Corvinul Hunedoara întâlnește SC Oțelul Galați în finala Cupei României, ediția 2023-2024. O nou-promovată în Liga 2 și alta în SuperLigă se întâlnesc în ultimul act al competiției KO

Marius ANGHEL 18 Apr. 2024, 22:41 Cupa României

SC Oțelul Galați a câștigat a doua semifinală a Cupei României, ediția 2023-2024, și va întâlni Corvinul Hunedoara, marea surpriză a turneului, în finala competiției.

Trupa antrenată de Dorinel Munteanu, o nou-promovată în prima ligă, a trecut cu scorul de 2-1, joi, 18 aprilie 2024, pe teren propriu, de Universitatea Cluj.

În prima semifinală, echipa din Liga 2 Corvinul a învins la Hunedoara, miercuri, cu scorul de 3-1, formația din prima ligă FC Voluntari.

  • Final este programată și în acest sezon la Sibiu, pe stadionul Municipal, în data de 15 mai 2024, acolo unde a avut loc și finala din sezonul precedent dintre Sepsi OSK și Universitatea Cluj, câștigată la lovituri de departajare de trupa din Sfântu Gheorghe (scor 5-4, după 0-0 în cele 120 de minute).

SC Oțelul Galați a învins ”U” Cluj în semifinala Cupei României și va juca finala cu Corvinul

După Corvinul, mare surpriză a acestui sezon al Cupei României, care, miercuri seară, a învins în prima semifinală FC Voluntari, 3-1 pe ”Michael Klein” din Hunedoara, joi seară, la Galați, SC Oțelul a trecut cu scorul de 2-1, în a doua semifinală, de Universitatea Cluj, finalista pierzătoare în ediția trecută a competiției.

Partida desfășurată la Galați a avut-o ca primă marcatoare pe SC Oțelul, care în minutul 12 a punctat prin Jonathan Cisse. Acesta a reluat cu capul din 7 metri central, după o lovitură liberă executată din dreapta de Bodișteanu. ”U” Cluj a reușit egalarea chiar înainte de pauză. Cisotti a preluat larg o minge trimisă în careul echipei sale și apoi, cu o intrare imprudentă, l-a lovit pe Roger, iar arbitrul Radu Petrescu a disctat penalty. De la punctul cu var, în minutul 45+1, a înscris cu un șut în dreapta, bine plasat, Dan Nistor, în ciuda săriturii pe direcție a lui Eduard Pap.

Gălățenii au reușit să dea lovitura în minutul 90, la un corner din dreapta bătut de Frederic Maciel. Cisse a reluat cu capul spre poartă, iar Alexandru Chipciu, în disperarea de a respinge de lângă Malle, din 2-3 metri, și-a trimis mingea în propria poartă, în vinclul din stânga. SC Oțelul putea chiar să mai înscrie o dată în prelungiri, în minutul 90+4, dar Pap a respins în față execuția din penalty a lui Aly Malle, iar atacantul din Mali a tras din a doua încercare tot în portar.

Corvinul Hunedoara joacă în premieră în finala Cupei României

Din postura de divizionară secundă, Corvinul Hunedoara scrie istorie în acest sezon al Cupei României, obținând în premieră calificarea în finală, din a treia încercare avută în istoria sa de mai bine de 100 de ani.

În acest sezon al Cupei, ediția 2023/24, Corvinul a trecut în precedentele jocuri de Jiul Petroșani (4-1 în deplasare, în turul 3 / Liga 3), FK Miercurea Ciuc (4-2 acasă, în play-off / Liga 2), Chindia Târgoviște (2-0 acasă, în grupe / Liga 2), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (1-0 acasă, în grupe / Liga 1), Progresul Pecica (6-0 în deplasare, în grupe / Liga 3), CFR Cluj (4-0 acasă, în sferturi / Liga 1) și FC Voluntari (3-1 acasă, în semifinală / Liga 1).

