Un fost fotbalist la Ceahlăul, cercetat pentru furt, lovire și alte violențe, după o noapte la cămin cu un scenariu de film! A fost furat și și-a făcut singur dreptate, bătându-și amicii de pahar inclusiv cu coada unui mop. ”Juca titular, era destul de bun”

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 23 Apr. 2024, 16:13 Liga 2

Un jucător camerunezo-francez care a activat la CS Afumați și ACSM Ceahlăul Piatra Neamț, în Liga 3, în anul 2019, este cercetat în România pentru mai multe fapte săvârșite în perioada în care era legitimat la clubul de sub Pietricica.

Frank Mbarga, acum în vârstă de 32 de ani, este acuzat de furt, lovire și alte violențe. Procesul se judecă în fond, iar completul de judecată a amânat cauza de curând.

Frank Mbarga, fost jucător la CS Afumați și Ceahlăul, acuzat de furt, lovire și alte violențe

Născut la Yaounde, în Camerun, dar și deținător de cetățenie franceză, fostul jucător al Ceahlăului este cercetat pentru furt, lovire și alte violențe după ce în ziua de 7 decembrie 2019 ”i-a lovit cu pumnii şi cu coada metalică a unui mop” pe cei cu care a ”consumat băuturi alcoolice, a fumat şi a ascultat muzică până în dimineaţa zilei”, într-o cameră de cămin.

După ce a observat că ”amicii săi” l-au deposedat de mai multe bunuri, o pereche de pantofi sport în valoare de 400 euro şi două perechi de căşti audio, franco-camerunezul a încercat să-i reclame la poliție, însă nu a făcut-o, la rugămintea colegului de cămin, și a decis să-și facă singur dreptate.

Cauza a fost, însă, amânată, fiindcă Mbarga (foto principal, în duel cu Attila Csuros, într-un meci Ceahlăul – FK Miercurea Ciuc 0-1, în august 2019) nu se mai află în România.

”Instanţa dispune disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar cu privire la inculpatul Mbarga Frank, având în vedere faptul că, în ceea ce îl priveşte pe acest inculpat, se impune administrarea probatoriului pentru identificarea sa, fiind cetăţean francez, dar şi faptul că acuzaţiile aduse celor doi inculpaţi nu sunt strâns legate.
În prezenta cauză, în vederea identificării şi asigurării prezenţei inculpatului Mbaarga la soluţionarea cauzei, instanţa pune în discuţie amânarea cauzei şi acordarea unui nou termen de judecată, pentru când se va emite un Ordin de către autorităţile franceze, cu solicitarea de a efectua verificări cu privire la domiciliul inculpatului, de a proceda la identificarea acestuia şi de a-l audia cu privire la acuzaţia adusă prin prezentul rechizitoriu, după ce îi vor fi aduse la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile pe care le are pe parcursul procesului penal”, precizează Instanța.

Frank Mbarga, prezentat la Ceahlăul, în vara anului 2019. Foto: Dan Eșanu

Mbarga Frank, victimă și agresor

Potrivit rechizitoriului, în noaptea dintre 6 și 7 decembrie 2019, după ce au petrecut într-un club, patru tineri, Nicolas Leonard Mararu, Petronel Mirel Matei, Fabian Alexandru Tănase şi Mario Alexandru Mantu, s-au deplasat apoi, în jurul orei 03:47, la căminul în care era cazat unul dintre ei, martor în acest proces, iar după aceea, la inițiativa martorului, au mers în camera lui Frank Mbarga, la etajul 2 al clădirii căminului Colegiul Tehnologic Forestier din Piatra Neamț, unde ”au consumat împreună băuturi alcoolice, au fumat şi au ascultat muzică până în dimineaţa zilei”.

La scurt timp după ora 06:00, profitând de neatenția lui Mbarga și a celorlalte persoane prezente în cameră, unul dintre participanți, inculpat și el în acest proces, i-a furat jucătorului legitimat atunci la Ceahlăul o pereche de pantofi sport şi două perechi de căşti audio. Este vorba despre Nicolas Leonard Mararu.

După plecarea hoțului, ”persoanele rămase au continuat să consume băuturi alcoolice, după care, astfel cum reiese din procesul verbal de vizionare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere video, în diferite formule au plecat/s-au întors în cămin, în jurul orei 10.00 inculpatul Mbarga Frank a sesizat lipsa pantofilor sport”. Fotbalistul l-a chemat înapoi în camera sa pe colegul de cămin (martorul), a intenționat să sune la poliție, însă respectivul a insistat să nu o facă, pentru că ”nu dorea să sufere repercursiuni la clubul sportiv întrucât introdusese în cămin persoane străine”.

Mbarga i-a acuzat pe doi dintre ”petrecăreți” de furt, pe Petronel Mirel Matei și Fabian Alexandru Tănase, aceștia nu au recunoscut și între ei a izbucnit o altercație. ”În cursul acesteia, în jurul orei 12.00, inculpatul ###### i-a lovit pe cei doi cu pumnii şi cu coada unui mop”, se scrie în rechizitoriu.

