Prin calificarea în finala Cupei României, în urma victoriei în fața prim-divizionarei FC Voluntari (scor 3-1), Corvinul Hunedoara a bifat cea mai importantă realizare pe plan intern în istoria sa, luând în calcul că actualul club este continuatorul celui înființat în 1921. Și totul a fost reușit din postura de echipă participantă în campionatul Ligii 2.
Corvinul a mai jucat două semifinale ale Cupei, în 1983 și în 1984, însă a pierdut întâlnirile cu Politehnica Timișoara și Dinamo.
Artizanul acestei performanțe este Florin Maxim, antrenor care conduce echipa din iulie 2021. El a vorbit despre această reușită a Corvinului, pe cine ar dori în finala Cupei, data trecută în vestiar și filozofia sa despre jucătorii și antrenorii români, care nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din afara țării.
După succesul cu FC Voluntari, lui Florin Maxim i s-a transmis la conferința de presă că echipa pe care o antrenează tocmai a obținut cea mai mare performanță pe plan intern din istoria clubului.
”Vom juca, cu certitudine, o finală, dar dacă am ajuns până aici e… Știu că ne așteaptă un adversar redutabil. Atât ”U” Cluj, cât și Oțelul sunt două echipe puternice ale campionatului. Dar de aceea este frumos fotbalul, să sperăm și să ne legăm de ori și, de ce nu, să câștigăm finala”, a comentat Maxim.
Corvinul este prima finalistă din acest sezon al Cupei României, iar joi se decide cine îi va fi adversara, între SC Oțelul Galați și Universitatea Cluj, ambele participante în prima ligă. Final este programată și în acest sezon la Sibiu, pe stadionul Municipal, în data de 15 mai 2024.
”Sunt două echipe de Liga 1. Noi, anul trecut, am promovat din Liga a 3-a în Liga a 2-a, acum suntem în primele șase din Liga a 2-a. Acum suntem în finala Cupei României. Ce să-ți dorești un adversar… Jucăm cu un adversar de Liga 1, n-am preferințe. Va fi un meci cu siguranță frumos”, a răspuns antrenorul Corvinului la întrebarea pe cine și-ar dori adversar în finală.
Clubul din Hunedoara a avut, în istoria sa de peste 100 de ani, mai multe denumiri, precum: Corvinul, Uzinele de Fier, IMS, Metalul, Energia, Siderurgistul, FC sau CS. Actuala echipă Corvinul, sub acest nume din vara anului 2022, este CS Hunedoara, înființată în 2016. Cea mai importantă clasare din istoria echipei din Hunedoara a avut-o în sezonul 1981-1982, când s-a terminat pe locul 3 campionatul primei ligi de fotbal. Epoca de aur a clubului este considerată cea dintre 1975 și 1990, iar acum, în sezonul 2023-2024, este aproape de câștigarea primul trofeu, Cupa României, cu toate că echipa activează în Liga 2.
Atât înainte, cât și după joc, Florin Maxim a vorbit despre data finalei Cupei României trecută în vestiar de la începutul sezonului.
Antrenorul a explicat motivul pentru care a ținut să ”îngroașe” pe calendar ziua de 15 mai 2024, atunci când Corvinul ar putea, acum, obține primul trofeu din istoria sa.
Maxim a amintit și că această performanță nu putea fi realizată dacă nu ar fi avut susținerea de care a beneficiat, dar și că nu numai el este cel care are un merit în aceste realizări.
