Care sunt șansele ca suporterii să revină pe stadion în finalul acestui sezon. Ministrul Ionuț Stroe spune când se va da accept

Răzvan STÎNGĂ 30 Jun. 2020, 14:59 Liga 2
Care sunt șansele ca suporterii să revină pe stadion în finalul acestui sezon. Ministrul Ionuț Stroe spune când se va da accept

Șansele ca meciurile de fotbal să se joace cu spectatori în tribune în acest final de sezon sunt extrem de mici, din precizările ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Acesta a declarat că motivul este unul cât se poate de simplu, anume că pandemia de COVID-19 continuă să afecteze din ce în ce mai mult România, iar numărul persoanelor infectate este de câteva sute în fiecare zi. Chiar dacă în anumite țări s-a dat drumul meciurilor cu fani în tribune, cum e și cazul vecinilor unguri, la noi restricțiile continuă să fie mai dure.

Ionuț Stroe: ”Se va intra în vigoare când nu vom mai avea pandemie”

Ionuț Stroe a declarat că momentul în care suporterii vor reveni la stadioane nu o să se producă până când infectările nu se vor reduce considerabil. Este clar că în data de la care acest lucru se va întâmpla se va face sub anumite limite. Ministrul Tineretului și Sportului a punctat că, în primă fază, se va deschide doar 10 la sută din capacitatea stadioanelor, pentru ca distanțarea să se mențină. Această idee cu 10 la sută a fost promovată de FRF.

Şansele sunt destul de mici pentru că, din păcate, cifrele pandemiei au revenit la cote îngrijorătoare. Din păcate, gradul de conformare voluntară sau responsabilitatea sunt la cote minime. Spunea chiar ieri ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, că celor care nu respectă condiţiile impuse de instituţii probabil li se va suspenda autorizaţia de funcţionare. Mult aşteptata relaxare de la 1 iulie a fost amânată, pe bună dreptate, nici noi în sport nu facem niciun fel de excepţie. Ne dorim, atât noi, cât şi cluburile, spectatorii, există o aşteptare publică evidentă pentru aceste meciuri de fotbal, pentru toate competiţiile sportive cu spectatori, dar trebuie să avem răbdare şi precauţie.

Momentul în care vom decide reluarea competiţiilor cu spectatori cu siguranţă va fi unul în care cifrele vor fi la cote minime sau să tindă către zero, a spus Ionuț Stroe, la Digi 24.

Șeful MTS a detaliat: ”Toate ţările din Uniunea Europeană au aceste măsuri restrictive, nu bucură pe nimeni acest lucru, dar evident toţi trebuie să ţinem cont de această pandemie. Spectacolele sportive sunt evenimente cu risc ridicat epidemiologic, practic sunt adunări publice la care pot participa mii de oameni, de aici şi această îngrijorare şi această restricţionare a accesului spectatorilor pe stadioane. Eu am lucrat deja la un scenariu şi la o posibilitate legală şi practică de a asigura spectatori pe stadioane, dar acest lucru va intra în vigoare doar în momentul în care nu vom mai avea această pandemie.”

”Va fi un număr redus, cifrele pe care lucrăm se situează undeva la zece la sută din capacitatea stadioanelor din România, cu rezervare prealabilă, am explicat modul în care se va face accesul controlat pe stadioane, modul în care se vor aşeza cu respectarea extrem de atentă a locului fiecăruia, rezervat online, dar numai în condiţiile în care cifrele pandemiei vor fi foarte, foarte mici, în care se va vedea o descreştere. În mod evident, tot ceea ce presupune decizie la aceste adunări de persoane în zona competiţiilor sportive trebuie însoţită de cifre optimiste, cel puţin, dacă nu chiar minime în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei în România”, a mai spus ministrul Ionuț Stroe.

În Liga 2 au apărut deja primele infectări cu noul coronavirus. Ambele cazuri au fost identificate la Concordia Chiajna, unde Andrei Marc (fundaș central, 27 de ani) și Ionuț Biceanu (mijlocaș, 27 de ani) au fost depistați pozitiv. Echipa din Chiajna a reluat pregătirea încă de săptămâna trecută. Jucătorii au intrat în cantonament și au efectuat teste de COVID-19, în urma cărora au fost identificați și cei doi jucători cu coronavirus.

Din fericire, Concordia Chiajna nu joacă în play-off, competiția inventată de FRF pentru a se decide promovatele din acest sezon afectat de pandemia de COVID-19.

Câteva dintre echipele din play-off-ul Ligii 2 au spus că ar fi contat suportul fanilor. Dan Alexa: ”Ar fi fost ca un al 12-lea jucător”

În ultima perioadă, câteva dintre echipele care vor juca în play-off au declarat că doresc ca suporterii să vină la stadion, dar în același timp să se păstreze distanțarea socială și să fie îndeplinite toate normele de sănătate publică impuse în această perioadă. Una dintre formații este Rapid, care a beneficiat, până la întreruperea campionatului Ligii 2, de un public numeros la fiecare meci de pe teren propriu.

”Sunt convins că suporterii ne-ar fi ajutat. Atmosfera de la stadion ar fi fost ca un al 12-lea jucător. Sunt convins că ne-ar fi ajutat enorm. Suntem echipa cea mai dezavantajată de asta. Poate și Petrolul, pentru că și ea are galerie, dar atmonsfera de aici, de la Rapid, nu se poate întâlni niciunde. Un mare minus este că nu avem suporterii lângă noi. Era frumos să se joace cu spectatori. Chiar și în deplasare mi-ar fi plăcut să jucăm cu oameni în tribune. Un jucător poate evolua foarte bine sub presiune, când e atmosferă de meci”, spunea Dan Alexa în urmă cu câteva zile, înaintea meciului amical dintre Turris Oltul Turnu Măgurele și Rapid.

”Cu siguranță ne-ar fi ajutat foarte mult publicul. Este un joc de fotbal și toată lumea își dorește să joace cu tribunele pline. Dar, asta este decizia. Sperăm să jucăm doar aceste cinci meciuri și să fim în Liga 1, să jucăm cu stadionul plin”, spunea, în momentul reunirii Petrolului, Laurențiu Marinescu, căpitanul echipei.

Foto: Răzvan PĂSĂRICĂ/ Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciul-uta-petrolul-transformat-in-eveniment-cultural-la-arad-suporterii-vor-putea-urmari-jocul-pe-un-eran-amplasar-in-centrul-orasului-reactia-halucinanta-a-primarului-si-numarul-biletelor-virtu-19137312

https://liga2.prosport.ro/seria-1/andrei-marc-a-fost-internat-dupa-ce-a-fost-depistat-cu-covid-19-primesc-la-12-ore-un-antibiotic-si-un-paracetamol-fundasul-chiajnei-recunoaste-m-au-sunat-fosti-colegi-car-19137284

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-se-pregateste-ca-la-carte-pentru-debutul-in-play-off-cu-uta-arad-ce-a-decis-costel-enache-cu-cateva-zile-inaintea-partidei-19137268

https://liga2.prosport.ro/seria-1/situatia-echipelor-din-play-off-ul-ligii-2-daca-autoritatile-vor-permite-accesul-spectatorilor-pe-stadion-in-limita-a-10-la-suta-din-capacitatea-arenei-unde-se-joaca-uta-e-codasa-argesul-sta-cel-mai-19135424

Răzvan STÎNGĂ 30 Jun. 2020, 14:59 Liga 2
Pe aceeași temă