Viața de antrenor în Olanda, povestită de Ștefan Nanu. „Au condiții la juniori pe care nu le găsești în România la multe cluburi de seniori din Liga 1”

Marius ANGHEL 17 Jan. 2016, 17:28 Special

După un retur petrecut la echipa de seniori a divizionarei secunde Farul Constanța, Ștefan Nanu a decis în vara lui 2014 să părăsească România și a revenit în Olanda, unde a mai activat, ca jucător, în perioada 1999-2003.

Fostul jucător al echipelor Vitesse Arnhem, Rapid, Steaua sau Oțelul a explicat pentru Liga2.ro motivele care l-au deteminat să aleagă fotbalul juvenil din Olanda, în detrimental celui mioritic. „Soția mea joacă handbal aici, la HV Dos, și am decis vin și eu în Olanda, să stăm împreună. Deși am antrenat în liga secundă de seniori din România, la Motru și Constanța, în Olanda a trebuit să încep antrenoratul de la copii. Am stat un an la FC Ter-Apel, iar de șase luni sunt la academia lui Emmen. Normal că îmi doresc mai mult, dar e greu să pătrunzi ca antrenor în fotbalul olandez. Chiar și George Ogăraru, care a antrenat în Liga 1 la Universitatea Cluj, a revenit acum la juniorii lui Ajax și pregătește grupa de juniori A2. Eu am jucat patru ani la Vitesse Arnhem, iar lumea mă mai cunoaște și mi-a fost mai ușor să găsesc un post. E greu însă departe de casă. O să revin în România, într-o zi, la Vâlcea, unde m-am stabilit de ceva timp”, a explicat Nanu, originar din Filiași, Dolj.

Copiii sunt aduși cu autocarul la antrenamente

Olteanul a detaliat și sistemul fotbalului juvenil din Olanda, care oferă copiilor toate condițiile de pregătire. Cluburile le asigură inclusiv transportul, cu un autocar special, la antrenament. „În Olanda, la juniori A1, B1 și C1 există campionat național din care se retrogradează, deci sunt mai multe eșaloane. Eu sunt la C2, la grupa copiilor născuți în anul 2002, unde avem două serii naționale, de câte 12 echipe. Sunt în grupă cu Ajax, AZ Alkmar, Heerenveen, Vitesse, Utrech sau Den Haag, echipe care la seniori joacă în prima ligă. Deși clubul nostru evoluează în eșalonul secund la seniori, cu juniorii mei am obținut rezultate destul de bune. Copiii au meci sâmbata, iar duminica și miercurea au zi liberă. Ne antrenam în restul săptămânii, după un program foarte bine pus la punct. Clubul are autobuz special pentru copiii legitimați, pe care îi duc acasă după antrenament. Le-a dat și bicicletă la fiecare. Toate meciurile se joacă pe terenul sintetic, pe care se antrenează și echipa de seniori. Jucăm pe un stadion care are și o mică tribună, iar la meciurile copiilor vin mai mulți spectatori decât avem noi uneori prin liga a III-a. M-a impresionat și faptul că la începutul fiecărui sezon, se prezintă, pe stadionul principal, toate grupele de copii și juniori. Se strigă numele fiecărui jucător, a antrenorilor, iar publicul aplaudă (n.r. – video). E destul de frumos. Ar trebuie să luăm și noi exemplu lor, dar e diferență mare între noi și ei, la toate capitolele. Olandezii au condiții la juniori pe care nu le găsești în România la multe cluburi de seniori din Liga 1. La ei și în Liga a VII-a există stadioane cu nocturnă și cu câte două-trei terenuri de antrenament! În Olanda chiar se pune accent pe sport, în general, cu doar pe fotbal”, a mai spus Nanu.

„Putem trece de grupe”

Fostul internațional a vorbit și despre șansele României de la Euro. „Consider că avem o grupă grea, dar nu imposibilă. Franța e favorită certă, dar avem șansa noastră. În funcție de punctaj, ne putem califica și de pe locul al treilea. Depinde de echipă, de forma fiecărui jucător. Am incredere să vom trece de grupe”, a afirmat Nanu.

Originar din Filiași, fundașul dreapta Ștefan Nanu a evoluat la Electroputere Craiova, Farul Constanța, Rapid București, Vitesse Arnhem, Steaua București și Oțelul Galați, iar la echipa națională a bifat șapte selecții.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Marius ANGHEL 17 Jan. 2016, 17:28 Special
Pe aceeași temă