Revenirea lui Paraschiv la Flacăra Moreni readuce echipa în top. Fostul atacant dezvăluie rețeta succesului: „Trebuie să ieșim din mocirla asta”

Marius ANGHEL 20 Nov. 2014, 16:15 Special

Gabriel Paraschiv (36 de ani), fostul atacant al celor de la Petrolul Ploiești și Oțelul Galați, în tricoul cărora a strâns peste 200 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc și a marcat 45 de goluri, a vorbit într-un interviu amplu despre proiectul Flacăra Moreni. Echipa care l-a lansat în fotbalul mare beneficiază de la începutul acestui an calendaristic din nou de serviciile sale, însă de această dată în calitate de antrenor.

Paraschiv a vorbit de dificultățile întâlnite pe parcursul unui retur și tur de campionat, despre cum a încercat să schimbe mentalitatea jucătorilor săi, dar și despre starea în care se regăsește fotbalul județean. În finalul convorbirii, „Pară” a oferit și câteva detalii din viața de antrenor, programul de pregătire al morenarilor, spunând și care sunt calitățile pe care un fotbalist este obligat să le dețină, pentru a face pasul spre fotbalul de mare performanță. Indiferent de ce s-ar spune, profesionalismul s-a reîntors la Moreni, iar asta s-a întâmplat o dată cu revenirea campionului acasă.

– Gabi, sunteți campioni de toamnă! Cum se simte acest titlu neoficial la Moreni?
– Mă bucur pentru acest lucru. Noi mai avem o etapă de jucat. Nu mă interesează ce fac adversarii noștri, mă interesează doar ce face echipa mea. Mă bucur că am câștigat cu Gura Șuții, dar din punctul meu de vedere, am jucat la nivelul pe care l-aș dori eu doar în primele 30 de minute.

– În ce stadiu se găsește acum proiectul Flacăra Moreni?
– Pot doar să spun că suntem pe un drum bun. Mai avem foarte mult de muncă, în special la grupele de copii și juniori, fiindcă acolo e baza de unde aș vrea să iau cât mai mulți jucători și să ne extragem seva pentru următoarele performanțe, pentru că nu putem să ne mai mulțumim cu locul doi sau trei la orice nivel. Nu se premiază decât locul întâi și când lucrezi bine, cu siguranță îți poți atinge acest obiectiv.

„Când am venit la Moreni, am vrut să readucem copiii către sport și fotbal”

– Nu este riscantă o strategie cu o echipă formată aproape numai din tineri?
– Probabil că este. Dar, din punctul meu de vedere, nu poți face altceva ca să progresezi. Indiferent de felul în care vor decurge lucrurile, acești băieți vor crește, pentru că lucrând zi de zi cu ei și dorindu-și foarte mult, cu siguranță vor reuși să progreseze în valoare și în joc, apoi vor pune în practică ce vrem noi de la ei. Altfel, fotbalul românesc și dâmbovițean în special va avea de suferit. Din păcate, cei care conduc fotbalul județean se pare că nu înțeleg acest lucru sau nu vor să-l înțeleagă. Nu știu dacă mă exprim corect, dar așa simt. Nu poți să nu joci cu măcar doi jucători sub 21 de ani în teren. Viitorul fotbalului care va fi? Ideea mea, când am venit la Moreni, nu a fost să mergem în Champions League, ci să readucem copiii către sport și fotbal, pentru că numai așa putem crește nivelul calitativ.

– În ce stadiu se regăsește proiectul Flacăra din punct de vedere financiar?
– Din punct de vedere financiar avem cele mai bune condiții de la Liga a IV-a. Avem tot ceea ce ne trebuie, de la echipament, materiale sportive, remunerație către jucători la timp, chiar dacă este mică. Din moment ce este Liga a IV-a, adică fotbal amator, nu putem să oferim mai mult. Restul, am început să lucrăm la baza sportivă. Am început să facem și vestiarele la juniori, dar mie îmi place să vorbesc mai puțin despre ce vom face. Când vor fi gata, atunci îmi place să vorbesc. Ar fi bine să vă chemăm cât mai repede la inaugurare.

