După trei luni de zile în care fotbalul în România a fost oprit din cauza pandemiei de COVID-19, ușor-ușor totul începe să se reia. Liga 1 e prima competiție care va organiza din nou meciuri, începând de vineri, 12 iunie, iar play-off-ul Ligii 2 are startul la 4 iulie, potrivit calendarul competițional pentru încheierea sezonul 2019/2020, aprobat de FRF. Ulterior se vor juca meciuri și în Cupa României, în Liga 3, barajele de promovare, și se speră ca și în Liga 4, unde să se determine campioanele care vor merge la barajul de accedere în Liga 3.
Cum starea de alertă se încheie la 15 iunie și ar putea fi prelungită, însă autoritățile vor să ia o nouă serie de măsuri de relaxare, conducătorii fotbalului românesc doresc ca și meciurile de fotbal să aibă voie cu spectatori în tribune, nu doar evenimentele culturale.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus, zilele trecute, după o ședință avută la sediul Ministerului Sănătății, că forul pe care îl conduce își dorește ca spectatorii să revină cât mai repede pe stadioane. Pentru asta, a cerut ca la meciuri să fie permis măcar 10 la sută din capacitatea arenei pe care se desfășoară partida.
”Poziţia noastră este de a permite până la 10 la sută din capacitatea arenei. Asta bineînţeles, după un protocol în care, de exemplu, se prevede ca la fiecare loc ocupat alte 12 sunt libere. Pentru că obiectivul este siguranţa şi sănătatea suporterilor. Inclusiv mâncarea şi băutura la stadion sunt bine reglementate în protocolul medical depus de federaţie la Ministerul Sănătăţii şi MTS”, a spus Răzvan Burleanu.
”A rămas ca în următoarele două săptămâni să evaluăm situaţia şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla, din luna iulie să existe şi această posibilitate. FRF a venit cu o propunere interesantă, respectiv ca în 10 la sută din capacitatea stadionului să fie prezenţi spectatorii. Trebuie să vedem dacă există capacitate din partea cluburilor pentru a controla accesul tuturor acestor fani. Aşa că eu cred că e o decizie care va rămâne la latitudinea cluburilor. Nu îi poţi obliga să permită accesul spectatorilor. Ei îşi vor evalua situaţia şi vor lua o decizie”, a spus și Justin Ştefan, secretarul general al LPF.
Totodată, președintele FRF a declarat că nerespectarea regulilor din protocolul medical odată cu reluarea competiţiilor nu va fi sancţionată cu depunctarea echipelor, ci cu penalităţi financiare.
Dacă propunerea federației va fi aprobată de autorități, atunci, meciurile din play-off-ul Ligii 2, care încep la 4 iulie, ar avea șanse să se desfășoare cu un număr limitat de spectatori încă de la început.
Propunerea cu acceptarea spectatorilor la meciuri în limita a măcar 10 la sută din capacitatea arenei ar găsi cluburile din play-off-ului Ligii 2 în situații diferite.
Cea mai avantajată ar fi Campionii FC Argeș, apoi Petrolul și Rapid, pentru ca cele mai oropsite să fie UTA și Turris, fiindcă acestea din urmă îți desfășoară meciurile de pe teren propriu pe stadioane mici. Mai mult, UTA, CS Mioveni și Turris au programate ”acasă” și trei meciuri din cele cinci din acest turneu, pe când celelalte trei formații au doar două în fața propriilor suporteri și trei în deplasare.
De departe, cel mai bine stau Argeșul și Petrolul, Rapid și CS Mioveni le-ar urma, iar UTA și apoi Turris ar fi la coadă. Decât fără niciun spectator, ar fi bine măcar și 200 sau 372, în cazul liderului actual al Ligii 2.
Într-o nouă întâlnire între reprezentanți ai FRF, LPF și ai unor cluburi de fotbal din prima ligă cu miniștrii Sănătății și Tineretului și Sportului, la care a luat parte și premierul Ludovic Orban, acesta din urmă a spus că, momentan, după 15 iunie, nu se poate vorbi de spectatori la meciuri.
”Vă spun din capul locului că nu poate fi vorba de spectatori după 15 iunie. Sunt foarte greu de controlat. Dacă dai drumul la spectacol, în primul rând îți vin galeriile și e super-complicat de asigurarea și respectarea unor reguli de distanțare. Vom vedea dacă lucrurile evoluează bine, într-o perioadă rezonabilă să se poată vorbi și despre lucrul acesta. Încercați să convingeți cluburile să respecte aceste reguli, pentru că ar fi păcat să apară cazuri de infectare, pentru că asta pune într-o lumină proastă… Mai ales că sunteți și deschizători de drumuri, în materie de competiții și, într-un fel, în funcție de succesul redeschiderii competiției, și în alte sporturi, probabil, se vor putea lua măsuri similare”, a spus Ludovic Orban, premierul României.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a militat din nou pentru propunerea de acceptare a unui număr de spectatori în limita a măcat 10 la sută din capacitatea stadionului pe care se desfășoară meciul.
”Chiar dacă ne-ați transmis mesajul referitor la suporteri, cred că împreună putem să colaborăm în continuare, astfel încât să putem să găsim drumul prin care putem să-i aducem din nou pe spectatori pe stadioane. Noi vom aveam mereu o abordare preventivă. În toată această perioadă, obiectivul federației a fost siguranța și sănătatea tuturor practicanților pe care îi avem în fotbal”, a spus Răzvan Burleanu, care a dat ca exemplu faptul că FRF are experiență mare în organizarea evenimentelor sportive, enumerând vânzarea în mai puțin de 24 de ore a peste 50.000 de bilete pentru meciul cu Finlanda, aducerea a 30.000 de copiii la stadion pentru jocul cu Norvegia sau ”gestionarea unui public mai numeros de 10.000 de persoane” la EURO de tineret de anul trecut.
Discuțiile dintre oamenii de fotbal și premierul Ludovic Orban și miniștii pot fi urmărite în video-ul de mai jos: