După ce a clacat la Petrolul, antrenorul Flavius Stoican vrea să revină în Liga 1: „Sunt șanse! Am lăsat loc de bună ziua peste tot. La Ploiești a lipsit răbdarea”

Aflat acasă, la Drobeta Turnu Severin, antrenorul care în prima parte a actualului sezon de Liga 2 a pregătit Petrolul Ploiești a vorbit, pentru site-ul actualmehedinti.ro, despre planurile sale, dar și despre perioada anterioadă. Flavius Stoican a rămas fără angajament, din 10 decembrie 2019, iar, în momentul în care a fost intervievat se afla la o sală de fitness din orașul natal.

„Îmi doresc să antrenez, dar, în momentul acesta, sunt în pauză. Aveam nevoie de o pauză, pentru că, atunci când te implici, este un mare consum de energie, chiar dacă nu faci efort. Am avut activitate continuă. În ultimii doi ani jumătate, am fost la două echipe care au vrut și vor, în continuare, performanță. Am fost doi ani la Iași, în care am reușit lucruri frumoase în condiții nu tocmai ok. Mă refer din punct de vedere financiar, pentru că erau situații în care sufeream la acest capitol. Dar cu multă muncă, am reușit o performanță notabilă, care va rămâne în istoria orașului Iași, faptul că am intrat în play-off. Al doilea an, la Iași, am fost aproape să egalăm acea performanță, cu toate că eu și conducerea clubului ne doream mult mai mult, să jucăm în cupele europene. Dar lipsa fondurilor, lipsa banilor ne-a mulțumit doar cu acel fapt, că am reușit să jucăm în play-off, iar, în cel de-al doilea an, că am reușit, până în ultima etapă, să fim în competiția respectivă. Apoi, jumătate de an, la Petrolul, am fost optimiști, am avut tot ce ne trebuie. În schimb, a lipsit răbdarea. Nu este ușor, pentru că oamenii își doresc, într-un timp foarte scurt, să obțină rezultate foarte mari, ceea ce cu toții ne dorim, dar fotbalul nu e matematică și, atunci, e foarte important să ai răbdare, să existe continuitate. Nu a fost să fie! Acum chiar aveam nevoie de o pauză, pentru că este foarte mare consum, când pui suflet în orice activitate, nu doar în fotbal”, a spus Stoican.

Vrea un trofeu, fie el și pentru câștigarea ligii secunde

Întrebat despre posibilitatea de a reveni în Liga 1, unde a mai antrenat Dinamo, Pandurii Târgu Jiu, FC Voluntari și Poli Iași, Stoican s-a arătat optimist: „Șanse sunt, am avut discuții. Am lăsat loc de bună ziua peste tot, pentru că nu am fost omul care să pună, pe primul loc, banii, iar, atunci, oamenii apreciază lucrul acesta. Pe unde am fost, am încercat să fac performanță. Mi-aș dori să câștig un trofeu. Acesta este lucrul cel mai important pentru orice antrenor, să câștige un trofeu, fie că e Cupa României, că e campionatul, fie că e o promovare. Fiecare competiție are trofeul ei. Acesta este țelul meu.”

Impresionat de un antrenor neamț

Flavius Stoican a încercat să dea un răspuns vis-a-vis de mentorul său în antrenorat. „Am avut șansa să lucrez cu foarte mulți antrenori, chiar cu antrenori importanți. Mircea Lucescu și Bernd Schuster sunt doi dintre ei, pe cei pe care i-am avut și la Șahtior Donețk. Au fost și în România: Pițurcă, Iordănescu (n.r. – Anghel Iordănescu, cu care a lucrat la echipa națională) sunt doi coloși ai fotbalului. Am învățat de la fiecare câte ceva, am văzut și defecte – pentru că fiecare om are și defecte – și am încercat să merg pe filozofia mea și anume: cum văd eu fotbalul, plus ceea ce am luat bun de la acești mari antrenori”, a spus Stoican.

Are „Academie” cu două grupe!

Fostul antrenor al Petrolului a încercat să pună și bazele unei academii de fotbal, însă proiectul său e departe față de cel pe care-l anunța în 2015. Deși Academia de Fotbal „Flavius Stoican” – Drobeta Turnu Severin a intrat în al 5-lea an, aceasta funcționează mai mult ca o scoală de fotbal mediocră.