„Trebuie să reușim o dată să ieșim ca oraș, ca oameni, din mocirla asta, care este Liga a IV-a”

– Care este motivația ta și care este motivația pe care o transmiți jucătorilor?
– Sincer, nu știu câți oameni ar fi venit 12 luni degeaba la un club de fotbal sau în orice ar face. În primul rând, m-au convins băieții prin felul în care se poartă, prin felul în care se pregătesc la fiecare antrenament. Își doresc foarte mult, pur și simplu pentru ei vin, dar și pentru ce am discutat cu domnul primar acum mult timp. Motivația mea este la fel ca la început. Trebuie să reușim o dată să ieșim ca oraș, ca oameni, din mocirla asta, care este Liga a IV-a. Din păcate, ăsta este cuvântul potrivit.

– În echipă ai foarte mulți jucători tineri. În acest moment, ce fotbaliști poate să propună Flacăra către fotbalul de mare performanță?
– Dacă aș putea să fac asta, aș propune o întreagă echipă. Nu îmi place să nominalizez. Poate e prea devreme, fiindcă a trecut doar un an de când lucrez cu ei. Așa cum v-am spus, m-am atașat foarte mult și cred că toți merită să joace nu numai la nivelul Ligii a II-a, pentru că și în Liga I nivelul fotbalului românesc se nivelează, dar în jos, din păcate.

„Încă sunt oameni în jurul echipei care nu cred că vor binele acestui club”

– Dacă ați reuși promovarea, care crezi că ar fi atuurile echipei în Liga a III-a?
– (n.r. zâmbește) Sincer, mi-aș dori să evit răspunsul la această întrebare, pentru că nu îmi place să vorbesc pe ceea ce va fi. Noi ne dorim foarte tare să promovăm acești copii. Vrem asta pentru că am creat în jurul echipei o atmosferă care este foarte bună și propice performanței. Nu știu câți jucători de Liga a IV-a sau a III-a vin zi de zi la antrenament. Unii poate nu au ce să mănânce acasă, dar vin și se dăruiesc total la antrenament. Pentru mine, asta e cea mai mare motivație când îi văd că vin și muncesc la fiecare ședință de pregătire, își doresc și n-aș putea să mă despart așa ușor de niciunul dintre ei.

– Cât de mult a schimbat revenirea lui Gabriel Paraschiv Flacăra Moreni?
– Eu cred că am schimbat destul de mult, dar nu îmi place să-mi dau cu părerea despre ceea ce am făcut. Important e ca rezultatele să vorbească. Pe mine mă interesează foarte tare infrastructura, fiindcă vrem să punem la punct terenurile din baza sportivă, ca absolut toți copiii să aibă unde să se antreneze, unde să se schimbe. Împreună cu staff-ul domnului primar, am reușit într-un timp scurt să facem două suprafețe foarte bune de joc. Din păcate, vremea nu ne lasă să ne desfășurăm activitățile în condiții normale. Dar, asta se întâmplă peste tot în județ. Nu știu dacă am schimbat neapărat ceva, dar eu cred că am lucrat mult la capitolul mentalitate. Încă sunt oameni în jurul echipei, în Moreni, care nu cred că vor binele acestui club. Nu știu care sunt interesele lor, deoarece peste câțiva ani vin nepoții lor, vor fi copiii lor care vor juca pe acest teren. Nu văd de ce atâta ură și invidie în jurul unei echipe, care ar trebui să fie mândria orașului.

