Corvinul nu mai vrea în Seria a 9-a a Ligii 3 și critică decizia FRF: ”Repartizarea nu e încadrată în criteriul geografic.” Echipa din Hunedoara vrea lămuriri suplimentare

Autor: Călin MNERIE Publicat: 19 Aug. 2022, 12:43 Liga 3
Corvinul nu mai vrea în Seria a 9-a a Ligii 3 și critică decizia FRF: ”Repartizarea nu e încadrată în criteriul geografic.” Echipa din Hunedoara vrea lămuriri suplimentare

Poate marea perdantă a barajelor de promovare în Liga 2 din această vară, CS Hunedoara, care în această pauză și-a schimbat numele în CS Corvinul 1921 Hunedoara, nu mai concepe să piardă încă un sezon în Liga 3. Florin Maxim și-a remodelat echipa, a avut un parcurs excelent în amicalele estivale (şapte victorii şi o remiză, 39 de goluri marcate şi 8 primite) și spera să aibă parte de adversari abordabili și… apropiați giografic în noua ediție de campionat.

Chiar Federația Română de Fotbal a invocat criteriul geografic în momentul în care a alcătuit cele zece serii de Liga 3, așa cum o face la începutul fiecărui nou sezon, iar hunedorenilor nu le rezultă deloc acest lucru.

Corvinul Hunedoara e nemulțumită că a fost pusă de FRF să joace tot în Seria 9 a Ligii 3, departe de casă

În loc să joace în ”vecini”, împotriva colegelor din județ, Deva, Brad, Petroșani și Hațeg, în Seria a 7-a, ”Corbii” au fost trimiși de FRF până la Reghin, Târgu Mureș sau Ungheni, la distanțe cuprinse între și 180 sau 225 de kilometri, în Seria a 9-a.

Ideea e că și în sezonul precedent, echipa din Hunedoara a făcut parte tot din seria echipelor din Cluj, Mureș și Bistrița-Năsăud fără a-și manifesta nemulțumirea, așa cum o face acum, cu câteva ore înainte ca FRF să stabiliească țintarul pentru sezonul 2022-2023 al Ligii 3.

O serie a 9-a mult mai grea și încrucișări mai dificile la baraj decât ar fi avut dacă era pusă în seria a 7-a

Până la urmă, demersul hunedorenilor e justificat dacă ținem cont de detaliile legate de distanțele pe care le au de parcurs și cheltuielile legate de aceastea pentru a juca pe puncte, însă – pe de altă parte – e posibil ca Maxim să fi realizat că de această dată lupta cu Ungheniul, Cugirul, Gloria Bistrița și chiar echipele din Alba Iulia să fie mult mai dură decât în sezonul trecut.

Totodată, în eventualitatea în care ”alb-albaștrii” își asigură prezența la barajele de promovare, încrucișarea cu Reșița, Lipova sau Ghiroda, sau cu conjudețenii de la Deva, nu e de speriat.

Pe când dincolo, în Seria a 10-a, noul FC Bihor (ex CA Oradea) e o amenițare serioasă pentru locul din Liga 2.

Corvinul cere explicații federației

Până una alta, Corvinul Hunedoara a emis un comunicat prin care condamnă decizia FRF de a o repartiza în seria cu numărul 9 și nu cea cu numărul 7:

”Clubul nostru dezaprobă, în mod public, modul în care Comitetul Executiv al FRF a ales să ne repartizeze în noua ediţie a campionatului Ligii a III-a (n.r. – nu CEx repartizează echipe în serii, ci el doar aprobă decizia Departamentului Competiții). Mai exact, Corvinul 1921 Hunedoara va face parte din seria a noua, în vreme ce celalalte patru formaţii din judeţul Hunedoara au fost repartizate în aceeaşi serie, a şaptea, sub acelaşi criteriu invocat de Comitetul Executiv – cel geografic.

Cităm, „Repartizarea echipelor în serie s-a făcut conform principiului geografic, astfel încât echipele să nu fie nevoite să aibă deplasări prea lungi”.

Cu toate acestea, CS Corvinul 1921 Hunedoara este nevoită să parcurgă, de pildă, 225 de kilometri, până la Reghin, ori 193 de kilometri, până la Târgu Mureş, asta deşi, din punct de vedere geografic, distanţele pe care trebuie să le parcurgă celelalte reprezentante ale judeţului (CSM Deva, Jiul Petroşani, Aurul Brad şi Retezatul Haţeg) sunt incomparabil mai mici.

De exemplu, o deplasare până la Deva ar fi însemnat doar 14,6 kilometri, una până la Haţeg, 28,7 kilometri, ori 52,1 kilometri până la Brad, respectiv 76,8 kilometri până la Petroşani (după cum se poate vedea în infograficul de pe site-ul clubului).

În plus, dacă s-ar fi respectat cu adevărat criteriul geografic şi s-ar fi impus prezenţa unei echipe din judeţul Hunedoara, alte echipe ar fi trebuit să facă parte din Seria a 9-a, pe criteriul invocat. Situaţia este dificil de înţeles şi acceptat, mai ales că şi în sezonul precedent clubul nostru s-a aflat în aceeaşi serie, fiind nevoit să organizeze deplasări pe distanţe foarte lungi, în timp ce, în această stagiune, de exemplu, clubul din Bistriţa (mult mai aproape de Cluj şi Mureş) a fost repartizat în seria a zecea.

Trebuie subliniat, de asemenea, că în aceste condiţii, clubul nostru va trebui să îşi ajusteze şi bugetul, având în vedere costurile mai mari în ceea ce priveşte deplasările şi cazările aferente, spre deosebire de celelalte cluburi amintite mai sus.

Având în vedere toate aceste lucruri, vom înainta o adresă către Federaţia Română de Fotbal, prin care vom cere lămuriri suplimentare legate de modul în care s-a făcut această repartizare, care, în opinia noastră, nu poate fi încadrată, nicidecum, la criteriul geografic, aşa cum a fost menţionat în anunţul Comitetului Executiv al FRF.”

Trebuie spus că astfel de nemulțumiri cum are acum Corvinul au și alte cluburi din Liga 3 și au fost de fiecare dată la începutul campionatului, însă niciodată FRF nu a dat înapoi cu deciziile pe care le-a luat. Echipa din Hunedoara ar putea merge în seria pe care și-o dorește ea doar dacă de acolo se retrage cineva, iar în locul ei ar putea fi invitată altă formație, conform regulamentului.

Componența celor 10 serii ale Ligii 3, ediția 2022-2023

Foto: Corvinul Hunedoara

Autor: Călin MNERIE Publicat: 19 Aug. 2022, 12:43 Liga 3
Pe aceeași temă