La academia sa sunt doar 53 de jucători vizați, iar în competițiile oficiale are înscrise doar două grupe, la U13 și U9! „Eu am o academie de fotbal, Academia de Fotbal Flavius Stoican, de care se ocupă, cu entuziasm, fratele meu. Îl văd că îi e drag. Eu, când vin acasă, merg la copii. Îmi place să îi văd, îmi place să văd entuziasm și dorință la ei. Mai departe, voi fi atent, în cazul în care se va vrea ca orașul să aibă o echipă de fotbal, voi răspunde prezent, atâta timp cât nu am angajament în altă parte. Dacă va fi nevoie, voi pune în balanță foarte mult, indiferent de oferta din altă parte. Mi-aș dori să antrenez echipa locală sau să fac parte din această echipă, pentru că aici m-am născut, aici am învățat fotbal, îmi este drag orașul, îmi este drag stadionul și mă leagă amintiri frumoase de acest stadion, dar, în primul rând, trebuie să se facă o echipă de seniori. Dacă există echipă, există șanse”, a spus Stoican.

În județul natal, fotbalul e pe cale de dispariție

Nu doar în Drobeta Turnu Severin, ci și în tot județul Mehedinți, nu există însă nicio echipă de fotbal de seniori în ligile naționale. În sezonul 2012-2013, CS Turnu Severin activa în prima ligă, dar, imediat după retrogradare, s-a desființat. În acea perioadă, Flavius Stoican, care pregătea CS Mioveni și, ulterior Dinamo II, nu a primit nicio ofertă de a antrena echipa locală, pe la care s-au perindat Jerry Gane, Marian Bondrea sau Nicolo Napoli.

Flavius Stoican anunța proiect de angervură în 2015, la Severin

„Vreau să fac un teren de antrenament de dimensiuni normale și voi purta o discuție cu factorii locali, în acest sens. Am avut discuții și cu Gică Hagi, care m-a îndrumat și încurajat în acest proiect. Cu siguranță, îi voi călca pe urme! Faptul că în trecut eram cinci jucători severineni la echipa națională, mă refer la Florin Șoavă, eu, Mirel Rădoi, Gabi Boștină și Dorel Stoica, m-a determinat să pun bazele unui proiect prin care să redăm fotbalului românesc jucătorii din Mehedinți. Soluția e să creștem copiii de mici. Pentru mine ar fi cea mai mare mândrie să văd că un produs al academiei mele joacă la nivel înalt. Din păcate, în prezent nu avem nici măcar o echipă de seniori la Liga a 3-a, unde acești copii să facă mai întâi pasul, dar nu e totul pierdut”, a declara Stoican, în aprilie 2015, pentru ProSport.

Au trecut aproape 5 ani, iar Mehedințiul a rămas tot fără echipă de fotbal la Liga 3, în timp ce academia lui Stoican n-a călcat pe urmele celei a lui Hagi. De altfel, e la ani lumină distanță. Singura consolare a lui Stoican e că vreo cinci copii de la academia sa au ajuns la CSU Craiova sau FCSB.

Nu s-a perindat la multe echipe la jucător. Ca antrenor – da

Flavius Vladimir Stoican s-a născut în orașul Vânju Mare, județul Mehedinți, în urmă cu mai bine de 43 de ani. A jucat fotbal la FC Drobeta (Liga 2), Universitatea Craiova (Liga 1), Dinamo București (Liga 1), Șahtior Donețk (Liga 1 din Ucraina), Metalist Kharkov (Liga 1 din Ucraina) și Dinamo București (Liga 1), de la care s-a și retras din activitatea de fotbalist, în 2008, la doar 32 de ani. La echipa națională a bifat 19 selecții, între 1999-2005.

A antrenat Minerul Valea Copcii Mehedinți (Liga 3), CSM Școlar Reșița (Liga 3), Dinamo II București (Liga 3), Chindia Târgoviște (Liga 2), CS Mioveni (Liga 2), Dinamo II București (Liga 2), Dinamo București (Liga 1), FC Voluntari (Liga 1), Zimbru Chișinău (Liga 1, Republica Moldova), Pandurii Târgu Jiu (Liga 1), CSM Poli Iași (Liga 1) și Petrolul Ploiești (Liga 2).

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Pe aceeași temă