„Încerc pe cât pot să le schimb mentalitatea”

– Care a fost cea mai mare problemă de care te-ai lovit în tot acest timp?
– (n.r. zâmbește din nou) O întrebare foarte grea… Au fost foarte multe probleme de care m-am lovit. În primul rând, am încercat să-i conving pe băieți, să le schimb mentalitatea, pentru că mentalitatea lor, din punctul meu de vedere era greșită. Se plafonaseră și tindeau spre alte lucruri, tentațiile actuale, gen tablete, droguri, discoteci, băutură. Încerc pe cât pot să le schimb mentalitatea, pentru că, din păcate, nivelul educațional este unul foarte scăzut și am foarte mult de muncă. Dar, ei au marjat pe ceea ce le-am cerut eu și se simt foarte bine. Ca un singur exemplu: când am venit la echipă, Lari Plăcintă, căpitanul echipei, avea 85 de kilograme. Ieri, la cântarul oficial, slăbise 10 kilograme. Asta, numai la 19 ani. Și nu numai el, acesta este un exemplu aleatoriu. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru un tip de 19 ani, care spune foarte mult despre ceea ce își dorește el de la viață.

– Care este nivelul Ligii a IV-a? Cum ți se pare competiția?
– În primul rând, mi se pare o competiție foarte interesantă. Îmi place că toate echipele vin să joace, îmi place că vor să paseze. Singurul incovenient este suprafața de joc, pentru că, din nefericire, nu toate comunele și satele își pot permite să aibă o suprafață bună. Dar, cel mai mare dușman cred că este lipsa vestiarelor, lipsa apei calde. Și eu, personal, îmi cer scuze în fața domnilor de la Gura Șuții și adversarilor care vin aici, pentru că nu putem să creăm condiții măcar pentru un duș cald, iar după meci să aibă vestiarul încălzit. Mai bine încercăm să facem câteva vestiare pentru copii, juniori și echipele mari, să poată face după meci un duș, pentru că este primordial să-ți respecți adversarul, indiferent de rezultatul din teren.

– Simți că jucați și împotriva AJF-ului? Campionatul trecut cam asta a fost senzația…
– Sincer, sunt foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă la AJF. Sunt contrariat de activitatea unor persoane de acolo. Am fost de două ori, am stat de vorbă cu oamenii și am încercat să le spun părerea mea despre fotbal, despre cum văd eu viitorul fotbalului dâmbovițean. Am impresia că am vorbit degeaba, dar curând voi face din nou un drum acolo, pentru că se întâmplă lucruri foarte ciudate, peste care nu poți să treci așa ușor. Nu mi se pare normal să avem suspendări cu cinci cartonașe galbene apărute peste noapte, să-ți anuleze aiurea cartonașe. O să vină iarna și la noi în România, din păcate, ne antrenăm cinci luni să jucăm două. La iarnă, o să avem timp să vorbim despre toate aceste probleme, pentru că trebuie să facem un dosar cu toate datele referitoare la ce ni s-a înâmplat în ceea ce privește AJF-ul. Și încă o chestie care nu mi-a plăcut. Au venit mingii de la AJF și clubul din Moreni a fost sărit absolut de orice fel de mingii. Asta, în condițiile în care toată lumea de acolo spune că nu are nimic cu noi. M-aș bucura să fie așa, deși ceea ce fac este cu totul și cu totul altceva.

„La început nu voiam să mă fac antrenor”

– În finalul interviului aș vrea să vorbim și despre antrenorul Gabriel Paraschiv. Mulți dintre jucători spuneau că de când ai venit, de-abia atunci s-au apucat cu adevărat de fotbal. Cum decurge o săptămână de pregătire din viața echipei Flacăra Moreni?
– (n.r. puțin flatat) Sincer, de obicei, meciul de săptămâna viitoare a început de astăzi, de la 13.00. Felul cum evoluează jucătorii mei, cum se pregătesc după meci este foarte important pentru că, după mine, viața invizibilă este esențială pe lângă ceea ce facem noi aici, în cele două ore de antrenament. După meci, urmează o zi liberă în care eu îi rog, spre exemplu, să stea toți împreună, să bea un pahar de vin, fiindcă e normal, un pahar două, trei, e treaba lor, nu îi controlez, sunt tineri și au dreptul la viață. Totul le este permis, dar nu totul le este de folos, fiindcă sunt sportivi de performanță. Urmează luni după-amiază un antrenament la ora 15.00 și apoi, în fiecare zi, prezența la stadion la 10.30. Mai mult de oră și jumătate nu durează niciodată un antrenament.