”Este o finală. Vorba aceea: finalele nu se joacă, se câștigă! Și, de ce nu? Dacă am crezut până în momentul acesta, fiindcă noi ne-am notat în calendar data aceasta, de 15 mai, de când am început Cupa. Era singurul obiectiv de care puteam să ne legăm și noi. E bine să ai vise, pentru ce lupta. Va fi un meci cu siguranță frumos”, spunea Florin Maxim, antrenorul Corvinului, despre participarea în finală. Maxim a spus că nu are nicio preferință în privința adversarei din ultimul act.

Mijlocașul Alexandru Neacșa spunea că și-ar dori-o pe ”U” Cluj în finală: ”Era o vorbă: toate drumurile duc acasă! Joc acasă, alături de, probabil, foarte mulți prieteni ai mei, care o să vină la meci, familie, ș.a.m.d, dar în primul rând vreau să fac oamenii fericiți, oamenii din Hunedoara, această echipă, băieții, să simțim fiecare cum e să câștigăm un trofeu important în România. Nu am o preferință anume pentru adversarul din finală. Nu vreau să fiu răutăcios față de cele două echipe, dar nu prea mă interesează împotriva cui jucăm. Dar, dacă ar fi să aleg, aș vrea să jucăm împotriva celor de la U Cluj, pentru că au o galerie minunată și aș vrea ca stadionul să fie foarte plin.”

Oțelul, pentru a doua oară într-o finală a Cupei României! Pe prima a pierdut-o cu Dinamo. Galațiul are încă trei finale de Cupă pierdute

Pentru echipa din Galați, aceasta este a doua finală de Cupa României pe care o va juca.

În 2004, FC Oțelul, căreia îi continuă tradiția actuala SC Oțelul, pierdea la București, pe stadionul Cotroceni, cu scorul de 0-2, finala cu Dinamo, în urma golurilor înscrise de Vlad Munteanu (66) și Claudiu Niculescu (77). Oțelul era antrenată de Sorin Cârțu și îl avea căpitan pe Sorin Ghionea, iar Dinamo era antrenată de Ioan Antone și îl avea în poartă pe Cristian Munteanu, acum conducător la SC Oțelul.

  • Galațiul mai are trei finale jucate în Cupa României, prin Siderurgistul Galați (1-6 cu Petrolul Ploiești, în 1963), Constructorul Galați (0-2 cu Chimia Râmnicu Vâlcea, în 1973) și Dunărea Galați (0-1 cu Steaua, în 1976).

SC Oțelul, antrenată de Dorinel Munteanu, este o nou-promovată în SuperLigă în acest sezon, iar în actuala ediție a Cupei României a trecut în precedentele jocuri de FC Bacău (3-1 în deplasare, în play-off / Liga 3), SCM Zalău (4-1 în deplasare, în grupe / Liga 3), FCSB (1-1 acasă, în grupe / Liga 1), Dinamo (3-3 în deplasare, în grupe / Liga 1), Universitatea Craiova (0-0 după 90 de minute și 1-0 după prelunguri, în deplasare, în sferturi / Liga 1) și Universitatea Cluj (2-1 acasă, în semifinală / Liga 1).

Finala Cupei României se joacă în data de 15 mai, la Sibiu

În prezent, în campionatele în care evoluează, Corvinul se situează pe locul 3 din 6 în play-off-ul Ligii 2, iar SC Oțelul Galați se află pe locul 2 din 10 în play-out-ul SuperLigii.

Finala Cupei României are loc în data de 15 mai 2024, pe stadionul Municipal din Sibiu.

Pe această arenă s-a desfășurat și precedenta finală, între Sepsi OSK și Universitatea Cluj, câștigată la lovituri de departajare de trupa din Sfântu Gheorghe (scor 5-4, după 0-0 în cele 120 de minute).

Foto: Sorin Pană și Iosif Vajnar / Sport Pictures

Marius ANGHEL 18 Apr. 2024, 22:41 Cupa României
Pe aceeași temă