava     16     11     2     3     44-20     35
3     CSM Ceahlăul Piatra Neamț     16     10     3     3     34-10     33
4     Bucovina Rădăuți     16     10     2     4     35-13     32
5     CSM Focșani     16     9     3     4     24-14     30
6     SC Oțelul Galați     16     9     3     4     25-20     30
7     Știința Miroslava     16     9     2     5     31-20     29
8     Ozana Târgu Neamț     16     7     2     7     30-27     23
9     Șomuz Fălticeni     16     5     5     6     20-26     20
10     Sporting Liești     16     5     4     7     24-25     19
11     KSE Târgu Secuiesc     16     4     5     7     20-22     17
12     Hușana Huși     16     5     2     9     18-25     17
13     FC Botoșani 2     16     4     4     8     23-31     16
14     Universitatea Dunărea de Jos Galați     16     2     4     10     15-29     10
15     CSM Bacău     16     2     3     11     7-26     9     -15     2     1     5     4 – 10     7
16     CSM Pașcani     16     0     0     16     11-83     0

SERIA 2

1     Unirea Slobozia     16     12     4     0     38-12     40     16
2     Mostiștea Ulmu     16     11     4     1     32-10     37     13
3     CS Afumați     16     11     3     2     52-10     36     12
4     CS Tunari     16     11     3     2     37-19     36     12
5     Înainte Modelu     16     8     2     6     26-29     26
6     SC Popești Leordeni     16     7     4     5     24-15     25
7     Viitorul Ianca     16     8     1     7     19-20     25
8     CS Făurei     16     6     3     7     23-24     21
9     Agricola Borcea     16     6     3     7     35-38     21
10     Poseidon Limanu-2 Mai     16     6     2     8     27-31     20
11     Metalul Buzău     16     6     2     8     18-23     20
12     CS Medgidia     16     3     6     7     22-32     15
13     Axiopolis Sport Cernavodă     16     4     3     9     20-42     15
14     Dacia Unirea Brăila     16     3     2     11     13-37     11
15     FCSB 2     16     2     4     10     18-31     10
16     Recolta Gheorghe Doja     16     0     2     14     13-44     2

SERIA 3

1     Progresul Spartac     16     11     4     1     43-9     37
2     CSM Slatina     16     11     4     1     33-9     37
3     Flacăra Moreni     16     9     3     4     29-18     30
4     CSM Alexandria     16     9     1     6     28-14     28
5     Universitatea Craiova 2     16     8     3     5     30-18     27
6     Vedița Colonești     16     8     3     5     20-20     27
7     Unirea Bascov     16     5     7     4     32-31     22
8     CS Blejoi     16     6     4     6     17-18     22
9     Olimpic Cetate Râșnov     16     6     3     7     24-24     21
10     FC Voluntari 2     16     6     3     7     35-39     21
11     SR Municipal Brașov     16     5     4     7     16-26     19
12     FC Pucioasa     16     5     3     8     23-29     18
13     AFC Astra 2     16     4     4     8     22-23     16
14     CS Balotești     16     4     2     10     19-32     14
15     Tractorul Cetate     16     3     1     12     16-53     10
16     Sporting Roșiori     16     2     3     11     9-33     9

SERIA 4

1     U Craiova 1948 SA     16     13     3     0     40-9     42
2     Șoimii Lipova     16     8     5     3     32-15     29
3     Crișul Chișineu Criș     16     8     4     4     21-19     28
4     Flacăra Horezu     16     8     3     5     22-15     27
5     Progresul Pecica     16     7     5     4     25-18     26
6     CSC Dumbrăvița     16     6     5     5     32-23     23
7     CS Hunedoara     16     7     2     7     31-31     23
8     CSC Ghiroda și Giarmata Vii     16     6     3     7     29-25     21
9     Gloria Lunca Teuz Cermei     16     5     6     5     28-29     21
10     Fortuna Becicherecu Mic     16     4     8     4     23-20     20
11     Viitorul Dăești     16     5     5     6     35-39     20
12     LPS Cetate Deva     16     4     6     6     16-19     18
13     ACSO Filiași     16     4     3     9     24-36     15
14     ACS Poli Timișoara     16     4     2     10     17-35     14
15     Național Sebiș     16     4     2     10     20-39     14
16     Gilortul Târgu Cărbunești     16     3     2     11     14-37     11

SERIA 5

1     Fotbal Comuna Recea     16     10     5     1     41-17     35
2     Minaur Baia Mare     16     10     3     3     25-8     33
3     Viitorul Șelimbăr     16     7     7     2     26-19     28
4     Metalurgistul Cugir     16     7     6     3     22-17     27
5     Luceafărul Oradea     16     8     2     6     37-29     26
6     CSC Sânmartin     16     8     1     7     31-30     25
7     Unu Fotbal Club Gloria     16     7     4     5     17-19     25
8     Avântul Reghin     16     5     7     4     27-21     22
9     Sticla Arieșul Turda     16     5     7     4     19-22     22
10     Unirea Dej     16     6     3     7     19-24     21
11     Sănătatea Cluj     16     5     5     6     22-21     20
12     Unirea 1924     16     4     4     8     21-22     16
13     CFR Cluj 2     16     4     3     9     21-35     15
14     Industria Galda     16     3     2     11     19-35     11
15     AFC Odorheiu Secuiesc     16     2     4     10     11-28     10
16     SCM Zalău     16     4     3     9     21-32     9

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 20:21 Liga 3
Pe aceeași temă