Evenimentele culturale au voie cu spectatori, meciurile de fotbal nu. Explicația ministrului Ionuț Stroe: ”Să fim sinceri, publicul din cele două zone e uşor diferit.” La ce ar fi supuse cluburile

Marius ANGHEL 02 Jun. 2020, 15:56 Liga 2
Evenimentele culturale au voie cu spectatori, meciurile de fotbal nu. Explicația ministrului Ionuț Stroe: ”Să fim sinceri, publicul din cele două zone e uşor diferit.” La ce ar fi supuse cluburile

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a avut, marți, o nouă conferință de presă în care a vorbit despre situația competițiilor sportive în această perioadă de Stare de Alertă declanșată din cauza pandemiei de COVID-19. Politicianul a precizată că autorităţilor le-ar fi foarte uşor să decidă ca partidele de fotbal să se dispute de la început cu spectatori în tribune, dar a subliniat faptul că în acest caz organizatorii, în speţă cluburile, vor fi ”direct responsabile de distanţarea între spectatori, de o eventuală infectare şi de eventualele victime”.

Ionuț Stroe spune de ce fotbalul nu poate primi spectatori, iar spectacolele da: ”Să fim sinceri, publicul din cele două zone e uşor diferit”

În același timp, spectacolele în aer liber pot fi organizate cu maximum 500 de persoane, asta, cu toate că, stadioanele de fotbal baneficiază de spații mult mai întinse pentru a găzdui public. Ionuț Stroe a găsit și scuza perfectă: publicul de la spectacole este diferit de cel de la fotbal.

”Eu îmi doresc ca sportul să aibă spectatori. În propunerile iniţiale venite din partea Federaţiei Române de Fotbal şi a Ligii Profesioniste de Fotbal, ei şi-au asumat reluarea campionatului fără spectatori. Oriunde în lume s-a repornit competiţia, acest lucru s-a făcut fără spectatori în fază incipientă. Asta pentru a creşte nivelul de siguranţă şi de combatere a răspândirii acestui virus. Eu înţeleg situaţia de la cultură (n.r. – de la 1 iunie evenimentele culturale se pot desfăşura în aer liber în prezenţa a 500 de spectatori). Gândind comparativ s-ar putea să simţim o nedreptate, noi, cei din zona sportului. Dar să fim sinceri, publicul din cele două zone e uşor diferit. Cel din sport e mult mai numeros, e mai pătimaş, interacţionează diferit faţă de publicul prezent la un spectacol. În plus, e foarte dificil ca organizator de meci să facă o selecţie şi să permită accesul a doar 400-500 de spectatori. Vă dau exemplul meu, la Universitatea Craiova sunt 7.000 de abonaţi. Cum ai putea ca şi club să selectezi doar 4-500 dintre ei? Ca la loto? Teoretic ne-ar fi foarte uşor să spunem ‘Da’ … Dar organizatorul meciului ar fi direct responsabil de distanţarea între spectatori, de o eventuală infectare, de eventuale victime care pot rezulta de acolo. Să ne aducem aminte, Liverpool – Atletico Madrid a avut pe cercetare dovedită 47 de decese. Doamne-fereşte! Deci eu nu cred că e foarte confortabil să îţi asumi aşa ceva într-o asemenea fază, ştiind că publicul din zona sportivă e foarte pătimaş. De asta spun să avem puţină răbdare. Iar pentru faza incipientă am concluzionat toţi să pornim fără spectatori”, a spus ministrul Stroe, citat de Agerpres.

Accesul spectatori pe stadion, în relație directă cu evoluția pandemiei

Prima competiție fotbalistică din România care va fi reluată este cea din Liga 1, începând de la mijlocul lunii iunie. Liga 2 se va relua la începutul lunii iulie. Ionuț Stroe spune că permiterea spectatorilor pe stadion se va face treptat, după mai multe măsurile de relaxare dictate de autorități.

”După modelul în care treptat am relaxat toate măsurile în zona sportivă, e posibil să avem spectatori. Eu sunt optimist. Eu sper să ajungem în momentul în care să avem spectatori pe stadioane. Îmi doresc acest lucru ca orice alt iubitor de sport. Accesul spectatorilor este în directă relaţie cu evoluţia pandemiei. Dacă vom avea o evoluţie bună, în sensul diminuării la minimum a numărului de infectări, cu siguranţă nimeni nu e nebun să ţină spectatorii în afara stadioanelor”, a adăugat Stroe, citat de Agerpres.

Întrebat dacă e posibil ca la întâlnirea cu FRF din 8 iunie să se decidă accesul spectatorilor dacă numărul cazurilor din România va scădea considerabil, ministrul a răspuns: ”Da, nu exclud acest lucru, sigur. Multe din măsurile de relaxare prevăzute în ordinul numărul 2 au fost peste aşteptările noastre. Deci am putut să relaxăm mult mai mult decât ne-am fi aşteptat pe 15 mai. Deci sunt optimist, e posibil, da. Dialogul cu federaţiile este unul constant. Şi relaxăm în continuu toate aceste măsuri care par restrictive”.

Marius ANGHEL 02 Jun. 2020, 15:56 Liga 2
Pe aceeași temă