– Cum sunt preziua și ziua meciului?
– (n.r. râde din nou) La început, îți spun sincer că nu voiam să mă fac antrenor. Și nici acum nu vreau foarte tare, dar îmi place din ce în ce mai mult ceea ce fac, pentru că acești copii m-au făcut să fiu alături de ei și să mă atașez foarte tare de ei și, probabil că sentimentul este reciproc. Am emoții ca și când aș juca eu, uneori chiar mai mari. Spre exemplu, la meciul de săptămâna trecută, am avut cele mai mari emoții de când am venit eu la Moreni. Nu știu de ce, dar așa am simțit eu la momentul respectiv. Băieții mi-au dovedit contrariul, pentru că era deja 5-0 la pauză. În ziua meciului, împreună cu colegii Vasile Petre și George Preda venim mult mai repede. Mai este și Bogdan Negrea, care este și delegat la echipa de juniori, ne ajută foarte mult să ținem evidența la tot. Vin la 8.00, maximum 8.30 și pregătesc tot ceea ce înseamnă vestiarul arbitrilor, vestiarul nostru și tot ceea ce reprezintă organizarea unui meci. Îl mai avem pe nea” Eugen, care ne ajută de tot ceea ce înseamnă această bază sportivă. Apoi, urmează ședința, care nu durează mai mult de un sfert de oră, după care important este mai puțin ce le spui din punct de vedere tactic, important este cât de mult își doresc să câștige și să ajungă în primul rând fotbaliști și să-și schimbe viața, pentru că destinul ți-l mai faci și singur.

„Selecția contează foarte mult”

– Unde lucrezi mai mult? La partea fizică, tactică, motivațională?
– În primul rând lucrez motivațional, pentru că eu văd jocul de fotbal ca pe un mic război. Atâta timp cât moralul băieților este sus, câștigând fiecare meci, automat aduc următoarele victorii. Partea fizică este, de asemenea, foarte importantă. Având în vedere că suntem pe finalul turului, aceasta trebuie menținută la un nivel destul de ridicat. Nu în ultimul rând, mai este și partea tehnico-tactică, pentru că chiar dacă este nivelul Ligii a IV-a, fotbalul are aceleași principii și reguli, indiferent de nivelul la care se joacă.

– Aveți o bază de copii și juniori bine pusă la punct. Cum îți dai seama de calitățile unui junior care bate la porțile echipei mari?
– În primul rând, am stabilit împreună cu antrenorii de la copii și juniori, care se ocupă foarte bine de acest aspect, iar aici îi amintesc pe Mircea Petrescu, Marian Neagu, domnul Ghiuri, să vină cu propuneri, pentru că, din păcate, nu pot să urmăresc meciuri la toate nivelurile de copii. Am urmărit în mare parte unele meciuri. După mine, selecția contează foarte mult. Calitățile tehnice primează, pentru că talentul este foarte greu de găsit în ziua de astăzi. Mai contează și familia, pentru că fără o familie și fără o educație în spate nu o să poți niciodată să depășești un anumit nivel, indiferent cât de talentat ai fi. Nu în ultimul rând, caracterul și cât de mult îți dorești să ajungi fotbalist. Un jucător care are talent, are caracter. Dacă nu ai caracter, nu poți să depășești un anumit nivel. Important e să vrei și să și poți, dar să mai și știi. Asta ar fi ideal. Copiii își doresc foarte mult, pentru că asta e ideea mea, să facem o echipă puternică, numai cu jucători din propriul bazin de talente, pentru că avem și se muncește bine la centrul de copii și juniori. Eu sunt convins că se va munci și mai bine, dar toate acestea necesită timp. Sunt puțin mâhnit pe unii spectatori, care nu înțeleg că această echipă este formată numai din tineri morenari și este normal să nu joace la fel la același nivel. Din punctul meu de vedere, eu cred că ar trebui să-i susțină, pentru că peste ceva timp pot fi prieteni, frați, colegi, copiii și nepoții lor în teren și nu cred că cuiva i-ar place să-și audă copilul apostrofat, înjurat, mai ales acasă. În deplasare, e cu totul și cu totul altă problemă.