”Din certificatul medico-legal nr. A2/891 din 09.12.2019 a rezultat că numitul Matei Mirel Petronel a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale. Din certificatul medico-legal nr. A2/898 din 12.12.2019 a rezultat că numitul Tanase Alexandru Fabian a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 18-22 zile de îngrijiri medicale. După încheierea altercaţiei fizice inculpatul Mbarga Frank a continuat să ceară persoanelor prezente restituirea bunurilor, spunându-le că în caz contrar va apela la organele de poliţie”, se mai arată în rechizitoriu.

Mbarga, acuzat și de furt, fiindcă a luat telefoanele celor suspecți cu titlu de garanţie!

După încheierea altercaţiei fizice, Mbarga a continuat să ceară restituirea bunurilor sale, spunându-le că, în caz contrar, va apela la organele de poliție. A fost convins să nu facă acest lucru, dar fotbalistul i-a anunțat că va merge să discute cu directorul clubului Ceahlăul și le-a cerut celor trei să-i dea telefoanele lor mobile cu titlu de garanței pentru recuperarea obiectelor furate. Apoi i-a încuiat pe cei trei în camera sa și el a plecat.

La întoarcere, Mbarga a remarcat că Tănase sângera la un picior și i-a solicitat să meargă de urgență la spital. I-a lăsat liberi pe cei trei, însă nu le-a restituit telefoanele, până când nu-și primește obiectele furate. Ulterior a fost avertizat că ar putea suferi repercursiuni în urma acțiunilor sale, a vorbit și cu președintele Ceahlăului și însoțit de Arsene Luboya și Yoann Fellrath, și ei jucători la acel moment la clubul nemțean, a mers la poliție la ora 23:00 pentru a explica cele întâmplate.

”Fiind audiat, inculpatul Mbarga Frank nu a recunoscut că a acţionat cu intenţia de a sustrage telefoanele mobile, arătând că le-a luat doar cu titlu de „garanţie”. Cu toate acestea, avându-se în vedere că avusese intenţia de a părăsi teritoriul României având bunurile asupra sa, se constată că apărarea inculpatului nu se susţine”, precizează Instanța.

Frank Mbarga, primul din stânga, pe rândul de jos,în echipa de start a Ceahlăului, într-un 7-1 cu CSM Pașcani, în septembrie 2019. Foto: Gelu Crăcană (Ceahlăul Piatra Neamț)

Daniel Mahu Moisii, despre Mbarga: ”Juca titular, era destul de bun”

De pe site-ul nemțean Realitatea Media, dintr-un articol scris în noiembrie 2023, aflăm că ”după acest episod, CSM Ceahlăul a anunţat că a încheiat amiabil colaborarea cu mijlocaşul camerunez. De asemenea, Mararu a recunoscut că a furat adidaşii şi cele două perechi de căşti, dar a menţionat că nu-şi mai aminteşte împrejurările faptei, pentru că era foarte beat.”

Acum președinte al Consiliului Director al Ceahlăului, Daniel Mahu Moisii activa și în 2019 la clubul nemțean, dar ca antrenor la Centrul de Copii și Juniori, unde activează și acum. Antrenorul primei echipa a Ceahlăului în acel moment din 2019 era Ștefan Stoica, iar președinte era… impresarul Marin Mitran, cel care probabil l-a și adus pe jucător.

Moisii își amintește că Mbarga era un jucător ”destul de bun”.

”Pe vrea aceea juca titular, din ce țin minte, era un număr 8. Nu era un jucător slab, era destul de bun. Cred că nu își luase un salariu atunci, a mai fost și problema aceea de la cămin și s-a decis rezilierea contractului de comun acord, din ce îmi amintesc. Incidentul respectiv s-a întâmplat la cămin și era imposibil să nu se afle. Dar mai multe detalii nu știu despre caz”, a declarat Moisii pentru Liga2.ro.

După plecarea de la Ceahlăul, Frank Mbarga a ajuns la Al-Sahel SC, în Kuweit, apoi în Germania, la SV Oberachern și VfR Mannheim, iar în prezent este legitimat în liga a cincea din Franța, la Illkirch Graffenstaden. În cariera sa a mai evoluat pentru Hoffenheim II (Germania), AS Giannitsa, Ethnikos Gazoros (Grecia), Slavia Sofia, Lokomotiv Sofia (Bulgaria) sau 1461 Trabzon SK (Turcia).

Ceahlăul, lot și staff la începutul sezonului de Liga 3 2019-2020. Frank Mbarga este primul din stânga, pe rândul de jos. Foto: Ceahlăul Piatra Neamț

Foto principal: Attila Pinti (SzekelySport)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/fost-fotbalist-condamnat-la-inchisoare-pentru-proxenetism-19304982

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 23 Apr. 2024, 16:13 Liga 2
Pe aceeași temă