”Era singurul obiectiv, cumva, pe ce putem să punem mâna. Ne-am dorit și asta vorbim de un an de zile în vestiar. Și iată că dacă își dorește niște lucruri și faci pașii corecți, cu susținere, de când am venit aici uitați-vă ce se întâmplă în tribune. Atât, doar în tribune. Când am venit erau 200 de oameni, chiar vorbeam cu domnul primar aseară. Cumva, acum s-a rostogolit totul, așa. De la 300 de oameni, la 600, la 1.000, la 1.500, la 2.000 și acum avem un stadion plin. E ceva fantastic, e frumos și e meritul tuturor, de la domna Mia (n.r. -una dintre cele două doamne care se ocupă de echipamentul jucătorilor) până la domnul primar. Toți suntem implicați, toți mi-au fost alături. În orice mi-am propus m-au susținut și țin să le mulțumesc pe această cale tuturor, și lor, și jucătorilor, pentru că au fost momente când am avut ședințe interminabile, cred că nu i-am plictisit, dar până la urma urmei e rolul nostru, al antrenorilor, să încercăm să-i capacită, să scoatem maximum din ei. A fost o muncă pe durata unui an, că vorbesc de anul acesta, a fost o muncă enormă și, cumva, mai avem un pas și, cumva, ne bucurăm de lauri”, a declarat Maxim.
Despre echipa Corvinului s-a remarcat și faptul că a reușit aceste rezultate spectaculoase având un lot format numai din jucători români. În prima parte a sezonului, la Corvinul au jucat, destul de puțin, fundașul brazilian Elton Constantino da Silva (34 ani, acum la CSM Reșița) și mijlocașul estonian Ilja Antonov (31 ani), însă la ambii s-a renunțat în pauza de iarnă.
Florin Maxim spune că nu vede de ce jucătorii străini, chiar antrenorii străini, ar fi mai buni decât cei români. Totodată, a declarat că nu are nimic cu niciunul dintre jucătorii pe care îi are în lot, fiindcă altfel aceștia ar fi fost dați afară. A explicat și de ce nu este un adept al schimbărilor.
”Chiar am muncit și să știți nu e tocmai simplu. Acum eu sunt antrenorul și vă dați seama că nu pot să zic că nu e meritul meu, dar am avut susținerea tututor. Și când spun susținerea tuturor spun că mi-am făcut munca așa cum am considerat, am mizat pe niște jucători în care eu am crezut și ei mi-au arătat… Săptămâna trecută am avut o discuție sinceră cu jucătorii și le-am spus că nu am nimic personal cu nimeni. Efectiv, nu am nimic. Eu, omul, Florin Maxim, nu are nimic cu cineva din vestiar. Dacă aveam, pot și am puterea să-l dau afară din vestiar, pentru că eu sunt antrenorul și pot să decid lucrurile astea. Nu am nimic personal cu nimeni. Trebuie să înțelegem că fiecare are momentul lui. Să zicem fundașii centrali. Am doi fundași centrali, Pop și Nicolae, care au jucat cu Miercurea Ciuc, și sunt convins că dacă erau în locul Manolache și Lică s-ar fi descurcat la fel, dar fotbalul este un fenomen de moment și fiecare trebuie să-și aștepte rândul. Nu sunt adeptul schimbărilor, drept dovadă că astăzi nu mai știu în ce minut am schimbat, dar cred că era 80 și ceva când am făcut prima schimbare. Tot asta le spun jucătorilor, că ei sunt pregătiți și parametrii lor sunt foarte-foarte buni, odihna, refacerea de după jocuri, sunt unii cu niște cifre fantastice. Nu sunt adeptul schimbărilor, atâta timp cât lucrurile merg.
Cu referire la faptul că avem doar jucători români, este foarte bine. Eu cred în jucătorul român, pentru că nu văd de ce ar putea fi un… nu știu, nu vreau să jignesc alte țări, dar de ce ar fi mai bun decât noi? Atât jucătorii, cât și antrenorii. Eu cred în munca mea, așa cum mă pricep și cum o fac. Jucătorii, la fel, încercă să le insuflu din faptul că îmi doresc și cred că pot face niște lucruri”, a explicat Florin Maxim, care a mai spus că nu regretă că nu a acceptat oferta pe care a avut-o de la Dinamo.
Foto: Iosif Vajnar (Sport Pictures) și Călin Corpaciu (Corvinul Hunedoara)