„Asta e sarea și piperul fotbalului: să vină spectatorii la meci”

– Am văzut că jucați un sistem 4-3-3. Foarte puține echipe din Liga a IV-a îl folosesc. De ce acest sistem?
– După mine, trebuia să folosesc sistemul acesta imediat după sfârșitul returului. Am avut un retur foarte bun într-un alt sistem. Având în vedere experiența mea vastă ca antrenor, și te rog să pui ghilimele unde trebuie (n.r. râde), am ales să jucăm pe aceeași linie. Dar, având în vedere experiența mea ca jucător din trecut, în momentul în care am câștigat campionatul, am rămas aceiași jucători, am jucat același sistem și același antrenor. Pentru mine există trei lucruri. În momentul în care ai un retur bun, așa cum l-am avut noi, pentru că noi am fost cea mai bună echipă din retur, trebuie să faci următoarele trei lucruri. Unu: schimbi antrenorul, doi: schimbi marea parte a jucătorilor și trei: schimbi sistemul. Noi eram aceiași jucători, același antrenor, deci trebuia să schimb sistemul. Deci, după un retur foarte bune, eu cred că trebuie să schimbi ceva din aceste trei lucruri.

– Un model de antrenor?
– Aș vrea să îmbin rigurozitatea lui Dorinel (n.r. Dorinel Munteanu) cu atmosfera și omul care era Petre Grigoraș. Ei au fost antrenorii care mi-au plăcut cel mai mult. Cu Dorinel am câștigat campionatul și am avut cele mai mari performanțe și cu Grigoraș sunt prieten. Era un om care se axa foarte mult pe partea motivațională și pe partea sufletească. Aș fi făcut orice să câștig pe teren.

– Un gând pentru suporterii morenari?
– Suporterilor și fanilor morenari nu pot decât să le urez tot binele din lume. Mă bucur foarte mult că sunt alături de jucători. Aș vrea să fie în număr și mai mare alături de noi, pentru că asta, după mine, e sarea și piperul fotbalului: să vină spectatorii la meci, să ne încurajeze, așa cum o fac ai noștri, cum au făcut acele donații pentru club care m-au ajutat enorm și mă ajută în continuare. Ce poți să spui despre acești fani? Aș vrea ca, la un moment dat, echipa mea să se ridice la nivelul fanilor din Moreni!

CITEȘTE și: Aninoasa nu renunță la promovare. Principala contracandidată a Moreniului anunță că își va întări lotul în iarnă

În ultima etapă a Ligii a IV-a Dâmbovița, Flacăra Moreni s-a impus cu 6-1 în fața echipei Recolta Gura Șuții (locul 7 din 18 echipe). După desfășurarea a 16 etape, Flacăra Moreni ocupă primul loc în clasament și are un avans față de FC Aninoasa de 4 puncte, 42 față de 38. Formația lui Gabriel Paraschiv a câștigat în acest intervat 14 jocuri și a pierdut două, golaverajul fiind unul zdrobitor: 51 de goluri marcate și 10 primite, adică al doilea atac din campionat și cea mai bună apărare.

Articol scris de Mădălin RĂ‚DUCU
Foto: FB Flacăra Moreni
 

Marius ANGHEL 20 Nov. 2014, 16:15 Special
Pe aceeași temă