Nu dezastru, doar tristețe și frustrare! Cuvinte despre retrogradarea Chindiei, după primul meci acasă în patru ani de prima ligă

Bogdan ISTRATE 01 Jun. 2023, 21:56 Opinii
Nu dezastru, doar tristețe și frustrare! Cuvinte despre retrogradarea Chindiei, după primul meci acasă în patru ani de prima ligă

Râuri de cerneală și zeci de mii de semne, dacă nu sute de mii, au curs după retrogradarea Chindiei în eșalonul secund, la capătul singurului meci pe care echipa l-a disputat la Târgoviște în patru sezoane la rând pe prima scenă a fotbalului românesc, performanță pe care nimeni, niciodată, nu a atins-o în fotbalul din oraș în întreaga sa istorie de aproximativ (doar) șapte decenii.

Cer unii demisii, capete, sânge, amenință, înjură, jignesc, omițând – voit sau nu – să vadă realitatea. Și chinul unei echipe cu un buget mic, obligată de patru ani să plătească chirii pentru a juca și, nu o dată, să se mute de colo-colo, prin toată țara, ajungând la contraperformanța de a bifa patru arene străine în patru ani de pribegie.

Nicio echipă din România nu a trecut prin așa ceva. Nicio echipă care a jucat vreodată în Liga I la noi în țară nu a rezistat patru campionate fără să joace acasă. Punem la socoteală și pandemia, și restricțiile, și deplasările în condiții grele, și antrenamentele efectuate, măcar în lunile dinaintea retrogradării, aproape exclusiv pe un teren sintetic, și avem tabloul complet al unui compromis care nu a mai fost încununat de un final norocos.

Pentru că, din nou apelăm la date statistice – și practic la realitate – Chindia s-a chinuit trei dintre cei patru ani. De două ori la baraj de menținere, cu Mioveni, în 2020, din postura de ultima clasată, cu Chiajna, 2022, pentru ca acum ,la inaugurarea stadionului, să capoteze cu FC Voluntari, chiar înainte de posibilul baraj cu Dinamo.

Chindia nu a retrogradat acasă, la primul meci jucat la Târgoviște în patru ani de primă ligă!

Chindia nu a retrogradat acasă. Sau, mai exact, nu la meciul cu Voluntari, terminat trist pentru cei 8.000 de oameni care s-au înghesuit pe o arenă reabilitată cu mai puține locuri decât înainte de anii 2000. Chindia s-a curățat în mod previzibil, fără un buget solid, fără o construcție consistentă la nivel de la club, fără o bază de antrenament, chit că promovase acum patru ani în Liga I. Înainte să-și piardă locul în prima ligă, și-a pierdut și terenul de antrenament la Aninoasa. Apoi și-a pierdut jucătorii, „rupți” după antrenamente pe sintetic. În ultimele meciuri din play-out, atenție, ultimele, și nu puține, deci nu doar cel așa-zis decisiv cu Voluntari, s-a jucat pe burta goală. Contractele – oricum, sub medie – altădată achitate la zi, sau aproape la zi, au fost întârziate luni bune. Ca o comparație, jucătorii de la FC Argeș, umiliți de Dinamo luni seară, au primit salariile în ziua barajului. Popa, Neguț și ceilalți, merg pe patru luni restante.

De ce și pentru ce ar trebui cineva pus la zid pentru această retrogradare, strict referindu-ne la mediul sportiv, cel legat exclusiv de club? Jucătorii și-au dovedit limitele, la fel antrenorii. De-a lungul timpului, la Chindia s-a lucrat doar cu liberi de contract. Viorel Moldovan nu mai antrenase de ani buni până să vină la Târgoviște, Săndoi a ajuns aici după ce pregătise Argeșul în Liga a 2-a, Mihalcea a venit de la Slobozia, iar Toni Petrea – de acasă. Mergând mai departe, a fost cooptat în vară Sorin Paraschiv, martor – și nu doar atât – la falimentul Clinceniului, la un an după ce echipa din Ilfov jucase în play-off și primise, doar din drepturi tv, mai bine de 2.5 milioane de euro.

Marcel Ghergu a ținut Chindia pe linia de plutire, în condiții deloc ușoare

Despre președintele Marcel Ghergu? Cu bune, cu rele, cu „meritul” de a fi localnic, așa cum cer o parte dintre suporteri și o parte din presă, a ținut clubul pe linia de plutire, în condiții deloc ușoare. În mod cert, dacă asociații ar fi avut alte soluții, mai ieftine sau mai productive, ar fi operat modificări pe această zonă. Dar cel mai probabil nu au. În dreptul lui Ghergu sunt totuși două promovări, un baraj pentru cupele europene, două prezențe ale echipei în sferturile Cupei României și patru ani de Liga I, la rând.

Cu un buget în care, de data asta, ponderea cea mare să fie a asociaților, ca și viramente, cu un strategie bazată pe urgența revenirii în Liga I, Chindia poate să revină la vară unde a fost pe 19 mai 2023. E nevoie de liniște, de promisiuni respectate, de bani dați la timp, de suporteri în tribune și de un oraș întreg care să susțină nu o idee, ci un proiect, o emblemă.

Foto: Marius Tudor / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-se-muta-pe-cluj-arena-dupa-retrogradarea-in-liga-2-anton-petrea-e-favorit-sa-i-ia-locul-lui-sabau-mai-multi-jucatori-ai-echipei-targovistene-au-ajuns-sau-vor-ajunge-si-ei-la-u-19273520

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-targoviste-este-a-doua-echipa-retrogradata-in-liga-2-uta-arad-si-campionii-fc-arges-vor-juca-barajul-de-mentinere-promovare-in-superliga-19271645

Bogdan ISTRATE 01 Jun. 2023, 21:56 Opinii
Pe aceeași temă